Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Technika rolnicza i leśna (N2)

Sylabus przedmiotu Metody poprawy jakości gleb:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technika rolnicza i leśna
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Metody poprawy jakości gleb
Specjalność informatyka i doradztwo w technice rolniczej i leśnej
Jednostka prowadząca Zakład Rekultywacji i Chemii Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Justyna Chudecka <Justyna.Chudecka@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marek Podlasiński <Marek.Podlasinski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 8 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe informacje o glebie

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Uświadomienie konieczności ochrony i poprawy jakości gleb w aspekcie osiągania zadowalajacych plonów dobrej jakości oraz kształtowania dobrej jakości całego środowiska przyrodniczego
C-2Zapoznanie studenta z metodami poprawy jakości gleb użytkowanych rolniczo i leśnie w aspekcie poprawy ich właściwości fizycznych, chemicznych i aktywności biologicznej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Poprawa właściwości fizycznych gleb, w tym uprawowych i wodno-powietrznych - działania zmierzające do wytworzenia pożądanej struktury gleb i jej utrwalenia, możliwość zmiany zwięzłości gleb, zabiegi zabezpieczające glebę przed nadmiernym zagęszczeniem i doraźne zabiegi rozpulchniające2
T-W-2Regulacja odczynu gleb (pH) - procesy zakwaszania i odkwaszania gleb, gleby kwaśne i zalkalizowane, sposoby doboru formy i dawki nawozów wapniowych stosowanych w uprawie polowej i do neutralizacji zbyt kwaśnego odczynu w lasach, terminy ich stosowania, możliwości celowego zakwaszania gleb np. pod uprawy roślin wymagających niskiego pH lub na zalesianych gruntach porolnych2
T-W-3Metody zwiększania zasobności gleb w substancję organiczną (próchnicotwórczą) oraz substancje odżywcze dla roślin, w tym nawożenie nawozami mineralnymi, mineralno-organicznymi, organicznymi i naturalnymi. Sposoby określania ilości stosowanych nawozów, ich formy i terminu zastosowania2
T-W-4Rekultywacja gleb zdegradowanych w użytowaniu rolniczym i leśnym. Agrotechniczne i techniczne zabiegi przeciwerozyjne na gruntach rolnych znacznie urzeźbionych jako podstawa kształtowania ich zadowalającej żyzności2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Udział studenta w wykładach8
A-W-2Samodzielne studiowanie zagadnień wykładowych8
A-W-3Przygotowanie studenta do zaliczenia wykładów14
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne z użyciem komputera i projektora
M-3Dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w końcowej fazie zajęć jako podsumowująca osiągnięte efekty uczenia się

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_2A_D08id_W01
W zakresie wiedzy student zna metody poprawy jakości gleb
TRL_2A_W16R2A_W05InzA2_W02C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_2A_D08id_U01
W zakresie umiejętności student potrafi wykorzystać nabytą wiedzę teoretyczną w celu poprawy jakości gleb
TRL_2A_U17R2A_U04, R2A_U05InzA2_U05, InzA2_U06, InzA2_U08C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_2A_D08id_K01
W zakresie kompetencji student wykazuje się postawą odpowiedzialną i sumiennością w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, jest otwarty na poznawanie technik polepszania jakości gleb, ma świadomość ważności kształtowania dobrej jakości gleb nie tylko w aspekcie uzyskiwanych plonów, ale także w aspekcie potrzeb ochrony środowiska
TRL_2A_K04, TRL_2A_K06R2A_K02, R2A_K03, R2A_K04, R2A_K05, R2A_K06InzA2_K01C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_2A_D08id_W01
W zakresie wiedzy student zna metody poprawy jakości gleb
2,0Student nie zna żadnych metod poprawy jakości gleb
3,0Student zna niektóre metody poprawy jakości gleby, tj. posiada wiedzę teoretyczną z przedmiotu na poziomie dostatecznym (podstawowym)
3,5Student posiada połowiczną wiedzę z zakresu polepszania jakości gleb, tj. zna sposoby osiągania tego celu w stopniu ponad dostatecznym
4,0Student posiada dobrą wiedzę w zakresie przedmiotu, tj. zna większość metod poprawy jakości gleb
4,5Student zna prawie wszystkie metody poprawy jakości gleb, tj. cechuje się wiedzą na poziomie ponad dobrym
5,0Student zna wszystkie metody poprawy jakości gleb

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_2A_D08id_U01
W zakresie umiejętności student potrafi wykorzystać nabytą wiedzę teoretyczną w celu poprawy jakości gleb
2,0Student nie posiada żadnych umiejętności w zakresie poprawy jakości gleb
3,0Student posiada dostateczne (podstawowe) umiejętności w zakresie polepszania jakości gleb
3,5Student posiada połowiczne (ponad dostateczne) umiejętności związane z poprawą jakości gleb
4,0Student posiada dobre umiejętności dobierania metod poprawy jakości gleb
4,5Student potrafi w stopniu ponad dobrym określać metody polepszania jakości gleb
5,0Student potrafi na poziomie bardzo dobrym dobierać metody poprawy jakości gleb

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_2A_D08id_K01
W zakresie kompetencji student wykazuje się postawą odpowiedzialną i sumiennością w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, jest otwarty na poznawanie technik polepszania jakości gleb, ma świadomość ważności kształtowania dobrej jakości gleb nie tylko w aspekcie uzyskiwanych plonów, ale także w aspekcie potrzeb ochrony środowiska
2,0Student wykazuje się postawą nieodpowiedzialną i brakiem sumienności w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, nie jest w żaden sposób otwarty na poznawanie technik związanych z celem przedmiotu, nie ma żadnej świadomości wpływu jakości gleb na ilość i jakość plonów oraz środowisko przyrodnicze
3,0Student wykazuje się dostateczną odpowiedzialnością i sumiennością w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, jest w podstawowym stopniu otwarty na poznawanie technik związanych z celem przedmiotu, ma dostateczną świadomość wpływu jakości gleb na ilość i jakość plonów oraz środowisko przyrodnicze
3,5Student wykazuje się dość zadowalającą (ponad dostateczną) odpowiedzialnością i sumiennością w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, jest w stopniu połowicznym otwarty na poznawanie technik związanych z celem przedmiotu, ma dostateczną świadomość wpływu jakości gleb na ilość i jakość plonów oraz środowisko przyrodnicze
4,0Student wykazuje się dobrą odpowiedzialnością i sumiennością w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, jest w stopniu zadowalającym otwarty na poznawanie technik związanych z celem przedmiotu, ma dobrą świadomość wpływu jakości gleb na ilość i jakość plonów oraz środowisko przyrodnicze
4,5Student wykazuje się ponad dobrą odpowiedzialnością i sumiennością w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, jest w stopniu zadowalającym otwarty na poznawanie technik związanych z celem przedmiotu, ma prawie pełną świadomość wpływu jakości gleb na ilość i jakość plonów oraz środowisko przyrodnicze
5,0Student wykazuje się bardzo dobrą odpowiedzialnością i sumiennością w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, jest bardzo otwarty na poznawanie technik związanych z celem przedmiotu, ma pełną świadomość wpływu jakości gleb na ilość i jakość plonów oraz środowisko przyrodnicze

Literatura podstawowa

  1. Zawadzki S., Podstawy gleboznawstwa, PWRiL, Warszawa, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Zawadzki S., Gleboznawstwo, PWRiL, Warszawa, 2006

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Poprawa właściwości fizycznych gleb, w tym uprawowych i wodno-powietrznych - działania zmierzające do wytworzenia pożądanej struktury gleb i jej utrwalenia, możliwość zmiany zwięzłości gleb, zabiegi zabezpieczające glebę przed nadmiernym zagęszczeniem i doraźne zabiegi rozpulchniające2
T-W-2Regulacja odczynu gleb (pH) - procesy zakwaszania i odkwaszania gleb, gleby kwaśne i zalkalizowane, sposoby doboru formy i dawki nawozów wapniowych stosowanych w uprawie polowej i do neutralizacji zbyt kwaśnego odczynu w lasach, terminy ich stosowania, możliwości celowego zakwaszania gleb np. pod uprawy roślin wymagających niskiego pH lub na zalesianych gruntach porolnych2
T-W-3Metody zwiększania zasobności gleb w substancję organiczną (próchnicotwórczą) oraz substancje odżywcze dla roślin, w tym nawożenie nawozami mineralnymi, mineralno-organicznymi, organicznymi i naturalnymi. Sposoby określania ilości stosowanych nawozów, ich formy i terminu zastosowania2
T-W-4Rekultywacja gleb zdegradowanych w użytowaniu rolniczym i leśnym. Agrotechniczne i techniczne zabiegi przeciwerozyjne na gruntach rolnych znacznie urzeźbionych jako podstawa kształtowania ich zadowalającej żyzności2
8

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział studenta w wykładach8
A-W-2Samodzielne studiowanie zagadnień wykładowych8
A-W-3Przygotowanie studenta do zaliczenia wykładów14
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_2A_D08id_W01W zakresie wiedzy student zna metody poprawy jakości gleb
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_2A_W16ma wiedzę w zakresie nowoczesnych technologii w produkcji polowej, obejmującą najnowsze narzędzia i techniki uprawy oraz doprawiania i poprawy jakości gleby, siewu, sadzenia, ochrony i zbioru roślin, przydatną m.in. do stosowania nowoczesnych narzędzi i technik oraz umożliwiającą krytyczną analizę informacji na ten temat zamieszczanych w różnorodnych materiałach reklamowych;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W05wykazuje znajomość zaawansowanych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studenta z metodami poprawy jakości gleb użytkowanych rolniczo i leśnie w aspekcie poprawy ich właściwości fizycznych, chemicznych i aktywności biologicznej
Treści programoweT-W-1Poprawa właściwości fizycznych gleb, w tym uprawowych i wodno-powietrznych - działania zmierzające do wytworzenia pożądanej struktury gleb i jej utrwalenia, możliwość zmiany zwięzłości gleb, zabiegi zabezpieczające glebę przed nadmiernym zagęszczeniem i doraźne zabiegi rozpulchniające
T-W-2Regulacja odczynu gleb (pH) - procesy zakwaszania i odkwaszania gleb, gleby kwaśne i zalkalizowane, sposoby doboru formy i dawki nawozów wapniowych stosowanych w uprawie polowej i do neutralizacji zbyt kwaśnego odczynu w lasach, terminy ich stosowania, możliwości celowego zakwaszania gleb np. pod uprawy roślin wymagających niskiego pH lub na zalesianych gruntach porolnych
T-W-3Metody zwiększania zasobności gleb w substancję organiczną (próchnicotwórczą) oraz substancje odżywcze dla roślin, w tym nawożenie nawozami mineralnymi, mineralno-organicznymi, organicznymi i naturalnymi. Sposoby określania ilości stosowanych nawozów, ich formy i terminu zastosowania
T-W-4Rekultywacja gleb zdegradowanych w użytowaniu rolniczym i leśnym. Agrotechniczne i techniczne zabiegi przeciwerozyjne na gruntach rolnych znacznie urzeźbionych jako podstawa kształtowania ich zadowalającej żyzności
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne z użyciem komputera i projektora
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w końcowej fazie zajęć jako podsumowująca osiągnięte efekty uczenia się
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna żadnych metod poprawy jakości gleb
3,0Student zna niektóre metody poprawy jakości gleby, tj. posiada wiedzę teoretyczną z przedmiotu na poziomie dostatecznym (podstawowym)
3,5Student posiada połowiczną wiedzę z zakresu polepszania jakości gleb, tj. zna sposoby osiągania tego celu w stopniu ponad dostatecznym
4,0Student posiada dobrą wiedzę w zakresie przedmiotu, tj. zna większość metod poprawy jakości gleb
4,5Student zna prawie wszystkie metody poprawy jakości gleb, tj. cechuje się wiedzą na poziomie ponad dobrym
5,0Student zna wszystkie metody poprawy jakości gleb
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_2A_D08id_U01W zakresie umiejętności student potrafi wykorzystać nabytą wiedzę teoretyczną w celu poprawy jakości gleb
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_2A_U17potrafi dobrać i zastosować najnowsze narzędzia i techniki wykorzystywane oraz wprowadzane do produkcji polowej oraz krytycznie ocenić informacje podawane w różnorodnych źródłach na ten temat, właściwie ocenia możliwości zastosowania metod poprawy właściwości gleb oraz ochrony przed erozją;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U04samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA2_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studenta z metodami poprawy jakości gleb użytkowanych rolniczo i leśnie w aspekcie poprawy ich właściwości fizycznych, chemicznych i aktywności biologicznej
Treści programoweT-W-1Poprawa właściwości fizycznych gleb, w tym uprawowych i wodno-powietrznych - działania zmierzające do wytworzenia pożądanej struktury gleb i jej utrwalenia, możliwość zmiany zwięzłości gleb, zabiegi zabezpieczające glebę przed nadmiernym zagęszczeniem i doraźne zabiegi rozpulchniające
T-W-2Regulacja odczynu gleb (pH) - procesy zakwaszania i odkwaszania gleb, gleby kwaśne i zalkalizowane, sposoby doboru formy i dawki nawozów wapniowych stosowanych w uprawie polowej i do neutralizacji zbyt kwaśnego odczynu w lasach, terminy ich stosowania, możliwości celowego zakwaszania gleb np. pod uprawy roślin wymagających niskiego pH lub na zalesianych gruntach porolnych
T-W-3Metody zwiększania zasobności gleb w substancję organiczną (próchnicotwórczą) oraz substancje odżywcze dla roślin, w tym nawożenie nawozami mineralnymi, mineralno-organicznymi, organicznymi i naturalnymi. Sposoby określania ilości stosowanych nawozów, ich formy i terminu zastosowania
T-W-4Rekultywacja gleb zdegradowanych w użytowaniu rolniczym i leśnym. Agrotechniczne i techniczne zabiegi przeciwerozyjne na gruntach rolnych znacznie urzeźbionych jako podstawa kształtowania ich zadowalającej żyzności
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne z użyciem komputera i projektora
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w końcowej fazie zajęć jako podsumowująca osiągnięte efekty uczenia się
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada żadnych umiejętności w zakresie poprawy jakości gleb
3,0Student posiada dostateczne (podstawowe) umiejętności w zakresie polepszania jakości gleb
3,5Student posiada połowiczne (ponad dostateczne) umiejętności związane z poprawą jakości gleb
4,0Student posiada dobre umiejętności dobierania metod poprawy jakości gleb
4,5Student potrafi w stopniu ponad dobrym określać metody polepszania jakości gleb
5,0Student potrafi na poziomie bardzo dobrym dobierać metody poprawy jakości gleb
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_2A_D08id_K01W zakresie kompetencji student wykazuje się postawą odpowiedzialną i sumiennością w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, jest otwarty na poznawanie technik polepszania jakości gleb, ma świadomość ważności kształtowania dobrej jakości gleb nie tylko w aspekcie uzyskiwanych plonów, ale także w aspekcie potrzeb ochrony środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_2A_K04jest otwarty na poznawanie nowych technik i technologii przeznaczonych do stosowania w gospodarce żywnościowej i leśnej, jest wyczulony na techniki i technologie przyczyniające się do mniejszego obciążenia środowiska;
TRL_2A_K06rozumie ważność i potrzebę ochrony środowiska naturalnego i zachowania bioróżnorodności, ma świadomość pozatechnicznych aspektów i skutków działalności w zakresie inżynierii rolniczej i leśnej, a w szczególności jej wpływu na środowisko i ma świadomość konieczności eliminowania lub ograniczania tego wpływu.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R2A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości żywności, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R2A_K06posiada znajomość działań zmierzających do ograniczenia ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Uświadomienie konieczności ochrony i poprawy jakości gleb w aspekcie osiągania zadowalajacych plonów dobrej jakości oraz kształtowania dobrej jakości całego środowiska przyrodniczego
C-2Zapoznanie studenta z metodami poprawy jakości gleb użytkowanych rolniczo i leśnie w aspekcie poprawy ich właściwości fizycznych, chemicznych i aktywności biologicznej
Treści programoweT-W-1Poprawa właściwości fizycznych gleb, w tym uprawowych i wodno-powietrznych - działania zmierzające do wytworzenia pożądanej struktury gleb i jej utrwalenia, możliwość zmiany zwięzłości gleb, zabiegi zabezpieczające glebę przed nadmiernym zagęszczeniem i doraźne zabiegi rozpulchniające
T-W-2Regulacja odczynu gleb (pH) - procesy zakwaszania i odkwaszania gleb, gleby kwaśne i zalkalizowane, sposoby doboru formy i dawki nawozów wapniowych stosowanych w uprawie polowej i do neutralizacji zbyt kwaśnego odczynu w lasach, terminy ich stosowania, możliwości celowego zakwaszania gleb np. pod uprawy roślin wymagających niskiego pH lub na zalesianych gruntach porolnych
T-W-3Metody zwiększania zasobności gleb w substancję organiczną (próchnicotwórczą) oraz substancje odżywcze dla roślin, w tym nawożenie nawozami mineralnymi, mineralno-organicznymi, organicznymi i naturalnymi. Sposoby określania ilości stosowanych nawozów, ich formy i terminu zastosowania
T-W-4Rekultywacja gleb zdegradowanych w użytowaniu rolniczym i leśnym. Agrotechniczne i techniczne zabiegi przeciwerozyjne na gruntach rolnych znacznie urzeźbionych jako podstawa kształtowania ich zadowalającej żyzności
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne z użyciem komputera i projektora
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w końcowej fazie zajęć jako podsumowująca osiągnięte efekty uczenia się
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student wykazuje się postawą nieodpowiedzialną i brakiem sumienności w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, nie jest w żaden sposób otwarty na poznawanie technik związanych z celem przedmiotu, nie ma żadnej świadomości wpływu jakości gleb na ilość i jakość plonów oraz środowisko przyrodnicze
3,0Student wykazuje się dostateczną odpowiedzialnością i sumiennością w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, jest w podstawowym stopniu otwarty na poznawanie technik związanych z celem przedmiotu, ma dostateczną świadomość wpływu jakości gleb na ilość i jakość plonów oraz środowisko przyrodnicze
3,5Student wykazuje się dość zadowalającą (ponad dostateczną) odpowiedzialnością i sumiennością w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, jest w stopniu połowicznym otwarty na poznawanie technik związanych z celem przedmiotu, ma dostateczną świadomość wpływu jakości gleb na ilość i jakość plonów oraz środowisko przyrodnicze
4,0Student wykazuje się dobrą odpowiedzialnością i sumiennością w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, jest w stopniu zadowalającym otwarty na poznawanie technik związanych z celem przedmiotu, ma dobrą świadomość wpływu jakości gleb na ilość i jakość plonów oraz środowisko przyrodnicze
4,5Student wykazuje się ponad dobrą odpowiedzialnością i sumiennością w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, jest w stopniu zadowalającym otwarty na poznawanie technik związanych z celem przedmiotu, ma prawie pełną świadomość wpływu jakości gleb na ilość i jakość plonów oraz środowisko przyrodnicze
5,0Student wykazuje się bardzo dobrą odpowiedzialnością i sumiennością w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, jest bardzo otwarty na poznawanie technik związanych z celem przedmiotu, ma pełną świadomość wpływu jakości gleb na ilość i jakość plonów oraz środowisko przyrodnicze