Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Technika rolnicza i leśna (S1)

Sylabus przedmiotu Automatyzacja i robotyzacja procesów w uprawie owoców, warzyw i kwiatów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technika rolnicza i leśna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Automatyzacja i robotyzacja procesów w uprawie owoców, warzyw i kwiatów
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Budowy i Użytkowania Urządzeń Technicznych
Nauczyciel odpowiedzialny Tomasz Dobek <Tomasz.Dobek@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marek Rynkiewicz <Marek.Rynkiewicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 19 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 15 1,50,67zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 15 1,50,33zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Powinien posiadać ogólną wiedzę z podstawowych przedmiotów rolniczych i technicznych.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Student zapozna się nowoczesnymi technikami stosowanymi w uprawie owoców, warzyw i kwiatów.
C-2Umiejetność korzystania z najnowszych rozwiązań technicznych stosowanych w produkcji ogrodniczej.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Przykłady rozwiązań wykorzystania robotyzacji i automatyzacji w uprawie owoców, warzyw i kwiatów15
15
wykłady
T-W-1Podstawowe pojęcia związane a automatyzacją procesów produkcyjnych. Zastosowanie sztucznej inteligencja w automatyzacji i robotyzacji. Podstawy systemów ekspertowych. Sztuczne sieci neuronowe. Systemy mikroprocesorowe w maszynach i urządzeniach. Sterowniki. Automatyczne sterowanie. Komputery pokładowe. Algorytmy monitorowania maszyn stosowanych w ogrodnictwie. Automatyczne sterowanie mikroklimatem w pomieszczeniach.15
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Studiowanie literatury.15
A-A-3Przygotowanie prezentacji.15
45
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.15
A-W-2Konsultacje.5
A-W-3Studiowanie literatury i przygotowanie do kolokwiów.25
45

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metoda podajaca: wykład informacyjny,objasnienie,
M-2Metoda praktyczna: pokaz,
M-3Prezentacja.
M-4Metoda aktywizująca - dyskusja.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena na podstawie zapowiedzianych dwóch kolokwiów.
S-2Ocena podsumowująca: Ocena za prezentację.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_O16-1_W01
Efektem jest zapoznanie sie studentów z nowoczesnymi technikami stosowanymi w uprawie owoców, warzyw i kwiatów.
TRL_1A_W10, TRL_1A_W19R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03C-1T-W-1M-1, M-2, M-4S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_O16-1_U01
Efektem kształcenia jest umiejętność pozyskiwania najnowszych rozwiązań technicznych stosowanych w maszynach i urządzeniach ogrodniczych na podstawie literatury.
TRL_1A_U01, TRL_1A_U03R1A_U01C-1, C-2T-A-1M-3S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_O16-1_K01
Student ma świadomość stosowania najnowszych rozwiązań technicznych stosowanych w maszynach i urządzeniach ogrodniczych.
TRL_1A_K01, TRL_1A_K02, TRL_1A_K07R1A_K01, R1A_K07, R1A_K08InzA_K02C-1, C-2T-W-1, T-A-1M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_O16-1_W01
Efektem jest zapoznanie sie studentów z nowoczesnymi technikami stosowanymi w uprawie owoców, warzyw i kwiatów.
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu.
3,0Student opanował podstawowa wiedze ale ma trudności z zastosowaniem jej w praktyce.
3,5Student opanował podstawowa wiedze i potrafi ja wykorzystać w stopniu zadowalającym.
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_O16-1_U01
Efektem kształcenia jest umiejętność pozyskiwania najnowszych rozwiązań technicznych stosowanych w maszynach i urządzeniach ogrodniczych na podstawie literatury.
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu.
3,0Student opanował podstawowa wiedze ale ma trudności z zastosowaniem jej w praktyce.
3,5Student opanował podstawowa wiedze i potrafi ja wykorzystać w stopniu zadowalającym.
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_O16-1_K01
Student ma świadomość stosowania najnowszych rozwiązań technicznych stosowanych w maszynach i urządzeniach ogrodniczych.
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu.
3,0Student opanował podstawowa wiedze ale ma trudności z zastosowaniem jej w praktyce.
3,5Student opanował podstawowa wiedze i potrafi ja wykorzystać w stopniu zadowalającym.
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Praca zbiorowa, Maszyny i ciagniki rolnicze - budowa, przeznaczenie, PIMR Poznan, Poznan, 2005
  2. Dreszer in., Maszyny rolnicze, PIMR Poznan, Poznan, 2008
  3. Katalogi maszyn rolniczych i ogrodniczych
  4. Portale WWW dot. narzędzi i maszyn ogrodniczych., WWW

Literatura dodatkowa

  1. Czasopismo: atr express (aktualnosci techniki rolniczej), Boomgaarden Medien Sp. z o.o., Koscielec
  2. Czasopismo: Nowoczesne Rolnictwo, Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych w Poznaniu, Poznan
  3. Czasopismo: Rolniczy Przeglad Techniczny, Agencja Promocji Rolnictwa i Agrobiznesu „APRA”, Osielsko

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Przykłady rozwiązań wykorzystania robotyzacji i automatyzacji w uprawie owoców, warzyw i kwiatów15
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe pojęcia związane a automatyzacją procesów produkcyjnych. Zastosowanie sztucznej inteligencja w automatyzacji i robotyzacji. Podstawy systemów ekspertowych. Sztuczne sieci neuronowe. Systemy mikroprocesorowe w maszynach i urządzeniach. Sterowniki. Automatyczne sterowanie. Komputery pokładowe. Algorytmy monitorowania maszyn stosowanych w ogrodnictwie. Automatyczne sterowanie mikroklimatem w pomieszczeniach.15
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Studiowanie literatury.15
A-A-3Przygotowanie prezentacji.15
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.15
A-W-2Konsultacje.5
A-W-3Studiowanie literatury i przygotowanie do kolokwiów.25
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O16-1_W01Efektem jest zapoznanie sie studentów z nowoczesnymi technikami stosowanymi w uprawie owoców, warzyw i kwiatów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_W10ma uporządkowaną podstawową wiedzę w zakresie: 1) produkcji roślinnej, obejmującą charakterystykę popularnych roślin upraw-nych, uprawę roli, siew i sadzenie oraz pielęgnowanie i nawożenie roślin, zmianowanie i płodozmiany, zasady użytkowania łąk i pastwisk, systemy gospodarowania w rolnictwie, wpływ mechanizacji na środowisko glebowe i produkcję roślinną, 2) produkcji ogrodniczej, obejmującą charakterystykę podstawowych grup roślin ogrodniczych oraz organizację produkcji i sprzedaży roślin ogrodni-czych, 3) produkcji zwierzęcej, obejmującą podstawy reprodukcji zwierząt, podstawy żywienia i paszoznawstwa, podstawy profilaktyki weterynaryjnej, dobrostan zwierząt, wymogi dla pomieszczeń inwentarskich, systemy i metody chowu, hodowli i użytkowania wybranych gatunków zwierząt, zagrożenia dla ludzi, zwierząt i środowiska naturalnego związane z intensywną produkcją zwierzęcą, 4) gospodarki leśnej, obejmującą ekosystem leśny, kategorie lasów ochron-nych i zasady prowadzenia w nich gospodarki leśnej, charakterystykę zasobów leśnych i przyrodniczych warunków produkcji leśnej w Polsce, regionalizację przyrodniczo-leśną i typologię siedlisk leśnych, cechy drzewostanu, mapy siedliskowe i drzewostanowe, strukturę i jakość hodowlaną oraz techniczną drzewostanu, zabiegi pielęgnacyjne, rębnie, zagrożenia, monitoring i ochronę lasów, z wyraźnym zaznaczeniem elementów środowiskowych, przydatną do rozu-mienia uwarunkowań i zasad produkcji roślinnej, zwierzęcej i leśnej;
TRL_1A_W19ma podbudowaną teoretycznie, podstawową wiedzę w zakresie automatyki, obejmującą podstawowe pojęcia stosowane w automatyce, klasyfikację układów automatyki, modele matematyczne elementów i układów automatyki, strukturę układów regulacji, stabilność, ocenę przebiegów przejściowych, układy z regulatorami mikroprocesorowymi i sterownikami wykorzystywane w rolnictwie i leśnictwie, wybrane układy nieliniowe;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
Cel przedmiotuC-1Student zapozna się nowoczesnymi technikami stosowanymi w uprawie owoców, warzyw i kwiatów.
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojęcia związane a automatyzacją procesów produkcyjnych. Zastosowanie sztucznej inteligencja w automatyzacji i robotyzacji. Podstawy systemów ekspertowych. Sztuczne sieci neuronowe. Systemy mikroprocesorowe w maszynach i urządzeniach. Sterowniki. Automatyczne sterowanie. Komputery pokładowe. Algorytmy monitorowania maszyn stosowanych w ogrodnictwie. Automatyczne sterowanie mikroklimatem w pomieszczeniach.
Metody nauczaniaM-1Metoda podajaca: wykład informacyjny,objasnienie,
M-2Metoda praktyczna: pokaz,
M-4Metoda aktywizująca - dyskusja.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena na podstawie zapowiedzianych dwóch kolokwiów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu.
3,0Student opanował podstawowa wiedze ale ma trudności z zastosowaniem jej w praktyce.
3,5Student opanował podstawowa wiedze i potrafi ja wykorzystać w stopniu zadowalającym.
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O16-1_U01Efektem kształcenia jest umiejętność pozyskiwania najnowszych rozwiązań technicznych stosowanych w maszynach i urządzeniach ogrodniczych na podstawie literatury.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_U01potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł (również w języku obcym) oraz informacje te integrować, interpretować i krytycznie oceniać, a także wyciągać z nich wnioski;
TRL_1A_U03ma umiejętność dalszego zawodowego samokształcenia się;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Student zapozna się nowoczesnymi technikami stosowanymi w uprawie owoców, warzyw i kwiatów.
C-2Umiejetność korzystania z najnowszych rozwiązań technicznych stosowanych w produkcji ogrodniczej.
Treści programoweT-A-1Przykłady rozwiązań wykorzystania robotyzacji i automatyzacji w uprawie owoców, warzyw i kwiatów
Metody nauczaniaM-3Prezentacja.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena za prezentację.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu.
3,0Student opanował podstawowa wiedze ale ma trudności z zastosowaniem jej w praktyce.
3,5Student opanował podstawowa wiedze i potrafi ja wykorzystać w stopniu zadowalającym.
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O16-1_K01Student ma świadomość stosowania najnowszych rozwiązań technicznych stosowanych w maszynach i urządzeniach ogrodniczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_K01jest świadomy ograniczenia posiadanych umiejętności i wiedzy, stąd rozumie potrzebę dalszego ich pogłębiania;
TRL_1A_K02rozumie potrzebę ciągłego wyszukiwania aktualnych informacji zawodowych w literaturze i innych źródłach, również w języku obcym;
TRL_1A_K07potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Student zapozna się nowoczesnymi technikami stosowanymi w uprawie owoców, warzyw i kwiatów.
C-2Umiejetność korzystania z najnowszych rozwiązań technicznych stosowanych w produkcji ogrodniczej.
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojęcia związane a automatyzacją procesów produkcyjnych. Zastosowanie sztucznej inteligencja w automatyzacji i robotyzacji. Podstawy systemów ekspertowych. Sztuczne sieci neuronowe. Systemy mikroprocesorowe w maszynach i urządzeniach. Sterowniki. Automatyczne sterowanie. Komputery pokładowe. Algorytmy monitorowania maszyn stosowanych w ogrodnictwie. Automatyczne sterowanie mikroklimatem w pomieszczeniach.
T-A-1Przykłady rozwiązań wykorzystania robotyzacji i automatyzacji w uprawie owoców, warzyw i kwiatów
Metody nauczaniaM-3Prezentacja.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena za prezentację.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu.
3,0Student opanował podstawowa wiedze ale ma trudności z zastosowaniem jej w praktyce.
3,5Student opanował podstawowa wiedze i potrafi ja wykorzystać w stopniu zadowalającym.
4,0
4,5
5,0