Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)

Sylabus przedmiotu Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologii
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Mariola Friedrich <Mariola.Friedrich@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Zuzanna Goluch-Koniuszy <Zuzanna.Goluch-Koniuszy@zut.edu.pl>, Magdalena Kuchlewska <Magdalena.Radziszewska@zut.edu.pl>, Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 2 Grupa obieralna 9

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 18 2,00,50egzamin
laboratoriaL3 29 4,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość chemii organicznej, biochemii, fizjologii żywienia, biochemicznych i fizjologicznych podstaw zdrowia

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z ogólnie uznawanymi na świecie systemami żywieniowymi oraz modami żywieniowymi i omówienie ich zasadności/ryzyka stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu człowieka w świetle zadad fizjologii.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania systemów żywieniowych: Dr Haya, makrobiotycznej, wegetariańskiej.4
T-L-2Analiza i cena pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diet wysokobiałkowych: Dra Atkinsa, Dra Kwaśniewskiego Dra Dukana.3
T-L-3Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diety „jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” oraz chronobiologicznej.3
T-L-4Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diet uwzględniających indeks glikemiczny: dobrych kalorii, niełączenia Montignaca, Diamondów .3
T-L-5Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diet: dobrego samopoczucia, South Beach, Andersona,3
T-L-6Analiza i ocena, pod katem fizjologii, diet jednoskładnikowych: ziemniaczanej, cytrusowej, makaronowej, kanapkowej.3
T-L-7Analiza i ocena, pod katem fizjologii, ogólnie dostępnych w mediach diet: astrodiety, diety z kolorem oczu, kopenhaskiej, 7 kolorów, ostatniej szansy, smukła linia, strażników wagi, w zgodzie z literą Biblii, co jadłby Jezus.4
T-L-8Analiza i ocena pod kątem stanu fizjologicznego zasadności stosowania diet dostępnych w mediach dla: nastolatek, kobiet po ciąży, mężczyzn, osób starszych.3
T-L-9Prezentacja projektu zaliczeniowego3
29
wykłady
T-W-1Jedzenie i zdrowie w kulturach prymitywnych.Właściwości i potrzeby organizmu w okresie psychosomatycznego rozwoju.2
T-W-2Anopsologia czyli mój organizm wie czego potrzebuje.System dr Haya czyli prawie wszystko na surowo i co na to organizm? Żywieniowe zasady Esseńczyków i biogenika Edmonda Szekely’ego.2
T-W-3Zasady życia - zasady żywienia czyli makrobiotyka.Wegetarianizm i weganizm jako uzasadnienie anatomicznych i fizjologicznych właściwości przewodu pokarmowego ?3
T-W-4Dieta chronobiologiczna czyli odżywianie zgodne z okołodobowym rytmem biologicznym. Dieta Diamondów - czy rzeczywiście zgodna z rytmem okołodobowym?2
T-W-5Czy dieta niełączenia ma swoje uzasadnienie w fizjologii? Dieta dobrych kalorii czyli skuteczna metoda odchudzania i zapobiegania powstawaniu tłuszczu dr Lipetza a indeks glikemiczny dr Jenkinsa.2
T-W-6Dieta dobrego samopoczucia czyli wpływ jedzenia na nastrój (skład diety a biosynteza neuroprzekaźników w mózgu).2
T-W-7Dieta jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Dieta epoki kamiennej jako odbicie wpływu historycznego rozwoju człowieka i jego sposobu odżywiania (dieta optymalna, dieta dr Kwaśniewskiego).3
T-W-8Życie bez diety czyli jeść aby schudnąć. Głodówka – czy sposób na oczyszczenie organizmu? Bretarianizm czyli odżywianie światłem. Czy bezkarna suplementacja ?2
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w ćwiczeniach29
A-L-2przygotowanie do ćwiczeń15
A-L-3przygotowanie projektu30
A-L-4przygotowanie do prezentacji projektu5
A-L-5godziny kontaktowe z nauczycielm20
A-L-6analiza wskazanej literatury20
119
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach18
A-W-2analiza wskazanej literatury15
A-W-3przygotowanie do egzaminu15
A-W-4godziny kontaktowe z nauczycielem13
61

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład problemowy
M-2Metoda analizy przypadków
M-3Metoda projektów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przygotowania i preznetacji projektu.
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin końcowy

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_2A_PO2-9_W01
Posiada wiedzę z zakredu ogólnie uznawanych na świecie systemów żywieniowych oraz pojawiajacych się mód w zakresie żywienia.
TZiZ_2A_W10R2A_W05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_2A_PO2-9_U01
Potrafi uzasdanić/ocenić ryzyko stosowania systemów żywieniowych i mód w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle zasad fizjologii.
TZiZ_2A_U12R2A_U05, R2A_U06InzA2_U01C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-L-9M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3
TZiZ_2A_PO2-9_U02
Potrafi dokonywać analizy i oceny diet pod kątem wartości energetycznej, odżywczej samodzielnie oraz z użyciem programu komputerowego.
TZiZ_2A_U12R2A_U05, R2A_U06InzA2_U01C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-L-9M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_2A_PO2-9_K01
Rozumie potrzebę propagowania w społeczeństwie zdrowego i aktywnego modelu życia.
TZiZ_2A_K02R2A_K04, R2A_K05InzA2_K01C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-L-9M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3
TZiZ_2A_PO2-9_K02
Ma świadomość potrzeby korzystania w działalności zawodowej z najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu.
TZiZ_2A_K04R2A_K01, R2A_K07C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-L-9M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_2A_PO2-9_W01
Posiada wiedzę z zakredu ogólnie uznawanych na świecie systemów żywieniowych oraz pojawiajacych się mód w zakresie żywienia.
2,0Egzamin ustny, zawierający 3 pytania (zestaw losowany), dotyczące 3 podstawowych działów, obejmujących materiał wykładowy - brak poprawnej odpowiedzi na 2 pytania
3,0Egzamin ustny, zawierający 3 pytania (zestaw losowany), dotyczące 3 podstawowych działów, obejmujących materiał wykładowy - poprawna odpowiedź na wszystkie 3 pytania, w zakresie podstawowym
3,5Egzamin ustny, zawierający 3 pytania (zestaw losowany), dotyczące 3 podstawowych działów, obejmujących materiał wykładowy - wyczerpująca odpowiedź przynajmniej na 1 pytanie i poprawna odpowiedź na 2 pytania w zakresie podstawowym
4,0Egzamin ustny, zawierający 3 pytania (zestaw losowany), dotyczące 3 podstawowych działów, obejmujących materiał wykładowy - wyczerpująca odpowiedź na na 2 pytania i poprawna odpowiedź na 1 pytania w zakresie podstawowym
4,5Egzamin ustny, zawierający 3 pytania (zestaw losowany), dotyczące 3 podstawowych działów, obejmujących materiał wykładowy - wyczerpująca odpowiedź na 3 pytania, przy zastosowaniu pytań dodatkowych
5,0Egzamin ustny, zawierający 3 pytania (zestaw losowany), dotyczące 3 podstawowych działów, obejmujących materiał wykładowy - wyczerpująca odpowiedź wszystkie pytania

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_2A_PO2-9_U01
Potrafi uzasdanić/ocenić ryzyko stosowania systemów żywieniowych i mód w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle zasad fizjologii.
2,0Student nie potrafi dokonać analizy i oceny systemu żywieniowego, diety pod kątem wartości energetycznej i odżywczej. Nie potrafi ocenić ryzyka ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle fizjologii
3,0Student potrafi dokonać niepełnej analizy i oceny systemu żywieniowego, diety pod kątem wartości energetycznej i odżywczej. Potrafi w niewielkim stopniu ocenić ryzyka ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle fizjologii
3,5Student potrafi dokonać pełną analizę i ocenę wybranego systemu żywieniowego, wybranej diety pod kątem wartości energetycznej i odżywczej. Potrafi ocenić ryzyko ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle fizjologii.
4,0Student potrafi dokonać pełną analizę i ocenę wszytkich systemów żywieniowych, diet pod kątem wartości energetycznej i odżywczej. Potrafi ocenić ryzyko ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle fizjologii.
4,5Student potrafi dokonać pełną analizę i ocenę wszystkich systemów żywieniowych, diet pod kątem wartości energetycznej i odżywczej. Potrafi ocenić ryzyko ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle fizjologii.
5,0Student potrafi dokonać pełną analizę i ocenę wszystkich systemów żywieniowych, diet pod kątem wartości energetycznej i odżywczej. Potrafi ocenić ryzyko ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle fizjologii. Potrafi dokonać modyfikacji diety pod kątem zmniejszenia niedoborów i nadmiarów skałdników odżywczych i ją uzasadnić.
TZiZ_2A_PO2-9_U02
Potrafi dokonywać analizy i oceny diet pod kątem wartości energetycznej, odżywczej samodzielnie oraz z użyciem programu komputerowego.
2,0Student nie potrafi dokonać analizy i oceny systemu żywieniowego, diety pod kątem wartości energetycznej i odżywczej zarówno samodzielnie jak i z użyciem programu komputerowego.
3,0Student potrafi dokonać niepełnej analizy i oceny systemu żywieniowego, diety pod kątem wartości energetycznej i odżywczej z niewielkimi będami samodzielnie jak i z użyciem programu komputerowego.
3,5Student potrafi dokonać niepełną analizę i ocenę wybranego systemu żywieniowego, wybranej diety pod kątem wartości energetycznej i odżywczej samodzielnie jak i z użyciem programu komputerowego.
4,0Student potrafi dokonać pełną analizę i ocenę wszytkich systemów żywieniowych, diet pod kątem wartości energetycznej i odżywczej samodzielnie jak i z użyciem programu komputerowego.
4,5Student potrafi dokonać pełną analizę i ocenę wszytkich systemów żywieniowych, diet pod kątem wartości energetycznej i odżywczej samodzielnie jak i z użyciem programu komputerowego. Potrafi wykazać różnice w dokładności obliczeń.
5,0Student potrafi dokonać pełną analizę i ocenę wszytkich systemów żywieniowych, diet pod kątem wartości energetycznej i odżywczej amodzielnie jak i z użyciem programu komputerowego. Potrafi wykazać różnice w dokładności obliczeń i je uzasadnić.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_2A_PO2-9_K01
Rozumie potrzebę propagowania w społeczeństwie zdrowego i aktywnego modelu życia.
2,0Kompetencje studenta sprowadzają się do wybiórczej wiedzy o możliwościach propagowania wiedzy z zakresu zdrowego i aktywnego modelu życia.
3,0Student posiada podstawowe kompetencje, by rozumieć potrzebę propagowania wiedzy z zakresu zdrowego i aktywnego modelu życia, ale posługuje się odtwórczymi technikami/metodami propagowania w bardzo ograniczonym zakresie.
3,5Student posiada kompetencje, umożliwiajace mu wykorzystanie nabytej wiedzy i umiejętności w propagowaniu wiedzy z zakresu zdrowego i aktywnego stylu życia, ale posługuje się odtwórczymi technikami/metodami propagowania w ograniczonym zakresie.
4,0Student posiada kompetencje, umożliwiajace mu wykorzystanie nabytej wiedzy i umiejętności w propagowaniu wiedzy z zdrowego i aktywnego stylu życia, ale posługuje się odtwórczymi technikami/metodami propagowania w szerokim zakresie.
4,5Student posiada kompetencje oceny dobrej oraz posługuje się już twórczymi technikami/metodami propagowania w ogranizonym zakresie.
5,0Student wykazuje się kreatynością umożliwiajacą wykorzystanie nabytej wiedzy i umiejętności w propagowaniu wiedzy z zdrowego i aktywnego stylu życia, posługuje się twórczymi technikami/metodami propagowania w szerokim zakresie.
TZiZ_2A_PO2-9_K02
Ma świadomość potrzeby korzystania w działalności zawodowej z najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu.
2,0Student nie uzyskał kompetencji, by rozumieć potrzebę korzystania z najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu.
3,0Kompetencje studenta sprowadzają się do wybiórczego korzystania i wprowdzenia w życie najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu.
3,5Student posiada podstawowe kompetencje do korzystania i wprowdzenia w życie najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu.
4,0Student posiada kompetencje umożliwiające mu wykorzystanie w praktyce zdobytej najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu.
4,5Student posiada kompetencje oceny dobrej, a ponadto potrafi dobrze posługiwać się najnowszą wiedzą specjalistyczną z obszaru nauk o żywności i żywieniu.
5,0Student wykazuje się kreatywnością w zakresie wykorzystania w praktyce zdobytej najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu.

Literatura podstawowa

  1. Ganong W., Fizjologia, PZWL, Warszawa, 2007
  2. Skrzypczak W. (red.), Witaminy, Akademia Rolnicza, Szczecin, 1998
  3. Gertig H., Przysławski J., Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu., PZWL, Warszawa, 2006, I
  4. Biernat J., Żywienie, żywność a zdrowie., Astrum, Wrocław, 2001, I
  5. Friedrich M. (red.), Składniki mineralne w żywieniu ludzi i zwierząt, Akademia Rolnicza, Szczecin, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Gawęcki J., Roszkowski W. (red), Żywienie człowieka a zdrowie publiczne, PWN, Warszawa, 2009
  2. Rodrigez J.G, Najsłynniejsze diety, Imprint, Warszawa, 2008
  3. Bawa S.(red.), Dietoterapia 1, SGGW, Warszawa, 2009

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania systemów żywieniowych: Dr Haya, makrobiotycznej, wegetariańskiej.4
T-L-2Analiza i cena pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diet wysokobiałkowych: Dra Atkinsa, Dra Kwaśniewskiego Dra Dukana.3
T-L-3Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diety „jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” oraz chronobiologicznej.3
T-L-4Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diet uwzględniających indeks glikemiczny: dobrych kalorii, niełączenia Montignaca, Diamondów .3
T-L-5Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diet: dobrego samopoczucia, South Beach, Andersona,3
T-L-6Analiza i ocena, pod katem fizjologii, diet jednoskładnikowych: ziemniaczanej, cytrusowej, makaronowej, kanapkowej.3
T-L-7Analiza i ocena, pod katem fizjologii, ogólnie dostępnych w mediach diet: astrodiety, diety z kolorem oczu, kopenhaskiej, 7 kolorów, ostatniej szansy, smukła linia, strażników wagi, w zgodzie z literą Biblii, co jadłby Jezus.4
T-L-8Analiza i ocena pod kątem stanu fizjologicznego zasadności stosowania diet dostępnych w mediach dla: nastolatek, kobiet po ciąży, mężczyzn, osób starszych.3
T-L-9Prezentacja projektu zaliczeniowego3
29

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Jedzenie i zdrowie w kulturach prymitywnych.Właściwości i potrzeby organizmu w okresie psychosomatycznego rozwoju.2
T-W-2Anopsologia czyli mój organizm wie czego potrzebuje.System dr Haya czyli prawie wszystko na surowo i co na to organizm? Żywieniowe zasady Esseńczyków i biogenika Edmonda Szekely’ego.2
T-W-3Zasady życia - zasady żywienia czyli makrobiotyka.Wegetarianizm i weganizm jako uzasadnienie anatomicznych i fizjologicznych właściwości przewodu pokarmowego ?3
T-W-4Dieta chronobiologiczna czyli odżywianie zgodne z okołodobowym rytmem biologicznym. Dieta Diamondów - czy rzeczywiście zgodna z rytmem okołodobowym?2
T-W-5Czy dieta niełączenia ma swoje uzasadnienie w fizjologii? Dieta dobrych kalorii czyli skuteczna metoda odchudzania i zapobiegania powstawaniu tłuszczu dr Lipetza a indeks glikemiczny dr Jenkinsa.2
T-W-6Dieta dobrego samopoczucia czyli wpływ jedzenia na nastrój (skład diety a biosynteza neuroprzekaźników w mózgu).2
T-W-7Dieta jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Dieta epoki kamiennej jako odbicie wpływu historycznego rozwoju człowieka i jego sposobu odżywiania (dieta optymalna, dieta dr Kwaśniewskiego).3
T-W-8Życie bez diety czyli jeść aby schudnąć. Głodówka – czy sposób na oczyszczenie organizmu? Bretarianizm czyli odżywianie światłem. Czy bezkarna suplementacja ?2
18

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w ćwiczeniach29
A-L-2przygotowanie do ćwiczeń15
A-L-3przygotowanie projektu30
A-L-4przygotowanie do prezentacji projektu5
A-L-5godziny kontaktowe z nauczycielm20
A-L-6analiza wskazanej literatury20
119
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach18
A-W-2analiza wskazanej literatury15
A-W-3przygotowanie do egzaminu15
A-W-4godziny kontaktowe z nauczycielem13
61
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_PO2-9_W01Posiada wiedzę z zakredu ogólnie uznawanych na świecie systemów żywieniowych oraz pojawiajacych się mód w zakresie żywienia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_2A_W10Zna systemy i mody żywieniowe oraz skutki ich działania.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W05wykazuje znajomość zaawansowanych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z ogólnie uznawanymi na świecie systemami żywieniowymi oraz modami żywieniowymi i omówienie ich zasadności/ryzyka stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu człowieka w świetle zadad fizjologii.
Treści programoweT-W-1Jedzenie i zdrowie w kulturach prymitywnych.Właściwości i potrzeby organizmu w okresie psychosomatycznego rozwoju.
T-W-2Anopsologia czyli mój organizm wie czego potrzebuje.System dr Haya czyli prawie wszystko na surowo i co na to organizm? Żywieniowe zasady Esseńczyków i biogenika Edmonda Szekely’ego.
T-W-3Zasady życia - zasady żywienia czyli makrobiotyka.Wegetarianizm i weganizm jako uzasadnienie anatomicznych i fizjologicznych właściwości przewodu pokarmowego ?
T-W-4Dieta chronobiologiczna czyli odżywianie zgodne z okołodobowym rytmem biologicznym. Dieta Diamondów - czy rzeczywiście zgodna z rytmem okołodobowym?
T-W-5Czy dieta niełączenia ma swoje uzasadnienie w fizjologii? Dieta dobrych kalorii czyli skuteczna metoda odchudzania i zapobiegania powstawaniu tłuszczu dr Lipetza a indeks glikemiczny dr Jenkinsa.
T-W-6Dieta dobrego samopoczucia czyli wpływ jedzenia na nastrój (skład diety a biosynteza neuroprzekaźników w mózgu).
T-W-7Dieta jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Dieta epoki kamiennej jako odbicie wpływu historycznego rozwoju człowieka i jego sposobu odżywiania (dieta optymalna, dieta dr Kwaśniewskiego).
T-W-8Życie bez diety czyli jeść aby schudnąć. Głodówka – czy sposób na oczyszczenie organizmu? Bretarianizm czyli odżywianie światłem. Czy bezkarna suplementacja ?
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
M-2Metoda analizy przypadków
M-3Metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przygotowania i preznetacji projektu.
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin końcowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Egzamin ustny, zawierający 3 pytania (zestaw losowany), dotyczące 3 podstawowych działów, obejmujących materiał wykładowy - brak poprawnej odpowiedzi na 2 pytania
3,0Egzamin ustny, zawierający 3 pytania (zestaw losowany), dotyczące 3 podstawowych działów, obejmujących materiał wykładowy - poprawna odpowiedź na wszystkie 3 pytania, w zakresie podstawowym
3,5Egzamin ustny, zawierający 3 pytania (zestaw losowany), dotyczące 3 podstawowych działów, obejmujących materiał wykładowy - wyczerpująca odpowiedź przynajmniej na 1 pytanie i poprawna odpowiedź na 2 pytania w zakresie podstawowym
4,0Egzamin ustny, zawierający 3 pytania (zestaw losowany), dotyczące 3 podstawowych działów, obejmujących materiał wykładowy - wyczerpująca odpowiedź na na 2 pytania i poprawna odpowiedź na 1 pytania w zakresie podstawowym
4,5Egzamin ustny, zawierający 3 pytania (zestaw losowany), dotyczące 3 podstawowych działów, obejmujących materiał wykładowy - wyczerpująca odpowiedź na 3 pytania, przy zastosowaniu pytań dodatkowych
5,0Egzamin ustny, zawierający 3 pytania (zestaw losowany), dotyczące 3 podstawowych działów, obejmujących materiał wykładowy - wyczerpująca odpowiedź wszystkie pytania
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_PO2-9_U01Potrafi uzasdanić/ocenić ryzyko stosowania systemów żywieniowych i mód w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle zasad fizjologii.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_2A_U12Potrafi zaobserwować, zrozumieć i przewidzieć wpływ różnych czynników na zależności pomiędzy funkcjonowaniem podstawowych układów organizmu. Potrafi ocenić zasadność systemów i mód żywieniowych w kontekście potrzeb organizmu.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
R2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z ogólnie uznawanymi na świecie systemami żywieniowymi oraz modami żywieniowymi i omówienie ich zasadności/ryzyka stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu człowieka w świetle zadad fizjologii.
Treści programoweT-L-1Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania systemów żywieniowych: Dr Haya, makrobiotycznej, wegetariańskiej.
T-L-2Analiza i cena pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diet wysokobiałkowych: Dra Atkinsa, Dra Kwaśniewskiego Dra Dukana.
T-L-3Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diety „jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” oraz chronobiologicznej.
T-L-4Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diet uwzględniających indeks glikemiczny: dobrych kalorii, niełączenia Montignaca, Diamondów .
T-L-5Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diet: dobrego samopoczucia, South Beach, Andersona,
T-L-6Analiza i ocena, pod katem fizjologii, diet jednoskładnikowych: ziemniaczanej, cytrusowej, makaronowej, kanapkowej.
T-L-7Analiza i ocena, pod katem fizjologii, ogólnie dostępnych w mediach diet: astrodiety, diety z kolorem oczu, kopenhaskiej, 7 kolorów, ostatniej szansy, smukła linia, strażników wagi, w zgodzie z literą Biblii, co jadłby Jezus.
T-L-8Analiza i ocena pod kątem stanu fizjologicznego zasadności stosowania diet dostępnych w mediach dla: nastolatek, kobiet po ciąży, mężczyzn, osób starszych.
T-W-1Jedzenie i zdrowie w kulturach prymitywnych.Właściwości i potrzeby organizmu w okresie psychosomatycznego rozwoju.
T-W-2Anopsologia czyli mój organizm wie czego potrzebuje.System dr Haya czyli prawie wszystko na surowo i co na to organizm? Żywieniowe zasady Esseńczyków i biogenika Edmonda Szekely’ego.
T-W-3Zasady życia - zasady żywienia czyli makrobiotyka.Wegetarianizm i weganizm jako uzasadnienie anatomicznych i fizjologicznych właściwości przewodu pokarmowego ?
T-W-4Dieta chronobiologiczna czyli odżywianie zgodne z okołodobowym rytmem biologicznym. Dieta Diamondów - czy rzeczywiście zgodna z rytmem okołodobowym?
T-W-5Czy dieta niełączenia ma swoje uzasadnienie w fizjologii? Dieta dobrych kalorii czyli skuteczna metoda odchudzania i zapobiegania powstawaniu tłuszczu dr Lipetza a indeks glikemiczny dr Jenkinsa.
T-W-6Dieta dobrego samopoczucia czyli wpływ jedzenia na nastrój (skład diety a biosynteza neuroprzekaźników w mózgu).
T-W-7Dieta jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Dieta epoki kamiennej jako odbicie wpływu historycznego rozwoju człowieka i jego sposobu odżywiania (dieta optymalna, dieta dr Kwaśniewskiego).
T-W-8Życie bez diety czyli jeść aby schudnąć. Głodówka – czy sposób na oczyszczenie organizmu? Bretarianizm czyli odżywianie światłem. Czy bezkarna suplementacja ?
T-L-9Prezentacja projektu zaliczeniowego
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
M-2Metoda analizy przypadków
M-3Metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przygotowania i preznetacji projektu.
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin końcowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi dokonać analizy i oceny systemu żywieniowego, diety pod kątem wartości energetycznej i odżywczej. Nie potrafi ocenić ryzyka ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle fizjologii
3,0Student potrafi dokonać niepełnej analizy i oceny systemu żywieniowego, diety pod kątem wartości energetycznej i odżywczej. Potrafi w niewielkim stopniu ocenić ryzyka ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle fizjologii
3,5Student potrafi dokonać pełną analizę i ocenę wybranego systemu żywieniowego, wybranej diety pod kątem wartości energetycznej i odżywczej. Potrafi ocenić ryzyko ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle fizjologii.
4,0Student potrafi dokonać pełną analizę i ocenę wszytkich systemów żywieniowych, diet pod kątem wartości energetycznej i odżywczej. Potrafi ocenić ryzyko ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle fizjologii.
4,5Student potrafi dokonać pełną analizę i ocenę wszystkich systemów żywieniowych, diet pod kątem wartości energetycznej i odżywczej. Potrafi ocenić ryzyko ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle fizjologii.
5,0Student potrafi dokonać pełną analizę i ocenę wszystkich systemów żywieniowych, diet pod kątem wartości energetycznej i odżywczej. Potrafi ocenić ryzyko ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle fizjologii. Potrafi dokonać modyfikacji diety pod kątem zmniejszenia niedoborów i nadmiarów skałdników odżywczych i ją uzasadnić.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_PO2-9_U02Potrafi dokonywać analizy i oceny diet pod kątem wartości energetycznej, odżywczej samodzielnie oraz z użyciem programu komputerowego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_2A_U12Potrafi zaobserwować, zrozumieć i przewidzieć wpływ różnych czynników na zależności pomiędzy funkcjonowaniem podstawowych układów organizmu. Potrafi ocenić zasadność systemów i mód żywieniowych w kontekście potrzeb organizmu.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
R2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z ogólnie uznawanymi na świecie systemami żywieniowymi oraz modami żywieniowymi i omówienie ich zasadności/ryzyka stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu człowieka w świetle zadad fizjologii.
Treści programoweT-L-1Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania systemów żywieniowych: Dr Haya, makrobiotycznej, wegetariańskiej.
T-L-2Analiza i cena pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diet wysokobiałkowych: Dra Atkinsa, Dra Kwaśniewskiego Dra Dukana.
T-L-3Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diety „jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” oraz chronobiologicznej.
T-L-4Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diet uwzględniających indeks glikemiczny: dobrych kalorii, niełączenia Montignaca, Diamondów .
T-L-5Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diet: dobrego samopoczucia, South Beach, Andersona,
T-L-6Analiza i ocena, pod katem fizjologii, diet jednoskładnikowych: ziemniaczanej, cytrusowej, makaronowej, kanapkowej.
T-L-7Analiza i ocena, pod katem fizjologii, ogólnie dostępnych w mediach diet: astrodiety, diety z kolorem oczu, kopenhaskiej, 7 kolorów, ostatniej szansy, smukła linia, strażników wagi, w zgodzie z literą Biblii, co jadłby Jezus.
T-L-8Analiza i ocena pod kątem stanu fizjologicznego zasadności stosowania diet dostępnych w mediach dla: nastolatek, kobiet po ciąży, mężczyzn, osób starszych.
T-W-1Jedzenie i zdrowie w kulturach prymitywnych.Właściwości i potrzeby organizmu w okresie psychosomatycznego rozwoju.
T-W-2Anopsologia czyli mój organizm wie czego potrzebuje.System dr Haya czyli prawie wszystko na surowo i co na to organizm? Żywieniowe zasady Esseńczyków i biogenika Edmonda Szekely’ego.
T-W-3Zasady życia - zasady żywienia czyli makrobiotyka.Wegetarianizm i weganizm jako uzasadnienie anatomicznych i fizjologicznych właściwości przewodu pokarmowego ?
T-W-4Dieta chronobiologiczna czyli odżywianie zgodne z okołodobowym rytmem biologicznym. Dieta Diamondów - czy rzeczywiście zgodna z rytmem okołodobowym?
T-W-5Czy dieta niełączenia ma swoje uzasadnienie w fizjologii? Dieta dobrych kalorii czyli skuteczna metoda odchudzania i zapobiegania powstawaniu tłuszczu dr Lipetza a indeks glikemiczny dr Jenkinsa.
T-W-6Dieta dobrego samopoczucia czyli wpływ jedzenia na nastrój (skład diety a biosynteza neuroprzekaźników w mózgu).
T-W-7Dieta jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Dieta epoki kamiennej jako odbicie wpływu historycznego rozwoju człowieka i jego sposobu odżywiania (dieta optymalna, dieta dr Kwaśniewskiego).
T-W-8Życie bez diety czyli jeść aby schudnąć. Głodówka – czy sposób na oczyszczenie organizmu? Bretarianizm czyli odżywianie światłem. Czy bezkarna suplementacja ?
T-L-9Prezentacja projektu zaliczeniowego
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
M-2Metoda analizy przypadków
M-3Metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przygotowania i preznetacji projektu.
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin końcowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi dokonać analizy i oceny systemu żywieniowego, diety pod kątem wartości energetycznej i odżywczej zarówno samodzielnie jak i z użyciem programu komputerowego.
3,0Student potrafi dokonać niepełnej analizy i oceny systemu żywieniowego, diety pod kątem wartości energetycznej i odżywczej z niewielkimi będami samodzielnie jak i z użyciem programu komputerowego.
3,5Student potrafi dokonać niepełną analizę i ocenę wybranego systemu żywieniowego, wybranej diety pod kątem wartości energetycznej i odżywczej samodzielnie jak i z użyciem programu komputerowego.
4,0Student potrafi dokonać pełną analizę i ocenę wszytkich systemów żywieniowych, diet pod kątem wartości energetycznej i odżywczej samodzielnie jak i z użyciem programu komputerowego.
4,5Student potrafi dokonać pełną analizę i ocenę wszytkich systemów żywieniowych, diet pod kątem wartości energetycznej i odżywczej samodzielnie jak i z użyciem programu komputerowego. Potrafi wykazać różnice w dokładności obliczeń.
5,0Student potrafi dokonać pełną analizę i ocenę wszytkich systemów żywieniowych, diet pod kątem wartości energetycznej i odżywczej amodzielnie jak i z użyciem programu komputerowego. Potrafi wykazać różnice w dokładności obliczeń i je uzasadnić.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_PO2-9_K01Rozumie potrzebę propagowania w społeczeństwie zdrowego i aktywnego modelu życia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_2A_K02Rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu – m in. poprzez środki masowego przekazu – informacji i opinii dotyczących szerokorozumianej problematyki żywieniowej i innych aspektów działalności inżyniera technologii żywności.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R2A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości żywności, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z ogólnie uznawanymi na świecie systemami żywieniowymi oraz modami żywieniowymi i omówienie ich zasadności/ryzyka stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu człowieka w świetle zadad fizjologii.
Treści programoweT-L-1Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania systemów żywieniowych: Dr Haya, makrobiotycznej, wegetariańskiej.
T-L-2Analiza i cena pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diet wysokobiałkowych: Dra Atkinsa, Dra Kwaśniewskiego Dra Dukana.
T-L-3Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diety „jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” oraz chronobiologicznej.
T-L-4Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diet uwzględniających indeks glikemiczny: dobrych kalorii, niełączenia Montignaca, Diamondów .
T-L-5Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diet: dobrego samopoczucia, South Beach, Andersona,
T-L-6Analiza i ocena, pod katem fizjologii, diet jednoskładnikowych: ziemniaczanej, cytrusowej, makaronowej, kanapkowej.
T-L-7Analiza i ocena, pod katem fizjologii, ogólnie dostępnych w mediach diet: astrodiety, diety z kolorem oczu, kopenhaskiej, 7 kolorów, ostatniej szansy, smukła linia, strażników wagi, w zgodzie z literą Biblii, co jadłby Jezus.
T-L-8Analiza i ocena pod kątem stanu fizjologicznego zasadności stosowania diet dostępnych w mediach dla: nastolatek, kobiet po ciąży, mężczyzn, osób starszych.
T-W-1Jedzenie i zdrowie w kulturach prymitywnych.Właściwości i potrzeby organizmu w okresie psychosomatycznego rozwoju.
T-W-2Anopsologia czyli mój organizm wie czego potrzebuje.System dr Haya czyli prawie wszystko na surowo i co na to organizm? Żywieniowe zasady Esseńczyków i biogenika Edmonda Szekely’ego.
T-W-3Zasady życia - zasady żywienia czyli makrobiotyka.Wegetarianizm i weganizm jako uzasadnienie anatomicznych i fizjologicznych właściwości przewodu pokarmowego ?
T-W-4Dieta chronobiologiczna czyli odżywianie zgodne z okołodobowym rytmem biologicznym. Dieta Diamondów - czy rzeczywiście zgodna z rytmem okołodobowym?
T-W-5Czy dieta niełączenia ma swoje uzasadnienie w fizjologii? Dieta dobrych kalorii czyli skuteczna metoda odchudzania i zapobiegania powstawaniu tłuszczu dr Lipetza a indeks glikemiczny dr Jenkinsa.
T-W-6Dieta dobrego samopoczucia czyli wpływ jedzenia na nastrój (skład diety a biosynteza neuroprzekaźników w mózgu).
T-W-7Dieta jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Dieta epoki kamiennej jako odbicie wpływu historycznego rozwoju człowieka i jego sposobu odżywiania (dieta optymalna, dieta dr Kwaśniewskiego).
T-W-8Życie bez diety czyli jeść aby schudnąć. Głodówka – czy sposób na oczyszczenie organizmu? Bretarianizm czyli odżywianie światłem. Czy bezkarna suplementacja ?
T-L-9Prezentacja projektu zaliczeniowego
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
M-2Metoda analizy przypadków
M-3Metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przygotowania i preznetacji projektu.
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin końcowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Kompetencje studenta sprowadzają się do wybiórczej wiedzy o możliwościach propagowania wiedzy z zakresu zdrowego i aktywnego modelu życia.
3,0Student posiada podstawowe kompetencje, by rozumieć potrzebę propagowania wiedzy z zakresu zdrowego i aktywnego modelu życia, ale posługuje się odtwórczymi technikami/metodami propagowania w bardzo ograniczonym zakresie.
3,5Student posiada kompetencje, umożliwiajace mu wykorzystanie nabytej wiedzy i umiejętności w propagowaniu wiedzy z zakresu zdrowego i aktywnego stylu życia, ale posługuje się odtwórczymi technikami/metodami propagowania w ograniczonym zakresie.
4,0Student posiada kompetencje, umożliwiajace mu wykorzystanie nabytej wiedzy i umiejętności w propagowaniu wiedzy z zdrowego i aktywnego stylu życia, ale posługuje się odtwórczymi technikami/metodami propagowania w szerokim zakresie.
4,5Student posiada kompetencje oceny dobrej oraz posługuje się już twórczymi technikami/metodami propagowania w ogranizonym zakresie.
5,0Student wykazuje się kreatynością umożliwiajacą wykorzystanie nabytej wiedzy i umiejętności w propagowaniu wiedzy z zdrowego i aktywnego stylu życia, posługuje się twórczymi technikami/metodami propagowania w szerokim zakresie.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_PO2-9_K02Ma świadomość potrzeby korzystania w działalności zawodowej z najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_2A_K04Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania, poszerzania i aktualizowania swojej wiedzy.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
R2A_K07ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z ogólnie uznawanymi na świecie systemami żywieniowymi oraz modami żywieniowymi i omówienie ich zasadności/ryzyka stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu człowieka w świetle zadad fizjologii.
Treści programoweT-L-1Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania systemów żywieniowych: Dr Haya, makrobiotycznej, wegetariańskiej.
T-L-2Analiza i cena pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diet wysokobiałkowych: Dra Atkinsa, Dra Kwaśniewskiego Dra Dukana.
T-L-3Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diety „jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” oraz chronobiologicznej.
T-L-4Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diet uwzględniających indeks glikemiczny: dobrych kalorii, niełączenia Montignaca, Diamondów .
T-L-5Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diet: dobrego samopoczucia, South Beach, Andersona,
T-L-6Analiza i ocena, pod katem fizjologii, diet jednoskładnikowych: ziemniaczanej, cytrusowej, makaronowej, kanapkowej.
T-L-7Analiza i ocena, pod katem fizjologii, ogólnie dostępnych w mediach diet: astrodiety, diety z kolorem oczu, kopenhaskiej, 7 kolorów, ostatniej szansy, smukła linia, strażników wagi, w zgodzie z literą Biblii, co jadłby Jezus.
T-L-8Analiza i ocena pod kątem stanu fizjologicznego zasadności stosowania diet dostępnych w mediach dla: nastolatek, kobiet po ciąży, mężczyzn, osób starszych.
T-W-1Jedzenie i zdrowie w kulturach prymitywnych.Właściwości i potrzeby organizmu w okresie psychosomatycznego rozwoju.
T-W-2Anopsologia czyli mój organizm wie czego potrzebuje.System dr Haya czyli prawie wszystko na surowo i co na to organizm? Żywieniowe zasady Esseńczyków i biogenika Edmonda Szekely’ego.
T-W-3Zasady życia - zasady żywienia czyli makrobiotyka.Wegetarianizm i weganizm jako uzasadnienie anatomicznych i fizjologicznych właściwości przewodu pokarmowego ?
T-W-4Dieta chronobiologiczna czyli odżywianie zgodne z okołodobowym rytmem biologicznym. Dieta Diamondów - czy rzeczywiście zgodna z rytmem okołodobowym?
T-W-5Czy dieta niełączenia ma swoje uzasadnienie w fizjologii? Dieta dobrych kalorii czyli skuteczna metoda odchudzania i zapobiegania powstawaniu tłuszczu dr Lipetza a indeks glikemiczny dr Jenkinsa.
T-W-6Dieta dobrego samopoczucia czyli wpływ jedzenia na nastrój (skład diety a biosynteza neuroprzekaźników w mózgu).
T-W-7Dieta jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Dieta epoki kamiennej jako odbicie wpływu historycznego rozwoju człowieka i jego sposobu odżywiania (dieta optymalna, dieta dr Kwaśniewskiego).
T-W-8Życie bez diety czyli jeść aby schudnąć. Głodówka – czy sposób na oczyszczenie organizmu? Bretarianizm czyli odżywianie światłem. Czy bezkarna suplementacja ?
T-L-9Prezentacja projektu zaliczeniowego
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
M-2Metoda analizy przypadków
M-3Metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przygotowania i preznetacji projektu.
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin końcowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie uzyskał kompetencji, by rozumieć potrzebę korzystania z najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu.
3,0Kompetencje studenta sprowadzają się do wybiórczego korzystania i wprowdzenia w życie najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu.
3,5Student posiada podstawowe kompetencje do korzystania i wprowdzenia w życie najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu.
4,0Student posiada kompetencje umożliwiające mu wykorzystanie w praktyce zdobytej najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu.
4,5Student posiada kompetencje oceny dobrej, a ponadto potrafi dobrze posługiwać się najnowszą wiedzą specjalistyczną z obszaru nauk o żywności i żywieniu.
5,0Student wykazuje się kreatywnością w zakresie wykorzystania w praktyce zdobytej najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu.