Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Biologia ogólna
Sylabus przedmiotu Podstawy prawa żywnościowego:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy prawa żywnościowego | ||
Specjalność | Bezpieczeństwo żywności | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Krzysztof Formicki <Krzysztof.Formicki@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Agata Korzelecka-Orkisz <Agata.Korzelecka-Orkisz@zut.edu.pl>, Joanna Szulc <Joanna.Szulc@zut.edu.pl>, Adam Tański <Adam.Tanski@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 15 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe wiadomości z chemii, ekonomii i biologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Podstawowym celem jest zapoznanie studentów wymogami prawnymi dotyczacymi wdrażania systemów zapewnienia jakości i zarządzania jakością żywności. Student zapozna się z zagadnieniami dotyczacymi GMP, GHP, HACCAP jak również z regulacjami sposobu prowadzenia Urzędowej Kontroli Żywności (UKŻ) |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | GPM, GHP i HACCP w zakładach przemysłu spożywczego | 5 |
5 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Cele prawa żywnościowego w Unii Europejskiej. Bezpieczeństwo a jakość żywności Podstawowe kierunki działań dotyczące zarządzania bezpieczeństwem żywności. Urzędowy nadzór nad żywnością | 3 |
T-W-2 | Strategia bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej. Prawo żywnościowe a prawo rolne. Podstawowe definicje (żywność, produkt leczniczy, artykuł rolno spożywczy) Prawo do odpowiedniej żywności (bezpieczeństwo żywności, standard żywności) System bezpieczeństwa żywności, porozumienia Światowej Organizacji Handlu, odpowiedzialność cywilnoprawna za szkodę wyrządzoną przez produkt żywnościowy | 7 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 5 |
A-A-2 | Uczestnictwo w konsultacjach | 5 |
A-A-3 | Studiowanie literatury przedmiotu | 7 |
A-A-4 | Przygotowanie pracy zaliczeniowej | 8 |
A-A-5 | Przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych | 5 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | Uczestnictwo w konsultacjach | 5 |
A-W-3 | Studiowanie literatury przedmiotu | 10 |
A-W-4 | Przygotowanie się do zaliczenia wykładów | 6 |
31 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny, objaśnienie lub wyjaśnienie, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena za przygotowanie do zajęć, ocena aktywnosci studenta na zajęciach ocena projektu |
S-2 | Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie ćwiczeń – 1 kolokwium |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O11.4_W01 Student ma wiedzę na temat rozporządzeń dotyczacych GMP (Dobraj Parktyki Produkcyjnej), GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej), HACCAP | BL_1A_W24 | P1A_W01, P1A_W05 | C-1 | T-W-1, T-A-1, T-W-2 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O11.4_U01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć posługiwac sie specjalistyczna terminologią dotyczacą podstaw prawa żywnosciowego w formie werbalnej i pisemnej oraz rozumieć literaturę z powyższego zakresu | BL_1A_U19 | P1A_U06, P1A_U07 | C-1 | T-W-1, T-A-1, T-W-2 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O11.4_K01 Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania. | BL_1A_K02, BL_1A_K03 | P1A_K02, P1A_K03, P1A_K04, P1A_K06, P1A_K08 | C-1 | T-W-1, T-A-1, T-W-2 | M-1 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O11.4_W01 Student ma wiedzę na temat rozporządzeń dotyczacych GMP (Dobraj Parktyki Produkcyjnej), GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej), HACCAP | 2,0 | Student nie zna rozporządzeń dotyczacych GMP (Dobraj Parktyki Produkcyjnej), GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej), HACCAP. |
3,0 | Student zna niektóre rozporządzeń dotyczacych GMP (Dobraj Parktyki Produkcyjnej), GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej), HACCAP, chcociaż nie zawsze potrafi je prawidłowo zinterpretować. | |
3,5 | Student zna niektóre rozporządzeń dotyczacych GMP (Dobraj Parktyki Produkcyjnej), GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej), HACCAP i potrafi niektóre z nich prawidłowo zinterpretować. | |
4,0 | Student zna większość rozporządzeń dotyczacych GMP (Dobraj Parktyki Produkcyjnej), GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej), HACCAP i potrafi niektóre z nich prawidłowo zinterpretować. | |
4,5 | Student zna większość rozporządzeń dotyczacych GMP (Dobraj Parktyki Produkcyjnej), GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej), HACCAP i prawidłowo je interpretuje. | |
5,0 | Student zna rozporządzenia dotyczace GMP (Dobraj Parktyki Produkcyjnej), GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej), HACCAP i prawidłowo je interpretuje. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O11.4_U01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć posługiwac sie specjalistyczna terminologią dotyczacą podstaw prawa żywnosciowego w formie werbalnej i pisemnej oraz rozumieć literaturę z powyższego zakresu | 2,0 | Student nie rozumie i nie umie zinterpretować przepisów poszczególnych rozporządzeń UE i RP dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności |
3,0 | Student rozumie niektóre przepisy poszczególnych rozporządzeń UE i RP dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności | |
3,5 | Student rozumie i umie zinterpretować niektóre przepisy poszczególnych rozporządzeń UE i RP dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności | |
4,0 | Student rozumie i umie zinterpretować większość przepisów poszczególnych rozporządzeń UE i RP dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności | |
4,5 | Student powinien umieć posługiwac się większością specjalistycznej terminologii dotyczacej prawa żywnościowego w formie werbalnej i pisemnej oraz rozumie i umie zinterpretować większość przepisów poszczególnych rozporządzeń UE i RP dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności | |
5,0 | Student powinien umieć posługiwac się specjalistyczna terminologią dotyczacą prawa żywnościowego w formie werbalnej i pisemnej oraz rozumie i umie zinterpretować przepisy poszczególnych rozporządzeń UE i RP dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O11.4_K01 Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania. | 2,0 | Student nie ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowości i chęci podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania |
3,0 | Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania | |
3,5 | Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania | |
4,0 | Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania | |
4,5 | Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania | |
5,0 | Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania. Wykazuje się organizacją pracy w zespole |
Literatura podstawowa
- Kowalska J., Majewska E., Obiedziński M.w., Zadernowski M.R., Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Sp. z o.o., Gdańsk, 2006
- Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Zarządzanie bezpieczeństwem żywnosci. Teoria i praktyka, Wydawnictwo CH. Beck, Warszawa, 2010
- Halina Turlejska, Urszula Pilzner, Wdrażanie systemu HACCP w małych i średnich przedsiębiorstwach sektora żywnościowegoi, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, Warszawa, 2003
- Jackiewicz B., Poradnik opracowania zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP i Dobrej Praktyki Higienicznej GHP, ODDK, Gdańsk, 2003
Literatura dodatkowa
- Oleszko A., Prawo żywnosciowe wspólnotowego rynku rolnego, Wolters Kluwer Polska, 2006
- Turlejska H., Szponar L., Pelzner U., Co to jest system HACCP, Prace IŻŻ, Warszawa, 1998