Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S1)
Sylabus przedmiotu Bakteriologia i mikologia kliniczna:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biotechnologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Bakteriologia i mikologia kliniczna | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Danuta Czernomysy-Furowicz <Danuta.Czernomysy-Furowicz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Karol Fijałkowski <karol.fijalkowski@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 8 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Zbajomość biologii na poziomie szkoły średniej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z metodami diagnostyki, profilaktyki i terapii chorób bakteryjnych i grzybiczych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Wyposażenie i zasady pracy w laboratorium bakteriologicznym i mikologicznym. | 1 |
T-A-2 | Postępowanie rozpoznawcze przy zakażeniach bakteryjnych i grzybiczych. | 1 |
T-A-3 | Bezpośrednie wykrywanie bakterii i grzybów – metody izolacji na podłożach. | 2 |
T-A-4 | Identyfikacja bakterii metodami serologicznymi, biochemicznymi oraz za pośrednictwem bakteriofagów. | 2 |
T-A-5 | Metody identyfikacji drożdżaków i pleśniaków. | 1 |
T-A-6 | Badanie ilościowe bakterii. | 1 |
T-A-7 | Badanie wrażliwości bakterii i grzybów na działanie czynników fizycznych, chemicznych a także leków przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych. | 2 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Charakterystyka bakterii i grzybów. Morfologia i fizjologia bakterii i grzybów. | 2 |
T-W-2 | Zmienność i chorobotwórczość bakterii i grzybów. | 2 |
T-W-3 | Mechanizmy chorobotwórczego działania bakterii i grzybów. | 2 |
T-W-4 | Nieswoiste i swoiste mechanizmy odporności przeciwzakaźnej. | 2 |
T-W-5 | Następstwa przebycia zakażeń bakteryjnych. Profilaktyka i chemioterapia zakażeń bakteryjnych. | 2 |
T-W-6 | Bakteriologia kliniczna: systematyka bakterii oraz podstawowe rodzaje i gatunki bakterii patogennych dla zwierząt i człowieka. | 2 |
T-W-7 | Mikologia kliniczna: podział i patogenność wybranych rodzajów i gatunków grzybów. | 2 |
T-W-8 | Pisemne zaliczenie wykładów | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-A-2 | Przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń | 5 |
15 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 15 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie tematyki wykładów | 10 |
A-W-3 | Samodzielne studiowanie literatury przedmiotu | 10 |
A-W-4 | Przygotowanie się do zaliczenia wykładów | 10 |
45 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej |
M-2 | Praca w grupach |
M-3 | Dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy studentów na zajęciach audytoryjnych. |
S-2 | Ocena formująca: Ocena wykonania zadań projektowych na zadany temat. |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej i audytoryjnej |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BT_1A_??_W01 Student zna cechy charakterystyczne bakterii oraz grzybów | BT_1A_W19, BT_1A_W07 | R1A_W01, R1A_W04, R1A_W06 | — | C-1 | T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-2, T-A-7, T-A-1, T-W-6, T-W-7, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
BT_1A_??_W02 Objaśnia mechanizmy chorobotwórczego działania bakterii i grzybów, zna metody profilaktyki i terapii w zakażeniach bakteryjnych i grzybiczych | BT_1A_W16 | R1A_W01, R1A_W04, R1A_W06 | — | C-1 | T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-2, T-A-7, T-A-1, T-W-6, T-W-7, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
BT_1A_??_W03 Student umie wybrać odpowiednie techniki badań do izolacji i identyfikacji bakterii i grzybów | BT_1A_W10 | R1A_W04 | InzA_W02, InzA_W05 | C-1 | T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-2, T-A-7, T-A-1, T-W-6, T-W-7, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BT_1A_??_U01 Student nabywa umiejętność oceny mechanizmów obronnych przed zakażeniami oraz sposobów profilaktyki w stosunku do bakterii i grzybów chorobotwórczych | BT_1A_U04 | R1A_U01, R1A_U03, R1A_U05, R1A_U06 | InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U07 | C-1 | T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-2, T-A-7, T-A-1, T-W-6, T-W-7, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
BT_1A_??_U02 Student wykorzystuje umiejętności dotyczące metod diagnostyki, profilaktyki i terapii chorób bakteryjnych i grzybiczych. | BT_1A_U08 | R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06 | InzA_U01, InzA_U03, InzA_U05, InzA_U07 | C-1 | T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-2, T-A-7, T-A-1, T-W-6, T-W-7, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BT_1A_??_K01 Student wykazuje odpowiedzialnść i świadomość podejmowanych decyzji podczas prowadzenia badań diagnostycznych oraz postępowaniu profilaktycznym i leczniczym chorób infekcyjnych zwierząt. | BT_1A_K04 | R1A_K05, R1A_K06 | InzA_K01 | C-1 | T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-2, T-A-7, T-A-1, T-W-6, T-W-7, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BT_1A_??_W01 Student zna cechy charakterystyczne bakterii oraz grzybów | 2,0 | Student nie potrafi w najprostszym zakresie objaśnić cech charakterystycznych bakterii oraz grzybów; nie potrafi zdefiniować podstawowych pojęć |
3,0 | Student wykazuje minimum wiedzy na temat cech charakterystycznych bakterii oraz grzybów; w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów. | |
3,5 | Student objaśnia cechy charakterystyczne bakterii oraz grzybów w stopniu zadowalającym, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. | |
4,0 | Student szczegółowo objaśnia cechy charakterystyczne bakterii oraz grzybów; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie. | |
4,5 | Student wyczerpująco objaśnia cechy charakterystyczne bakterii oraz grzybów; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie. | |
5,0 | Student wykazuje dogłębną wiedzę na temat cech charakterystycznych bakterii oraz grzybów; w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe. | |
BT_1A_??_W02 Objaśnia mechanizmy chorobotwórczego działania bakterii i grzybów, zna metody profilaktyki i terapii w zakażeniach bakteryjnych i grzybiczych | 2,0 | Student nie potrafi objaśnić mechanizmów chorobotwórczego działania bakterii i grzybów, nie zna metod profilaktyki i terapii w zakażeniach bakteryjnych i grzybiczych |
3,0 | Student wykazuje minimum wiedzy na temat mechanizmów chorobotwórczego działania bakterii i grzybów oraz metod profilaktyki i terapii w zakażeniach bakteryjnych i grzybiczych; w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów. | |
3,5 | Student objaśnia mechanizmy chorobotwórczego działania bakterii i grzybów oraz metody profilaktyki i terapii w zakażeniach bakteryjnych i grzybiczych w stopniu zadowalającym; w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. | |
4,0 | Student szczegółowo objaśnia mechanizmy chorobotwórczego działania bakterii i grzybów oraz metody profilaktyki i terapii w zakażeniach bakteryjnych i grzybiczych; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie. | |
4,5 | Student wyczerpująco objaśnia mechanizmy chorobotwórczego działania bakterii i grzybów oraz metody profilaktyki i terapii w zakażeniach bakteryjnych i grzybiczych; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie. | |
5,0 | Student wykazuje dogłębną wiedzę na temat mechanizmów chorobotwórczego działania bakterii i grzybów oraz metod profilaktyki i terapii w zakażeniach bakteryjnych i grzybiczych; w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe. | |
BT_1A_??_W03 Student umie wybrać odpowiednie techniki badań do izolacji i identyfikacji bakterii i grzybów | 2,0 | Student nie potrafi wybrać odpowiednich technik badań do izolacji i identyfikacji bakterii i grzybów |
3,0 | Student wykazuje minimum wiedzy na temat wyboru odpowiednich technik badań do izolacji i identyfikacji bakterii i grzybów; w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów. | |
3,5 | Student uzasadnia wybór odpowiednich technik badań do izolacji i identyfikacji bakterii i grzybów w stopniu zadowalającym, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. | |
4,0 | Student szczegółowo uzasadnia wybór odpowiednich technik badań do izolacji i identyfikacji bakterii i grzybów; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie. | |
4,5 | Student wyczerpująco uzasadnia wybór odpowiednich technik badań do izolacji i identyfikacji bakterii i grzybów; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie. | |
5,0 | Student wykazuje dogłębną wiedzę na temat wyboru odpowiednich technik badań do izolacji i identyfikacji bakterii i grzybów; w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BT_1A_??_U01 Student nabywa umiejętność oceny mechanizmów obronnych przed zakażeniami oraz sposobów profilaktyki w stosunku do bakterii i grzybów chorobotwórczych | 2,0 | Student nie umie ocenić mechanizmów obronnych przed zakażeniami oraz sposobów profilaktyki w stosunku do bakterii i grzybów chorobotwórczych |
3,0 | Student potrafi w dostateczny sposób ocenić mechanizmy obronne przed zakażeniami oraz omówić sposoby profilaktyki w stosunku do bakterii i grzybów chorobotwórczych | |
3,5 | Student potrafi na średnim poziomie ocenić mechanizmy obronne przed zakażeniami oraz omówić sposoby profilaktyki w stosunku do bakterii i grzybów chorobotwórczych | |
4,0 | Student potrafi na dobrym poziomie ocenić mechanizmy obronne przed zakażeniami oraz omówić sposoby profilaktyki w stosunku do bakterii i grzybów chorobotwórczych | |
4,5 | Student potrafi dobrze ocenić mechanizmy obronne przed zakażeniami oraz omówić sposoby profilaktyki w stosunku do bakterii i grzybów chorobotwórczych | |
5,0 | Student potrafi bardzo dobrze ocenić mechanizmy obronne przed zakażeniami oraz omówić sposoby profilaktyki w stosunku do bakterii i grzybów chorobotwórczych | |
BT_1A_??_U02 Student wykorzystuje umiejętności dotyczące metod diagnostyki, profilaktyki i terapii chorób bakteryjnych i grzybiczych. | 2,0 | Student nie potrafi wykorzystać umiejętności dotyczących metod diagnostyki, profilaktyki i terapii chorób bakteryjnych i grzybiczych. |
3,0 | Student potrafi w dostateczny sposób wykorzystać umiejętności dotyczące metod diagnostyki, profilaktyki i terapii chorób bakteryjnych i grzybiczych. | |
3,5 | Student potrafi na średnim poziomie wykorzystać umiejętności dotyczące metod diagnostyki, profilaktyki i terapii chorób bakteryjnych i grzybiczych | |
4,0 | Student potrafi na dobrym poziomie wykorzystać umiejętności dotyczące metod diagnostyki, profilaktyki i terapii chorób bakteryjnych i grzybiczych | |
4,5 | Student potrafi dobrze wykorzystać umiejętności dotyczące metod diagnostyki, profilaktyki i terapii chorób bakteryjnych i grzybiczych | |
5,0 | Student potrafi bardzo dobrze wykorzystać umiejętności dotyczące metod diagnostyki, profilaktyki i terapii chorób bakteryjnych i grzybiczych |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BT_1A_??_K01 Student wykazuje odpowiedzialnść i świadomość podejmowanych decyzji podczas prowadzenia badań diagnostycznych oraz postępowaniu profilaktycznym i leczniczym chorób infekcyjnych zwierząt. | 2,0 | Student nie wykazuje odpowiedzialnści i świadomości podejmowanych decyzji podczas prowadzenia badań diagnostycznych oraz postępowaniu profilaktycznym i leczniczym chorób infekcyjnych zwierząt. |
3,0 | Student wykazuje odpowiedzialnść i świadomość podejmowanych decyzji podczas prowadzenia badań diagnostycznych oraz postępowaniu profilaktycznym i leczniczym chorób infekcyjnych zwierząt w stopniu dostatecznym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | Student wykazuje odpowiedzialnść i świadomość podejmowanych decyzji podczas prowadzenia badań diagnostycznych oraz postępowaniu profilaktycznym i leczniczym chorób infekcyjnych zwierząt. |
Literatura podstawowa
- Kayser R.H., Bienez K.A., Eckert J., Zinkernagel M., Mikrobiologia lekarska, PZWL, Warszawa, 2007
- Malicki K., Binek M., Zarys Klinicznej Bakteriologii Weterynaryjnej, SGGW, Warszawa, 2004
- Zaręba M., Borowski J., Mikrobiologia lekarska, PZWL, Warszawa, 1997