Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
specjalność: Hodowla koni i jeździectwo
Sylabus przedmiotu Produkty pszczele:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Produkty pszczele | ||
Specjalność | Hodowla koni i jeździectwo | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Zoologii i Pszczelnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Bożena Chuda-Mickiewicz <Bozena.Chuda-Mickiewicz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Zofia Mazowiec <Zofia.Mazowiec@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 15 | Grupa obieralna | 4 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Pszczelnictwo, botanika |
W-2 | zoologia, botaniak,chemia |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | zapoznanie studentów z produktami wytwarzanymi przez pszczoły, metodami ich pozyskiwania, składem chemicznym, normami krajowymi oraz światowymi na produkty pszczele, sposobami ich konserwacji i przechowywania |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Typy i odmiany miodów, ocena organoleptyczna miodów i oznaczanie zawartości wody w miodach | 2 |
T-A-2 | Przetwory miodowe - wypieki, napoje, miody pitne, krupniki, nalewki | 4 |
T-A-3 | Opakowania na miód, przechowywanie miodu, etykiety na miód. | 2 |
T-A-4 | Wosk pszczeli - woszczyna jako surowiec woskowy, przechowywanie woszczyny. Przeróbka surowca woskowego. Ocena organoleptyczna na wosku.. Zastodowanie wosku, wyroby woskowe. | 2 |
T-A-5 | Pyłek kwiatowy (obnóża) - pozyskiwanie pyłku kwiatowego i pierzgi, ocena organoleptyczna obnózy pyłkowych. Utwaranie i przechowywanie. | 2 |
T-A-6 | Propolis - pozyskiwanie propolisu, ocena organoleptyczna propolisu, Badanie jakosci, przechowywanie i przetwórstwo propolisu | 2 |
T-A-7 | Zaliczenie ćwiczeń | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Miód pszczeli - surowce z których powstaje, dojrzewanie miodu, właściwości fizyczne i skład chemiczny, Pozyskiwanie miodu | 2 |
T-W-2 | Standardy krajowe i międzynarodowe na miód. Analiza miodu. | 1 |
T-W-3 | Wosk pszczeli - właściwości fizyczne i chemiczne, norma na wosk, produkcja węzy. | 2 |
T-W-4 | Pyłek kwiatowy ( obnóża) - skład chemiczny, norma na obnóża pyłkowe. Pierzga i jej pozyskiwanie. | 2 |
T-W-5 | Mleczko pszczele - rola mleczka w rodzinie pszczelej. Produkcja mleczka pszczelego, odbiór i konserwacja, Właściwości fizyczne i chemiczne mleczka pszczelego, badanie jakości, utrwalanie, przechowywanie. Norma na świeże mleczko pszczele. | 2 |
T-W-6 | Propolis - znaczenie w rodzinie pszczelej, skład, właściwości fizykochemiczne. Zastosowanie propolisu. Badanie jakości i przechowywanie | 2 |
T-W-7 | Jad pszczeli - sklad, właściwości fizykochemiczne. Pozyskiwanie jadu pszczelego, badanie jakości, przechowywanie | 2 |
T-W-8 | Zaliczenie wykładów | 1 |
T-W-9 | Sprawdzian wiadomości z wykladów | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w ćwuczeniach | 15 |
A-A-2 | przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń | 10 |
A-A-3 | studiowanie literatury | 3 |
A-A-4 | konsultacje | 2 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w wykładach | 15 |
A-W-2 | przygotowanie do sprawdzianów | 10 |
A-W-3 | studiowanie literatury | 5 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego |
M-2 | praca w grupach |
M-3 | film |
M-4 | ćwiczenia praktyczne |
M-5 | wykład- prezentacje multimedialne |
M-6 | objaśnienie |
M-7 | ćwiczenia laboratoryjne |
M-8 | zajecia praktyczne w pasiece |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena aktywnosci na zajęciach |
S-2 | Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny |
S-3 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
S-4 | Ocena formująca: obserwacja pracy studenta |
S-5 | Ocena podsumowująca: zaliczenie ustne |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZOK-S-O13.3_W01 student potrafi scharakteryzować produkty pozyskiwane od pszczół, | ZO_1A_W10 | R1A_W05 | InzA_W01, InzA_W05 | C-1 | T-W-6, T-W-7, T-W-4, T-W-5, T-A-1, T-A-3 | M-1, M-3 | S-2 |
ZO_1A_ZOK-S-O13.3_W02 znajomość obowiązujących norm oceny jakości produktów pszczelicjh oraz sposobów ich przechowywania | ZO_1A_W10 | R1A_W05 | InzA_W01, InzA_W05 | C-1 | T-W-2, T-A-1, T-A-3, T-A-5, T-A-6 | M-1, M-2 | S-2 |
ZO_1A_ZOK-S-O13.3_W03 wymienić obowiązujące normy oceny ich jakości oraz sposoby przechowywania | ZO_1A_W10 | R1A_W05 | InzA_W01, InzA_W05 | C-1 | T-W-2, T-A-1, T-A-3, T-A-5, T-A-6 | M-1, M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZOK-S-O13.3_U01 student nabył umiejętność pozyskiwania z rodzin wybranych produktów pszczelich oraz oceny ich jakości | ZO_1A_U10 | R1A_U06 | InzA_U05, InzA_U06 | C-1 | T-W-1, T-W-5, T-A-2, T-A-3, T-A-5, T-A-6, T-A-4 | M-1, M-3, M-2, M-4 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZOK-S-O13.3_K01 nabiera umiejetności pracy w zespole | ZO_1A_K01 | R1A_K02, R1A_K04, R1A_K06, R1A_K08 | InzA_K02 | — | — | M-7, M-8 | S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZOK-S-O13.3_W01 student potrafi scharakteryzować produkty pozyskiwane od pszczół, | 2,0 | nie potrafi scharakteryzować produktów pozyskiwanych od pszczół |
3,0 | zna podstawową charakterystke produktów pozyskiwanych od pszczół | |
3,5 | w sposób zadawalajacy charakteryzuje produkty pozyskiwane od pszczół | |
4,0 | dobrze charakteryzuje produkty pozyskiwane od pszczół | |
4,5 | ponad dobrze charakteryzuje produkty pozyskiwane od pszczół | |
5,0 | zna pełną charakterystkę produktów pozyskiwanych od pszczół | |
ZO_1A_ZOK-S-O13.3_W02 znajomość obowiązujących norm oceny jakości produktów pszczelicjh oraz sposobów ich przechowywania | 2,0 | brak znajomości norm oceny iakosci produktów pszczelich i ich przechowywania |
3,0 | słaba znajomość norm oceny jakości produków i ich przechowywania | |
3,5 | mniej niż dobra znajomość norm oceny jakości produków pszczelich i ich przechowywania | |
4,0 | dobra znajomość norm oceny jakości produktów pszczelich i ich przechowywania | |
4,5 | więcej niż dobra znajomość norm oceny jakości produktów pszczelich i ich przechowywania | |
5,0 | pełna znajomość norm oceny jakości produktów pszczelich i ich przechowywania produktów |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZOK-S-O13.3_U01 student nabył umiejętność pozyskiwania z rodzin wybranych produktów pszczelich oraz oceny ich jakości | 2,0 | brak umiejętności pozyskiwania z rodzin produktów pszczelich i oceny ich jakosci |
3,0 | podstawowa umiejętność pozyskiwania z rodzin produktów pszczelich i ich oceny | |
3,5 | zadawalająca umiejętność pozyskiwania produktów z rodzin pszczelich i ich oceny | |
4,0 | dobra umiejetność pozyskiwania z rodzin produków pszczelich i ich oceny | |
4,5 | ponad dobra umiejętność pozyskiwania produktów z rodzin pszczelich i ich oceny | |
5,0 | pełna umiejętność pozyskiwania produktów z rodzin pszczelich i ich oceny |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZOK-S-O13.3_K01 nabiera umiejetności pracy w zespole | 2,0 | brak umiejetnosci pracy w zespole |
3,0 | dostateczna umiejętność pracy w zespole | |
3,5 | zadawalająca umiejętność pracy w zespole | |
4,0 | dobra umiejętność pracy w zespole | |
4,5 | ponad dobra umiejętność pracy w zespole, wykazuje inicjatywę działania | |
5,0 | ponad dobra umiejetność pracy w zespole, wykazuje inicjatywę działania, kieruje pracą zespołu |
Literatura podstawowa
- Wilde J., Prabucki J. red., Hodowla pszczół, PWRiL, Warszawa, 2009, pierwsze
- Wilkaniec Z., red., Owady użytkowe materiały do ćwiczeń, AR Poznań, Poznań, 2002, pierwsze
Literatura dodatkowa
- Prabucki J., red, Pszczelnictwo, Albatros, Szczecin, 1998, pierwsze
- Skowronek W., Pszczelnictwo, Odzdiał Pszcelnictwa ISiK, Pułwy, 2001