Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
specjalność: Hodowla koni i jeździectwo
Sylabus przedmiotu Chów ślimaków w Polsce i na świecie:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Chów ślimaków w Polsce i na świecie | ||
Specjalność | Zootechnika | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Zoologii i Pszczelnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Zofia Mazowiec <Zofia.Mazowiec@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 8 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Zoologia |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przedmiot ma wprowadzić studentów w zagadnienia związane z helikulturą, czyli fermowym chowem ślimaków |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Gatunki ślimaków wykorzystywanych do celów spożywczych - budowa ich ciała ze szczególnym uwzględnieniem parametrów muszli | 2 |
T-A-2 | Filmy na temat biologii ślimaków | 2 |
T-A-3 | Historia pozyskiwania winniczków w Polsce | 2 |
T-A-4 | Warunki założenia fermy ślimaczej w Polsce | 2 |
T-A-5 | Podstawowe wymogi weterynaryjno-sanitarne stawiane pomieszczeniom, w których mają być utrzymywane ślimaki | 2 |
T-A-6 | Najważniejsze przyczyny niepowodzeń w chowie ślimaków | 2 |
T-A-7 | Potrawy przyrządzane ze ślimaków | 2 |
T-A-8 | Sprawdzian zaliczeniowy | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Chów ślimaków od starożytności do czasów współczesnych. Główne cele pozyskiwania ślimaków współcześnie – mięso i biały kawior, jako wartościowe produkty odżywcze oraz śluz ślimaków, jako specyfik wykorzystywany przez przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny | 2 |
T-W-2 | Charakterystyka najważniejszych gatunków ślimaków lądowych używanych chowie amatorskim i fermowym w Polsce i na świecie. Wpływ zainteresowania gatunkami jadalnymi na naturalne zasoby tych gatunków | 2 |
T-W-3 | Rozród ślimaków w systemie parkowym i w pomieszczeniach. Sposoby prowadzenia lęgów. Odchów ślimaków w pierwszym miesiącu życia. Tucz ślimaków. Hibernacja | 2 |
T-W-4 | Chów ślimaków w pomieszczeniach i w systemie parkowym. | 2 |
T-W-5 | Pasze i żywienie. Rośliny używane do obsiewania parków. Sprzęt i urządzenia stosowane w chowie i pielęgnacji. Harmonogram dnia pracy w chowie ślimaków | 2 |
T-W-6 | Obserwacja stanu zdrowia ślimaków. Profilaktyka chorób ślimaków oraz zapobieganie pojawianiu się drapieżników i szkodników niszczących utrzymywane mięczaki. Najważniejsze problemy ze zdrowotnością ślimaków hodowlanych | 2 |
T-W-7 | Zbiór ślimaków. Wymogi stawiane ślimakom przeznaczanym na sprzedaż. Ceny uzyskiwane w Polce i na świecie | 2 |
T-W-8 | Największe fermy ślimaków w Polsce i w świecie | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w ćwiczeniach | 15 |
A-A-2 | Czytanie wyznaczonej literatury | 10 |
A-A-3 | Przygotowanie się do sprawdzianu zaliczającego | 5 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 15 |
A-W-2 | Samodzielne poszukiwanie materiałów na temat chowu ślimaków | 8 |
A-W-3 | Studiowanie wyznaczonej literatury | 7 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | metody podające - wykład informacyjny |
M-2 | Metody eksponujące - film Metody praktyczne - ćwiczenia przedmiotowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdziany cząstkowy po zakończeniu działu |
S-2 | Ocena podsumowująca: sprawdzian zaliczeniowy z wyznaczonej partii materiału |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZOO-S-O6.2_W01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien znać i najważniejsze gatunki lądowych ślimaków wykorzystywanych do chowu w Polsce i na świecie. Powinien wiedzieć dla jakich celów się utrzymuje. | ZO_1A_W05, ZO_1A_W01 | R1A_W01, R1A_W04 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-A-1 | M-2 | S-2 |
ZO_1A_ZOO-S-O6.2_W02 Student zyskuje podstawową wiedzę o warunkach, w jakich powinna się odbywać hodowla ślimaków | ZO_1A_W14, ZO_1A_W10 | R1A_W05, R1A_W06 | InzA_W01, InzA_W05 | C-1 | T-A-4, T-A-5, T-A-6 | M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZOO-S-O6.2_U01 Student powinien umieć wymienić gatunki ślimaków utrzymywane w chowie fermowym i znać podstawowe warunki organizacyjne i zoohigieniczne, które taka ferma musi spełniać | ZO_1A_U21, ZO_1A_U17, ZO_1A_U09 | R1A_U01, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07 | InzA_U03, InzA_U05, InzA_U08 | C-1 | T-A-1, T-A-4, T-A-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZOO-S-O6.2_K01 W wyniku prowadzonych zajęć student kształtuje świadomość proekologiczną. Zaspokajając popyt na ślimaki produkcją fermową, zmniejsza się jednocześnie pozyskiwanie gatunków jadalnych ślimaków z naturalnych ekosystemów. | ZO_1A_K02, ZO_1A_K03 | R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06 | InzA_K01 | C-1 | T-A-8, T-W-4, T-W-5, T-W-3, T-A-5, T-A-4, T-W-2, T-A-7, T-W-8, T-A-2, T-A-6, T-A-3, T-W-1, T-A-1, T-W-7, T-W-6 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZOO-S-O6.2_W01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien znać i najważniejsze gatunki lądowych ślimaków wykorzystywanych do chowu w Polsce i na świecie. Powinien wiedzieć dla jakich celów się utrzymuje. | 2,0 | |
3,0 | Student zna najważniejsze ślimaki lądowe Polski i świata wykorzystywane w helikulturze. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZO_1A_ZOO-S-O6.2_W02 Student zyskuje podstawową wiedzę o warunkach, w jakich powinna się odbywać hodowla ślimaków | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe warunki, w których odbywać się może hodowla ślimaków. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZOO-S-O6.2_U01 Student powinien umieć wymienić gatunki ślimaków utrzymywane w chowie fermowym i znać podstawowe warunki organizacyjne i zoohigieniczne, które taka ferma musi spełniać | 2,0 | |
3,0 | W stopniu dostatecznym student zna najważniejsze gatunki ślimaków używanych w chowie fermowym i orientuje się jakie warunki zoohigieniczne taka ferma winna spełniać | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZOO-S-O6.2_K01 W wyniku prowadzonych zajęć student kształtuje świadomość proekologiczną. Zaspokajając popyt na ślimaki produkcją fermową, zmniejsza się jednocześnie pozyskiwanie gatunków jadalnych ślimaków z naturalnych ekosystemów. | 2,0 | |
3,0 | Student ma świadomość jak wpływa pozyskiwanie ślimaków z biotopów naturalych na populacje tych ślimaków | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Sowiński G., Wąsowski R., Chów ślimaków, Wyd. Uniw.Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn, 2000
- Dziabaszewski B., Z biologii ślimaka winniczka Helix pomatia L. ze szczególnym uwzględnieniem rozrodu, PWN, Warszawa-Poznań, 1975
- Urbański J., Ślimak winniczek Helix pomatia – jego systematyka, biologia, znaczenie gospodarcze i ochrona, Ochr. Przyr. 29: 215-254, 1963
- Łysak A., Mach-Paluszkiewicz Z., Ligaszewski M. Jakość produkcji ślimaków jadalnych Helix aspersa maxima w różnych systemach wychowu fermowego. Rocz. Nauk. Zoot., Supl. 8:187-191., • Łysak A., Mach-Paluszkiewicz Z.,Jakość produkcji ślimaków jadalnych Helix aspersa maxima w różnych systemach wychowu fermowego., Rocz. Nauk. Zoot., Supl. 8:1, 2000
Literatura dodatkowa
- Herczek A., Gorczyca J., Ślimaki lądowe Polski. Atlas i klucz., Kubajak, Kraków, 2000
- Wiktor A., Ślimaki lądowe Polski, Mantis, Olsztyn, 2004