Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (S1)
specjalność: Logistyka w przedsiębiorstwie produkcyjnym

Sylabus przedmiotu Rachunkowość małych firm:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ekonomia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk społecznych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Rachunkowość małych firm
Specjalność Ekonomika turystyki
Jednostka prowadząca Katedra Ekonomii Menedżerskiej i Rachunkowości
Nauczyciel odpowiedzialny Marzena Rydzewska <mrydzewska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
konwersatoriaK4 15 1,50,50zaliczenie
wykładyW4 15 1,50,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Zalecana znajomość podstawowych zagadnień prawa gospodarczego i podatkowego
W-2Znajomość podstaw rachunkowości

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z aktualnymi przepisami w zakresie zasad i form prowadzenia rachunkowości w podmiotach zajmujących się działalnością turystyczną i hotelarska, z uwzględnieniem obowiązków ewidencyjnych wynikających z przepisów w zakresie podatku dochodowego, zryczałtowanego podatku dochodowego i podatku od towarów i usług
C-2Ukształtowanie umiejętności interpretacji norm prawa ze względu na wymagania dotyczące prowadzenia ksiąg rachunkowych i podatkowych
C-3Ukształtowanie umiejętności prowadzenia ewidencji księgowych w małych podmiotach prowadzących działalność turystyczną i hotelarską, w tym umiejętności dokumentowania i wyceny transakcji gospodarczych i dokonywania na ich podstawie rozliczeń podatkowych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
konwersatoria
T-K-1Dokumentowanie operacji gospodarczych1
T-K-2Ewidencje podatników karty podatkowej1
T-K-3Prowadzenie ewidencji przychodów i ewidencji jej towarzyszących2
T-K-4Konstrukcja i zasady prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów4
T-K-5Ewidencje dodatkowe i uzupełniające podatkową księgę przychodów i rozchodów2
T-K-6Prowadzenie ewidencji w podatku od towarów i usług2
T-K-7Ewidencja przychodów i kosztów w księgach rachunkowych przedsiębiorstw turystyki. Ewidencja rozrachunków z tytułu podatku od towarów i usług2
T-K-8Kolokwium1
15
wykłady
T-W-1Definicja i kryteria wyodrębniania małych firm z punktu widzenia przepisów prawa bilansowego i podatkowego. Ogólne zasady rozliczeń podatkowych w podmiotach gospodarczych prowadzących działalność turystyczną1
T-W-2Zasady dokonywania rozliczeń podatkowych w zakresie podatku dochodowego i podatku od towarów i usług przez małych przedsiębiorców prowadzących działalnośc turystyczną i hotelarską2
T-W-3Wstępna charakterystyka form ewidencji księgowej podmiotów turystyki – ewidencja przychodów, podatkowa księga przychodów i rozchodów, księgi rachunkowe, ewidencje VAT, inne ewidencje podatkowe2
T-W-4Zasady prowadzenia rachunkowości przez przedsiębiorców opodatkowanych zryczałtowanym podatkiem dochodowym2
T-W-5Rachunkowość w przedsiębiorstwach turystyki nieprowadzących ksiąg rachunkowych opodatkowanych podatkiem dochodowym od osób fizycznych4
T-W-6Zasady prowadzenia rejestrów VAT przez przedsiębiorstwa turystyki opodatkowane podatkiem od towarów i usług. Szczególne zasady opodatkowania usług turystycznych a obowiązki dokumentacyjne i rozliczeniowe2
T-W-7Zasady prowadzenia ksiąg rachunkowych w małej firmie turystycznej2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
konwersatoria
A-K-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-K-2Przygotowanie do zajęć, w tym studiowanie literatury przedmiotu i rozwiązywanie zadań problemowych dotyczących sposobu prowadzenia ksiąg rachunkowych i podatkowych15
A-K-3Przygotowanie prezentacji lub raportu na temat zasad prowadzenia ksiąg rachunkowych i ewidencji podatkowych w przedsiebiorstwach turystycznych10
A-K-4Przygotowanie się do kolokwium pisemnego5
45
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu25
A-W-3Przygotowanie się do egzaminu i udział w nim6
46

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny z zastosowaniem prezentacji multimedialnych
M-2wykład konwersatoryjny
M-3wykład problemowy
M-4studium przypadku
M-5ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań w formie pisemnej lub ustnej na początku oraz w trakcie zajęć
S-2Ocena formująca: Analiza i ocena wyników zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie i w grupach
S-3Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_1A_D4/1_W01
Student objaśnia zagadnienia dotyczące zasad prowadzenia rachunkowości przez małe przedsiębiorstwa prowadzące dzialalność turystyczną i hotelarską
E_1A_W02, E_1A_W06, E_1A_W08, E_1A_W11, E_1A_W15S1A_W02, S1A_W03, S1A_W06, S1A_W07, S1A_W08, S1A_W11C-2, C-1, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-7, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-K-3, T-K-2, T-K-4, T-K-5, T-K-6, T-K-7, T-K-1M-2, M-3, M-4, M-1, M-5S-2, S-4, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_1A_D4/1_U01
Student dokonuje wyboru metody i narzędzi rachunkowości w małych firmach zajmujących się działalnością turystyczną i hotelarską oraz dokonuje na ich podstawie rozliczeń podatkowych
E_1A_U11, E_1A_U18, E_1A_U06, E_1A_U02, E_1A_U05S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U05, S1A_U07C-2, C-1, C-3T-W-2, T-W-4, T-W-7, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-K-3, T-K-2, T-K-4, T-K-5, T-K-1M-3, M-4, M-5S-2, S-1, S-4, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_1A_D4/1_K01
Student ma zdolność do samodzielnej pracy
E_1A_K02, E_1A_K03S1A_K02, S1A_K03C-2, C-1, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-7, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-K-3, T-K-2, T-K-4, T-K-5, T-K-6, T-K-7, T-K-8, T-K-1M-4, M-5S-2, S-4, S-3
E_1A_D4/1_K02
Student działa w sposób przedsiębiorczy ze świadomością zachowań nieetycznych i konsekwencji popełniania nieprawidłowości w zapisach księgowych
E_1A_K03, E_1A_K06, E_1A_K08S1A_K03, S1A_K04, S1A_K07C-2, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-7, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-K-3, T-K-2, T-K-4, T-K-5, T-K-6, T-K-7, T-K-8, T-K-1M-2, M-3, M-4, M-1, M-5S-2, S-1, S-4, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
E_1A_D4/1_W01
Student objaśnia zagadnienia dotyczące zasad prowadzenia rachunkowości przez małe przedsiębiorstwa prowadzące dzialalność turystyczną i hotelarską
2,0Student nie zna zasad i warunków prowadzenia rachunkowości przez przedsiębiorstwa prowadzące działalność turystyczną i hotelarską
3,0Student zna ogólne zasady i warunki prowadzenia rachunkowości przez przedsiębiorstwa prowadzące działalność turystyczną i hotelarską
3,5Student zna ogólne zasady i warunki prowadzenia rachunkowości przez przedsiębiorstwa prowadzące działalność turystyczną i hotelarską oraz potrafi szczegółowo scharakteryzować wybrane formy ewidencji
4,0Student zna ogólne zasady i warunki prowadzenia rachunkowości przez przedsiębiorstwa prowadzące działalność turystyczną, potrafi szczegółowo scharakteryzować wybrane formy ewidencji i porównać je między sobą
4,5Student zna ogólne zasady i warunki prowadzenia rachunkowości przez przedsiębiorstwa prowadzące działalność turystyczną, potrafi szczegółowo scharakteryzować formy ewidencji i porównać między sobą
5,0Student zna ogólne zasady i warunki prowadzenia rachunkowości przez przedsiębiorstwa prowadzące działalność turystyczną, potrafi szczegółowo scharakteryzować formy ewidencji, porównać je między sobą i omówić zasady dokonywania na ich podstawie rozliczeń podatkowych

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
E_1A_D4/1_U01
Student dokonuje wyboru metody i narzędzi rachunkowości w małych firmach zajmujących się działalnością turystyczną i hotelarską oraz dokonuje na ich podstawie rozliczeń podatkowych
2,0Student nie umie dokonać wyboru form ewidencji podatkowych właściwych w zakładanych warunkach funkcjonowania gospodarowania przedsiębiorcy i dokonywać w nich zapisów w zakresie zobowiazań podatkowych
3,0Student prowadzi zapisy księgowe we wskazanych ewidencjach (księgach) podatkowych i podejmuje próby dokonania na ich podstawie rozliczeń podatkowych
3,5Student prowadzi zapisy księgowe we wskazanych ewidencjach (księgach) podatkowych, a na podstawie zapisów dokonuje rozliczeń podatkowych
4,0Student dokonuje wyboru ewidencji podatkowych odpowiednio do założonych warunków działania podmiotu gospodarczego, dokonuje w nich zapisów, a na ich podstawie rozliczeń podatkowych
4,5Student dokonuje wyboru ewidencji podatkowych odpowiednio do założonych warunków działania podmiotu gospodarczego, wskazuje sposób udokumentowania operacji gospodarczych, dokonuje zapisów w księgach podatkowych, a na ich podstawie rozliczeń podatkowych
5,0Student przedstawia możliwości w zakresie prowadzenia ewidencji (ksiąg) podatkowych odpowiednio do założonych warunków działania podmiotu gospodarczego, porównuje poszczególne formy ewidencji podatkowych określając obciążenia ewidencyjno-rozliczeniowe, wskazuje na sposób udokumentowania operacji gospodarczych, dokonuje zapisów księgowych, a na ich podstawie rozliczeń podatkowych

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
E_1A_D4/1_K01
Student ma zdolność do samodzielnej pracy
2,0Student nie ma zdolności do samodzielnej pracy
3,0Student posiada zdolność samodzielnego rozwiązywania niektórych problemów stanowiących treść zajęć
3,5Student posiada zdolność samodzielnego rozwiązywania problemów stanowiących treść zajęć, przy czym proponowane rozwiązania nie zawsze są prawidłowe
4,0Student posiada zdolność samodzielnego rozwiązywania problemów stanowiących treść zajęć, a proponowane rozwiązania są prawidłowe
4,5Student posiada zdolność samodzielnego rozwiązywania problemów stanowiących treść zajęć, proponowane rozwiązania są prawidłowe, a student potrafi uzasadnić wybór zastosowanego rozwiązania
5,0Student posiada zdolność samodzielnego rozwiązywania problemów stanowiących treść zajęć, proponowane rozwiązania są prawidłowe, a student potrafi uzasadnić wybór zastosowanego rozwiązania i wskazać inne możliwości
E_1A_D4/1_K02
Student działa w sposób przedsiębiorczy ze świadomością zachowań nieetycznych i konsekwencji popełniania nieprawidłowości w zapisach księgowych
2,0Student nie dokonuje wyboru optymalnych form rozliczeń podatkowych i związanych z nimi ksiąg podatkowych, nie wykazuje przy tym znajomości zaganień etycznego postępowania w biznesie
3,0Student podejmuje próby wyboru korzystnych dla przedsiębiorcy i zgodnych z zasadami etyki rozwiązań w zakresie rozliczeń podatkowych i prowadzenia związanych z nimi ksiąg podatkowych, a jego wybory nie zawsze są prawidłowe
3,5Student podejmuje próby wyboru optymalnych rozwiązań w zakresie rozliczeń podatkowych i prowadzenia związanych z nimi ksiąg podatkowych, a jego wybory wskazują na znajomość zagadnień etycznego postępowania w biznesie
4,0Student dobiera rozwiązania w zakresie rozliczeń podatkowych i prowadzenia związanych z nimi ksiąg podatkowych z poszanowaniem zasad etycznego działania
4,5Student dokonuje wyboru optymalnych form opodatkowania uwzględniając kryteria minimalizacji obciążeń podatkowych, jak i obowiązków ewidencyjno-rozliczeniowych z poszanowaniem zasad etycznego działania
5,0Student dokonuje wyboru optymalnych form opodatkowania uwzględniając zarówno kryteria minimalizacji obciążeń podatkowych, jak i obowiązków ewidencyjno-rozliczeniowych, wykazując przy tym znajomość konsekwencji nieetycznego działania

Literatura podstawowa

  1. Kiziukiewicz T., Sawicki K., Rachunkowośc małych przedsiębiorstw, PWN, Warszawa, 2012
  2. Martyniuk T., Małe przedsiębiorstwo. Rejestry, podatki, ewidencja, sprawozdawczość, ODDK, Gdańsk, 2010
  3. Szyszka-Olejowska B., Turystyka. Zasady opodatkowanaia usług turystycznych, Wszechnica Podatkowa, Kraków, 2010
  4. Jeleńska A., Księgowość małej firmy, Wszechnica Podatkowa, Kraków, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Olchowicz I., Rachunkowość podatkowa, Difin, Warszawa, 2011
  2. Winiarska K., Startek K., Rachunkowość podatkowa. Zadania, pytania, testy, C.H. Beck, Warszawa, 2011
  3. Wyrzykowski W., Księgi, ewidencje i rejestry podatkowe małych przedsiębiorców, SPG, Gdańsk, 2005
  4. ., Aktualne akty prawne regulujące zasady prowadzenia ewidencji podatkowych, 2012

Treści programowe - konwersatoria

KODTreść programowaGodziny
T-K-1Dokumentowanie operacji gospodarczych1
T-K-2Ewidencje podatników karty podatkowej1
T-K-3Prowadzenie ewidencji przychodów i ewidencji jej towarzyszących2
T-K-4Konstrukcja i zasady prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów4
T-K-5Ewidencje dodatkowe i uzupełniające podatkową księgę przychodów i rozchodów2
T-K-6Prowadzenie ewidencji w podatku od towarów i usług2
T-K-7Ewidencja przychodów i kosztów w księgach rachunkowych przedsiębiorstw turystyki. Ewidencja rozrachunków z tytułu podatku od towarów i usług2
T-K-8Kolokwium1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Definicja i kryteria wyodrębniania małych firm z punktu widzenia przepisów prawa bilansowego i podatkowego. Ogólne zasady rozliczeń podatkowych w podmiotach gospodarczych prowadzących działalność turystyczną1
T-W-2Zasady dokonywania rozliczeń podatkowych w zakresie podatku dochodowego i podatku od towarów i usług przez małych przedsiębiorców prowadzących działalnośc turystyczną i hotelarską2
T-W-3Wstępna charakterystyka form ewidencji księgowej podmiotów turystyki – ewidencja przychodów, podatkowa księga przychodów i rozchodów, księgi rachunkowe, ewidencje VAT, inne ewidencje podatkowe2
T-W-4Zasady prowadzenia rachunkowości przez przedsiębiorców opodatkowanych zryczałtowanym podatkiem dochodowym2
T-W-5Rachunkowość w przedsiębiorstwach turystyki nieprowadzących ksiąg rachunkowych opodatkowanych podatkiem dochodowym od osób fizycznych4
T-W-6Zasady prowadzenia rejestrów VAT przez przedsiębiorstwa turystyki opodatkowane podatkiem od towarów i usług. Szczególne zasady opodatkowania usług turystycznych a obowiązki dokumentacyjne i rozliczeniowe2
T-W-7Zasady prowadzenia ksiąg rachunkowych w małej firmie turystycznej2
15

Formy aktywności - konwersatoria

KODForma aktywnościGodziny
A-K-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-K-2Przygotowanie do zajęć, w tym studiowanie literatury przedmiotu i rozwiązywanie zadań problemowych dotyczących sposobu prowadzenia ksiąg rachunkowych i podatkowych15
A-K-3Przygotowanie prezentacji lub raportu na temat zasad prowadzenia ksiąg rachunkowych i ewidencji podatkowych w przedsiebiorstwach turystycznych10
A-K-4Przygotowanie się do kolokwium pisemnego5
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu25
A-W-3Przygotowanie się do egzaminu i udział w nim6
46
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaE_1A_D4/1_W01Student objaśnia zagadnienia dotyczące zasad prowadzenia rachunkowości przez małe przedsiębiorstwa prowadzące dzialalność turystyczną i hotelarską
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_1A_W02Zna podstawowe formy instytucji społecznych (publicznych, kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych) oraz ich struktury
E_1A_W06Zna metody i narzędzia pozyskiwania, przetwarzania i prezentacji danych (w tym informatyczne) dotyczące zjawisk i procesów społeczno-gospodarczych
E_1A_W08Zna podstawowe normy i reguły prawno-organizacyjne warunkujące funkcjonowanie podmiotów gospodarczych i instytucji społecznych, ich naturę i sposoby działania
E_1A_W11Ma podstawową wiedzę na temat zasad rachunkowości oraz systemu finansowego i jego wpływu na funkcjonowanie gospodarki
E_1A_W15Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości wykorzystującej wiedzę z zakresu ekonomii
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W02posiada podstawową wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych), w szczególności ich istotnych elementach
S1A_W03ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej
S1A_W06zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące
S1A_W07ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S1A_W08ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian
S1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności interpretacji norm prawa ze względu na wymagania dotyczące prowadzenia ksiąg rachunkowych i podatkowych
C-1Zapoznanie studentów z aktualnymi przepisami w zakresie zasad i form prowadzenia rachunkowości w podmiotach zajmujących się działalnością turystyczną i hotelarska, z uwzględnieniem obowiązków ewidencyjnych wynikających z przepisów w zakresie podatku dochodowego, zryczałtowanego podatku dochodowego i podatku od towarów i usług
C-3Ukształtowanie umiejętności prowadzenia ewidencji księgowych w małych podmiotach prowadzących działalność turystyczną i hotelarską, w tym umiejętności dokumentowania i wyceny transakcji gospodarczych i dokonywania na ich podstawie rozliczeń podatkowych
Treści programoweT-W-1Definicja i kryteria wyodrębniania małych firm z punktu widzenia przepisów prawa bilansowego i podatkowego. Ogólne zasady rozliczeń podatkowych w podmiotach gospodarczych prowadzących działalność turystyczną
T-W-2Zasady dokonywania rozliczeń podatkowych w zakresie podatku dochodowego i podatku od towarów i usług przez małych przedsiębiorców prowadzących działalnośc turystyczną i hotelarską
T-W-4Zasady prowadzenia rachunkowości przez przedsiębiorców opodatkowanych zryczałtowanym podatkiem dochodowym
T-W-7Zasady prowadzenia ksiąg rachunkowych w małej firmie turystycznej
T-W-6Zasady prowadzenia rejestrów VAT przez przedsiębiorstwa turystyki opodatkowane podatkiem od towarów i usług. Szczególne zasady opodatkowania usług turystycznych a obowiązki dokumentacyjne i rozliczeniowe
T-W-5Rachunkowość w przedsiębiorstwach turystyki nieprowadzących ksiąg rachunkowych opodatkowanych podatkiem dochodowym od osób fizycznych
T-W-3Wstępna charakterystyka form ewidencji księgowej podmiotów turystyki – ewidencja przychodów, podatkowa księga przychodów i rozchodów, księgi rachunkowe, ewidencje VAT, inne ewidencje podatkowe
T-K-3Prowadzenie ewidencji przychodów i ewidencji jej towarzyszących
T-K-2Ewidencje podatników karty podatkowej
T-K-4Konstrukcja i zasady prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów
T-K-5Ewidencje dodatkowe i uzupełniające podatkową księgę przychodów i rozchodów
T-K-6Prowadzenie ewidencji w podatku od towarów i usług
T-K-7Ewidencja przychodów i kosztów w księgach rachunkowych przedsiębiorstw turystyki. Ewidencja rozrachunków z tytułu podatku od towarów i usług
T-K-1Dokumentowanie operacji gospodarczych
Metody nauczaniaM-2wykład konwersatoryjny
M-3wykład problemowy
M-4studium przypadku
M-1wykład informacyjny z zastosowaniem prezentacji multimedialnych
M-5ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Analiza i ocena wyników zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie i w grupach
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
S-3Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna zasad i warunków prowadzenia rachunkowości przez przedsiębiorstwa prowadzące działalność turystyczną i hotelarską
3,0Student zna ogólne zasady i warunki prowadzenia rachunkowości przez przedsiębiorstwa prowadzące działalność turystyczną i hotelarską
3,5Student zna ogólne zasady i warunki prowadzenia rachunkowości przez przedsiębiorstwa prowadzące działalność turystyczną i hotelarską oraz potrafi szczegółowo scharakteryzować wybrane formy ewidencji
4,0Student zna ogólne zasady i warunki prowadzenia rachunkowości przez przedsiębiorstwa prowadzące działalność turystyczną, potrafi szczegółowo scharakteryzować wybrane formy ewidencji i porównać je między sobą
4,5Student zna ogólne zasady i warunki prowadzenia rachunkowości przez przedsiębiorstwa prowadzące działalność turystyczną, potrafi szczegółowo scharakteryzować formy ewidencji i porównać między sobą
5,0Student zna ogólne zasady i warunki prowadzenia rachunkowości przez przedsiębiorstwa prowadzące działalność turystyczną, potrafi szczegółowo scharakteryzować formy ewidencji, porównać je między sobą i omówić zasady dokonywania na ich podstawie rozliczeń podatkowych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaE_1A_D4/1_U01Student dokonuje wyboru metody i narzędzi rachunkowości w małych firmach zajmujących się działalnością turystyczną i hotelarską oraz dokonuje na ich podstawie rozliczeń podatkowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_1A_U11Analizuje wskazane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
E_1A_U18Potrafi oceniać swoje działania ze względu na ich skutki ekonomiczno-finansowe, prawne i moralne
E_1A_U06Potrafi wskazać źródła finansowania i posiada umiejętność wykorzystania wiedzy z rachunkowości w procesach gospodarowania
E_1A_U02Potrafi zastosować podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społeczno-gospodarczych
E_1A_U05Prawidłowo posługuje się normami oraz regułami prawno-organizacyjnymi w celu rozwiązywania konkretnego zadania z zakresu ekonomii
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U01potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności interpretacji norm prawa ze względu na wymagania dotyczące prowadzenia ksiąg rachunkowych i podatkowych
C-1Zapoznanie studentów z aktualnymi przepisami w zakresie zasad i form prowadzenia rachunkowości w podmiotach zajmujących się działalnością turystyczną i hotelarska, z uwzględnieniem obowiązków ewidencyjnych wynikających z przepisów w zakresie podatku dochodowego, zryczałtowanego podatku dochodowego i podatku od towarów i usług
C-3Ukształtowanie umiejętności prowadzenia ewidencji księgowych w małych podmiotach prowadzących działalność turystyczną i hotelarską, w tym umiejętności dokumentowania i wyceny transakcji gospodarczych i dokonywania na ich podstawie rozliczeń podatkowych
Treści programoweT-W-2Zasady dokonywania rozliczeń podatkowych w zakresie podatku dochodowego i podatku od towarów i usług przez małych przedsiębiorców prowadzących działalnośc turystyczną i hotelarską
T-W-4Zasady prowadzenia rachunkowości przez przedsiębiorców opodatkowanych zryczałtowanym podatkiem dochodowym
T-W-7Zasady prowadzenia ksiąg rachunkowych w małej firmie turystycznej
T-W-6Zasady prowadzenia rejestrów VAT przez przedsiębiorstwa turystyki opodatkowane podatkiem od towarów i usług. Szczególne zasady opodatkowania usług turystycznych a obowiązki dokumentacyjne i rozliczeniowe
T-W-5Rachunkowość w przedsiębiorstwach turystyki nieprowadzących ksiąg rachunkowych opodatkowanych podatkiem dochodowym od osób fizycznych
T-W-3Wstępna charakterystyka form ewidencji księgowej podmiotów turystyki – ewidencja przychodów, podatkowa księga przychodów i rozchodów, księgi rachunkowe, ewidencje VAT, inne ewidencje podatkowe
T-K-3Prowadzenie ewidencji przychodów i ewidencji jej towarzyszących
T-K-2Ewidencje podatników karty podatkowej
T-K-4Konstrukcja i zasady prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów
T-K-5Ewidencje dodatkowe i uzupełniające podatkową księgę przychodów i rozchodów
T-K-1Dokumentowanie operacji gospodarczych
Metody nauczaniaM-3wykład problemowy
M-4studium przypadku
M-5ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Analiza i ocena wyników zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie i w grupach
S-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań w formie pisemnej lub ustnej na początku oraz w trakcie zajęć
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
S-3Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie dokonać wyboru form ewidencji podatkowych właściwych w zakładanych warunkach funkcjonowania gospodarowania przedsiębiorcy i dokonywać w nich zapisów w zakresie zobowiazań podatkowych
3,0Student prowadzi zapisy księgowe we wskazanych ewidencjach (księgach) podatkowych i podejmuje próby dokonania na ich podstawie rozliczeń podatkowych
3,5Student prowadzi zapisy księgowe we wskazanych ewidencjach (księgach) podatkowych, a na podstawie zapisów dokonuje rozliczeń podatkowych
4,0Student dokonuje wyboru ewidencji podatkowych odpowiednio do założonych warunków działania podmiotu gospodarczego, dokonuje w nich zapisów, a na ich podstawie rozliczeń podatkowych
4,5Student dokonuje wyboru ewidencji podatkowych odpowiednio do założonych warunków działania podmiotu gospodarczego, wskazuje sposób udokumentowania operacji gospodarczych, dokonuje zapisów w księgach podatkowych, a na ich podstawie rozliczeń podatkowych
5,0Student przedstawia możliwości w zakresie prowadzenia ewidencji (ksiąg) podatkowych odpowiednio do założonych warunków działania podmiotu gospodarczego, porównuje poszczególne formy ewidencji podatkowych określając obciążenia ewidencyjno-rozliczeniowe, wskazuje na sposób udokumentowania operacji gospodarczych, dokonuje zapisów księgowych, a na ich podstawie rozliczeń podatkowych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaE_1A_D4/1_K01Student ma zdolność do samodzielnej pracy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_1A_K02Samodzielnej pracy oraz pracy w zespole (słuchanie, negocjacje, perswazja, prezentacja)
E_1A_K03Określania priorytetów służących do realizacji zadań ustalonych przez siebie lub innych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
S1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności interpretacji norm prawa ze względu na wymagania dotyczące prowadzenia ksiąg rachunkowych i podatkowych
C-1Zapoznanie studentów z aktualnymi przepisami w zakresie zasad i form prowadzenia rachunkowości w podmiotach zajmujących się działalnością turystyczną i hotelarska, z uwzględnieniem obowiązków ewidencyjnych wynikających z przepisów w zakresie podatku dochodowego, zryczałtowanego podatku dochodowego i podatku od towarów i usług
C-3Ukształtowanie umiejętności prowadzenia ewidencji księgowych w małych podmiotach prowadzących działalność turystyczną i hotelarską, w tym umiejętności dokumentowania i wyceny transakcji gospodarczych i dokonywania na ich podstawie rozliczeń podatkowych
Treści programoweT-W-1Definicja i kryteria wyodrębniania małych firm z punktu widzenia przepisów prawa bilansowego i podatkowego. Ogólne zasady rozliczeń podatkowych w podmiotach gospodarczych prowadzących działalność turystyczną
T-W-2Zasady dokonywania rozliczeń podatkowych w zakresie podatku dochodowego i podatku od towarów i usług przez małych przedsiębiorców prowadzących działalnośc turystyczną i hotelarską
T-W-4Zasady prowadzenia rachunkowości przez przedsiębiorców opodatkowanych zryczałtowanym podatkiem dochodowym
T-W-7Zasady prowadzenia ksiąg rachunkowych w małej firmie turystycznej
T-W-6Zasady prowadzenia rejestrów VAT przez przedsiębiorstwa turystyki opodatkowane podatkiem od towarów i usług. Szczególne zasady opodatkowania usług turystycznych a obowiązki dokumentacyjne i rozliczeniowe
T-W-5Rachunkowość w przedsiębiorstwach turystyki nieprowadzących ksiąg rachunkowych opodatkowanych podatkiem dochodowym od osób fizycznych
T-W-3Wstępna charakterystyka form ewidencji księgowej podmiotów turystyki – ewidencja przychodów, podatkowa księga przychodów i rozchodów, księgi rachunkowe, ewidencje VAT, inne ewidencje podatkowe
T-K-3Prowadzenie ewidencji przychodów i ewidencji jej towarzyszących
T-K-2Ewidencje podatników karty podatkowej
T-K-4Konstrukcja i zasady prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów
T-K-5Ewidencje dodatkowe i uzupełniające podatkową księgę przychodów i rozchodów
T-K-6Prowadzenie ewidencji w podatku od towarów i usług
T-K-7Ewidencja przychodów i kosztów w księgach rachunkowych przedsiębiorstw turystyki. Ewidencja rozrachunków z tytułu podatku od towarów i usług
T-K-8Kolokwium
T-K-1Dokumentowanie operacji gospodarczych
Metody nauczaniaM-4studium przypadku
M-5ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Analiza i ocena wyników zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie i w grupach
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
S-3Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma zdolności do samodzielnej pracy
3,0Student posiada zdolność samodzielnego rozwiązywania niektórych problemów stanowiących treść zajęć
3,5Student posiada zdolność samodzielnego rozwiązywania problemów stanowiących treść zajęć, przy czym proponowane rozwiązania nie zawsze są prawidłowe
4,0Student posiada zdolność samodzielnego rozwiązywania problemów stanowiących treść zajęć, a proponowane rozwiązania są prawidłowe
4,5Student posiada zdolność samodzielnego rozwiązywania problemów stanowiących treść zajęć, proponowane rozwiązania są prawidłowe, a student potrafi uzasadnić wybór zastosowanego rozwiązania
5,0Student posiada zdolność samodzielnego rozwiązywania problemów stanowiących treść zajęć, proponowane rozwiązania są prawidłowe, a student potrafi uzasadnić wybór zastosowanego rozwiązania i wskazać inne możliwości
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaE_1A_D4/1_K02Student działa w sposób przedsiębiorczy ze świadomością zachowań nieetycznych i konsekwencji popełniania nieprawidłowości w zapisach księgowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_1A_K03Określania priorytetów służących do realizacji zadań ustalonych przez siebie lub innych
E_1A_K06Myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
E_1A_K08Skutecznej realizacji postawionych zadań z jednoczesnym uwzględnieniem zasad etycznych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S1A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności interpretacji norm prawa ze względu na wymagania dotyczące prowadzenia ksiąg rachunkowych i podatkowych
C-3Ukształtowanie umiejętności prowadzenia ewidencji księgowych w małych podmiotach prowadzących działalność turystyczną i hotelarską, w tym umiejętności dokumentowania i wyceny transakcji gospodarczych i dokonywania na ich podstawie rozliczeń podatkowych
Treści programoweT-W-1Definicja i kryteria wyodrębniania małych firm z punktu widzenia przepisów prawa bilansowego i podatkowego. Ogólne zasady rozliczeń podatkowych w podmiotach gospodarczych prowadzących działalność turystyczną
T-W-2Zasady dokonywania rozliczeń podatkowych w zakresie podatku dochodowego i podatku od towarów i usług przez małych przedsiębiorców prowadzących działalnośc turystyczną i hotelarską
T-W-7Zasady prowadzenia ksiąg rachunkowych w małej firmie turystycznej
T-W-6Zasady prowadzenia rejestrów VAT przez przedsiębiorstwa turystyki opodatkowane podatkiem od towarów i usług. Szczególne zasady opodatkowania usług turystycznych a obowiązki dokumentacyjne i rozliczeniowe
T-W-5Rachunkowość w przedsiębiorstwach turystyki nieprowadzących ksiąg rachunkowych opodatkowanych podatkiem dochodowym od osób fizycznych
T-W-3Wstępna charakterystyka form ewidencji księgowej podmiotów turystyki – ewidencja przychodów, podatkowa księga przychodów i rozchodów, księgi rachunkowe, ewidencje VAT, inne ewidencje podatkowe
T-K-3Prowadzenie ewidencji przychodów i ewidencji jej towarzyszących
T-K-2Ewidencje podatników karty podatkowej
T-K-4Konstrukcja i zasady prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów
T-K-5Ewidencje dodatkowe i uzupełniające podatkową księgę przychodów i rozchodów
T-K-6Prowadzenie ewidencji w podatku od towarów i usług
T-K-7Ewidencja przychodów i kosztów w księgach rachunkowych przedsiębiorstw turystyki. Ewidencja rozrachunków z tytułu podatku od towarów i usług
T-K-8Kolokwium
T-K-1Dokumentowanie operacji gospodarczych
Metody nauczaniaM-2wykład konwersatoryjny
M-3wykład problemowy
M-4studium przypadku
M-1wykład informacyjny z zastosowaniem prezentacji multimedialnych
M-5ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Analiza i ocena wyników zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie i w grupach
S-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań w formie pisemnej lub ustnej na początku oraz w trakcie zajęć
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
S-3Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie dokonuje wyboru optymalnych form rozliczeń podatkowych i związanych z nimi ksiąg podatkowych, nie wykazuje przy tym znajomości zaganień etycznego postępowania w biznesie
3,0Student podejmuje próby wyboru korzystnych dla przedsiębiorcy i zgodnych z zasadami etyki rozwiązań w zakresie rozliczeń podatkowych i prowadzenia związanych z nimi ksiąg podatkowych, a jego wybory nie zawsze są prawidłowe
3,5Student podejmuje próby wyboru optymalnych rozwiązań w zakresie rozliczeń podatkowych i prowadzenia związanych z nimi ksiąg podatkowych, a jego wybory wskazują na znajomość zagadnień etycznego postępowania w biznesie
4,0Student dobiera rozwiązania w zakresie rozliczeń podatkowych i prowadzenia związanych z nimi ksiąg podatkowych z poszanowaniem zasad etycznego działania
4,5Student dokonuje wyboru optymalnych form opodatkowania uwzględniając kryteria minimalizacji obciążeń podatkowych, jak i obowiązków ewidencyjno-rozliczeniowych z poszanowaniem zasad etycznego działania
5,0Student dokonuje wyboru optymalnych form opodatkowania uwzględniając zarówno kryteria minimalizacji obciążeń podatkowych, jak i obowiązków ewidencyjno-rozliczeniowych, wykazując przy tym znajomość konsekwencji nieetycznego działania