Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | T_1A_C24_W01 | W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien:
- definiować podstawowe pojęcia logistyczne,
- opisać metody sterowania zapasami,
- klasyfikować i opisać magazyny i urządzenia stanowiące techniczne wyposażenie magazynu
- omówić koszty zapasów,
- omówić zagadnienia transportu w logistyce, |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | T_1A_W16 | ma podstawową wiedzę w zakresie logistyki, systemów transportowych oraz roli transportu i magazynowania w logistyce |
---|
T_1A_W24 | ma elementarną wiedzę w zakresie zarządzania, w tym zarządzania jakością, środowiskiem i prowadzenia działalności gospodarczej |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | T1A_W03 | ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną obejmującą kluczowe zagadnienia z zakresu studiowanego kierunku studiów |
---|
T1A_W04 | ma szczegółową wiedzę związaną z wybranymi zagadnieniami z zakresu studiowanego kierunku studiów |
T1A_W08 | ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej |
T1A_W09 | ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_W03 | ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej |
---|
InzA_W04 | ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej |
Cel przedmiotu | C-1 | celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami logistycznymi takimi jak sterowanie zapasami, magazynowanie koszty logistyki oraz transport ładunków i ludzi. |
---|
Treści programowe | T-W-9 | Koszty zapasów
- tworzenia
- utrzymania (kapitałowe, obsługi, magazynowania, ryzyka),
- dostaw,
- wyczerpania. |
---|
T-W-11 | Zarządzanie logistyczne w produkcji
- zarządzanie materiałami,
- procesy zaopatrzenia materiałowego,
- systemy Kanban i Just-in-time |
T-W-12 | Logistyka miejska
- system komunikacji miejskiej,
- utylizacja odpadów |
T-W-10 | Transport w logistyce
- infrastruktura transportu,
- ekonomiczne cechy infrastruktury transportu,
- efekty zewnętrzne infrastruktury transportu,
- drogi różnych gałęzi transportu,
- środki transportu,
- koszty i ceny w transporcie,
- wybór sposobu przewozu. |
T-W-1 | Istota logistyki, pojęcia podstawowe |
T-W-2 | Koszty logistyczne |
T-W-3 | Produkt logistyczny
- cechy ekonomiczne produktu logistycznego |
T-W-4 | Sterowanie zapasami
- strategie tworzenia zapasów,
- ekonomiczna wielkość zamówienia,
- metody sterowania zapasami,
- metody uzupełniania zapasów cyklicznych |
T-W-5 | Magazynowanie i obsługa zapasów
- wiadomości ogólne,
- rodzaje magazynów,
- kryteria podziału magazynów,
- budowle magazynowe. |
T-W-6 | Magazynowanie i obsługa zapasów cd
- techniczne wyposażenie magazynów,
- urządzenia transportowe,
- urządzenia do składowania,
- urządzenia pomocnicze |
T-W-7 | Metody obsługi zapasów
- pierścieniowa,
- gwiaździsta,
- przelotowa,
- kombinowana |
T-W-8 | Opakowania
- funkcje opakowania,
- wymagania stawiane opakowaniom w różnych gałęziach transportu,
- materiał opakowania,
- formy własności opakowania,
- znakowanie opakowań. |
T-P-1 | Ustalenie tematu projektu. Założenia wstępne do projektowania |
T-P-2 | Ustalenie niezbędnych informacji dotyczących tematyki projektu |
T-P-3 | Analiza i omówienie uzyskanych informacji |
T-P-4 | Rozwiązywanie problemów ujawnionych w trakcie realizacji projektu |
T-P-5 | Przedstawienie i omówienie wstępnych wersji projektu |
T-P-6 | Prezentacja gotowego projektu |
Metody nauczania | M-2 | ćwiczenia i metoda projektów |
---|
Sposób oceny | S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie projektu i przeprowadzona krótka prezentacja |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | poniżej 10 pkt z testu |
3,0 | od 10 do 11,99 pkt |
3,5 | od 12 do 13,99 pkt |
4,0 | od 14 do 15,99 pkt |
4,5 | od 16 do 17,99 pkt |
5,0 | powyżej 18 pkt |