Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)
Sylabus przedmiotu Bioinżynieryjne metody produkcji pasz i ich komponentów:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia stosowana | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Bioinżynieryjne metody produkcji pasz i ich komponentów | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Akwakultury | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Jacek Sadowski <Jacek.Sadowski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 10 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | znajomość chemii, biochemii, fizjologii zwierząt, matematyki i fizyki |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | poznanie metod wytwarzania pasz i ich komponentów oraz nabycie umiejętności podstawowych analiz chemicznych i obliczeń stosowanych w ocenie pasz i ich komponentów |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Podstawowe analizy chemiczne w ocenie jakościowej komponentów paszowych i pasz upostaciowanych | 9 |
T-L-2 | Zasady komponowania pasz - podstawowe obliczenia | 3 |
T-L-3 | Prezentacja wybranych zakładów produkcji pasz lub komponentów paszowych i analiza technologii wytwarzania | 3 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wprowadzenie do technologii przemysłowej produkcji pasz | 1 |
T-W-2 | Wymagania pokarmowe różnych grup zwierząt a skład komponentowy i chemiczny pasz | 4 |
T-W-3 | Przegląd bioinżynieryjnych metod wytwarzania komponentów paszowych | 6 |
T-W-4 | Przegląd bioinżynieryjnych metod wytwarzania pasz przemysłowych | 4 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | teoretyczne przygotowanie do zajęć | 15 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w wykładach | 15 |
A-W-2 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 15 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy |
S-2 | Ocena formująca: aprobata |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O10-2_W01 ma podstawową wiedzę w zakresie bioinżynieryjnych metod wytwarzania pasz i ich komponentów | MS_1A_W15 | P1A_W05, P1A_W07 | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O10-2_U01 student potrafi przeprowadzić podstawowe analizy pasz i ich komponentów oraz przeprowadzić podstawowe obliczenia | MS_1A_U13 | P1A_U04, P1A_U06 | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3 | M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O10-2_K01 potrafi pracować w zespole i wspólnie rozwiązywać postawione zadania umie ocenić skutki własnej działalności | MS_1A_K03, MS_1A_K04 | P1A_K02, P1A_K03, P1A_K06 | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2 | M-1, M-2 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O10-2_W01 ma podstawową wiedzę w zakresie bioinżynieryjnych metod wytwarzania pasz i ich komponentów | 2,0 | |
3,0 | student posiada dostateczną wiedzę o procesach i metodach wytwarzania komponentów paszowych i pasz metodami bioinżynieryjnymi | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O10-2_U01 student potrafi przeprowadzić podstawowe analizy pasz i ich komponentów oraz przeprowadzić podstawowe obliczenia | 2,0 | |
3,0 | student potrafi wykonać wybrane podstawowe analizy chemiczne pasz i wybrane obliczenia | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O10-2_K01 potrafi pracować w zespole i wspólnie rozwiązywać postawione zadania umie ocenić skutki własnej działalności | 2,0 | |
3,0 | ocena nie jest sformułowana w postaci stopnia | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Jamroz i in., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, PWN, Warszawa, 2009
- Sadowski, wykłady z przedmiotu
Literatura dodatkowa
- różni, strony internetowe poświęcone paszoznawstwu i technologii wytwarzania pasz, 2011