Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana z uz (S2)

Sylabus przedmiotu Wykorzystanie inżynierii genetycznej w naukach rolniczych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana z uz
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Wykorzystanie inżynierii genetycznej w naukach rolniczych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 30 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość zagadnień z biochemii, genetyki ogólnej, mikrobiologii, ogólnej technologii żywności.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat możliwości inzynierii genetycznej i jej zastosowaniu w modyfikacjach getychnych różnych organizmów

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie3
T-A-2Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO2
T-A-3Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów1
T-A-4Sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie modyfikowanych3
T-A-5Wykorzystanie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w nauce i badaniach naukowych2
T-A-6Organizmy GM w rolnictwie. Koegzystencja GMO z innymi uprawami2
T-A-7Zastosowanie organizmów GM w ochronie środowiska2
T-A-8Zastosowań organizmów GM w przemyśle spożywczym3
T-A-9Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna2
T-A-10Zastosowanie GMO w medycynie i perspektywy na przyszłość.3
T-A-11Korzyści wynikajace z produkcji organizmów GM2
T-A-12Zagrożenia związane z organizmami GM2
T-A-13Metowy wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych3
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Przygotowanie do pracy w podgrupach20
A-A-3Studiowanie literatury tematu5
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu5
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Zajęcia adytoryjne w podgrupach roboczych i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_B9_W01
Zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO, potrafi przytoczyć przykłady GMO i ich zastosowanie w różnych dziedzinach gospodarki. Zna podstawowe akty prawne regulujące wprowadzanie i obrót GMO w Polsce.
MS_2A_W13, MS_2A_W02R2A_W03, R2A_W04C-1T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-10, T-A-2, T-A-9, T-A-11, T-A-12, T-A-13M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_B9_U01
Potrafi teoretycznie uzasadnić stosowanie technik inżynierii genetycznej z uwzględnieniem bezpieczeństwa ludzi
MS_2A_U06R2A_U05, R2A_U06C-1T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-10, T-A-2, T-A-9, T-A-11, T-A-12, T-A-13M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_B9_K01
Posiada kompetencje pozwalające na samodzielne podejmowanie oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i funkcjonowania organizmów GM
MS_2A_K04R2A_K02, R2A_K03, R2A_K04, R2A_K08InzA2_K02C-1T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-10, T-A-2, T-A-9, T-A-11, T-A-12, T-A-13M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_B9_W01
Zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO, potrafi przytoczyć przykłady GMO i ich zastosowanie w różnych dziedzinach gospodarki. Zna podstawowe akty prawne regulujące wprowadzanie i obrót GMO w Polsce.
2,0
3,0Student zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_B9_U01
Potrafi teoretycznie uzasadnić stosowanie technik inżynierii genetycznej z uwzględnieniem bezpieczeństwa ludzi
2,0
3,0Potrafi uzasadnić stosowanie modyfikacji genetycznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_B9_K01
Posiada kompetencje pozwalające na samodzielne podejmowanie oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i funkcjonowania organizmów GM
2,0
3,0Potrafi ocenić korzyści i niebezpieczeństwa modyfikacji genetycznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Niemirowicz-Szczytt K., GMO w świetle najnowszych badań, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2012, ISBN: 978-83-7583-373-7
  2. Buchowicz J., Biotechnologia molekularna : modyfikacje genetyczne, postępy, problemy, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012, ISBN: 978-83-01-15956-6

Literatura dodatkowa

  1. Żywność genetycznie zmodyfikowana: aspekty prawne, Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2008, ISBN: 978-83-235-0561-7

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie3
T-A-2Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO2
T-A-3Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów1
T-A-4Sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie modyfikowanych3
T-A-5Wykorzystanie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w nauce i badaniach naukowych2
T-A-6Organizmy GM w rolnictwie. Koegzystencja GMO z innymi uprawami2
T-A-7Zastosowanie organizmów GM w ochronie środowiska2
T-A-8Zastosowań organizmów GM w przemyśle spożywczym3
T-A-9Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna2
T-A-10Zastosowanie GMO w medycynie i perspektywy na przyszłość.3
T-A-11Korzyści wynikajace z produkcji organizmów GM2
T-A-12Zagrożenia związane z organizmami GM2
T-A-13Metowy wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych3
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Przygotowanie do pracy w podgrupach20
A-A-3Studiowanie literatury tematu5
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu5
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_B9_W01Zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO, potrafi przytoczyć przykłady GMO i ich zastosowanie w różnych dziedzinach gospodarki. Zna podstawowe akty prawne regulujące wprowadzanie i obrót GMO w Polsce.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W13Ma poszerzoną wiedzę o procesach zachodzących w środowisku i zależnościach między organizmami w nim funkcjonującymi i możliwościami ich wykorzystania.
MS_2A_W02Ma wiedzę w zakresie uwarunkowań pomiędzy fizjologią organizmów żywych a genotypem oraz zkresu znaczenia immunologii i immunoprofilaktyki w hodowli zwierząt.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W03ma pogłębioną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W04ma pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat możliwości inzynierii genetycznej i jej zastosowaniu w modyfikacjach getychnych różnych organizmów
Treści programoweT-A-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie
T-A-3Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów
T-A-4Sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie modyfikowanych
T-A-5Wykorzystanie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w nauce i badaniach naukowych
T-A-6Organizmy GM w rolnictwie. Koegzystencja GMO z innymi uprawami
T-A-7Zastosowanie organizmów GM w ochronie środowiska
T-A-8Zastosowań organizmów GM w przemyśle spożywczym
T-A-10Zastosowanie GMO w medycynie i perspektywy na przyszłość.
T-A-2Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO
T-A-9Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna
T-A-11Korzyści wynikajace z produkcji organizmów GM
T-A-12Zagrożenia związane z organizmami GM
T-A-13Metowy wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych
Metody nauczaniaM-1Zajęcia adytoryjne w podgrupach roboczych i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie definicję organizmu modyfikowanego genetycznie, zna podstawowe metody i procedury otrzymywania GMO
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_B9_U01Potrafi teoretycznie uzasadnić stosowanie technik inżynierii genetycznej z uwzględnieniem bezpieczeństwa ludzi
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U06Posiada umiejętności praowania z materiałem genetycznym, hodowlami komórkowymi oraz wykorzystać techniki obrazowania.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
R2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat możliwości inzynierii genetycznej i jej zastosowaniu w modyfikacjach getychnych różnych organizmów
Treści programoweT-A-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie
T-A-3Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów
T-A-4Sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie modyfikowanych
T-A-5Wykorzystanie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w nauce i badaniach naukowych
T-A-6Organizmy GM w rolnictwie. Koegzystencja GMO z innymi uprawami
T-A-7Zastosowanie organizmów GM w ochronie środowiska
T-A-8Zastosowań organizmów GM w przemyśle spożywczym
T-A-10Zastosowanie GMO w medycynie i perspektywy na przyszłość.
T-A-2Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO
T-A-9Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna
T-A-11Korzyści wynikajace z produkcji organizmów GM
T-A-12Zagrożenia związane z organizmami GM
T-A-13Metowy wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych
Metody nauczaniaM-1Zajęcia adytoryjne w podgrupach roboczych i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi uzasadnić stosowanie modyfikacji genetycznych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_B9_K01Posiada kompetencje pozwalające na samodzielne podejmowanie oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i funkcjonowania organizmów GM
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R2A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat możliwości inzynierii genetycznej i jej zastosowaniu w modyfikacjach getychnych różnych organizmów
Treści programoweT-A-1Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie
T-A-3Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów
T-A-4Sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie modyfikowanych
T-A-5Wykorzystanie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w nauce i badaniach naukowych
T-A-6Organizmy GM w rolnictwie. Koegzystencja GMO z innymi uprawami
T-A-7Zastosowanie organizmów GM w ochronie środowiska
T-A-8Zastosowań organizmów GM w przemyśle spożywczym
T-A-10Zastosowanie GMO w medycynie i perspektywy na przyszłość.
T-A-2Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO
T-A-9Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna
T-A-11Korzyści wynikajace z produkcji organizmów GM
T-A-12Zagrożenia związane z organizmami GM
T-A-13Metowy wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych
Metody nauczaniaM-1Zajęcia adytoryjne w podgrupach roboczych i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi ocenić korzyści i niebezpieczeństwa modyfikacji genetycznych
3,5
4,0
4,5
5,0