Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TZiZ_1A_D11tzpw_U01 | Student analizuje i potrafi opracować plan redukcji zagrożeń dla środowiska wynikających z produkcji żywności |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TZiZ_1A_U20 | Potrafi podejmować działania mające na celu rozwiązywanie problemów techniczno-technologicznych w przetwórstwie surowców żywnościowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Zna wady i zalety podejmowanych działań. |
---|
TZiZ_1A_U13 | Potrafi monitorować środowisko i działać w sposób adekwatny do stopnia jego zagrożenia. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U04 | wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski |
---|
R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
R1A_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
Cel przedmiotu | C-2 | Przedstawienie zagrożeń środowiska powstających podczas produkcji żywności oraz możliwości ich zapobiegania poprzez różnorodne działania ekologiczne na poziomie lokalnym i globalnym. |
---|
Treści programowe | T-W-1 | Idea ekorozwoju a dobrostan przyrody i człowieka |
---|
T-W-2 | Enegia konwencjonalna i addytywna a zapotrzebowanie na energię człowieka |
T-W-3 | Emisje i imisje (do atmosfery - gazowe, hałas, do wody - ścieki,i ziemi - wibracje i ścieki) w procesie produkcji - monitorowanie i zapobieganie skutkom |
T-W-5 | Metody monitorowania środowiska, rola państwowych służb ochrony przyrody, środki prawne za zniszczenie środowiska (system rekompensat). Przepisy krajowe i Unijne |
T-W-4 | Oddziaływanie na środowisko przedsiębiorstw produkcji żywności - faza przedinwestycyjna, eksploatacyjna i wygaszenie produkcji |
T-L-1 | Bioróżnorodność - znaczenie globalne, regionalne i lokalne |
T-L-4 | Woda i jej aspekty ekologiczne (ilość, jakość etc.) w technologii żywności |
T-L-2 | BIochemiczne aspekty ekologii związane z produkcją żywności (używki, produkty witaminowe etc.) |
T-L-5 | Ochrona przyrody a dziedzictwo kulturowe regionalne jako wyraz tradycyjnych metod wytwarzania prostych produktów żywnościowych |
T-L-3 | Eksploracja i eksploatacja zasobów surowcowych niezbędnych do produkcji żywności |
Metody nauczania | M-3 | Dyskusja dydaktyczna "burza mózgów". |
---|
M-2 | Gry dydaktyczne (symulacyjne) |
M-1 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej |
M-4 | Ćwiczenia laboratoryjne z użyciem podręcznika , pokazu i symulacji |
Sposób oceny | S-2 | Ocena formująca: Sprawdzenie przygotowania studenta do zajęć w formie ustnej lub pisemnej |
---|
S-3 | Ocena formująca: Ocena sprawozdania z wykonanego ćwiczenia |
S-4 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne lub ustne |
S-1 | Ocena formująca: Kolokwium sprawdzające cząstkowe |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student analizuje zagrożenia dla środowiska wynikających z produkcji żywności |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | Student analizuje i potrafi opracować plan redukcji zagrożeń dla srodowiska wynikających z produkcji żywności |