Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
Sylabus przedmiotu Biotechnologia żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Biotechnologia żywności | ||
Specjalność | technologia żywności pochodzenia wodnego | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu biochemii, chemii i fizjologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Bezpieczeństwo pracy w laboratorium biologii molekularnej | 2 |
T-L-2 | Izolacja DNA | 3 |
T-L-3 | Oczyszczanie DNA | 2 |
T-L-4 | Przygotowanie PCR multipleks | 2 |
T-L-5 | Elektroforeza agarozowa | 3 |
T-L-6 | Przygląd internetowych baz danych | 2 |
T-L-7 | Przygotowywanie starterów i i sprawdzanie produktów reakcji | 4 |
T-L-8 | Reakcja Real time PCR | 2 |
T-L-9 | Odmiany reakcji PCR | 2 |
22 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Organizmy modyfikowane genetycznie | 4 |
T-W-2 | Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie | 2 |
T-W-3 | Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie | 2 |
T-W-4 | Metody oczyszczania biopreparatów | 2 |
T-W-5 | Modulacje aktywności fizjologicznej drobnoustrojów | 8 |
T-W-6 | Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych | 2 |
T-W-7 | Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii | 2 |
T-W-8 | Biodegradacja i bioremediacja | 2 |
T-W-9 | Metody utylizacji ścieków i odpadów komunalnych i przemysłowych | 2 |
T-W-10 | Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie | 4 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | Praca własna studenta | 15 |
A-L-3 | Studiowanie literatury i konsultacje z prowadzącym | 30 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | Praca własna - studiowanie literatury | 30 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi |
M-2 | Dyskusja panelowa |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZ_1A_C8tzpw_W01 Efektem kształcenia jest usyskanie wiedzy dotyczącej podstaw biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia | TZiZ_1A_W06, TZiZ_1A_W11 | R1A_W05, R1A_W06 | InzA_W02, InzA_W03, InzA_W05 | C-1 | T-W-2, T-W-6, T-W-5, T-W-8, T-W-7, T-W-3, T-W-10 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZ_1A_C8tzpw_U01 Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy i poznania podstawowych technik stosowanych w biotechnologii | TZiZ_1A_U06, TZiZ_1A_U09 | R1A_U05, R1A_U06 | InzA_U02, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07 | C-1 | T-W-5, T-W-4, T-W-3, T-L-3, T-L-2, T-L-4, T-L-8 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZ_1A_C8tzpw_K01 Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska | TZiZ_1A_K04 | R1A_K06 | — | C-1 | T-W-2, T-W-5, T-W-10, T-L-1 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZ_1A_C8tzpw_W01 Efektem kształcenia jest usyskanie wiedzy dotyczącej podstaw biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia | 2,0 | |
3,0 | Znajomość podstawowych zagadnień i praktycznych zastosowań biotechnologi w różnych dziedzinach życia | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZ_1A_C8tzpw_U01 Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy i poznania podstawowych technik stosowanych w biotechnologii | 2,0 | |
3,0 | Ma podstawową wiedzę dotyczącą technik stosowanych w biotechnologii | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZ_1A_C8tzpw_K01 Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska | 2,0 | |
3,0 | ma podstawową zdolnośc stosowania nabytej wiedzy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Libudziasz Z., Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
- Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003
- Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011
- Buchowicz J, Biotechnologia molekularna, PWN, Warszawa, 2009