Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)

Sylabus przedmiotu Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalna
Specjalność technologia i żywienie
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Ewa Sobecka <Ewa.Sobecka@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL5 13 1,00,50zaliczenie
wykładyW5 13 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy technologii żywności Podstawy mikrobiologii ogólnej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowotnymi zwiazanymi z importowaną jak i przygotowywaną w tamtym regionie żywnoscią strefy tropikalnej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zapoznanie się metodami izolacji i wykrywania wybranych patogenów bakteryjnych i parazytologicznych13
13
wykłady
T-W-1Rodzaje żywności tropikalnej i dalekiego wschodu3
T-W-2Patogeny mikrobiologiczne w żywności z regionów tropikalnych7
T-W-3Zagrożenie parazytoligiczne żywnością tropikalną3
13

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach13
A-L-2studiawanie literatury13
A-L-3przygotowanie prezentacji4
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2wykład konwersatoryjny
M-3ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_1A_PO5-6tiz_W01
Studnet posiada wiedzę dotyczącą zagrożeń związanych z żywnościo regionu tropikalnego
TZiZ_1A_W05, TZiZ_1A_W06R1A_W05, R1A_W06InzA_W02, InzA_W05C-1T-L-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_1A_PO5-6tiz_U01
student posiada podstawową umiejętnośc wskazania zagrożeń dla zdrowia człowieka związanych z żywnością tropikalną
TZiZ_1A_U01, TZiZ_1A_U09R1A_U01, R1A_U05, R1A_U06InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-1T-L-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_1A_PO5-6tiz_K01
STudent posiada zdolność stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
TZiZ_1A_K01R1A_K01, R1A_K07C-1T-W-2, T-W-3M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_1A_PO5-6tiz_W01
Studnet posiada wiedzę dotyczącą zagrożeń związanych z żywnościo regionu tropikalnego
2,0
3,0studnet posiada podstawową wiedzę dotycząca patogenów człowieka występujących w żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_1A_PO5-6tiz_U01
student posiada podstawową umiejętnośc wskazania zagrożeń dla zdrowia człowieka związanych z żywnością tropikalną
2,0
3,0Student posiada podstawową umiejętność wskazania zagrożeń zdrowia człowieka zwiazanych z konsumpcją żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_1A_PO5-6tiz_K01
STudent posiada zdolność stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
2,0
3,0posiada świdomość związaną z produkcją i konumpcją żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Olszański R, Zarys Medycyny Tropikalnej, Wojskowy Instytut Medyczny, Gdynia, 2007

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zapoznanie się metodami izolacji i wykrywania wybranych patogenów bakteryjnych i parazytologicznych13
13

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Rodzaje żywności tropikalnej i dalekiego wschodu3
T-W-2Patogeny mikrobiologiczne w żywności z regionów tropikalnych7
T-W-3Zagrożenie parazytoligiczne żywnością tropikalną3
13

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach13
A-L-2studiawanie literatury13
A-L-3przygotowanie prezentacji4
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_1A_PO5-6tiz_W01Studnet posiada wiedzę dotyczącą zagrożeń związanych z żywnościo regionu tropikalnego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_1A_W05Zna elementarną terminologię w zakresie higieny i toksykologii żywności, ma wiedzę o organizmach i substancjach niebezpiecznych obecnych w surowcach i produktach spożywczych, oraz czynnikach biologicznych i chemicznych będących przyczyną ich obecności, zna zasady postępowania niezbędne do zapobiegania zagrożeniom zdrowotnym żywności.
TZiZ_1A_W06Posiada podstawową wiedzę na temat drobnoustrojów ich roli i wpływu na jakość zdrowotną żywności oraz ich udziału w procesach technologicznych. Zna związki pomiędzy wyjściową jakością mikrobiologiczną surowca, parametrami procesów technologicznych oraz higieną i jakością mikrobiologiczną produktu. Posiada podstawową wiedzę na temat patogenów występujących w żywności.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowotnymi zwiazanymi z importowaną jak i przygotowywaną w tamtym regionie żywnoscią strefy tropikalnej
Treści programoweT-L-1Zapoznanie się metodami izolacji i wykrywania wybranych patogenów bakteryjnych i parazytologicznych
T-W-1Rodzaje żywności tropikalnej i dalekiego wschodu
T-W-2Patogeny mikrobiologiczne w żywności z regionów tropikalnych
T-W-3Zagrożenie parazytoligiczne żywnością tropikalną
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0studnet posiada podstawową wiedzę dotycząca patogenów człowieka występujących w żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_1A_PO5-6tiz_U01student posiada podstawową umiejętnośc wskazania zagrożeń dla zdrowia człowieka związanych z żywnością tropikalną
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
TZiZ_1A_U09Potrafi posługiwać się terminologią mikrobiologiczną, dokonać wyboru właściwych technik diagnostycznych przy ukierunkowanej analizie mikrobiologicznej żywności, potrafi rozpoznać organizmy pasożytnicze.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowotnymi zwiazanymi z importowaną jak i przygotowywaną w tamtym regionie żywnoscią strefy tropikalnej
Treści programoweT-L-1Zapoznanie się metodami izolacji i wykrywania wybranych patogenów bakteryjnych i parazytologicznych
T-W-2Patogeny mikrobiologiczne w żywności z regionów tropikalnych
T-W-3Zagrożenie parazytoligiczne żywnością tropikalną
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2wykład konwersatoryjny
M-3ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową umiejętność wskazania zagrożeń zdrowia człowieka zwiazanych z konsumpcją żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_1A_PO5-6tiz_K01STudent posiada zdolność stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_1A_K01Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy).
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowotnymi zwiazanymi z importowaną jak i przygotowywaną w tamtym regionie żywnoscią strefy tropikalnej
Treści programoweT-W-2Patogeny mikrobiologiczne w żywności z regionów tropikalnych
T-W-3Zagrożenie parazytoligiczne żywnością tropikalną
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0posiada świdomość związaną z produkcją i konumpcją żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0