Wydział Techniki Morskiej i Transportu - Oceanotechnika (S2)
specjalność: Chłodnictwo i klimatyzacja w oceanotechnice
Sylabus przedmiotu Marketing:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Oceanotechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauk technicznych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Marketing | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Logistyki i Ekonomiki Transportu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Anna Wiktorowska-Jasik <Anna.Wiktorowska-Jasik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe zagadnienia z zarządzania |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem jest zapoznanie studentów z podstawami teoretycznymi i instrumentami marketingowymi służącymi do budowania przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa na rynku |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Warunki działania firmy w gospodarce rynkowej. | 1 |
T-A-2 | Zachowania nabywców i segmentacja rynku - podział rynku na segmenty i wybór rynku docelowego. | 2 |
T-A-3 | Instrumenty marketingu mix. Polityka produktu, cen, dystrybucji, promocji. | 4 |
T-A-4 | Produkt - proces rozwoju produktu. Strategia wprowadzenia na rynek nowych produktów. | 1 |
T-A-5 | Badania marketingowe - rodzaje i dobór metody i techniki badań. | 3 |
T-A-6 | Postępowanie konsumenta na rynku. Utrata klentów. | 1 |
T-A-7 | Proces budowania i ochrony marki. | 1 |
T-A-8 | Markering usług - istrumenty marketingu mix usług. | 1 |
T-A-9 | Zaliczenie formy zajęć. | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Istota marketingu - pojęcie i geneza marketingu oraz ewolucja orientacji biznesowej firm. | 1 |
T-W-2 | Cele marketingu, a strategiczny profil przedsiębiorstwa. | 1 |
T-W-3 | Otoczenie marketingowe przedsiębiorstwa. | 1 |
T-W-4 | Segmentacja rynku. | 1 |
T-W-5 | Koncepcje marketingu mix - wspołzależność instrumentów i działań w przedsiębiorstwie. Produkt jako element marketingu mix. | 2 |
T-W-6 | Koncepcja życia produktu - wykorzystanie tej koncepcji przez przedsiębiorstwa w procesie podejmowania decyzji rynkowych. | 2 |
T-W-7 | Podstawy decyzji marketingowych. Kryteria i sposoby oceny możliwości i zagrożeń działania przedsiębiorstwa - analiza SWOT. | 1 |
T-W-8 | Znaczenie systemu informacji dla działań marketingowych przedsiębiorstwa. | 1 |
T-W-9 | Analiza rynku i badania marketingowe. Typologia badań. | 2 |
T-W-10 | Marketing usług. | 1 |
T-W-11 | Marka produktu. | 1 |
T-W-12 | Zaliczenie wykładów. | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | Studiowanie literatury | 5 |
A-A-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 5 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 15 |
A-W-2 | Studiowanie literatury | 5 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 5 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające: wykład informacyjny |
M-2 | Ćwiczenia przedmiotowe, połączone z dyskusją dydaktyczną, studia przypadków |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Ocena z zaliczenia pisemnego - wykłady |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena na podstawie wyniku kolokwium zaliczeniowego - ćwiczenia |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
O_2A_A01_W01 Student ma wiedzę z zakresu podstaw marketingu i zarządzania niezbędną do rozumienia warunków rynkowych w jakich działają współczesne podmioty gospodarcze oraz zna zasady marketingowego zarządzania przedsiębiorstwem | O_2A_W08 | T2A_W09, T2A_W11 | InzA2_W04 | C-1 | T-A-8, T-A-2, T-W-5, T-W-2, T-W-3, T-W-9 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
O_2A_A01_U01 Student posiada umiejętność pracy w grupie, potrafi korzystać z metod i narzędzi marketingowych | O_2A_U02 | T2A_U02 | InzA2_U01 | C-1 | T-A-4, T-A-5, T-W-5, T-W-6, T-W-8, T-W-9 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
O_2A_A01_K01 Student ma zdolność zastosowania wiedzy w praktyce, jest przedsiębiorczy i świadomy wpływu swoich decyzji na otoczenie oraz konieczności zachowania etyki zawodowej | O_2A_K02, O_2A_K06, O_2A_K07 | T2A_K02, T2A_K05, T2A_K06 | InzA2_K01, InzA2_K02 | C-1 | T-A-1, T-A-3, T-A-5, T-A-2, T-W-3, T-W-6, T-W-8 | M-2 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
O_2A_A01_W01 Student ma wiedzę z zakresu podstaw marketingu i zarządzania niezbędną do rozumienia warunków rynkowych w jakich działają współczesne podmioty gospodarcze oraz zna zasady marketingowego zarządzania przedsiębiorstwem | 2,0 | Student nie wykazuje żadnej wiedzy adekwatnej do efektu kształcenia |
3,0 | Student wykazuje elementarną wiedzę adekwatną do efektu kształcenia | |
3,5 | Student poprawnie identyfikuje podstawowe zagadnienia wymagane przez efekt kształcenia | |
4,0 | Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
4,5 | Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie oraz wiedzę uzupełnioną o dodatkowe informacje z literatury | |
5,0 | Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, dodatkowo uzupełnioną o wiedzę literaturową i praktyczną |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
O_2A_A01_U01 Student posiada umiejętność pracy w grupie, potrafi korzystać z metod i narzędzi marketingowych | 2,0 | Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie |
3,0 | Student prezentuje elementarne umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
3,5 | Student prezentuje podstawowe umiejętności w zakresie wymaganym przez efekt kształcenia | |
4,0 | Student prezentuje pełnię umiejętności w zakresie wymaganym przez efekt kształcenia | |
4,5 | Student prezentuje pełnię umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemów w zakresie wymaganym przez efekt kształcenia | |
5,0 | Student prezentuje pełnię umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemów w zakresie wymaganym przez efekt kształcenia, a także proponuje modyfikacje rozwiązań |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
O_2A_A01_K01 Student ma zdolność zastosowania wiedzy w praktyce, jest przedsiębiorczy i świadomy wpływu swoich decyzji na otoczenie oraz konieczności zachowania etyki zawodowej | 2,0 | Student nie wykazuje żadnych kompetencji społecznych |
3,0 | Student wykazuje elementarne kompetencje społeczne adekwatne do efektu kształcenia | |
3,5 | Student wykazuje podstawowe kompetencje społeczne w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
4,0 | Student wykazuje pełnię oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
4,5 | Student wykazuje pełnię oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie i wykazuje przedsiębiorczość | |
5,0 | Student wykazuje pełnię oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, wykazuje przedsiębiorczość i ma świadomość swojej roli |
Literatura podstawowa
- Mruk H., Pilarczyk B., Szulce H., Marketing. Uwarunkowania i instrumenty, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań, 2005
- Żurawik W., Marketing. Podstawy i kontrowersje, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk, 2005
- Kotler Ph., Amstrong G., Saunders J., Wong V., Marketing. Podręcznik Europejski, PWE, Warszawa, 2002
- Kaczmarczyk S., Badania marketingowe. Metody i techniki, PWE, Warszawa, 2003
Literatura dodatkowa
- Burgers W., Marketing bez tajemnic, Wolters Kluwer Busines, Warszawa, 2010
- Nowacka A., Nowacki R., Podstawy marketingu, Difin, Warszawa, 2006
- Białoń L., Podstawy marketingu, Oficyna Wydawnicza Wyższej Szkoły Menedżerskiej SIG, Warszawa, 2004