Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Biologia ogólna
Sylabus przedmiotu Towaroznawstwo żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Towaroznawstwo żywności | ||
Specjalność | Bezpieczeństwo żywności | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl>, Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl>, Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | podstwowe wiadomości z żywienia, podstawy chemii i biochemii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest poznanie podstawowych pojęć związanych z artykułami żywnościowymi, przemysłem spożywczym, charakterystyka poszczególnych artykułów żywnościowych, ich klasyfikacja, wyróżniki , wymagania jakościowe, wartość odżywcza wybranych produktów i ich znaczenie żywieniowe. Przemiany biologiczne zachodzące w artykułach żywieniowych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Zboża i produkty zbożowe, pieczywo | 2 |
T-A-2 | Cukier i wyroby cukiernicze | 2 |
T-A-3 | Wody mineralne, soki napoje, bezalkoholowe | 2 |
T-A-4 | Tłuszcze jadalne, Mięso | 2 |
T-A-5 | Herbata, kakao, kawa, przyprawy, koncentraty spożywcze | 2 |
10 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Ocena jakości mąk: barwy, smaku, zapachu, wilgotności, zagrzania, granulacji | 1 |
T-L-2 | Oznaczanie twardości wody metodą Wartha – Pfeifera | 1 |
T-L-3 | Wyrób i ocena jakościowa masła | 1 |
T-L-4 | Ocena przydatności mięsa do spożycia | 1 |
T-L-5 | Charakterystyka i ocena jakościowa naparów z kawy i herbaty | 1 |
5 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Składniki żywności i ich znaczenie zdrowotne | 2 |
T-W-2 | Ogólne pojęcia stosowane w towaroznawstwie (towar i jego wartość użytkowa, klasyfikacja towarów, znaki i znakowanie opakowań jednostkowych, normalizacja, normy) | 2 |
T-W-3 | Systemy zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności | 2 |
T-W-4 | Charakterystyka towaroznawcza mleka i przetworów mleczarskich | 2 |
T-W-5 | Charakterystyka towaroznawcza mięsa i przetworów mięsnych | 2 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-A-2 | Studiowanie literatury omawiajacej zagadnienia teoretyczne związane z tematyką bieżących ćwiczeń | 2 |
A-A-3 | Przygotowanie do zaliczenia całości materiału objętego programem i ćwiczeńw formie pisemnej. | 3 |
15 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 5 |
A-L-2 | Studiowanie literatury omawiajacej zagadnienia teoretyczne związane z tematyką bieżących laboratoryjnych | 5 |
A-L-3 | Przygotowanie do zaliczenia całości materiału objętego programem ćwiczeńw formie pisemnej. | 5 |
15 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | Studiowanie literatury omawiajacej zagadnienia teoretyczne związane z tematyką bieżących wykładów | 10 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia całości materiału objętego programem wykładów i ćwiczeńw formie pisemnej. | 10 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z omówieniem zagadnień teoretycznych. |
M-2 | Prezentacja multimedialna z wykorzystaniem komputera i projektora. |
M-3 | Konsultacje z prowadzącymi wykłady i ćwiczenia. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena prezentacji przygotowanej przez zespół oraz udział studenta w jej przedstawieniu i omówieniu. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena z pisemnego zaliczenia całości materiału objętego programem wykładów i ćwiczeń. |
S-3 | Ocena podsumowująca: Sumaryczna ocena zaliczenia cwiczeń, na którą składają się oceny z: aktywności studenta, przedstawionej prezentacji oraz końcowego zaliczenia materiału objętego programem ćwiczeń laboratoryjnych i audytoryjnych. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-D3_W01 Student posiada wiedzę pozwalającą mu identyfikować różne rodzaje żywności i zna metody jej oceny.Potrafi scharakteryzować własciwosci sensoryczne, odżywcze i ocenić przydatność do spożycia żywności. | BL_1A_W24 | P1A_W01, P1A_W05 | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-5, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-D3_U01 Student posiada umiejętność identyfikacji zastosowanych surowców do produkcji żywności, oceny jakości surowców i żywności, analizy porównawczej surowców i produktów żywnościowych. | BL_1A_U19 | P1A_U06, P1A_U07 | C-1 | T-A-1, T-A-4, T-W-4, T-W-5, T-L-3, T-L-4, T-L-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-D3_K01 Potrafi świadomie ocenić jakość oferowanej żywności związanej z bezpieczeństwem jej spożycia. | BL_1A_K04 | P1A_K06 | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-5, T-W-4, T-W-5, T-L-2, T-L-4, T-L-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-D3_U01 Student posiada umiejętność identyfikacji zastosowanych surowców do produkcji żywności, oceny jakości surowców i żywności, analizy porównawczej surowców i produktów żywnościowych. | 2,0 | Student nie posiada umiejętności identyfikacji zastosowanych surowców do produkcji żywności, oceny jakości surowców i żywności, analizy porównawczej surowców i produktów żywnościowych. |
3,0 | Student posiada dostateczną umiejętność identyfikacji zastosowanych surowców do produkcji żywności, oceny jakości surowców i żywności, analizy porównawczej surowców i produktów żywnościowych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-D3_K01 Potrafi świadomie ocenić jakość oferowanej żywności związanej z bezpieczeństwem jej spożycia. | 2,0 | Student nie ma świadomosci zagrożeń związanych z nieprawidłową ocenę jakości produkowanej żywności ( np.czystość mikrobiologiczna, wartość odżywcza, wady technologiczne) oraz skutków spożycia takiej żywności przez konsumentów . |
3,0 | Student ma dostateczną świadomość zagrożeń związanych z nieprawidłową ocenę jakości produkowanej żywności oraz skutków jej spożycia przez konsumentów . | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- prof.dr hab. Franciszek Świderski, Towaroznawstwo żywności przetworzonej, SGGW, Warszawa, 1999
- prof. dr hab. Urszula swietlikowska, Surowce spożywcze, Wydawnictwa, Warszawa, 1995
- Piotr Palich, Aneta Ocieczek, Zarys Technologii Żywności i Towaroznawstwa, Wydawnictwo Uczelniane Wyższej Pomorskiej Szkoły i Hotelarstwa, Bydgoszcz, 2004
- Marek. E. Jurczak, Towaroznawstwo Produktów Zwierzęcych, Ocena Jakości Mięsa, SGGW, Warszawa, 2004
Literatura dodatkowa
- Elzbieta Biller, Technologia żywności , Wybrane zagadnienia, SGGW, Warszawa, 2005
- Marek E. Jurczak, Mleko produkcja, badanie, przerób, SGGW, Warszawa, 2003