Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)

Sylabus przedmiotu Systemy zarządzania jakością żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Systemy zarządzania jakością żywności
Specjalność Bezpieczeństwo żywności
Jednostka prowadząca Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu
Nauczyciel odpowiedzialny Krzysztof Formicki <Krzysztof.Formicki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Agata Korzelecka-Orkisz <Agata.Korzelecka-Orkisz@zut.edu.pl>, Joanna Szulc <Joanna.Szulc@zut.edu.pl>, Adam Tański <Adam.Tanski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 20 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z chemii, ekonomii i biologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przedmiot obejmuje wiedzę z zakresu regulacji prawnych dotyczacych zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywnosci oraz systemami zarządzania jakością żywności ukierunkowaną na możliwości praktycznych zastosowań w przyszłej pracy zawodowej absolwenta – specjalisty zatrudnionego w różnych działach zwiazanych z obrotem produktami żywnościowymi.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Rozwój, istota i cele zapewnienia jakości w przetwórstwie żywności5
T-W-2Wybrane systemy zapewnienia i zarządzania jakością (QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, , zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS), Podstawy i zakres Systemu RASFF10
T-W-3Praktyczne wdrażanie systemów zapewnienia jakości zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej5
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Uczestnictwo w konsultacjach7
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu18
A-W-4Przygotowanie się do zaliczenia wykładów15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny, objaśnienie lub wyjaśnienie, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena za przygotowanie do zajęć ocena aktywnosci studenta na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Zbiorcza ocena aktywnosci studenta na zajęciach, pisemne zaliczenie ćwiczeń – 1 kolokwium

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-D2_W01
Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością (QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, , zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS), Systemu RASFF.
BL_1A_W27P1A_W02, P1A_W11C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-D2_U01
Po ukończeniu kursu student będzie miał umiejętność zastosowania w praktyce przepisów wybranych systemów zapewnienia i zarządzania jakością (QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS), Podstawy i Systemu RASFF).
BL_1A_U19P1A_U06, P1A_U07C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-D2_K01
Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania.
BL_1A_K02, BL_1A_K03P1A_K02, P1A_K03, P1A_K04, P1A_K06, P1A_K08C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-D2_W01
Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością (QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, , zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS), Systemu RASFF.
2,0Student nie ma zadnej wiedzy na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością żywności
3,0Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością – System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161.
3,5Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością –QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161.
4,0Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością – QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM.
4,5Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością – QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS).
5,0Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością – QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS), Systemu RASFF.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-D2_U01
Po ukończeniu kursu student będzie miał umiejętność zastosowania w praktyce przepisów wybranych systemów zapewnienia i zarządzania jakością (QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS), Podstawy i Systemu RASFF).
2,0Student nie umie zastosować w praktyce żadnych przepisów systemów zapewnienia i zarządzania jakością żywności.
3,0Student umie zastosować w praktyce niektóre przepisy systemów zapewnienia i zarządzania jakością – System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161
3,5Student umie zastosować w praktyce niektóre przepisy systemów zapewnienia i zarządzania jakością – System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM.
4,0Student umie zastosować w praktyce niektóre przepisy systemów zapewnienia i zarządzania jakością – QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM.
4,5Student umie zastosować w praktyce przepisy systemów zapewnienia i zarządzania jakością – QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC).
5,0Student umie zastosować w praktyce przepisy systemów zapewnienia i zarządzania jakością – QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS), Systemu RASFF.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-D2_K01
Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania.
2,0Student nie ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowości i chęci podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
3,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
3,5Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
4,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
4,5Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
5,0Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania. Wykazuje się organizacją pracy w zespole

Literatura podstawowa

  1. Kowalska J., Majewska E., Obiedziński M.w., Zadernowski M.R., Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Sp. z o.o., Gdańsk, 2006
  2. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Zarządzanie bezpieczeństwem żywnosci. Teoria i praktyka, Wydawnictwo CH. Beck, Warszawa, 2010
  3. Halina Turlejska, Urszula Pilzner, Wdrażanie systemu HACCP w małych i średnich przedsiębiorstwach sektora żywnościowegoi, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, Warszawa, 2003

Literatura dodatkowa

  1. Oleszko A., Prawo żywnosciowe wspólnotowego rynku rolnego, Wolters Kluwer Polska, 2006
  2. Turlejska H., Szponar L., Pelzner U., Co to jest system HACCP, Prace IŻŻ, Warszawa, 1998

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Rozwój, istota i cele zapewnienia jakości w przetwórstwie żywności5
T-W-2Wybrane systemy zapewnienia i zarządzania jakością (QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, , zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS), Podstawy i zakres Systemu RASFF10
T-W-3Praktyczne wdrażanie systemów zapewnienia jakości zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej5
20

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Uczestnictwo w konsultacjach7
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu18
A-W-4Przygotowanie się do zaliczenia wykładów15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-D2_W01Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością (QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, , zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS), Systemu RASFF.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_W27ma wiedzę z zakresu ekonomicznych, prawnych i społecznych zasad prowadzenia działalności gospodarczej oraz prawidłowo interpretuje przepisy prawne
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W02w interpretacji zjawisk i procesów przyrodniczych opiera się na podstawach empirycznych, rozumiejąc w pełni znaczenie metod matematycznych i statystycznych
P1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przedmiot obejmuje wiedzę z zakresu regulacji prawnych dotyczacych zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywnosci oraz systemami zarządzania jakością żywności ukierunkowaną na możliwości praktycznych zastosowań w przyszłej pracy zawodowej absolwenta – specjalisty zatrudnionego w różnych działach zwiazanych z obrotem produktami żywnościowymi.
Treści programoweT-W-1Rozwój, istota i cele zapewnienia jakości w przetwórstwie żywności
T-W-2Wybrane systemy zapewnienia i zarządzania jakością (QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, , zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS), Podstawy i zakres Systemu RASFF
T-W-3Praktyczne wdrażanie systemów zapewnienia jakości zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, objaśnienie lub wyjaśnienie, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zbiorcza ocena aktywnosci studenta na zajęciach, pisemne zaliczenie ćwiczeń – 1 kolokwium
S-1Ocena formująca: Ocena za przygotowanie do zajęć ocena aktywnosci studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma zadnej wiedzy na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością żywności
3,0Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością – System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161.
3,5Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością –QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161.
4,0Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością – QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM.
4,5Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością – QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS).
5,0Po ukończeniu kursu student ma wiedzę na temat systemów zapewnienia i zarządzania jakością – QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS), Systemu RASFF.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-D2_U01Po ukończeniu kursu student będzie miał umiejętność zastosowania w praktyce przepisów wybranych systemów zapewnienia i zarządzania jakością (QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS), Podstawy i Systemu RASFF).
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_U19umie ocenić jakość surowców oraz ich bezpieczeństwo; zna procedury i etapy pozyskiwania różnych produktów żywnościowych; rozważa wpływ czynników abiotycznych na jakość produktów żywnościowych;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
P1A_U07wykazuje umiejętność poprawnego wnioskowania na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł
Cel przedmiotuC-1Przedmiot obejmuje wiedzę z zakresu regulacji prawnych dotyczacych zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywnosci oraz systemami zarządzania jakością żywności ukierunkowaną na możliwości praktycznych zastosowań w przyszłej pracy zawodowej absolwenta – specjalisty zatrudnionego w różnych działach zwiazanych z obrotem produktami żywnościowymi.
Treści programoweT-W-1Rozwój, istota i cele zapewnienia jakości w przetwórstwie żywności
T-W-2Wybrane systemy zapewnienia i zarządzania jakością (QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, , zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS), Podstawy i zakres Systemu RASFF
T-W-3Praktyczne wdrażanie systemów zapewnienia jakości zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, objaśnienie lub wyjaśnienie, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zbiorcza ocena aktywnosci studenta na zajęciach, pisemne zaliczenie ćwiczeń – 1 kolokwium
S-1Ocena formująca: Ocena za przygotowanie do zajęć ocena aktywnosci studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie zastosować w praktyce żadnych przepisów systemów zapewnienia i zarządzania jakością żywności.
3,0Student umie zastosować w praktyce niektóre przepisy systemów zapewnienia i zarządzania jakością – System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161
3,5Student umie zastosować w praktyce niektóre przepisy systemów zapewnienia i zarządzania jakością – System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM.
4,0Student umie zastosować w praktyce niektóre przepisy systemów zapewnienia i zarządzania jakością – QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM.
4,5Student umie zastosować w praktyce przepisy systemów zapewnienia i zarządzania jakością – QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC).
5,0Student umie zastosować w praktyce przepisy systemów zapewnienia i zarządzania jakością – QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS), Systemu RASFF.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-D2_K01Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_K02rozumie podstawowe zasady etyki i postępuje zgodnie z nimi w swojej działalności
BL_1A_K03przejawia aktywny udział i zdyscyplinowanie w pracy indywidualnej oraz grupowej wykazując odpowiedzialne współdziałanie zarówno jako członek jak i lider zespołu koleżeńskiego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
P1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
P1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
P1A_K06jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; umie postępować w stanach zagrożenia
P1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Przedmiot obejmuje wiedzę z zakresu regulacji prawnych dotyczacych zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywnosci oraz systemami zarządzania jakością żywności ukierunkowaną na możliwości praktycznych zastosowań w przyszłej pracy zawodowej absolwenta – specjalisty zatrudnionego w różnych działach zwiazanych z obrotem produktami żywnościowymi.
Treści programoweT-W-1Rozwój, istota i cele zapewnienia jakości w przetwórstwie żywności
T-W-2Wybrane systemy zapewnienia i zarządzania jakością (QACP, System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000, zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 22 000, , zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg norm ISO serii 15161, Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość TQM, British Retail Consortium (BRC), International Ford Standard (IFS), Podstawy i zakres Systemu RASFF
T-W-3Praktyczne wdrażanie systemów zapewnienia jakości zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, objaśnienie lub wyjaśnienie, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zbiorcza ocena aktywnosci studenta na zajęciach, pisemne zaliczenie ćwiczeń – 1 kolokwium
S-1Ocena formująca: Ocena za przygotowanie do zajęć ocena aktywnosci studenta na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowości i chęci podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
3,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
3,5Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
4,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
4,5Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania
5,0Student ma pełną świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość i chęć podporzadkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania. Wykazuje się organizacją pracy w zespole