Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Sylabus przedmiotu Monitorowanie upraw transgenicznych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Monitorowanie upraw transgenicznych
Specjalność Biotechnologia w produkcji roślinnej z przedmiotami wyrównującymi efekty inżynierskie
Jednostka prowadząca Katedra Genetyki i Ogólnej Hodowli Zwierząt
Nauczyciel odpowiedzialny Miłosz Smolik <Milosz.Smolik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 5 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 15 1,50,41zaliczenie
wykładyW3 15 1,50,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość genetyki i hodowli roślin, podstaw inżynierii genetycznejo oraz podstaw biotechnologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1celem realizowanych zajęć jest zapoznanie studentów z prawnymi oraz technicznymi mozliwościami monitorowania upraw transgenicznych w świetle obowiązującego prawa dostępnych metod badawczych
C-2celem realizowanych zajęć jest zwrócenie uwagi na potencjał jakim są zmodyfikowane genetycznie odmiany roślin uprawnych oraz na potencjał możliwości ich wykorzystania jako donorów genów dla innych odmian roślin uprawnych otrzymywanych na drodze krzyżowań i selekcji

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Wprowadzenie do przedmiotu. Przedstawienie tematyki realizowanych zajęć, kryteriów uzyskania zaliczenia oraz omówienie zasad i tematyki przygotowania i przedstawienia referatów.1
T-A-2Charakterystyka metod wykorzystywanych do transformacji genetycznych u roślin. Wykorzystanie metod kultur tkankowych do indukowania i otrzymywania nowego rodzaju zmienności. Zasadność oraz przykłady.2
T-A-3Zasady identyfikowania oraz identyfikowanie elementów konstruktów genowych (GMO) lub genów docelowych u roślinach uprawnych oraz w wybranych produktach żywnościowych – zajęcia demonstracyjne.6
T-A-4Uregulowania prawne dotyczące kwestii monitorowania GMO mające związek z budowaniem systemu bezpieczeństwa biologicznego w Polsce. Laboratoria referencyjne. Rejestry GMO.3
T-A-5Prezentacja referatów oraz dyskusja nad przedstawianymi zagadnieniami.2
T-A-6Sprawdzian pisemny zaliczający formę przedmiotu.1
15
wykłady
T-W-1Wprowadzenie do biotechnologii roślin. Znaczenie nowoczesnej biotechnologii. Czym jest GMO. Cele i sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Odmiany genetycznie zmodyfikowanych roślin uprawnych a odmiany konwencjonalne.2
T-W-2Rośliny genetycznie zmodyfikowane. Przykłady modyfikacji i kierunki modyfikacji genetycznych u roślin.2
T-W-3Omówienie prawnych aspektów koegzystencji. Przykłady uregulowań prawnych dotyczących koegzystencji w wybranych krajach Unii Europejskiej. Istota i cele monitorowania upraw transgenicznych.2
T-W-4Rozwój, standaryzacja i przykłady metod stosowanych do identyfikowania organizmów genetycznie zmodyfikowanych oraz produktów z nich otrzymywanych. Aspekty metodologiczne i regulacje pawne. Certyfikowane materiały referencyjne.4
T-W-5Regulacje prawne dopuszczające uwolnienie GMO do środowiska oraz dopuszczające uprawę i sprzedaż produktów żywnościowych wyprodukowanych z udziałem bądź też z GMO.3
T-W-6Monitorowanie upraw roślin transgenicznych na przykładzie prawodawstwa i praktycznych aplikacji wybranych krajów2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2przygotowanie i zaprezentowanie referatu, na wcześniej uzgodniony, temat13
A-A-3przygotowanie się do sprawdzianu pisemnego15
A-A-4konsultacje2
45
wykłady
A-W-1wykład informacyjny15
A-W-2uczestnictwo w konsultacjach5
A-W-3przygotowanie do sprawdzianu pisemnego zaliczającego formę przedmiotu15
A-W-4samodzielne studiowanie realizowanych zagadnień10
45

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia pokazowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena treści i sposobu wygłoszenia referatu na zadany temat
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny zaliczający obie formy przedmiotu

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_??_W01
zna i rozumie cele oraz istotę modyfikacji genetycznych u roślin. Rozumie potrzebę monitorowania upraw rośllin zmodyfikowanych genetycznnie w kontekście respektowania obowiązującego prawa.
BT_2A_W01, BT_2A_W06, BT_2A_W14R2A_W01, R2A_W04, R2A_W06C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_??_U01
potrafi ocenić obecność modyfikacji genetycznych u roślin. Zna metody oceny GMO oraz rozumie i potrafi przedstawić aspekty prawne regulujące wytwarzanie i obrót genetycznie zmodyfikowanymi roślinami.
BT_2A_U04R2A_U01, R2A_U04, R2A_U05, R2A_U06, R2A_U07C-1, C-2T-W-5, T-W-6, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_??_K01
ma świadomość potencjału biologicznego w tym potencjalnych zagrożeń jakie niosą ze sobą organizmy zmodyfikowane genetycznie i rozumie potrzebę monitorowania ich upraw, a także poszerzania swej wiedzy o nowowprowadzane modyfikacje, czy też zmieniające się akty prawne regulujące obrót i wytwarzanie GMO.
BT_2A_K01, BT_2A_K03R2A_K01, R2A_K05, R2A_K06, R2A_K07InzA2_K01, InzA2_K02C-1T-A-5, T-A-4, T-A-6M-1, M-2, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_??_W01
zna i rozumie cele oraz istotę modyfikacji genetycznych u roślin. Rozumie potrzebę monitorowania upraw rośllin zmodyfikowanych genetycznnie w kontekście respektowania obowiązującego prawa.
2,0student nie zna i nie rozumie celów oraz istoty modyfikacji genetycznych u roślin. Nie rozumie potrzeby monitorowania upraw rośllin zmodyfikowanych genetycznnie w kontekście respektowania obowiązującego prawa.
3,0student zna i rozumie w stopniu podstawowym cele oraz istotę modyfikacji genetycznych u roślin. W stopniu podstawowym rozumie potrzebę monitorowania upraw rośllin zmodyfikowanych genetycznnie w kontekście respektowania obowiązującego prawa.
3,5student zna i rozumie w stopniu zadowalającym cele oraz istotę modyfikacji genetycznych u roślin. W stopniu zadowalającym rozumie potrzebę monitorowania upraw rośllin zmodyfikowanych genetycznnie w kontekście respektowania obowiązującego prawa.
4,0student zna i rozumie w stopniu dobrym cele oraz istotę modyfikacji genetycznych u roślin. W stopniu dobrym rozumie potrzebę monitorowania upraw rośllin zmodyfikowanych genetycznnie w kontekście respektowania obowiązującego prawa.
4,5student ponad dobrze zna i rozumie cele oraz istotę modyfikacji genetycznych u roślin. W stopniu ponad dobrym rozumie potrzebę monitorowania upraw rośllin zmodyfikowanych genetycznnie w kontekście respektowania obowiązującego prawa.
5,0student bardzo dobrze zna i rozumie cele oraz istotę modyfikacji genetycznych u roślin. W stopniu bardzo dobrym rozumie potrzebę monitorowania upraw rośllin zmodyfikowanych genetycznnie w kontekście respektowania obowiązującego prawa.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_??_U01
potrafi ocenić obecność modyfikacji genetycznych u roślin. Zna metody oceny GMO oraz rozumie i potrafi przedstawić aspekty prawne regulujące wytwarzanie i obrót genetycznie zmodyfikowanymi roślinami.
2,0student nie potrafi ocenić obecności modyfikacji genetycznych u roślin. Nie zna metod oceny GMO oraz nie rozumie i nie potrafi przedstawić aspektów prawnych regulujących wytwarzanie i obrót genetycznie zmodyfikowanymi roślinami.
3,0student w stopniu podstawowym potrafi odpowiednio ocenić obecności modyfikacji genetycznych u roślin, w stopniu podstawowym zna metody oceny GMO oraz rozumie i potrafi przedstawić aspektów prawnych regulujących wytwarzanie i obrót genetycznie zmodyfikowanymi roślinami.
3,5student w stopniu zadowalającym potrafi odpowiednio ocenić obecności modyfikacji genetycznych u roślin, w stopniu zadowalającym zna metody oceny GMO oraz rozumie i potrafi przedstawić aspekty prawne regulujące wytwarzanie i obrót genetycznie zmodyfikowanymi roślinami.
4,0student w stopniu dobrym potrafi odpowiednio ocenić obecności modyfikacji genetycznych u roślin, w stopniu dobrym zna metody oceny GMO oraz dobrze rozumie i potrafi przedstawić aspekty prawne regulujące wytwarzanie i obrót genetycznie zmodyfikowanymi roślinami.
4,5student w stopniu ponad dobrym potrafi odpowiednio ocenić obecności modyfikacji genetycznych u roślin, w stopniu ponad dobrym zna metody oceny GMO oraz dobrze rozumie i potrafi przedstawić aspekty prawne regulujące wytwarzanie i obrót genetycznie zmodyfikowanymi roślinami.
5,0student w stopniu bardzo dobrym potrafi odpowiednio ocenić obecności modyfikacji genetycznych u roślin, w stopniu bardzo dobrym zna metody oceny GMO oraz bardzo dobrze rozumie i potrafi przedstawić aspekty prawne regulujące wytwarzanie i obrót genetycznie zmodyfikowanymi roślinami.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_??_K01
ma świadomość potencjału biologicznego w tym potencjalnych zagrożeń jakie niosą ze sobą organizmy zmodyfikowane genetycznie i rozumie potrzebę monitorowania ich upraw, a także poszerzania swej wiedzy o nowowprowadzane modyfikacje, czy też zmieniające się akty prawne regulujące obrót i wytwarzanie GMO.
2,0student nie ma świadomości jaką jest potencjał biologiczny oraz jakie zagrożenia niosą ze sobą organizmy zmodyfikowane genetycznie, nie ma świadomości ani potrzebę monitorowania ich upraw
3,0student ma świadomość w stopniu podstawowym na temat potencjału biologicznego oraz zagrożeń jakie niosą ze sobą organizmy zmodyfikowane genetycznie oraz potrzebę monitorowania ich upraw
3,5student ma świadomość w stopniu zadowalającym na temat potencjału biologicznego oraz zagrożeń jakie niosą ze sobą organizmy zmodyfikowane genetycznie oraz potrzebę monitorowania ich upraw
4,0student ma świadomość w stopniu dobrym na temat potencjału biologicznego oraz zagrożeń jakie niosą ze sobą organizmy zmodyfikowane genetycznie oraz potrzebę monitorowania ich upraw
4,5student ma świadomość w stopniu ponad dobrym na temat potencjału biologicznego oraz zagrożeń jakie niosą ze sobą organizmy zmodyfikowane genetycznie oraz potrzebę monitorowania ich upraw
5,0student ma świadomość w stopniu bardzo dobrym na temat potencjału biologicznego oraz zagrożeń jakie niosą ze sobą organizmy zmodyfikowane genetycznie oraz potrzebę monitorowania ich upraw

Literatura podstawowa

  1. Malepszy S., Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009
  2. Parlament Europejski i Rada Europy, ROZPORZADZENIE (WE) NR 1830/2003 dotyczace możliwości śledzenia i etykietowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie oraz możliwości śledzenia żywności i produktów paszowych wyprodukowanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie i zmieniające dyrektywę 2001/18/WE, Dyrektywa 2001/18/WE, 2003

Literatura dodatkowa

  1. Querci M., Maretti M., Mazzara M., Badanie próbek żywności na obecność genetycznie zmodyfikowanych organizmów, Office for Official Publications of the European Communities, Luksemburg, 2006, Rozdział 9
  2. Somma I., Izolacja i oczyszczanie DNA, Office for Official Publications of the European Communities, Luksemburg, 2006, Rozdział 4
  3. Ustawa z dnia 22 czerwca 2001 r., O organizmach genetycznie zmodyfikowanych, Dz. U. 2001.76.811 z dnia 25 lipca 2001 r., Warszawa, 2001
  4. Ustawa z dnia 21 maja 2003 r., O zmianie ustawy o organizmach genetycznie zmodyfikowanych oraz ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, Dz. U. z dnia 24 lipca 2003 r., Warszawa, 2003
  5. Komisja Europejska, ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 641/2004, http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=DD:13:34:32004R0641:PL:PDF, 2004
  6. Parlament Europejski i Rada Unii Europejskiej, DYREKTYWA 2001/18/WE w sprawie zamierzonego uwalniania do środowiska organizmów zmodyfikowanych genetycznie i uchylająca dyrektywę Rady 90/220/EWG, http://ec.europa.eu/health/files/eudralex/vol-1/dir_2001_18/dir_2001_18_pl.pdf, 2001

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Wprowadzenie do przedmiotu. Przedstawienie tematyki realizowanych zajęć, kryteriów uzyskania zaliczenia oraz omówienie zasad i tematyki przygotowania i przedstawienia referatów.1
T-A-2Charakterystyka metod wykorzystywanych do transformacji genetycznych u roślin. Wykorzystanie metod kultur tkankowych do indukowania i otrzymywania nowego rodzaju zmienności. Zasadność oraz przykłady.2
T-A-3Zasady identyfikowania oraz identyfikowanie elementów konstruktów genowych (GMO) lub genów docelowych u roślinach uprawnych oraz w wybranych produktach żywnościowych – zajęcia demonstracyjne.6
T-A-4Uregulowania prawne dotyczące kwestii monitorowania GMO mające związek z budowaniem systemu bezpieczeństwa biologicznego w Polsce. Laboratoria referencyjne. Rejestry GMO.3
T-A-5Prezentacja referatów oraz dyskusja nad przedstawianymi zagadnieniami.2
T-A-6Sprawdzian pisemny zaliczający formę przedmiotu.1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wprowadzenie do biotechnologii roślin. Znaczenie nowoczesnej biotechnologii. Czym jest GMO. Cele i sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Odmiany genetycznie zmodyfikowanych roślin uprawnych a odmiany konwencjonalne.2
T-W-2Rośliny genetycznie zmodyfikowane. Przykłady modyfikacji i kierunki modyfikacji genetycznych u roślin.2
T-W-3Omówienie prawnych aspektów koegzystencji. Przykłady uregulowań prawnych dotyczących koegzystencji w wybranych krajach Unii Europejskiej. Istota i cele monitorowania upraw transgenicznych.2
T-W-4Rozwój, standaryzacja i przykłady metod stosowanych do identyfikowania organizmów genetycznie zmodyfikowanych oraz produktów z nich otrzymywanych. Aspekty metodologiczne i regulacje pawne. Certyfikowane materiały referencyjne.4
T-W-5Regulacje prawne dopuszczające uwolnienie GMO do środowiska oraz dopuszczające uprawę i sprzedaż produktów żywnościowych wyprodukowanych z udziałem bądź też z GMO.3
T-W-6Monitorowanie upraw roślin transgenicznych na przykładzie prawodawstwa i praktycznych aplikacji wybranych krajów2
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2przygotowanie i zaprezentowanie referatu, na wcześniej uzgodniony, temat13
A-A-3przygotowanie się do sprawdzianu pisemnego15
A-A-4konsultacje2
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1wykład informacyjny15
A-W-2uczestnictwo w konsultacjach5
A-W-3przygotowanie do sprawdzianu pisemnego zaliczającego formę przedmiotu15
A-W-4samodzielne studiowanie realizowanych zagadnień10
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_??_W01zna i rozumie cele oraz istotę modyfikacji genetycznych u roślin. Rozumie potrzebę monitorowania upraw rośllin zmodyfikowanych genetycznnie w kontekście respektowania obowiązującego prawa.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_W01ma poszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki oraz nauk pokrewnych dostosowaną do kierunku biotechnologia
BT_2A_W06ma szczegółową i uporządkowaną wiedzę z zakresu wykorzystania procesów molekularnych, enzymatycznych i fizjologicznych organizmów żywych w biotechnologii
BT_2A_W14ma wzbogaconą wiedzę na temat modyfikacji genetycznych oraz ich znaczenia dla człwieka i środowiska przyrodniczego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W01ma rozszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W04ma pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W06ma rozszerzoną wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach
Cel przedmiotuC-1celem realizowanych zajęć jest zapoznanie studentów z prawnymi oraz technicznymi mozliwościami monitorowania upraw transgenicznych w świetle obowiązującego prawa dostępnych metod badawczych
Treści programoweT-W-1Wprowadzenie do biotechnologii roślin. Znaczenie nowoczesnej biotechnologii. Czym jest GMO. Cele i sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Odmiany genetycznie zmodyfikowanych roślin uprawnych a odmiany konwencjonalne.
T-W-2Rośliny genetycznie zmodyfikowane. Przykłady modyfikacji i kierunki modyfikacji genetycznych u roślin.
T-W-3Omówienie prawnych aspektów koegzystencji. Przykłady uregulowań prawnych dotyczących koegzystencji w wybranych krajach Unii Europejskiej. Istota i cele monitorowania upraw transgenicznych.
T-W-4Rozwój, standaryzacja i przykłady metod stosowanych do identyfikowania organizmów genetycznie zmodyfikowanych oraz produktów z nich otrzymywanych. Aspekty metodologiczne i regulacje pawne. Certyfikowane materiały referencyjne.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia pokazowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena treści i sposobu wygłoszenia referatu na zadany temat
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie zna i nie rozumie celów oraz istoty modyfikacji genetycznych u roślin. Nie rozumie potrzeby monitorowania upraw rośllin zmodyfikowanych genetycznnie w kontekście respektowania obowiązującego prawa.
3,0student zna i rozumie w stopniu podstawowym cele oraz istotę modyfikacji genetycznych u roślin. W stopniu podstawowym rozumie potrzebę monitorowania upraw rośllin zmodyfikowanych genetycznnie w kontekście respektowania obowiązującego prawa.
3,5student zna i rozumie w stopniu zadowalającym cele oraz istotę modyfikacji genetycznych u roślin. W stopniu zadowalającym rozumie potrzebę monitorowania upraw rośllin zmodyfikowanych genetycznnie w kontekście respektowania obowiązującego prawa.
4,0student zna i rozumie w stopniu dobrym cele oraz istotę modyfikacji genetycznych u roślin. W stopniu dobrym rozumie potrzebę monitorowania upraw rośllin zmodyfikowanych genetycznnie w kontekście respektowania obowiązującego prawa.
4,5student ponad dobrze zna i rozumie cele oraz istotę modyfikacji genetycznych u roślin. W stopniu ponad dobrym rozumie potrzebę monitorowania upraw rośllin zmodyfikowanych genetycznnie w kontekście respektowania obowiązującego prawa.
5,0student bardzo dobrze zna i rozumie cele oraz istotę modyfikacji genetycznych u roślin. W stopniu bardzo dobrym rozumie potrzebę monitorowania upraw rośllin zmodyfikowanych genetycznnie w kontekście respektowania obowiązującego prawa.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_??_U01potrafi ocenić obecność modyfikacji genetycznych u roślin. Zna metody oceny GMO oraz rozumie i potrafi przedstawić aspekty prawne regulujące wytwarzanie i obrót genetycznie zmodyfikowanymi roślinami.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_U04Zna czynniki wpływające na produkcję żywności; potrafi analizować substancje niepożądane w surowcach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego; zna i rozumie zasady uwalniania GMO do środowiska, analizuje zagrożenia oraz szacuje skutki tworzenia i stosowania GMO; umie określić wpływ i znaczenie biotechnologii w ochronie środowiska; docenia znaczenie zasobów genowych roślin i zwierząt.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U04samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
R2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R2A_U07ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Cel przedmiotuC-1celem realizowanych zajęć jest zapoznanie studentów z prawnymi oraz technicznymi mozliwościami monitorowania upraw transgenicznych w świetle obowiązującego prawa dostępnych metod badawczych
C-2celem realizowanych zajęć jest zwrócenie uwagi na potencjał jakim są zmodyfikowane genetycznie odmiany roślin uprawnych oraz na potencjał możliwości ich wykorzystania jako donorów genów dla innych odmian roślin uprawnych otrzymywanych na drodze krzyżowań i selekcji
Treści programoweT-W-5Regulacje prawne dopuszczające uwolnienie GMO do środowiska oraz dopuszczające uprawę i sprzedaż produktów żywnościowych wyprodukowanych z udziałem bądź też z GMO.
T-W-6Monitorowanie upraw roślin transgenicznych na przykładzie prawodawstwa i praktycznych aplikacji wybranych krajów
T-A-2Charakterystyka metod wykorzystywanych do transformacji genetycznych u roślin. Wykorzystanie metod kultur tkankowych do indukowania i otrzymywania nowego rodzaju zmienności. Zasadność oraz przykłady.
T-A-3Zasady identyfikowania oraz identyfikowanie elementów konstruktów genowych (GMO) lub genów docelowych u roślinach uprawnych oraz w wybranych produktach żywnościowych – zajęcia demonstracyjne.
T-A-4Uregulowania prawne dotyczące kwestii monitorowania GMO mające związek z budowaniem systemu bezpieczeństwa biologicznego w Polsce. Laboratoria referencyjne. Rejestry GMO.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia pokazowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena treści i sposobu wygłoszenia referatu na zadany temat
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny zaliczający obie formy przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi ocenić obecności modyfikacji genetycznych u roślin. Nie zna metod oceny GMO oraz nie rozumie i nie potrafi przedstawić aspektów prawnych regulujących wytwarzanie i obrót genetycznie zmodyfikowanymi roślinami.
3,0student w stopniu podstawowym potrafi odpowiednio ocenić obecności modyfikacji genetycznych u roślin, w stopniu podstawowym zna metody oceny GMO oraz rozumie i potrafi przedstawić aspektów prawnych regulujących wytwarzanie i obrót genetycznie zmodyfikowanymi roślinami.
3,5student w stopniu zadowalającym potrafi odpowiednio ocenić obecności modyfikacji genetycznych u roślin, w stopniu zadowalającym zna metody oceny GMO oraz rozumie i potrafi przedstawić aspekty prawne regulujące wytwarzanie i obrót genetycznie zmodyfikowanymi roślinami.
4,0student w stopniu dobrym potrafi odpowiednio ocenić obecności modyfikacji genetycznych u roślin, w stopniu dobrym zna metody oceny GMO oraz dobrze rozumie i potrafi przedstawić aspekty prawne regulujące wytwarzanie i obrót genetycznie zmodyfikowanymi roślinami.
4,5student w stopniu ponad dobrym potrafi odpowiednio ocenić obecności modyfikacji genetycznych u roślin, w stopniu ponad dobrym zna metody oceny GMO oraz dobrze rozumie i potrafi przedstawić aspekty prawne regulujące wytwarzanie i obrót genetycznie zmodyfikowanymi roślinami.
5,0student w stopniu bardzo dobrym potrafi odpowiednio ocenić obecności modyfikacji genetycznych u roślin, w stopniu bardzo dobrym zna metody oceny GMO oraz bardzo dobrze rozumie i potrafi przedstawić aspekty prawne regulujące wytwarzanie i obrót genetycznie zmodyfikowanymi roślinami.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_??_K01ma świadomość potencjału biologicznego w tym potencjalnych zagrożeń jakie niosą ze sobą organizmy zmodyfikowane genetycznie i rozumie potrzebę monitorowania ich upraw, a także poszerzania swej wiedzy o nowowprowadzane modyfikacje, czy też zmieniające się akty prawne regulujące obrót i wytwarzanie GMO.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_K01wykazuje potrzebę ciągłego podnoszenia wiedzy ogólnej i kierunkowej, ma świadomość celowości podnoszenia zdobytej wiedzy zarówno w działaniach zawodowych, jak i rozwoju osobistym
BT_2A_K03ma świadomość wpływu biotechnologii na kształtowanie i stan środowiska naturalnego oraz zdrowie człowieka
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
R2A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości żywności, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R2A_K06posiada znajomość działań zmierzających do ograniczenia ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R2A_K07ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1celem realizowanych zajęć jest zapoznanie studentów z prawnymi oraz technicznymi mozliwościami monitorowania upraw transgenicznych w świetle obowiązującego prawa dostępnych metod badawczych
Treści programoweT-A-5Prezentacja referatów oraz dyskusja nad przedstawianymi zagadnieniami.
T-A-4Uregulowania prawne dotyczące kwestii monitorowania GMO mające związek z budowaniem systemu bezpieczeństwa biologicznego w Polsce. Laboratoria referencyjne. Rejestry GMO.
T-A-6Sprawdzian pisemny zaliczający formę przedmiotu.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia pokazowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena treści i sposobu wygłoszenia referatu na zadany temat
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie ma świadomości jaką jest potencjał biologiczny oraz jakie zagrożenia niosą ze sobą organizmy zmodyfikowane genetycznie, nie ma świadomości ani potrzebę monitorowania ich upraw
3,0student ma świadomość w stopniu podstawowym na temat potencjału biologicznego oraz zagrożeń jakie niosą ze sobą organizmy zmodyfikowane genetycznie oraz potrzebę monitorowania ich upraw
3,5student ma świadomość w stopniu zadowalającym na temat potencjału biologicznego oraz zagrożeń jakie niosą ze sobą organizmy zmodyfikowane genetycznie oraz potrzebę monitorowania ich upraw
4,0student ma świadomość w stopniu dobrym na temat potencjału biologicznego oraz zagrożeń jakie niosą ze sobą organizmy zmodyfikowane genetycznie oraz potrzebę monitorowania ich upraw
4,5student ma świadomość w stopniu ponad dobrym na temat potencjału biologicznego oraz zagrożeń jakie niosą ze sobą organizmy zmodyfikowane genetycznie oraz potrzebę monitorowania ich upraw
5,0student ma świadomość w stopniu bardzo dobrym na temat potencjału biologicznego oraz zagrożeń jakie niosą ze sobą organizmy zmodyfikowane genetycznie oraz potrzebę monitorowania ich upraw