Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)
specjalność: Biotechnology in animal production and environmental protection

Sylabus przedmiotu Medical and veterinary microbiology:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Medical and veterinary microbiology
Specjalność Biotechnology in animal production and environmental protection
Jednostka prowadząca Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Karol Fijałkowski <karol.fijalkowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 1 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 15 1,50,41zaliczenie
wykładyW1 15 1,50,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1microbiology and immunology

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of medical and veterinary microbiology and to provide students with the latest information in scientific microbiology.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Practical information about working in clinical microbiological laboratory and preparing and storage of culture media;2
T-A-2Microscopic examination of microorganisms - procedures for preparing bacterial smears and stainings.2
T-A-3Detection and identification of various kind of microorganisms.2
T-A-4Determination of antibiotic susceptibility of pathogenic bacteria.2
T-A-5Identification of virulence factors produced by microorganisms.2
T-A-6Molecular diagnostics of microorganisms – PCR based techniques.2
T-A-7Isolation and identification of microorganisms from environmental samples and animal material and determination of their quantity.2
T-A-8Isolations of pure bacteria from a mix culture.1
15
wykłady
T-W-1Methods for determination and controlling bacterial growth.3
T-W-2Conditions of bacterial cultures.2
T-W-3Study of biochemical activity of microorganisms.2
T-W-4Resistance to antibiotics of pathogenic bacteria.2
T-W-5Vrulence factors produced by microorganisms.2
T-W-6Animal and human pathogens2
T-W-7Diagnostic methods used for identyfication of pathogenic microorganisms.2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1participation in the course15
A-A-2preparing for classes15
A-A-3independent study of theory necessary to carry out the classes.15
45
wykłady
A-W-1participation in the course15
A-W-2preparing to exams15
A-W-3independent study of lectures15
45

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Lectures supported by multimedia presentations
M-2Discussion
M-3Practical work

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Control of proper operation during the laboratory classes.
S-2Ocena formująca: Written test of lectures and exercises.
S-3Ocena formująca: Preparation of the multimedia presentation.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_null_W01
The student knows microbial identification techniques used in microbiological diagnostic laboratory.
BT_2A_W08R2A_W04InzA2_W02C-1T-A-2, T-A-3, T-A-6, T-A-4M-1S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_null_U01
The student uses appropriate methods and techniques to identify microorganisms.
BT_2A_U05R2A_U01, R2A_U03, R2A_U04, R2A_U05, R2A_U06, R2A_U07InzA2_U01, InzA2_U05, InzA2_U08C-1T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-A-4, T-A-5, T-A-7M-3, M-2S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_null_K01
The student is able to select the appropriate diagnostic methods and techniques depending on the type and target of the study.
BT_2A_K05R2A_K03, R2A_K04InzA2_K02C-1T-A-6, T-A-8, T-W-2, T-W-3M-1S-3, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_null_W01
The student knows microbial identification techniques used in microbiological diagnostic laboratory.
2,0The student is not able to explain the basic techniques used in microbiology diagnostic laboratory.
3,0The student has a minimum knowledge on basic techniques used in microbiology diagnostic laboratory.
3,5Student explains the basic techniques used in microbiology diagnostic laboratory.
4,0Students in detail explains the basic techniques used in microbiology diagnostic laboratory.
4,5Student comprehensively explains the basic techniques used in microbiology diagnostic laboratory.
5,0The student demonstrates in-depth knowledge about the techniques used in microbiological diagnostic laboratory.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_null_U01
The student uses appropriate methods and techniques to identify microorganisms.
2,0The student is not able to use appropriate methods and techniques for the isolation and identification of microorganisms.
3,0The student can sufficiently utilize appropriate methods and techniques for the isolation and identification of microorganisms.
3,5The student is able to use at the average level of appropriate methods and techniques for the isolation and identification of microorganisms.
4,0Student is able to use at a good level of appropriate methods and techniques to isolate and identify the microorganism.
4,5Student is able to make good use of appropriate methods and techniques to isolate and identify the microorganism.
5,0Student is able to use at excellent level of appropriate methods and techniques to isolate and identify the microorganism

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_null_K01
The student is able to select the appropriate diagnostic methods and techniques depending on the type and target of the study.
2,0The student is not aware of the validity of the correct choice of the appropriate method and diagnostic techniques.
3,0The student is aware at the primary level of validity of the correct choice of the appropriate method and diagnostic techniques.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Yi-Wei Tang, Charles W. Stratton, Advanced Techniques in Diagnostic Microbiology, Springer, USA, 2006
  2. Stephen H. Gillespie, Peter M. Hawkey, Principles and Practice of Clinical Bacteriology, Wiley, UK, 2006

Literatura dodatkowa

  1. C. L. Gyles, J. F. Prescott, J. G. Songer, C. O. Thoen, Pathogenesis of Bacterial Infections in Animals, Blackwell Publishing, 2010

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Practical information about working in clinical microbiological laboratory and preparing and storage of culture media;2
T-A-2Microscopic examination of microorganisms - procedures for preparing bacterial smears and stainings.2
T-A-3Detection and identification of various kind of microorganisms.2
T-A-4Determination of antibiotic susceptibility of pathogenic bacteria.2
T-A-5Identification of virulence factors produced by microorganisms.2
T-A-6Molecular diagnostics of microorganisms – PCR based techniques.2
T-A-7Isolation and identification of microorganisms from environmental samples and animal material and determination of their quantity.2
T-A-8Isolations of pure bacteria from a mix culture.1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Methods for determination and controlling bacterial growth.3
T-W-2Conditions of bacterial cultures.2
T-W-3Study of biochemical activity of microorganisms.2
T-W-4Resistance to antibiotics of pathogenic bacteria.2
T-W-5Vrulence factors produced by microorganisms.2
T-W-6Animal and human pathogens2
T-W-7Diagnostic methods used for identyfication of pathogenic microorganisms.2
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1participation in the course15
A-A-2preparing for classes15
A-A-3independent study of theory necessary to carry out the classes.15
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1participation in the course15
A-W-2preparing to exams15
A-W-3independent study of lectures15
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_null_W01The student knows microbial identification techniques used in microbiological diagnostic laboratory.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_W08posiada znajomość zaawansowanych metod laboratoryjnych, technik i narzędzi inżynierskich pozwalających na wykonywanie technicznych zadań dostosowanych do kierunku biotechnologia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W04ma pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of medical and veterinary microbiology and to provide students with the latest information in scientific microbiology.
Treści programoweT-A-2Microscopic examination of microorganisms - procedures for preparing bacterial smears and stainings.
T-A-3Detection and identification of various kind of microorganisms.
T-A-6Molecular diagnostics of microorganisms – PCR based techniques.
T-A-4Determination of antibiotic susceptibility of pathogenic bacteria.
Metody nauczaniaM-1Lectures supported by multimedia presentations
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Written test of lectures and exercises.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0The student is not able to explain the basic techniques used in microbiology diagnostic laboratory.
3,0The student has a minimum knowledge on basic techniques used in microbiology diagnostic laboratory.
3,5Student explains the basic techniques used in microbiology diagnostic laboratory.
4,0Students in detail explains the basic techniques used in microbiology diagnostic laboratory.
4,5Student comprehensively explains the basic techniques used in microbiology diagnostic laboratory.
5,0The student demonstrates in-depth knowledge about the techniques used in microbiological diagnostic laboratory.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_null_U01The student uses appropriate methods and techniques to identify microorganisms.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_U05Potrafi zaprojektować oraz zrealizować proces eksperymentalny; zna i stosuje metody oraz systemy diagnostyki laboratoryjnej i molekularnej; posiada umiejętność prowadzenia prac badawczych z użyciem materiału biologicznego; potrafi przeprowadzać badania z użyciem mikroskopów; stosuje w analizie i diagnostyce narzędzia bioinformatyczne. Zna systemy i procesy wykorzystywane w ocenie stanu środowiska.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U03rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R2A_U04samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
R2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R2A_U07ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of medical and veterinary microbiology and to provide students with the latest information in scientific microbiology.
Treści programoweT-W-5Vrulence factors produced by microorganisms.
T-W-6Animal and human pathogens
T-W-7Diagnostic methods used for identyfication of pathogenic microorganisms.
T-A-4Determination of antibiotic susceptibility of pathogenic bacteria.
T-A-5Identification of virulence factors produced by microorganisms.
T-A-7Isolation and identification of microorganisms from environmental samples and animal material and determination of their quantity.
Metody nauczaniaM-3Practical work
M-2Discussion
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Preparation of the multimedia presentation.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0The student is not able to use appropriate methods and techniques for the isolation and identification of microorganisms.
3,0The student can sufficiently utilize appropriate methods and techniques for the isolation and identification of microorganisms.
3,5The student is able to use at the average level of appropriate methods and techniques for the isolation and identification of microorganisms.
4,0Student is able to use at a good level of appropriate methods and techniques to isolate and identify the microorganism.
4,5Student is able to make good use of appropriate methods and techniques to isolate and identify the microorganism.
5,0Student is able to use at excellent level of appropriate methods and techniques to isolate and identify the microorganism
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_null_K01The student is able to select the appropriate diagnostic methods and techniques depending on the type and target of the study.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_K05wykazuje zdyscyplinowanie w pracy indywidualnej; chętnie uczestniczy w pracy grupowej; potrafi kreatywnie planować i realizować działania własne i zespołowe
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of medical and veterinary microbiology and to provide students with the latest information in scientific microbiology.
Treści programoweT-A-6Molecular diagnostics of microorganisms – PCR based techniques.
T-A-8Isolations of pure bacteria from a mix culture.
T-W-2Conditions of bacterial cultures.
T-W-3Study of biochemical activity of microorganisms.
Metody nauczaniaM-1Lectures supported by multimedia presentations
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Preparation of the multimedia presentation.
S-1Ocena formująca: Control of proper operation during the laboratory classes.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0The student is not aware of the validity of the correct choice of the appropriate method and diagnostic techniques.
3,0The student is aware at the primary level of validity of the correct choice of the appropriate method and diagnostic techniques.
3,5
4,0
4,5
5,0