Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (S1)
specjalność: Organizacja handlu i usług
Sylabus przedmiotu Konkurencyjność na rynkach międzynarodowych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ekonomia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk społecznych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Konkurencyjność na rynkach międzynarodowych | ||
Specjalność | Międzynarodowe stosunki ekonomiczne | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Marketingu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Zbigniew Mazur <Zbigniew.Mazur@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Zbigniew Mazur <Zbigniew.Mazur@zut.edu.pl>, Piotr Nowaczyk <Piotr.Nowaczyk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedzy: opanowanie wiedzy z zakresu makro, mikroekonomii. |
W-2 | Kompetencji: student potrafi dokonać analizy przypadku i zinterpretować posiadane informacje. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z teoretycznymi podstawami konkurencyjności krajów oraz sposobami diagnozowania źródeł konkurencyjności, oceny pozycji konkuren¬cyjnej i zdolności konkurencyjnej państw. |
C-2 | opanowanie umiejętności formułowania ogólnych wniosków dotyczących problemów ekonomicznych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
T-K-1 | Podstawowe pojęcia w dyskusji o konkurencyjności, globalizacja gospodarcza i regionalna a natura konkurencji. | 2 |
T-K-2 | Konkurencja a konkurencyjność: firm, branż, regionów, krajów. Konkurencyjność, pozycja konkurencyjna i zdolność konkurencyjna gospodarki. | 2 |
T-K-3 | Miejsce koncepcji konkurencyjności w naukach ekonomicznych. Koncepcja konkurencyjności kraju w świetle teorii wymiany międzynarodowej, inwestycji zagranicznych, teorii instytucjonalnych. | 2 |
T-K-4 | Typologia koncepcji konkurencyjności. Konkurencyjność krajów a konkurencyjność przedsiębiorstw. | 2 |
T-K-5 | Międzynarodowe strategie konkurencji i konkurencyjności firm. | 2 |
T-K-6 | Czynniki konkurencyjności i strategiczne zarządzanie konkurencyjnością krajów. | 2 |
T-K-7 | Metody oceny konkurencyjności kraju. | 2 |
T-K-8 | Marketing narodowy - strategiczne zarządzanie marketingowe konkurencyjnością krajów. | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
A-K-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-K-2 | Przygotowanie się do uczestnictwa w zajęciach i zaliczenia końcowego. | 45 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykąłd informacyjny |
M-2 | wykład problemowy |
M-3 | Prezentacje multimedialne |
M-4 | Grupy dyskusyjne |
M-5 | Metoda przypadków |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Test lub zaliczenie pisemne bądź ustne pozwalające ustalić stopień opanowania celów. |
S-2 | Ocena formująca: bieżąca ocena aktywności |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_D9/3_W01 ma wiedzę o podstawowych problemach ekonomicznych | E_1A_W01, E_1A_W02, E_1A_W03, E_1A_W04, E_1A_W05 | S1A_W01, S1A_W02, S1A_W03, S1A_W04, S1A_W05 | C-2, C-1 | T-K-1, T-K-2, T-K-3, T-K-8, T-K-5, T-K-4, T-K-6, T-K-7 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5 | S-2 |
E_1A_D9/3_W02 Zna pojęcie i metody i oceny i budowy konkurencyjności na rynkach międzynarodowych | E_1A_W01, E_1A_W02, E_1A_W03, E_1A_W04, E_1A_W12, E_1A_W13, E_1A_W15 | S1A_W01, S1A_W02, S1A_W03, S1A_W04, S1A_W06, S1A_W07, S1A_W08, S1A_W09, S1A_W11 | C-2, C-1 | T-K-1, T-K-2, T-K-3, T-K-8, T-K-5, T-K-4, T-K-6, T-K-7 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_D9/3_U01 potrafi prawidłowo interpretować zjawiska ekonomiczne | E_1A_U01, E_1A_U02, E_1A_U03, E_1A_U04, E_1A_U05 | S1A_U01, S1A_U02, S1A_U05, S1A_U06, S1A_U08 | C-2, C-1 | T-K-1, T-K-2, T-K-3, T-K-8, T-K-5, T-K-4, T-K-6, T-K-7 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5 | S-2 |
E_1A_D9/3_U02 Identyfikuje głowne formy analizy konkurencyjności | E_1A_U18, E_1A_U19, E_1A_U20, E_1A_U01, E_1A_U02, E_1A_U03 | S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U06, S1A_U08, S1A_U09, S1A_U10 | C-1 | T-K-1, T-K-2, T-K-3, T-K-8, T-K-5, T-K-4, T-K-6, T-K-7 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_D9/3_K01 potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności | E_1A_K02, E_1A_K03 | S1A_K02, S1A_K03 | C-2 | T-K-1, T-K-2, T-K-3, T-K-8, T-K-5, T-K-4, T-K-6, T-K-7 | M-1 | S-1 |
E_1A_D9/3_K02 potrafi pracować w grupie | E_1A_K01, E_1A_K02, E_1A_K03, E_1A_K04 | S1A_K01, S1A_K02, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K06 | C-2, C-1 | T-K-1, T-K-2, T-K-3, T-K-8, T-K-5, T-K-4, T-K-6, T-K-7 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5 | S-2 |
E_1A_D9/3_K03 Student rowija wrażliwość na problemy spoleczne i gospodarcze regionów | E_1A_K02, E_1A_K03, E_1A_K04, E_1A_K06, E_1A_K07 | S1A_K02, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K07 | C-2, C-1 | T-K-1, T-K-2, T-K-3, T-K-8, T-K-5, T-K-4, T-K-6, T-K-7 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_D9/3_W01 ma wiedzę o podstawowych problemach ekonomicznych | 2,0 | nie ma wiedzy o podstawowych problemach ekonomicznych |
3,0 | ma wiedzę o podstawowych problemach ekonomicznych w stopniu dostatecznym | |
3,5 | ma wiedzę o podstawowych problemach ekonomicznych w stopniu więcej niż dostatecznym | |
4,0 | ma wiedzę o podstawowych problemach ekonomicznych w stopniu dobrym | |
4,5 | ma wiedzę o podstawowych problemach ekonomicznych w stopniu więcej niż dobrym | |
5,0 | ma wiedzę o podstawowych problemach ekonomicznych w stopniu bardzo dobrym | |
E_1A_D9/3_W02 Zna pojęcie i metody i oceny i budowy konkurencyjności na rynkach międzynarodowych | 2,0 | Nie zna pojęcia i metod i oceny i budowy konkurencyjności na rynkach międzynarodowych |
3,0 | Zna pojęcie i metody i oceny i budowy konkurencyjności na rynkach międzynarodowych w stopniu dostatecznym | |
3,5 | Zna pojęcie i metody i oceny i budowy konkurencyjności na rynkach międzynarodowych w stopniu więcej niż dostatecznym | |
4,0 | Zna pojęcie i metody i oceny i budowy konkurencyjności na rynkach międzynarodowych w stopniu dobrym | |
4,5 | Zna pojęcie i metody i oceny i budowy konkurencyjności na rynkach międzynarodowych w stopniu więcej niż dobrym | |
5,0 | Zna pojęcie i metody i oceny i budowy konkurencyjności na rynkach międzynarodowych w stopniu bardzo dobrym |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_D9/3_U01 potrafi prawidłowo interpretować zjawiska ekonomiczne | 2,0 | nie potrafi prawidłowo interpretować zjawiska ekonomiczne |
3,0 | potrafi prawidłowo interpretować zjawiska ekonomiczne w stopniu dostatecznym | |
3,5 | potrafi prawidłowo interpretować zjawiska ekonomiczne w stopniu więcej niż dostatecznym | |
4,0 | potrafi prawidłowo interpretować zjawiska ekonomiczne w stopniu dobrym | |
4,5 | potrafi prawidłowo interpretować zjawiska ekonomiczne w stopniu więcej niż dobrym | |
5,0 | potrafi prawidłowo interpretować zjawiska ekonomiczne w stopniu bardzo dobrym | |
E_1A_D9/3_U02 Identyfikuje głowne formy analizy konkurencyjności | 2,0 | Nie identyfikuje głownych narzedzi analizy konkurencyjności |
3,0 | Identyfikuje głowne narzędzia analizy konkurencyjności w stopniu dostatecznym | |
3,5 | Identyfikuje głowne narzędzia analizy konkurencyjności w stopniu więcej niż dostatecznym | |
4,0 | Identyfikuje głowne narzędzia analizy konkurencyjności w stopniu dobrym | |
4,5 | Identyfikuje głowne narzędzia analizy konkurencyjności w stopniu więcej niż dobrym | |
5,0 | Identyfikuje głowne narzędzia analizy konkurencyjności w stopniu bardzo dobrym |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_D9/3_K01 potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności | 2,0 | Nie potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności |
3,0 | Potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności w stopniu dostatecznym | |
3,5 | Potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności w stopniu więcej niż dostateczym | |
4,0 | Potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności w stopniu dobrym | |
4,5 | Potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności w stopniu więcej niż dobrym | |
5,0 | Potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności w stopniu bardzo dobrym | |
E_1A_D9/3_K02 potrafi pracować w grupie | 2,0 | Nie potrafi pracować w grupie |
3,0 | Nie potrafi samodzielnie podejmować decyzji. W grupie zajmuje się prostymi zagadnieniami o charakterze odtwórczym | |
3,5 | Angażuje się w prace grupy mimo braku kompetencji do podejmowania bardziej skomplikowanych działań | |
4,0 | Jest aktywnym członkiem zespołu. Współuczestniczy we wszystkich etapach pracy zespołu | |
4,5 | Samodzielnie pracuje nad wybranymi tematami | |
5,0 | Potrafi prezentować i bronić swoje poglądy | |
E_1A_D9/3_K03 Student rowija wrażliwość na problemy spoleczne i gospodarcze regionów | 2,0 | Student nie rozwija wrażliwości na problemy spoleczne i gospodarcze regionów |
3,0 | Student rozwija wrażliwość na problemy spoleczne i gospodarcze regionów w stopniu dostatecznym | |
3,5 | Student rozwija wrażliwość na problemy spoleczne i gospodarcze regionów w stopniu więcej niż dostateczny | |
4,0 | Student rozwija wrażliwość na problemy spoleczne i gospodarcze regionów w stopniu dobrym | |
4,5 | Student rozwija wrażliwość na problemy spoleczne i gospodarcze regionów w stopniu wieciej niż dobrym | |
5,0 | Student rozwija wrażliwość na problemy spoleczne i gospodarcze regionów w stopniu bardzo dobrym |
Literatura podstawowa
- Bossak J., Bieńkowski W., Międzynarodowa konkurencyjność kraju i przedsiębiorstw. Wyzwania dla Polski na progu XXI wieku, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie - Oficyna Wydawnicza, Warszawa, 2004
Literatura dodatkowa
- Reijlan J., Hinrikus M., Ivanov A., Key Issues in Defining and Analysing the Competitiveness of a Country, University of Tartu, Tartu, 2000