Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Gospodarka przestrzenna (S2)
specjalność: Obszary wrażliwe
Sylabus przedmiotu Ergonomia, bezpieczeństwo i higiena pracy:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka przestrzenna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, nauk technicznych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ergonomia, bezpieczeństwo i higiena pracy | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ekologii, Ochrony i Kształtowania Środowiska | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Renata Gamrat <Renata.Gamrat@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza dotycząca bezpieczeństwa i hiegieny pracy ze studiów I stopnia |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | zapoznanie studentów z systemem prawnej i organizacyjnej ochrony pracy w Polsce |
C-2 | przygotowanie do samodzielnej oceny ryzyka zawodowego dla zróżnicowanych warunków pracy |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Wykaz obowiązków pracodawcy i pracownika w wybranego zakładu pracy – projekt. | 2 |
T-A-2 | Opracowanie protokołu w razie spowodowania wypadku w miejscu pracy – projekt. | 3 |
5 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Ustawy prawne obowiązujące w Polsce odnośnie spełniania warunków bezpieczeństwa i higieny pracy. Definicja pojęć: bezpieczeństwo pracy, BHP. Zmiany w zakresie prawnym w „Bezpieczeństwie i higienie pracy” po przystąpieniu do Unii Europejskiej. | 2 |
T-W-2 | Działania kontrolne – jako nadzór obowiązków nałożonych na pracodawcę oraz zobowiązań wypełnianych przez pracownika z punktu widzenia zgodności z prawem. | 2 |
T-W-3 | Działania koordynacyjno-regulacyjne w związku z podejmowaniem decyzji przestrzennych, a charakterystyką zagrożeń w zakładzie pracy oraz w wokół niego. | 2 |
T-W-4 | Kontrola zagrożeń mogące występować w miejscu pracy z punktu widzenia niezgodności z prawem. Określenie prawidłowych warunków pracy spełniających wymogi „higieny pracy”. | 2 |
T-W-5 | Ochrona i oznaczenia przestrzeni awaryjnej w budynkach. Osoby odpowiedzialne za bezpieczeństwo pracy na terenie zakładu pracy | 2 |
T-W-6 | Planowanie przestrzenne zabezpieczeń ochronnych na terenie zakładu pracy, na stanowiskach pracy. Przyczyny obecności chorób zawodowych. | 2 |
T-W-7 | Interwencja podczas wypadku przy pracy – przyczyny i skutki ich powstania. Pierwsza pomoc w nagłych przypadkach. | 2 |
T-W-8 | Ustalenia planów miejscowych w celu zabezpieczenia budynku oraz miejsca pracy przed zagrożeniem pożarowym. Zaliczenie części wykładowej | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Udział w zajęciach | 5 |
A-A-2 | Praca własna studenta | 25 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | udział w wykładach | 15 |
A-W-2 | studiowanie wskazanych pozycji literaturowych | 7 |
A-W-3 | konsultacje | 3 |
A-W-4 | przygotowanie do zaliczeń zajęć wykładowych | 5 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład multimedialny |
M-2 | inscenizacja |
M-3 | metoda sytuacyjna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny z zakresu treści wykładowych. |
S-2 | Ocena formująca: ocena inscenizacji i metody systuacyjnej |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GP2_2A_A05_W01 Student rozumie złożoność oddziaływań elementów socjosystemów technicznych oraz zna podstawowe cechy funkcjonalno-użytkowe, które decydują o ergonomii pracy i bezpieczeństwie użytkowania narzędzi, maszyn i urządzeń. | GP2_2A_W06 | R2A_W02, T2A_W08 | InzA2_W03 | C-1, C-2 | T-W-5, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-W-7, T-W-6, T-W-8 | M-1, M-2, M-3 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GP2_2A_A05_U01 Student potrafi dokonać analizy krytycznej rozwiązań organizacyjnych i technicznych, dokonując ich oceny w aspekcie humanizacji procesu pracy oraz potrafi zastosować proste narzędzia metodyczne w celu oszacowania obciążeń psychofizycznych pracownika. | GP2_2A_U01 | R2A_U04, R2A_U08, R2A_U09, R2A_U10, T2A_U03, T2A_U04, T2A_U06, T2A_U07 | — | C-1, C-2 | T-A-2, T-A-1 | M-1, M-2, M-3 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GP2_2A_A05_K01 Student czuje potrzebę stałej aktualizacji wiedzy przedmiotowej w związku z ciągłymi zmianami przepisów. | GP2_2A_K01 | R2A_K01, R2A_K07, T2A_K01 | — | C-1, C-2 | T-W-7, T-A-2, T-W-4, T-W-3, T-A-1, T-W-2, T-W-6, T-W-1, T-W-8, T-W-5 | M-1, M-3, M-2 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GP2_2A_A05_W01 Student rozumie złożoność oddziaływań elementów socjosystemów technicznych oraz zna podstawowe cechy funkcjonalno-użytkowe, które decydują o ergonomii pracy i bezpieczeństwie użytkowania narzędzi, maszyn i urządzeń. | 2,0 | |
3,0 | Student ma podstawową wiedzę dotyczącą systemu ochrony pracy w Polsce i metod oceny ryzyka zawodowego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GP2_2A_A05_U01 Student potrafi dokonać analizy krytycznej rozwiązań organizacyjnych i technicznych, dokonując ich oceny w aspekcie humanizacji procesu pracy oraz potrafi zastosować proste narzędzia metodyczne w celu oszacowania obciążeń psychofizycznych pracownika. | 2,0 | |
3,0 | student przy wdatnej pomocy nauczyciela dokonuje oceny ryzyka zawodowego wybranego zawodu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GP2_2A_A05_K01 Student czuje potrzebę stałej aktualizacji wiedzy przedmiotowej w związku z ciągłymi zmianami przepisów. | 2,0 | |
3,0 | Student osiągnął efekt dotyczący kompetencji. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Bielec J., Rola ergonomii w procesach modernizacyjnych przedsiębiorstw., Zeszyty Naukowe, Wydział Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk., 2012, 0, 0
- Chojnicki J., Jarosiewicz G., Bezpieczeństwo pracy, Książka, Warszawa, 2015
- Hołuj A., Problemy i dylematy planowania przestrzennego w różnych typach jednostek terytorialnych., Komitet Przestrzennego Zagospodarowania Kraju PAN 140., Warszawa, 2011, 0, 0
Literatura dodatkowa
- Biela A., Humanizacja środowiska pracy, Doktorzy honoris causa 4, 73-82, Lublin, 2010, 0, 0