Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Podstawy produkcji roślin rolniczych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy produkcji roślin rolniczych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Agroinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Eleonora Wrzesińska <Eleonora.Wrzesinska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Henryk Czyż <Henryk.Czyz@zut.edu.pl>, Grzegorz Hury <Grzegorz.Hury@zut.edu.pl>, Anna Jaroszewska <Anna.Jaroszewska@zut.edu.pl>, Teodor Kitczak <Teodor.Kitczak@zut.edu.pl>, Cezary Podsiadło <Cezary.Podsiadlo@zut.edu.pl>, Stanisław Pużyński <Stanislaw.Puzynski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 35 2,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA4 20 1,50,25zaliczenie
laboratoriaL4 10 1,50,25zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1student posiada wiadomości z agrometeorologii, botaniki z fitofenologią, fizjologii roślin, herbologii, podstaw gleboznastwa i podłoży ogrodniczych, entomologii ogólnej i stosowanej,i wirusologii i chorób wirusowych roślin

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z rodzajami i specyfiką produkcji roślinnej, wpływem czynników siedliskowych na zdrowotność roślin, wielkość i jakość plonów.
C-2Zapoznanie studenta z biologią, wymaganiami siedliskowymi, oddziaływaniem na środowisko oraz agrotechniką roślin rolniczych i użytków zielonych.
C-3Nabycie umiejętności odpowiedniego doboru gatunków roślin rolniczych i systemu uprawy roli do warunków siedliskowych oraz metody pielegnacji roślin zgodnie z zasadami rolnictwa zrównoważonego.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Znaczenie gospodarcze, wymagania siedliskowe i przedplonowe - wpływ na zdrowotność roślin, oddziaływanie na środowisko poszczególnych grup użytkowych roślin uprawnych(zboża, okopowe, przemysłowe, strączkowe, motyklowe drobnonasinne).8
T-A-2Charakterystyka grup biologicznych chwastów (jare, zimujace i ozime, trwałe)2
T-A-3Charakterystyka biologiczna i morfologiczna traw, ziół i chwastów stanowiących ruń użytków zielonych.10
20
laboratoria
T-L-1Oznaczanie wartości materiału siewnego (czystości, wigoru nasion) roślin rolniczych.2
T-L-2Rozpoznawanie gatunków chwastów na materiale zielnikowym z określeniem szkodliwości dla roślin rolniczych.4
T-L-3Projektowanie płodozmianów dla określonych warunkach siedliskowych; dobór gatunków roślin rolniczych, ich następstwo, uprawa roli i pielęgnacja roślin.4
10
wykłady
T-W-1Rolnictwo jako dział gospodarki, czynniki jego rozwoju, struktura agrarna - tentencje zmian. Koncepcja rolnictwa zrównowazonego.2
T-W-2Czynniki przyrodnicze i antropogeniczne siedliska roślin uprawnych ich wpływ na zdrowotność roślin, wielkość i jakość plonów.2
T-W-3Optymalizacjia fizycznych właściwości gleby (pierwotnych i wtórnych). Agronomiczne właściwości gleby.2
T-W-4Współczesne systemy uprawy roli, ich wpływ na środowisko glebowe, wielkość i jakość plonów; czynniki wpływające na wybór systemu uprawy roli.2
T-W-5Podstawy nawożenia i żywienia roślin, ogólna charakterystyka nawozów stosowanych w uprawie polowe, nawożenia a odporność roślin na patogeny.2
T-W-6Siew, sadzenie i metody pielegnacji roślin rolniczych.2
T-W-7Różnorodność gatunkowa chwastów w zależności od czynników siedliskowych i agrotechnicznych.2
T-W-8Rola zmianowania we współczesnym rolnictwie.2
T-W-9Uprawa roli w płodozmianie w różnych warunkach glebowych i topograficznych2
T-W-10Charakterystyka współczesnych systemów gospodarowania (konwencjonalny, integrowany , ekologiczny).2
T-W-11Użytki zielone i ich funkcje.3
T-W-12Kompleksowy wpływ czynników siedliska na kształtowanie zbiorowisk roślinnych użytków zielonych.4
T-W-13Podatność na patogeny traw i gatunków im towarzyszących w zależności od typu zbiorowiska i siedliska użytków zielonych.4
T-W-14Wpływ zabiegów pratotechnicznych na zdrowotność zbiorowisk roślinnych.4
35

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach20
A-A-2konsultacje przedmiotowe10
A-A-3przygotowanie się do zaliczenia treści programowych ćwiczeń15
45
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2czytanie wskazanej literatury10
A-L-3konsultacje przedmiotowe10
A-L-4przygotowanie się do zaliczenia treści programowych ćwiczeń15
45
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach35
A-W-2czytanie wskazanej literatury10
A-W-3konsultacje przedmiotowe5
A-W-4przygotowanie się do zaliczenia treści programowych wykładów.10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne.
M-2Wykład problemowy.
M-3Metody eksponujace.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: pisemny sprawdzian wiadomości z prowadzonych zajęć
S-2Ocena formująca: Potwierdzone zaangazowanie studenta w dyskusję

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C18_W01
Student ma podstwową wiedzę z zakresu wymagań siedliskowych roślin, celu i zadań produkcji roślinnej oraz stosowanych technologii uprawy roślin i ochrony przed patogenami w zależności od systemu gospodarowania zgodnie z nauczanym kierunkiem studiów.
MR_1A_W07, MR_1A_W09, MR_1A_W11, MR_1A_W13R1A_W01, R1A_W02, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07, R1A_W08, R1A_W09InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-2, C-3, C-1T-W-9, T-W-3, T-W-7, T-W-5, T-W-10, T-W-14, T-W-1, T-W-6, T-W-4, T-W-13, T-W-2, T-W-12, T-W-11, T-W-8M-2, M-1, M-3S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C18_U01
Student potrafi identyfikowac gatunki roślin uprawnych, użytków zielonych i chwastów, zna ich wymagania siedliskowe, potrafi ocenić stan zdrowotności roślin w odniesieniu do wielkości i jakości plonu.
MR_1A_U05, MR_1A_U09, MR_1A_U10, MR_1A_U12R1A_U05, R1A_U06InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-2T-L-1, T-L-2, T-A-3, T-L-3M-3, M-2, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C18_K01
Student ma świadomość potrzeby poszerzania i aktalizacji wiedzy z ochrony roślin i jej zastosowania zgodnie z koncepcją zrównoważonego rozwoju, mając świadomość społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej.
MR_1A_K01, MR_1A_K04, MR_1A_K05, MR_1A_K08R1A_K01, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-3, C-1, C-2T-W-3, T-W-4, T-W-13, T-W-1, T-W-6M-3, M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C18_W01
Student ma podstwową wiedzę z zakresu wymagań siedliskowych roślin, celu i zadań produkcji roślinnej oraz stosowanych technologii uprawy roślin i ochrony przed patogenami w zależności od systemu gospodarowania zgodnie z nauczanym kierunkiem studiów.
2,0
3,0Student zna niektóre zagadnienia z zakresu celu i zadań produkcji roślin rolniczych i użytków zielonych, stosowanych technologii uprawy roli, pięlegnacji i zbioru roślin oraz ich wpływu na środowisko
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C18_U01
Student potrafi identyfikowac gatunki roślin uprawnych, użytków zielonych i chwastów, zna ich wymagania siedliskowe, potrafi ocenić stan zdrowotności roślin w odniesieniu do wielkości i jakości plonu.
2,0
3,0Student potrafi identyfikowac gatunki roślin uprawnych i występujące na użytkach zielonych, zna ich wymagania siedliskowe i podstawowe zasady układania zmianowań roślin.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C18_K01
Student ma świadomość potrzeby poszerzania i aktalizacji wiedzy z ochrony roślin i jej zastosowania zgodnie z koncepcją zrównoważonego rozwoju, mając świadomość społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej.
2,0
3,0Student ma świadomości wpływu podejmowanej działalności rolniczej na plonowanie roślin i czuje sie częściowo odpowiedzialny za poszerzanie swojej wiedzy.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. 1. Karczmarczyk S. (red.), Agrotechnika roślin uprawnych, AR Szczecin, Szczecin, 2005
  2. Karczmarczyk S. (red.), Podstawy Produkcji Roślinnej, Akademia Rolnicza, Szczecin, Szczecin, 1997, ISbN 83-86521-39-2
  3. Czyż H., Gos A., Kitczak T., Trzaskoś M., Skrypt do ćwiczeń z łąkarstwa, Akademia Rolnicza w Szczecinie, Szczecin, 2008
  4. Rogalski M., Łąkarstwo, KURISZ Poznań, Poznań, 2004

Literatura dodatkowa

  1. Domanska H. (red.), Ogólna uprawa roli i roslin - materiały pomocnicze do ćwiczeń, PWN Warszawa, Warszawa, 1992, ISBN 83-01-08594-0
  2. Dzienia S., Dojss D., Szarek P., Teoretyczne podstawy uprawy roli, Akademia Rolnicza w Szczecinie, Szczecin, 2000
  3. Dzienia S., Współczesne systemy uprwy roli, AR Szczecin, Szczecin, 1995
  4. Rutkowska B., Atlas roślin łąkowych i pastwiskowych, PWRiL Warszawa, Warszawa, 1984

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Znaczenie gospodarcze, wymagania siedliskowe i przedplonowe - wpływ na zdrowotność roślin, oddziaływanie na środowisko poszczególnych grup użytkowych roślin uprawnych(zboża, okopowe, przemysłowe, strączkowe, motyklowe drobnonasinne).8
T-A-2Charakterystyka grup biologicznych chwastów (jare, zimujace i ozime, trwałe)2
T-A-3Charakterystyka biologiczna i morfologiczna traw, ziół i chwastów stanowiących ruń użytków zielonych.10
20

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Oznaczanie wartości materiału siewnego (czystości, wigoru nasion) roślin rolniczych.2
T-L-2Rozpoznawanie gatunków chwastów na materiale zielnikowym z określeniem szkodliwości dla roślin rolniczych.4
T-L-3Projektowanie płodozmianów dla określonych warunkach siedliskowych; dobór gatunków roślin rolniczych, ich następstwo, uprawa roli i pielęgnacja roślin.4
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Rolnictwo jako dział gospodarki, czynniki jego rozwoju, struktura agrarna - tentencje zmian. Koncepcja rolnictwa zrównowazonego.2
T-W-2Czynniki przyrodnicze i antropogeniczne siedliska roślin uprawnych ich wpływ na zdrowotność roślin, wielkość i jakość plonów.2
T-W-3Optymalizacjia fizycznych właściwości gleby (pierwotnych i wtórnych). Agronomiczne właściwości gleby.2
T-W-4Współczesne systemy uprawy roli, ich wpływ na środowisko glebowe, wielkość i jakość plonów; czynniki wpływające na wybór systemu uprawy roli.2
T-W-5Podstawy nawożenia i żywienia roślin, ogólna charakterystyka nawozów stosowanych w uprawie polowe, nawożenia a odporność roślin na patogeny.2
T-W-6Siew, sadzenie i metody pielegnacji roślin rolniczych.2
T-W-7Różnorodność gatunkowa chwastów w zależności od czynników siedliskowych i agrotechnicznych.2
T-W-8Rola zmianowania we współczesnym rolnictwie.2
T-W-9Uprawa roli w płodozmianie w różnych warunkach glebowych i topograficznych2
T-W-10Charakterystyka współczesnych systemów gospodarowania (konwencjonalny, integrowany , ekologiczny).2
T-W-11Użytki zielone i ich funkcje.3
T-W-12Kompleksowy wpływ czynników siedliska na kształtowanie zbiorowisk roślinnych użytków zielonych.4
T-W-13Podatność na patogeny traw i gatunków im towarzyszących w zależności od typu zbiorowiska i siedliska użytków zielonych.4
T-W-14Wpływ zabiegów pratotechnicznych na zdrowotność zbiorowisk roślinnych.4
35

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach20
A-A-2konsultacje przedmiotowe10
A-A-3przygotowanie się do zaliczenia treści programowych ćwiczeń15
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2czytanie wskazanej literatury10
A-L-3konsultacje przedmiotowe10
A-L-4przygotowanie się do zaliczenia treści programowych ćwiczeń15
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach35
A-W-2czytanie wskazanej literatury10
A-W-3konsultacje przedmiotowe5
A-W-4przygotowanie się do zaliczenia treści programowych wykładów.10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C18_W01Student ma podstwową wiedzę z zakresu wymagań siedliskowych roślin, celu i zadań produkcji roślinnej oraz stosowanych technologii uprawy roślin i ochrony przed patogenami w zależności od systemu gospodarowania zgodnie z nauczanym kierunkiem studiów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie oraz rozwój obszarów wiejskich i miejskich w zakresie rolnictwa, ogrodnictwa i terenów zieleni
MR_1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin właściwych dla kierunku Medycyna Roślin
MR_1A_W11zna gatunki i odmiany roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni oraz agrofagi z nimi związane
MR_1A_W13zna podstawowe technologie uprawy roślin i ich ochrony przed agrofagami w systemach integrowanych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
R1A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studenta z biologią, wymaganiami siedliskowymi, oddziaływaniem na środowisko oraz agrotechniką roślin rolniczych i użytków zielonych.
C-3Nabycie umiejętności odpowiedniego doboru gatunków roślin rolniczych i systemu uprawy roli do warunków siedliskowych oraz metody pielegnacji roślin zgodnie z zasadami rolnictwa zrównoważonego.
C-1Zapoznanie studenta z rodzajami i specyfiką produkcji roślinnej, wpływem czynników siedliskowych na zdrowotność roślin, wielkość i jakość plonów.
Treści programoweT-W-9Uprawa roli w płodozmianie w różnych warunkach glebowych i topograficznych
T-W-3Optymalizacjia fizycznych właściwości gleby (pierwotnych i wtórnych). Agronomiczne właściwości gleby.
T-W-7Różnorodność gatunkowa chwastów w zależności od czynników siedliskowych i agrotechnicznych.
T-W-5Podstawy nawożenia i żywienia roślin, ogólna charakterystyka nawozów stosowanych w uprawie polowe, nawożenia a odporność roślin na patogeny.
T-W-10Charakterystyka współczesnych systemów gospodarowania (konwencjonalny, integrowany , ekologiczny).
T-W-14Wpływ zabiegów pratotechnicznych na zdrowotność zbiorowisk roślinnych.
T-W-1Rolnictwo jako dział gospodarki, czynniki jego rozwoju, struktura agrarna - tentencje zmian. Koncepcja rolnictwa zrównowazonego.
T-W-6Siew, sadzenie i metody pielegnacji roślin rolniczych.
T-W-4Współczesne systemy uprawy roli, ich wpływ na środowisko glebowe, wielkość i jakość plonów; czynniki wpływające na wybór systemu uprawy roli.
T-W-13Podatność na patogeny traw i gatunków im towarzyszących w zależności od typu zbiorowiska i siedliska użytków zielonych.
T-W-2Czynniki przyrodnicze i antropogeniczne siedliska roślin uprawnych ich wpływ na zdrowotność roślin, wielkość i jakość plonów.
T-W-12Kompleksowy wpływ czynników siedliska na kształtowanie zbiorowisk roślinnych użytków zielonych.
T-W-11Użytki zielone i ich funkcje.
T-W-8Rola zmianowania we współczesnym rolnictwie.
Metody nauczaniaM-2Wykład problemowy.
M-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne.
M-3Metody eksponujace.
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Potwierdzone zaangazowanie studenta w dyskusję
S-1Ocena podsumowująca: pisemny sprawdzian wiadomości z prowadzonych zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna niektóre zagadnienia z zakresu celu i zadań produkcji roślin rolniczych i użytków zielonych, stosowanych technologii uprawy roli, pięlegnacji i zbioru roślin oraz ich wpływu na środowisko
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C18_U01Student potrafi identyfikowac gatunki roślin uprawnych, użytków zielonych i chwastów, zna ich wymagania siedliskowe, potrafi ocenić stan zdrowotności roślin w odniesieniu do wielkości i jakości plonu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U05potrafi rozpoznać i klasyfikować podstawowe taksony roślin uprawnych i dziko rosnących oraz określić optymalne warunki ich wzrostu i rozwoju
MR_1A_U09potrafi rozpoznać i przeanalizować zjawiska wpływające na stan rozwojowy i zdrowotny rośliny oraz zaplanować i zastosować zabiegi mające na celu poprawę warunków jej wzrostu
MR_1A_U10potrafi posługiwać się podstawowymi technikami w ocenie stanu zdrowotności roślin i kondycji środowiska
MR_1A_U12potrafi dostrzec i zinterpretować zjawiska ekonomiczne w produkcji i ochronie roślin
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studenta z biologią, wymaganiami siedliskowymi, oddziaływaniem na środowisko oraz agrotechniką roślin rolniczych i użytków zielonych.
Treści programoweT-L-1Oznaczanie wartości materiału siewnego (czystości, wigoru nasion) roślin rolniczych.
T-L-2Rozpoznawanie gatunków chwastów na materiale zielnikowym z określeniem szkodliwości dla roślin rolniczych.
T-A-3Charakterystyka biologiczna i morfologiczna traw, ziół i chwastów stanowiących ruń użytków zielonych.
T-L-3Projektowanie płodozmianów dla określonych warunkach siedliskowych; dobór gatunków roślin rolniczych, ich następstwo, uprawa roli i pielęgnacja roślin.
Metody nauczaniaM-3Metody eksponujace.
M-2Wykład problemowy.
M-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne.
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Potwierdzone zaangazowanie studenta w dyskusję
S-1Ocena podsumowująca: pisemny sprawdzian wiadomości z prowadzonych zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi identyfikowac gatunki roślin uprawnych i występujące na użytkach zielonych, zna ich wymagania siedliskowe i podstawowe zasady układania zmianowań roślin.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C18_K01Student ma świadomość potrzeby poszerzania i aktalizacji wiedzy z ochrony roślin i jej zastosowania zgodnie z koncepcją zrównoważonego rozwoju, mając świadomość społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K01rozumie potrzebę ustawicznego zdobywania i poszerzania wiedzy w zakresie ochrony roślin i środowiska
MR_1A_K04potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska
MR_1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej
MR_1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-3Nabycie umiejętności odpowiedniego doboru gatunków roślin rolniczych i systemu uprawy roli do warunków siedliskowych oraz metody pielegnacji roślin zgodnie z zasadami rolnictwa zrównoważonego.
C-1Zapoznanie studenta z rodzajami i specyfiką produkcji roślinnej, wpływem czynników siedliskowych na zdrowotność roślin, wielkość i jakość plonów.
C-2Zapoznanie studenta z biologią, wymaganiami siedliskowymi, oddziaływaniem na środowisko oraz agrotechniką roślin rolniczych i użytków zielonych.
Treści programoweT-W-3Optymalizacjia fizycznych właściwości gleby (pierwotnych i wtórnych). Agronomiczne właściwości gleby.
T-W-4Współczesne systemy uprawy roli, ich wpływ na środowisko glebowe, wielkość i jakość plonów; czynniki wpływające na wybór systemu uprawy roli.
T-W-13Podatność na patogeny traw i gatunków im towarzyszących w zależności od typu zbiorowiska i siedliska użytków zielonych.
T-W-1Rolnictwo jako dział gospodarki, czynniki jego rozwoju, struktura agrarna - tentencje zmian. Koncepcja rolnictwa zrównowazonego.
T-W-6Siew, sadzenie i metody pielegnacji roślin rolniczych.
Metody nauczaniaM-3Metody eksponujace.
M-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne.
M-2Wykład problemowy.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemny sprawdzian wiadomości z prowadzonych zajęć
S-2Ocena formująca: Potwierdzone zaangazowanie studenta w dyskusję
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomości wpływu podejmowanej działalności rolniczej na plonowanie roślin i czuje sie częściowo odpowiedzialny za poszerzanie swojej wiedzy.
3,5
4,0
4,5
5,0