Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | MR_1A_C25_U01 | Nabycie umiejętności dobrania odpowiednich pestycydów do eliminacji danego czynnika chrobotwórczego. Umiejętność przeprowadzania analiz chemicznych odnośnie wykrywania pestycydów. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | MR_1A_U03 | posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z podmiotami związanymi z ochroną środowiska i z ochroną roślin |
---|
MR_1A_U09 | potrafi rozpoznać i przeanalizować zjawiska wpływające na stan rozwojowy i zdrowotny rośliny oraz zaplanować i zastosować zabiegi mające na celu poprawę warunków jej wzrostu |
MR_1A_U10 | potrafi posługiwać się podstawowymi technikami w ocenie stanu zdrowotności roślin i kondycji środowiska |
MR_1A_U11 | posiada umiejętność podejmowania decyzji i rozwiązywania problemów występujących w medycynie roślin z wykorzystaniem technologii tradycyjnych i nowoczesnych |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U02 | posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej |
---|
R1A_U03 | stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
R1A_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
---|
InzA_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
Cel przedmiotu | C-2 | Umiejętność dobrania pestycydów do zwalczenia przyczyny choroby roślin. Znajomość zasad dobrej praktyki agrotechnicznej w kontekście stosowania pestycydów. Pozyskanie świadomości konieczności ochrony środowiska przed nadmierną chemizacją. Umiejętność podstawowej analityki próbek środowikowych pod względem zanieczyzczenia pestycydami. |
---|
Treści programowe | T-A-4 | Zasady obliczeń pozostałości pestycydów w środowisku, sposoby wyrażania stezeń, metody kalibracji w metodach analitycznych. Wyznaczanie parametrów degradacji pestycydów w wodzie i w glebie (TD50, TD90). Wyznaczanie współczynników biokumulacji, Wyznaczanie parametrów migracji pestycydów. |
---|
T-A-2 | Dopuszczone do obrotu handlowego chemiczne środki ochrony roślin w Europie i w Stanach Zjednoczonych, analiza porównawcza. Kontrowersyjne pestycydy - potencjalne skutki chemizacji w rolnictwie (dyskusja dydaktyczna). |
T-A-3 | Pestycydy z glifosatem. Zasięg stosowania, zjawisko uodparniania się chwastów, mikrobiologiczna transformacja glifosatu. Wykorzystanie mikroorganizmów do tworzenia roślin transgenicznych odpornych na glifosat. |
T-A-5 | Biochemiczne i ekotoksykologicze parametry oceny oddziaływania pestyczydów na procesy zachodzące w środowisku |
T-A-1 | Wyznaczanie progu ekonomicznej szkodliwości patogenów oraz zaplanowanie ochrony chemicznej danej uprawy roślin w oparciu o dostarczone studentom dane (metoda przypadków). |
Metody nauczania | M-3 | metoda przypadków |
---|
M-2 | dyskusja dydaktyczna |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: kolokwium |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Umiejętność dobrania pestycyów do najczęściej spotykanych przypadków chorób. Znajomość metod analitycznych wykrywani pestycydów w glebie, wodzie i płodach rolnych. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |