Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Allelopatia w profilaktyce i ochronie roślin:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Allelopatia w profilaktyce i ochronie roślin
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Agroinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Eleonora Wrzesińska <Eleonora.Wrzesinska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Hury <Grzegorz.Hury@zut.edu.pl>, Anna Jaroszewska <Anna.Jaroszewska@zut.edu.pl>, Stanisław Pużyński <Stanislaw.Puzynski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 17 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 10 1,00,34zaliczenie
wykładyW7 20 1,00,66zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1student ma podstawowe wiadomości z chemii ogólnej,fizjologii roślin, biochemii, herbiologii, podstaw produkcji roślin rolniczych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z możliwościami wykorzystania zjawiska allelopatii w agrofitocenozach
C-2Nabycie umiejętności wykorzystania zjawiska allelopatii w ograniczaniu patogenów i zachwaszczenia roślin

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Wykorzystanie zjawiska allelopatii w ograniczaniu zachwaszczenia.6
T-A-2Wykorzystanie allelopatyn przeciwko patogenom roślin (naturalne zaprawy)4
10
wykłady
T-W-1Znaczenie pojęcia i istota zjawiska allelopatii, chemiczna natura allelozwiązków, źródła alleozwiązków i ich uwalnianie i przemiany w środowisku.4
T-W-2Oddziaływanie związków allelopatycznych na procesy fizjologiczne roślin -podział i elongację komórek, hormony kontrolujace wzrost, przepuszczalność błon cytoplamatycznych, enzymyi metabolozm, gospodarkę wodną,pobieranie jonów,procesy fotosyntezy i oddychania, stresy środowiskowe.6
T-W-3Przejawy oddziaływań allelopatycznych w agrofitocenozach i możliwości ich wykorzystania w profilaktyce i ochronie roślin6
T-W-4Przydatność ekstraktów roślinnych w ochronie roślin przed agrofagami.4
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2studiowanie zalecanej literatury8
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia treści programowych ćwiczeń10
A-A-4Konsultacje przedmiotowe2
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2studiowanie zalecanej literatury4
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia treści programowych wykładów4
A-W-4Konsultacje przedmiotowe2
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne treśc programowych wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne treści programowych ćwiczeń
S-3Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_O27_W01
student rozumie pojęcie allelopatii i wie jakie ma znaczenie w środowisku naturalnym i agroekosystemach.
MR_1A_W05, MR_1A_W06, MR_1A_W10R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-1T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-W-4M-1, M-2S-2, S-3, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_O27_U01
student potrafi wykorzystać zjawisko allelopatii w integowanej ochronie roślin.
MR_1A_U07, MR_1A_U08, MR_1A_U09R1A_U05, R1A_U06InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-2T-W-4, T-A-2, T-A-1M-2, M-1S-3, S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_O27_K01
studnt rozumie jak ważne w ochronie roślin jest aktualizowanie i poszerzanie wiedzy aby prawidlowo wdrażać w użycie integroaną ochronę roślin
MR_1A_K01, MR_1A_K04R1A_K01, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-2, C-1T-W-1, T-W-4, T-A-1, T-W-2, T-W-3, T-A-2M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_O27_W01
student rozumie pojęcie allelopatii i wie jakie ma znaczenie w środowisku naturalnym i agroekosystemach.
2,0
3,0student rozumie pojęcie allelopatii i potrafii podać przynajmniej dwa przykłady jej znaczenia w środowisku naturalnym i agroekosystemach.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_O27_U01
student potrafi wykorzystać zjawisko allelopatii w integowanej ochronie roślin.
2,0
3,0student potrafi podać przynajmniej kilka przykładów zastosowania allelopatii w integowanej ochronie roślin.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_O27_K01
studnt rozumie jak ważne w ochronie roślin jest aktualizowanie i poszerzanie wiedzy aby prawidlowo wdrażać w użycie integroaną ochronę roślin
2,0
3,0studnt rozumie jak ważna jest integowana ochrona roślin lecz nie widzi potrzeby ciągłej jej aktualizowania i poszerzania
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Wójcik-Wojtkowiak D., Politycka B., Weyman-Kaczmarkowa W., Allelopatia, AR w Poznaniu, Poznań, 1998
  2. Aldrich R., Ekologia chwastów w roslinach uprawnych, TChiIE Opole, Opole, 1997

Literatura dodatkowa

  1. Sobóbta W., Rola allelopatii w poszukiwaniach proekologicznych środków ochrony roślin., IUNG, Puławy, 1996
  2. Gniazdowska A., Oracz K., Bogatek R., Allelopatia - nowe interpretacje oddziaływań między roślinami., Kosmos, 2004, tom 53, nr 2

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Wykorzystanie zjawiska allelopatii w ograniczaniu zachwaszczenia.6
T-A-2Wykorzystanie allelopatyn przeciwko patogenom roślin (naturalne zaprawy)4
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Znaczenie pojęcia i istota zjawiska allelopatii, chemiczna natura allelozwiązków, źródła alleozwiązków i ich uwalnianie i przemiany w środowisku.4
T-W-2Oddziaływanie związków allelopatycznych na procesy fizjologiczne roślin -podział i elongację komórek, hormony kontrolujace wzrost, przepuszczalność błon cytoplamatycznych, enzymyi metabolozm, gospodarkę wodną,pobieranie jonów,procesy fotosyntezy i oddychania, stresy środowiskowe.6
T-W-3Przejawy oddziaływań allelopatycznych w agrofitocenozach i możliwości ich wykorzystania w profilaktyce i ochronie roślin6
T-W-4Przydatność ekstraktów roślinnych w ochronie roślin przed agrofagami.4
20

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2studiowanie zalecanej literatury8
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia treści programowych ćwiczeń10
A-A-4Konsultacje przedmiotowe2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2studiowanie zalecanej literatury4
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia treści programowych wykładów4
A-W-4Konsultacje przedmiotowe2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O27_W01student rozumie pojęcie allelopatii i wie jakie ma znaczenie w środowisku naturalnym i agroekosystemach.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik i mechanizmów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
MR_1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego oraz o jego zagrożeniach i o konieczności zrównoważonego użytkowania zasobów przyrody
MR_1A_W10ma podstawową wiedzę o czynnikach abiotycznych i biotycznych wpływających na wzrost i rozwój roślin oraz ich kontroli
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z możliwościami wykorzystania zjawiska allelopatii w agrofitocenozach
Treści programoweT-W-3Przejawy oddziaływań allelopatycznych w agrofitocenozach i możliwości ich wykorzystania w profilaktyce i ochronie roślin
T-W-2Oddziaływanie związków allelopatycznych na procesy fizjologiczne roślin -podział i elongację komórek, hormony kontrolujace wzrost, przepuszczalność błon cytoplamatycznych, enzymyi metabolozm, gospodarkę wodną,pobieranie jonów,procesy fotosyntezy i oddychania, stresy środowiskowe.
T-W-1Znaczenie pojęcia i istota zjawiska allelopatii, chemiczna natura allelozwiązków, źródła alleozwiązków i ich uwalnianie i przemiany w środowisku.
T-W-4Przydatność ekstraktów roślinnych w ochronie roślin przed agrofagami.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne treści programowych ćwiczeń
S-3Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne treśc programowych wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student rozumie pojęcie allelopatii i potrafii podać przynajmniej dwa przykłady jej znaczenia w środowisku naturalnym i agroekosystemach.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O27_U01student potrafi wykorzystać zjawisko allelopatii w integowanej ochronie roślin.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U07potrafi zidentyfikować organizmy pożyteczne i skorelować ich występowanie z żywicielami w określonym środowisku oraz zastosować metody wspierające naturalny opór środowiska względem agrofagów
MR_1A_U08umie racjonalnie dobrać i poprawnie zastosować metody ochrony przed agrofagami kierując się zasadami integrowanej ochrony roślin
MR_1A_U09potrafi rozpoznać i przeanalizować zjawiska wpływające na stan rozwojowy i zdrowotny rośliny oraz zaplanować i zastosować zabiegi mające na celu poprawę warunków jej wzrostu
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Nabycie umiejętności wykorzystania zjawiska allelopatii w ograniczaniu patogenów i zachwaszczenia roślin
Treści programoweT-W-4Przydatność ekstraktów roślinnych w ochronie roślin przed agrofagami.
T-A-2Wykorzystanie allelopatyn przeciwko patogenom roślin (naturalne zaprawy)
T-A-1Wykorzystanie zjawiska allelopatii w ograniczaniu zachwaszczenia.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia przedmiotowe
M-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne treśc programowych wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne treści programowych ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi podać przynajmniej kilka przykładów zastosowania allelopatii w integowanej ochronie roślin.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O27_K01studnt rozumie jak ważne w ochronie roślin jest aktualizowanie i poszerzanie wiedzy aby prawidlowo wdrażać w użycie integroaną ochronę roślin
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K01rozumie potrzebę ustawicznego zdobywania i poszerzania wiedzy w zakresie ochrony roślin i środowiska
MR_1A_K04potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Nabycie umiejętności wykorzystania zjawiska allelopatii w ograniczaniu patogenów i zachwaszczenia roślin
C-1Zapoznanie studenta z możliwościami wykorzystania zjawiska allelopatii w agrofitocenozach
Treści programoweT-W-1Znaczenie pojęcia i istota zjawiska allelopatii, chemiczna natura allelozwiązków, źródła alleozwiązków i ich uwalnianie i przemiany w środowisku.
T-W-4Przydatność ekstraktów roślinnych w ochronie roślin przed agrofagami.
T-A-1Wykorzystanie zjawiska allelopatii w ograniczaniu zachwaszczenia.
T-W-2Oddziaływanie związków allelopatycznych na procesy fizjologiczne roślin -podział i elongację komórek, hormony kontrolujace wzrost, przepuszczalność błon cytoplamatycznych, enzymyi metabolozm, gospodarkę wodną,pobieranie jonów,procesy fotosyntezy i oddychania, stresy środowiskowe.
T-W-3Przejawy oddziaływań allelopatycznych w agrofitocenozach i możliwości ich wykorzystania w profilaktyce i ochronie roślin
T-A-2Wykorzystanie allelopatyn przeciwko patogenom roślin (naturalne zaprawy)
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne treśc programowych wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne treści programowych ćwiczeń
S-3Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0studnt rozumie jak ważna jest integowana ochrona roślin lecz nie widzi potrzeby ciągłej jej aktualizowania i poszerzania
3,5
4,0
4,5
5,0