Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | MR_1A_O21_U01 | Student potrafi zidentyfikować najważniejsze organizmy kwarantannowe posługując się podstawowymi technikami oraz podjąć odpowiednie działania zgodnie z obowiązującymi przepisami fitosanitarnymi. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | MR_1A_U06 | posiada umiejętność identyfikacji najważniejszych grup agrofagów roślin uprawnych i dziko rosnących |
---|
MR_1A_U10 | potrafi posługiwać się podstawowymi technikami w ocenie stanu zdrowotności roślin i kondycji środowiska |
MR_1A_U11 | posiada umiejętność podejmowania decyzji i rozwiązywania problemów występujących w medycynie roślin z wykorzystaniem technologii tradycyjnych i nowoczesnych |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U03 | stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
---|
R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
R1A_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
---|
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studenta z organizmami kwarantannowymi, zagrożeniami związanymi z ich rozprzestrzenieniem oraz podstawowymi technikami ich diagnozowania i zasadami postępowania w ramach kwarantanny zewnętrznej i wewnętrznej. |
---|
Treści programowe | T-W-1 | Kontrola fitosanitarna - aspekty prawne. |
---|
T-W-3 | Organizacja PIORiN i jej zadania. |
T-W-2 | Bakterie kwarantannowe - biologia, sposoby rozprzestrzeniania i przenikania oraz znaczenie gospodarcze. |
T-W-6 | Ogólne zasady eksportu i importu roślin i produktów roślinnych. |
T-A-2 | Wykrywanie i identyfikacja wybranych bezkręgowców kwarantannowych. |
T-W-4 | Bezkręgowce kwarantannowe - biologia, sposoby rozprzestrzeniania i przenikania oraz znaczenie gospodarcze. |
T-A-1 | Wykrywanie i identyfikacja wybranych bakterii kwarantannowych. |
T-W-5 | Organizmy grzybopodobne i grzyby podlegające kwarantannie - biologia, sposoby przenikania i rozprzestrzeniania oraz znaczenie gospodarcze. |
T-A-3 | Wykrywanie i identyfikacja wybranych kwarantannowych grzybów i organizmów grzybopodobnych. |
Metody nauczania | M-1 | Multimedialny wykład informacyjny. |
---|
M-2 | Dyskusja dydaktyczna. |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Kolokwium |
---|
S-3 | Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Potrafi wymienić i zidentyfikować wybrane organizmy kwarantannowe oraz podjąć działania w oparciu o obowiązujące przepisy prawne. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |