Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | MR_1A_O13_W01 | Student zna schematy działania, normy i metody integrowanej produkcji warzyw i roślin sadowniczych |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | MR_1A_W07 | ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie oraz rozwój obszarów wiejskich i miejskich w zakresie rolnictwa, ogrodnictwa i terenów zieleni |
---|
MR_1A_W09 | zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin właściwych dla kierunku Medycyna Roślin |
MR_1A_W11 | zna gatunki i odmiany roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni oraz agrofagi z nimi związane |
MR_1A_W13 | zna podstawowe technologie uprawy roślin i ich ochrony przed agrofagami w systemach integrowanych |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_W01 | ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_W02 | ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
R1A_W03 | ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
R1A_W04 | ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
R1A_W05 | wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka |
R1A_W06 | ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach |
R1A_W07 | ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich |
R1A_W08 | zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej |
R1A_W09 | zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_W02 | zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów |
---|
InzA_W03 | ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej |
InzA_W04 | ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej |
InzA_W05 | zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | zapoznanie studentów z metodami Integrowanej Produkcji Ogrodniczej |
---|
C-2 | zapoznanie studentów z normami oraz certyfikacją i regulacjami prawnymi produkcji integrowanej |
Treści programowe | T-A-1 | Projektowanie upraw warzyw i roślin sadowniczych w systemie integrowanym |
---|
T-W-1 | Definicja i regulacje prawne Integrowanej Produkcji w Polsce. Zasady prowadzenia uprawy w systemie integrowanym. Szczegółowa uprawa wybranych gatunków warzyw i roślin sadowniczych w systemie integrowanym. Jakość żywności wyprodukowanej w systemie integrowanym. |
Metody nauczania | M-1 | Metody podające (wykład informacyjny, wyjaśnienie lub objaśnienie) |
---|
M-3 | Metody eksponujące (ryciny, zdjęcia, pokaz multimedialny) |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
M-4 | Metody praktyczne (projekt) |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: projekt |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student zna w stopniu dostatecznym schematy działania, normy i metody integrowanej produkcji warzyw i roślin sadowniczych |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |