Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | MR_1A_O10_W01 | Zna asortyment nawozów, sposoby określenia wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | MR_1A_W06 | ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego oraz o jego zagrożeniach i o konieczności zrównoważonego użytkowania zasobów przyrody |
---|
MR_1A_W13 | zna podstawowe technologie uprawy roślin i ich ochrony przed agrofagami w systemach integrowanych |
MR_1A_W05 | wykazuje znajomość podstawowych metod, technik i mechanizmów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_W02 | ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_W03 | ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
R1A_W04 | ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
R1A_W05 | wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka |
R1A_W06 | ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach |
R1A_W07 | ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich |
R1A_W09 | zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_W01 | ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych |
---|
InzA_W02 | zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów |
InzA_W03 | ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej |
InzA_W04 | ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej |
InzA_W05 | zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-3 | wyrobienie umiejętności przeprowadzenia diagnostyki gleb i nawozów |
---|
C-1 | zapoznanie studenta z asortymentem różnych grup nawozów |
Treści programowe | T-W-3 | Charakterystyka nawozów stosowanych w produkcji roślin uprawnych (nawozy doglebowe i dolistne) |
---|
T-W-4 | Wykorzystanie odpadowych materiałów organicznych oraz polepszaczy glebowych do uzyźniania gleb, ziem i podłoży ogrodniczych |
T-W-5 | Korzystne i niekorzystne oddziaływanie nawozów na środowisko i jakość plonu roślin. |
T-A-4 | Przegląd próbek nawozów i środków wspomagających uprawę gleb. Zasady mieszania i przechowywania nawozów mineralnych. |
T-W-1 | Diagnostyka wymagań pokarmowych i nawozowych roślin. |
T-A-3 | Ocena wartości nawozwej nawozów naturalnych i organicznych na podstawie ich składu chemicznego oraz obliczanie dopuszczalnych dawek |
T-W-2 | Zasady nawożenia wybranych roślin rolniczych i ogrodniczych |
Metody nauczania | M-2 | demonstracje materiałów dydaktycznych |
---|
M-1 | wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne |
M-3 | prezentacje multimedialne z użyciem komputera i rzutnika |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: ocena cząstkowa przeprowadzona w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student zna podstawową wiedzę z zakresu diagnostyki nawożenia roślin |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |