Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Praktyka zawodowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Praktyka zawodowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Henryk Czyż <Henryk.Czyz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Iwona Adamska <Iwona.Adamska@zut.edu.pl>, Janusz Błaszkowski <Janusz.Blaszkowski@zut.edu.pl>, Krystyna Cybulska <Krystyna.Cybulska@zut.edu.pl>, Małgorzata Gałczyńska <Malgorzata.Galczynska@zut.edu.pl>, Magdalena Karbowska-Dzięgielewska <Magdalena.Karbowska-Dziegielewska@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Małgorzata Mikiciuk <Malgorzata.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ewa Możdżer <Ewa.Mozdzer@zut.edu.pl>, Eleonora Wrzesińska <Eleonora.Wrzesinska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
praktykiPR6 6 6,01,00egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1wiedza w zakresie medycyny roślin: identyfikacji agrofagów roślin uprawnych i terenów zieleni; profilaktyki; techniki uprawy i produkcji roślin ogrodniczych i rolniczych oraz ich ochrony w systemie zintegrowanym

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1nabywanie, rozszerzanie i wzbogacanie doświadczeń zawodowych niezbędnych na stanowisku inżyniera medycyny roślin

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
praktyki
T-PR-11. Zapoznanie ze struktura organizacyjną i sposobem zarządzania przedsiębiorstwem lub instytucją oraz profilem działaności. 2. Poznanie zakresu obowiązków i wymagań na danym stanowisku pracy. 3. Poznanie zewnętrznych warunków funkcjonowania przedsiebiorstwa/instytucji, w tym infrastruktury gminy i jej uwarunkowań przyrodniczych. 4. Poznanie miejscowych możliwości i sposobów drażania zasad integrowanej produkcji i ochrony roślin.6
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
praktyki
A-PR-1uczestnictwo w zajęciach180
180

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1metody podające (objaśnianie wykonywanych czynności)
M-2metody praktyczne (pokazy na obiektach rzeczywistych i uczestnictwo w pracach wybranych jednostek)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian praktyczny z wykonywanych czynności
S-2Ocena podsumowująca: egzamin praktyczny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_PrZ_W01
Zna nowe technologie związane z produkcją i ochroną roślin.
MR_1A_W05, MR_1A_W13R1A_W02, R1A_W03, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07, R1A_W09InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-1T-PR-1M-2, M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_PrZ_U01
Potrafi myśleć samodzielnie i działać w sposób przedsiębiorczy w praktyce.
MR_1A_U08, MR_1A_U10, MR_1A_U11R1A_U03, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1T-PR-1M-2, M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_PrZ_K01
Potrafi pracować samodzielnie i w zespole, umie oszacować czas niezbędny dla wykonania zadania.
MR_1A_K02, MR_1A_K03R1A_K02, R1A_K03, R1A_K04InzA_K01, InzA_K02C-1T-PR-1M-2, M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_PrZ_W01
Zna nowe technologie związane z produkcją i ochroną roślin.
2,0
3,0posiada wiedze z najnowszych technologii stosowanych w produkcji i ochronie roślin
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_PrZ_U01
Potrafi myśleć samodzielnie i działać w sposób przedsiębiorczy w praktyce.
2,0
3,0potrafi działać przedsiębiorczo
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_PrZ_K01
Potrafi pracować samodzielnie i w zespole, umie oszacować czas niezbędny dla wykonania zadania.
2,0
3,0pracuje samodzielnie
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Praca zbiorowa, Przewodnik do praktyk dla studentów

Treści programowe - praktyki

KODTreść programowaGodziny
T-PR-11. Zapoznanie ze struktura organizacyjną i sposobem zarządzania przedsiębiorstwem lub instytucją oraz profilem działaności. 2. Poznanie zakresu obowiązków i wymagań na danym stanowisku pracy. 3. Poznanie zewnętrznych warunków funkcjonowania przedsiebiorstwa/instytucji, w tym infrastruktury gminy i jej uwarunkowań przyrodniczych. 4. Poznanie miejscowych możliwości i sposobów drażania zasad integrowanej produkcji i ochrony roślin.6
6

Formy aktywności - praktyki

KODForma aktywnościGodziny
A-PR-1uczestnictwo w zajęciach180
180
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_PrZ_W01Zna nowe technologie związane z produkcją i ochroną roślin.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik i mechanizmów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
MR_1A_W13zna podstawowe technologie uprawy roślin i ich ochrony przed agrofagami w systemach integrowanych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1nabywanie, rozszerzanie i wzbogacanie doświadczeń zawodowych niezbędnych na stanowisku inżyniera medycyny roślin
Treści programoweT-PR-11. Zapoznanie ze struktura organizacyjną i sposobem zarządzania przedsiębiorstwem lub instytucją oraz profilem działaności. 2. Poznanie zakresu obowiązków i wymagań na danym stanowisku pracy. 3. Poznanie zewnętrznych warunków funkcjonowania przedsiebiorstwa/instytucji, w tym infrastruktury gminy i jej uwarunkowań przyrodniczych. 4. Poznanie miejscowych możliwości i sposobów drażania zasad integrowanej produkcji i ochrony roślin.
Metody nauczaniaM-2metody praktyczne (pokazy na obiektach rzeczywistych i uczestnictwo w pracach wybranych jednostek)
M-1metody podające (objaśnianie wykonywanych czynności)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian praktyczny z wykonywanych czynności
S-2Ocena podsumowująca: egzamin praktyczny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0posiada wiedze z najnowszych technologii stosowanych w produkcji i ochronie roślin
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_PrZ_U01Potrafi myśleć samodzielnie i działać w sposób przedsiębiorczy w praktyce.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U08umie racjonalnie dobrać i poprawnie zastosować metody ochrony przed agrofagami kierując się zasadami integrowanej ochrony roślin
MR_1A_U10potrafi posługiwać się podstawowymi technikami w ocenie stanu zdrowotności roślin i kondycji środowiska
MR_1A_U11posiada umiejętność podejmowania decyzji i rozwiązywania problemów występujących w medycynie roślin z wykorzystaniem technologii tradycyjnych i nowoczesnych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1nabywanie, rozszerzanie i wzbogacanie doświadczeń zawodowych niezbędnych na stanowisku inżyniera medycyny roślin
Treści programoweT-PR-11. Zapoznanie ze struktura organizacyjną i sposobem zarządzania przedsiębiorstwem lub instytucją oraz profilem działaności. 2. Poznanie zakresu obowiązków i wymagań na danym stanowisku pracy. 3. Poznanie zewnętrznych warunków funkcjonowania przedsiebiorstwa/instytucji, w tym infrastruktury gminy i jej uwarunkowań przyrodniczych. 4. Poznanie miejscowych możliwości i sposobów drażania zasad integrowanej produkcji i ochrony roślin.
Metody nauczaniaM-2metody praktyczne (pokazy na obiektach rzeczywistych i uczestnictwo w pracach wybranych jednostek)
M-1metody podające (objaśnianie wykonywanych czynności)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian praktyczny z wykonywanych czynności
S-2Ocena podsumowująca: egzamin praktyczny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi działać przedsiębiorczo
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_PrZ_K01Potrafi pracować samodzielnie i w zespole, umie oszacować czas niezbędny dla wykonania zadania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K02potrafi prawidłowo rozstrzygać dylematy związane z działalnością zawodową w zakresie medycyny roślin
MR_1A_K03jest przygotowany do pracy indywidualnej i zespołowej w organizacjach i instytucjach zajmujących się produkcją roślinną oraz organizacją ochrony roślin
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1nabywanie, rozszerzanie i wzbogacanie doświadczeń zawodowych niezbędnych na stanowisku inżyniera medycyny roślin
Treści programoweT-PR-11. Zapoznanie ze struktura organizacyjną i sposobem zarządzania przedsiębiorstwem lub instytucją oraz profilem działaności. 2. Poznanie zakresu obowiązków i wymagań na danym stanowisku pracy. 3. Poznanie zewnętrznych warunków funkcjonowania przedsiebiorstwa/instytucji, w tym infrastruktury gminy i jej uwarunkowań przyrodniczych. 4. Poznanie miejscowych możliwości i sposobów drażania zasad integrowanej produkcji i ochrony roślin.
Metody nauczaniaM-2metody praktyczne (pokazy na obiektach rzeczywistych i uczestnictwo w pracach wybranych jednostek)
M-1metody podające (objaśnianie wykonywanych czynności)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian praktyczny z wykonywanych czynności
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0pracuje samodzielnie
3,5
4,0
4,5
5,0