Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)
specjalność: Hortiterapia i dekoracje roślinne

Sylabus przedmiotu Hodowla roślin ogrodniczych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Hodowla roślin ogrodniczych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin
Nauczyciel odpowiedzialny Miłosz Smolik <Milosz.Smolik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marcelina Krupa-Małkiewicz <Marcelina.Krupa-Malkiewicz@zut.edu.pl>, Miłosz Smolik <Milosz.Smolik@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 10 1,00,63zaliczenie
laboratoriaL7 8 1,00,37zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw biologii roślin i oddziaływania środowiska klimatyczno-glebowego na rośliny ogrodnicze, zasad uprawy, nawożenie organiczne i mineralne

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z organizacją nasiennictwa w Polsce i na świecie oraz z podstawowymi uregulowaniami prawnymi dotyczącymi wytwarzania i oceny materiału siewnego
C-2Zaznajomienie z towarową produkcją nasienną roślin ogrodniczych oraz z zasadami produkcji i kwalifikacji oraz z metodami przechowywania i podwyższania jakości materiału siewnego
C-3Wskazanie i dobranie właściwych metod oceny jakości materiału siewnego
C-4Rozróżnianie i rozpoznawanie materiału siewnego najważniejszych roślin warzyw i ozdobnych
C-5Uświadamianie potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie metod uprawy, oceny materiału nasiennego oraz opłacalności produkcji

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Charakterystyka materiału siewnego wybranych gatunków roślin. Pobieranie prób w nasiennictwie. Kwalifikacja materiału siewnego Ocena materiału siewnego (zapoznanie studentów z normami, ocena energii i zdolności kiełkowania (użycie kiełkownika Jakobsena, szalek Petriego etc.), masa 1000 nasion, badanie wilgotności i czystości nasion, żywotność, wigor, zdrowotność nasion. Suszenie i czyszczenie nasion. Dokumentacja oceny polowej i laboratoryjnej. Wybrane zagadnienia z poprawy jakości materiału siewnego.6
T-L-2Selekcja masowa i indywidualna. Ocena skuteczności selekcji. Metody oceny odpowiedzi roślin na niedobory pokarmowe, zasolenie i suszę. Metody oceny odporności roślin na choroby. Hodowla biotechnologiczna. Kultury in vitro.3
9
wykłady
T-W-1Organizacja produkcji nasiennej w Polsce. Światowy przemysł nasienny. Zadania i zakres nasiennictwa. Ochrona odmian. Wyłączne prawo do odmiany a przywileje i obowiązki ogrodnika.5
T-W-2Agrotechniczne podstawy produkcji nasiennej warzyw i wybranych gatunków roślin ozdobnych (uprawa gleby, zmianowanie, nawadnianie, izolacja przestrzenna, desykacja, przechowywanie materiału wysadkowego). Uprawa wybranych gatunków roślin warzywnych i ozdobnych na nasiona.10
T-W-3Uprawa wybranych gatunków roślin warzywnych i ozdobnych na nasiona. Produkcja nasion odmian mieszańcowych na przykładzie wybranych gatunków.8
T-W-4Przystosowania sprzyjające samozapyleniu i obcozapyleniu. Samoniezgodność. Rola zmienności biologicznej i sposoby jej poszerzania. Rola i znaczenie banków genów we współczesnej hodowli roślin. Hodowla odpornościowa. Odporność na stresowe czynniki środowiska i czynniki chorobotwórcze. Rodzaje odporności. Typy krzyżowań stosowane w hodowli roślin. Metody hodowli roślin samopłodnych. Metoda ramszów i rodowodowa. Porównanie. Metody hodowli roślin obcopłodnych (metoda rezerw - połówek). Chów wsobny. Otrzymywanie linii wsobnych. Istota i znaczenie w hodowli roślin. Heterozja. Hodowla mieszańcowa. Topcross i polycross. Znaczenie odmian mieszańcowych produkcji ogrodniczej.4
27

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Przygotowanie konspektów do ćwiczeń laboratoryjnych, zapoznanie się z materiałem siewnym12
A-L-3Konsultacje związane z tematyką ćwiczeń9
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach27
A-W-2Konsutacje związane z tematyką wykładów14
A-W-3Przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie48
89

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, filmy)
M-4Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Sprawdzian
S-2Ocena formująca: Kolokwium
S-3Ocena formująca: Praca kontrolna (konspekty z ćwiczeń laboratoryjnych)
S-4Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C23_W01
Student charakteryzuje i rozpoznaje nasienniki oraz materiał siewny wybranych gatunków warzyw i roślin ozdobnych
OG_1A_W12R1A_W01, R1A_W02, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W08InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W05C-2, C-4T-L-1M-1, M-3, M-4S-1, S-2
OG_1A_C23_W02
Student potrafi wskazać i zaproponować dla poszczególnych roślin zalecenia uprawowe
OG_1A_W12R1A_W01, R1A_W02, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W08InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W05C-2, C-3, C-4T-L-1M-1, M-3, M-4S-1, S-2, S-4
OG_1A_C23_W03
Student definiuje dane agrotechniczne i metody produkcji materiału siewnego wybranych gatunków warzyw oraz roślin ozdobnych
OG_1A_W12R1A_W01, R1A_W02, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W08InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W05C-2, C-3, C-4T-L-1, T-L-2M-1, M-4, M-2S-2, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C23_U01
Student posiada umiejętność planowania i dobierania właściwych metod uprawy, zbioru oraz oceny materiału siewnego
OG_1A_U06R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-2T-W-2, T-W-3M-1, M-3, M-4S-2, S-3
OG_1A_C23_U02
Student potrafi analizować i interpretować oddziaływanie czynników agrotechnicznych, klimatyczno-glebowych oraz gospodarczych na produkcję nasienną
OG_1A_U05R1A_U01, R1A_U02, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1, C-2T-W-4, T-W-2M-1, M-3, M-4S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C23_K01
Student ma świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie hodowli i produkcji materiału siewnego
OG_1A_K01R1A_K01, R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-2, C-5T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-3, M-4, M-2S-2, S-4
OG_1A_C23_K02
Student potrafi organizować pracę w zespole i dostrzega ryzyko i skutki decyzji związanych z produkcją materiału siewnego od strony technologiczno-prawnej
OG_1A_K01, OG_1A_K05R1A_K01, R1A_K02, R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-5T-W-4, T-W-2M-1, M-3, M-4, M-2S-2, S-4
OG_1A_C23_K03
Student jest zorientowany w aktualnym stanie i rozwoju produkcji nasiennej w Polsce i na świecie
OG_1A_K07R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08InzA_K02C-5T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-3M-4, M-2S-2, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_C23_W01
Student charakteryzuje i rozpoznaje nasienniki oraz materiał siewny wybranych gatunków warzyw i roślin ozdobnych
2,0Student nie opanował zakresu wiedzy w stopniu podstawowym
3,0Student potrafi wymienić podstawowe grupy i gatunki warzyw i roślin ozodbnych, typy nasienników
3,5Student potrafi wymienić podstawowe grupy warzyw i gatunki roślin ozodbnych, typy nasienników, sposób zapylania
4,0Student potrafi wymienić podstawowe grupy i gatunki warzyw i roślin ozdobnych, typy nasienników, sposób zapylania, barwy kwiatów
4,5Student opanował wiedzę dotyczącą materiału z zakresu biologii roślin, nasienników oraz materiału siewnego roślin ogrodniczych
5,0Student ma pogłębioną wiedzę na temat materiału z zakresu biologii roślin, nasienników oraz materiału siewnego roślin ogrodniczych
OG_1A_C23_W02
Student potrafi wskazać i zaproponować dla poszczególnych roślin zalecenia uprawowe
2,0Student nie opanował zakresu wiedzy w stopniu podstawowym
3,0Student potrafi wskazać podstawowe zalecenia uprawowe dotyczące uprawy ważniejszych gatunków roślin ogrodniczych uprawianych na nasiona
3,5Student wymienia i charakteryzujeodstawowe zalecenia uprawowe. Proponuje dane agrotechniczne dotyczące uprawy roślin ogordniczych uprawianych na nasiona
4,0Student dobrze opanował wiedzę z zakresu podstawowych zaleceń uprawy roślin ogordniczych w produkcji nasiennej
4,5Student dobrze opanował wiedzę z zakresu zaleceń uprawowych poszczególnych gatunków w zależności od sposobu uprawy
5,0Student ma pogłębioną wiedzę z zakresu zaleceń uprawowych poszczególnych gatunków w zależności od sposobu uprawy
OG_1A_C23_W03
Student definiuje dane agrotechniczne i metody produkcji materiału siewnego wybranych gatunków warzyw oraz roślin ozdobnych
2,0Student nie opanował zakresu wiedzy w stopniu podstawowym
3,0Student definiuje podstawowe dane agrotechniczne dotyczące uprawy ważniejszych gatunków roślin ogrodniczych uprawianych na nasiona
3,5Student wymienia i charakteryzuje poznane metody uprawy. Definiuje dane agrotechniczne dotyczące uprawy roślin ogordniczych uprawianych na nasiona
4,0Student dobrze opanował wiedzę z zakresu terminów agrotechnicznych i metod uprawy roślin ogordniczych w produkcji nasiennej
4,5Student dobrze opanował wiedzę z zakresu terminów agrotechnicznych i metod uprawy. Proponuje właściwe metody uprawy dla poszczególnych gatunków w zależności od sposobu uprawy
5,0Student ma pogłębioną wiedzę z zakresu terminów oraz metod uprawy roślin. Samodzielnie proponuje właściwe metody uprawy oraz rodzaje zabiegów pielęgnacyjnych stosowanych w uprawie nasiennej konkretnych gatunków roślin ogrodniczych

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_C23_U01
Student posiada umiejętność planowania i dobierania właściwych metod uprawy, zbioru oraz oceny materiału siewnego
2,0Student nie opanował umiejętności w stopniu podstawowym
3,0Student potrafi wymienić podstawowe metody uprawy i zbioru nasion
3,5Student wymienia poznane metody uprawy i zbioru nasion, gatunki oraz grupy odmian
4,0Student na podstawie gatunku posiada umiejętność doboru metody uprawy i zbioru nasion roślin ogrodniczych
4,5Student posiada umiejętność oceny wpływu metody uprawy i zbioru na jakość nasion
5,0Student na podstawie cech morfologicznych potrafi rozpoznać wszystkie poznane gatunki i odmiany. Posiada umiejętność doboru właściwych odmian do terminów i metod ich uprawy oraz potrafi ocenić jakość materiału siewnego
OG_1A_C23_U02
Student potrafi analizować i interpretować oddziaływanie czynników agrotechnicznych, klimatyczno-glebowych oraz gospodarczych na produkcję nasienną
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0Student umie wymienić czynniki wpływające na wzrost roślin w uprawie nasiennej roślin ogrodniczych
3,5Student umie wymienić i scharakteryzować czynniki klimatyczne wpływające na wzrost roślin w uprawie nasiennej roslin ogrodniczych
4,0Student posiada umiejętność oceny wpływu czynników na wzrost roślin ogrdniczych uprawianych na nasiona
4,5Student posiada umiejętność oceny wpływu czynników na wzrost i rozwój roślin ogordniczych uprawianych na nasiona oraz doboru metod zmniejszających negatywne skutki działania czynników środowiska
5,0Student umie wykorzystać zjawiska przyrodnicze w produkcji nasiennej roślin ogordniczych.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_C23_K01
Student ma świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie hodowli i produkcji materiału siewnego
2,0Student nie jest zainteresowany tematyką przedmiotu
3,0Student biernie uczestniczy w zajęciach, nie wykazuje większego zainteresowania tematyką przedmiotu
3,5Student sporadycznie włącza się w dyskusję związaną z problematyką przedmiotu
4,0Student włacza się w dyskusję związaną z tematyką przedmiotu
4,5Student aktywnie uczestniczy w zajęciach, często włącza się w dyskusję dydaktyczną
5,0Student bardzo aktywnie uczestniczy w zajeciach podejmując dyskusję na temat stosowania hodowli i produkcji materiału siewnego
OG_1A_C23_K02
Student potrafi organizować pracę w zespole i dostrzega ryzyko i skutki decyzji związanych z produkcją materiału siewnego od strony technologiczno-prawnej
2,0student nie potrafi pracować w zespole
3,0student stara się zorganizować pracę w zespole
3,5student w słabym stopniu potrafi zorganizować pracę w zespole
4,0student jest w stanie zorganizować pracę w zespole
4,5student potrafi dobrze zorganizować pracę w zespole
5,0student w bardzo dobrym stopniu potrafi zorganizować pracę w zespole
OG_1A_C23_K03
Student jest zorientowany w aktualnym stanie i rozwoju produkcji nasiennej w Polsce i na świecie
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0Student biernie uczestniczy w zajęciach, nie przejawia własnej inicjatywy
3,5Student uczestnicząc w zajęciach sporadycznie przejawia własną inicjatywę
4,0Student często włacza się do dyskusji na temat możliwości upraw nasiennych roslin ogrodniczych
4,5Student aktywnie uczestniczy w zajęciach, często przejawia własną inicjatywę
5,0Student jest bardzo zainteresowany tematyką pzredmiotu, analizuje i ocenia problemy związane z produkcją nasienną roślin ogrodniczych

Literatura podstawowa

  1. K.W. Duczmal, H. Tucholska, Nasiennictwo. T. 1 i T. 2., PWRiL, Poznań, 2003
  2. Uprawa warzyw na nasiona, Orłowski M., Słodkowski P., Wydaw. AR Szczecin, Szczecin, 2003
  3. Hołubowicz R., Przewodnik do ćwiczeń z biologii nasion roślin ogrodniczych, Wydaw. AR Poznań, Poznań, 2011
  4. PIORIN, Lista metod badań Laboratorium Oceny Nasion, PIORIN, Warszawa, 2010
  5. K.W. Duczmal, Nasiennictwo ogrodnicze, Wydaw. AR, Poznań, Poznań, 1993
  6. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ustawa z dnia 26 czerwca 2003 r. o nasiennictwie, DzU z 2007 r., nr 41, poz. 271, Warszawa, 2011
  7. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie metod pobierania prób materiału siewnego i okresu ich przechowywania oraz metod dokonywania oceny materiału siewnego z dnia 9 marca 2007 r., Art. 36 ust. 2 ustawy z dnia 26 czerwca 2003 r. o nasiennictwie (DzU z 2007 r., nr 41, poz. 271)., Warszaw, 2007

Literatura dodatkowa

  1. Kwartalnik Państwowej Inspekcji Nasiennej, PIN Poznań, Poznań

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Charakterystyka materiału siewnego wybranych gatunków roślin. Pobieranie prób w nasiennictwie. Kwalifikacja materiału siewnego Ocena materiału siewnego (zapoznanie studentów z normami, ocena energii i zdolności kiełkowania (użycie kiełkownika Jakobsena, szalek Petriego etc.), masa 1000 nasion, badanie wilgotności i czystości nasion, żywotność, wigor, zdrowotność nasion. Suszenie i czyszczenie nasion. Dokumentacja oceny polowej i laboratoryjnej. Wybrane zagadnienia z poprawy jakości materiału siewnego.6
T-L-2Selekcja masowa i indywidualna. Ocena skuteczności selekcji. Metody oceny odpowiedzi roślin na niedobory pokarmowe, zasolenie i suszę. Metody oceny odporności roślin na choroby. Hodowla biotechnologiczna. Kultury in vitro.3
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Organizacja produkcji nasiennej w Polsce. Światowy przemysł nasienny. Zadania i zakres nasiennictwa. Ochrona odmian. Wyłączne prawo do odmiany a przywileje i obowiązki ogrodnika.5
T-W-2Agrotechniczne podstawy produkcji nasiennej warzyw i wybranych gatunków roślin ozdobnych (uprawa gleby, zmianowanie, nawadnianie, izolacja przestrzenna, desykacja, przechowywanie materiału wysadkowego). Uprawa wybranych gatunków roślin warzywnych i ozdobnych na nasiona.10
T-W-3Uprawa wybranych gatunków roślin warzywnych i ozdobnych na nasiona. Produkcja nasion odmian mieszańcowych na przykładzie wybranych gatunków.8
T-W-4Przystosowania sprzyjające samozapyleniu i obcozapyleniu. Samoniezgodność. Rola zmienności biologicznej i sposoby jej poszerzania. Rola i znaczenie banków genów we współczesnej hodowli roślin. Hodowla odpornościowa. Odporność na stresowe czynniki środowiska i czynniki chorobotwórcze. Rodzaje odporności. Typy krzyżowań stosowane w hodowli roślin. Metody hodowli roślin samopłodnych. Metoda ramszów i rodowodowa. Porównanie. Metody hodowli roślin obcopłodnych (metoda rezerw - połówek). Chów wsobny. Otrzymywanie linii wsobnych. Istota i znaczenie w hodowli roślin. Heterozja. Hodowla mieszańcowa. Topcross i polycross. Znaczenie odmian mieszańcowych produkcji ogrodniczej.4
27

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Przygotowanie konspektów do ćwiczeń laboratoryjnych, zapoznanie się z materiałem siewnym12
A-L-3Konsultacje związane z tematyką ćwiczeń9
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach27
A-W-2Konsutacje związane z tematyką wykładów14
A-W-3Przygotowanie do egzaminu i obecność na egzaminie48
89
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C23_W01Student charakteryzuje i rozpoznaje nasienniki oraz materiał siewny wybranych gatunków warzyw i roślin ozdobnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W12student posiada wiedzę z zakresu nasiennictwa ogrodniczego obejmującą morfologię i anatomię nasion oraz podstawowe metody produkcji nasion roślin ogrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie z towarową produkcją nasienną roślin ogrodniczych oraz z zasadami produkcji i kwalifikacji oraz z metodami przechowywania i podwyższania jakości materiału siewnego
C-4Rozróżnianie i rozpoznawanie materiału siewnego najważniejszych roślin warzyw i ozdobnych
Treści programoweT-L-1Charakterystyka materiału siewnego wybranych gatunków roślin. Pobieranie prób w nasiennictwie. Kwalifikacja materiału siewnego Ocena materiału siewnego (zapoznanie studentów z normami, ocena energii i zdolności kiełkowania (użycie kiełkownika Jakobsena, szalek Petriego etc.), masa 1000 nasion, badanie wilgotności i czystości nasion, żywotność, wigor, zdrowotność nasion. Suszenie i czyszczenie nasion. Dokumentacja oceny polowej i laboratoryjnej. Wybrane zagadnienia z poprawy jakości materiału siewnego.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, filmy)
M-4Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzian
S-2Ocena formująca: Kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował zakresu wiedzy w stopniu podstawowym
3,0Student potrafi wymienić podstawowe grupy i gatunki warzyw i roślin ozodbnych, typy nasienników
3,5Student potrafi wymienić podstawowe grupy warzyw i gatunki roślin ozodbnych, typy nasienników, sposób zapylania
4,0Student potrafi wymienić podstawowe grupy i gatunki warzyw i roślin ozdobnych, typy nasienników, sposób zapylania, barwy kwiatów
4,5Student opanował wiedzę dotyczącą materiału z zakresu biologii roślin, nasienników oraz materiału siewnego roślin ogrodniczych
5,0Student ma pogłębioną wiedzę na temat materiału z zakresu biologii roślin, nasienników oraz materiału siewnego roślin ogrodniczych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C23_W02Student potrafi wskazać i zaproponować dla poszczególnych roślin zalecenia uprawowe
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W12student posiada wiedzę z zakresu nasiennictwa ogrodniczego obejmującą morfologię i anatomię nasion oraz podstawowe metody produkcji nasion roślin ogrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie z towarową produkcją nasienną roślin ogrodniczych oraz z zasadami produkcji i kwalifikacji oraz z metodami przechowywania i podwyższania jakości materiału siewnego
C-3Wskazanie i dobranie właściwych metod oceny jakości materiału siewnego
C-4Rozróżnianie i rozpoznawanie materiału siewnego najważniejszych roślin warzyw i ozdobnych
Treści programoweT-L-1Charakterystyka materiału siewnego wybranych gatunków roślin. Pobieranie prób w nasiennictwie. Kwalifikacja materiału siewnego Ocena materiału siewnego (zapoznanie studentów z normami, ocena energii i zdolności kiełkowania (użycie kiełkownika Jakobsena, szalek Petriego etc.), masa 1000 nasion, badanie wilgotności i czystości nasion, żywotność, wigor, zdrowotność nasion. Suszenie i czyszczenie nasion. Dokumentacja oceny polowej i laboratoryjnej. Wybrane zagadnienia z poprawy jakości materiału siewnego.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, filmy)
M-4Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzian
S-2Ocena formująca: Kolokwium
S-4Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował zakresu wiedzy w stopniu podstawowym
3,0Student potrafi wskazać podstawowe zalecenia uprawowe dotyczące uprawy ważniejszych gatunków roślin ogrodniczych uprawianych na nasiona
3,5Student wymienia i charakteryzujeodstawowe zalecenia uprawowe. Proponuje dane agrotechniczne dotyczące uprawy roślin ogordniczych uprawianych na nasiona
4,0Student dobrze opanował wiedzę z zakresu podstawowych zaleceń uprawy roślin ogordniczych w produkcji nasiennej
4,5Student dobrze opanował wiedzę z zakresu zaleceń uprawowych poszczególnych gatunków w zależności od sposobu uprawy
5,0Student ma pogłębioną wiedzę z zakresu zaleceń uprawowych poszczególnych gatunków w zależności od sposobu uprawy
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C23_W03Student definiuje dane agrotechniczne i metody produkcji materiału siewnego wybranych gatunków warzyw oraz roślin ozdobnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W12student posiada wiedzę z zakresu nasiennictwa ogrodniczego obejmującą morfologię i anatomię nasion oraz podstawowe metody produkcji nasion roślin ogrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie z towarową produkcją nasienną roślin ogrodniczych oraz z zasadami produkcji i kwalifikacji oraz z metodami przechowywania i podwyższania jakości materiału siewnego
C-3Wskazanie i dobranie właściwych metod oceny jakości materiału siewnego
C-4Rozróżnianie i rozpoznawanie materiału siewnego najważniejszych roślin warzyw i ozdobnych
Treści programoweT-L-1Charakterystyka materiału siewnego wybranych gatunków roślin. Pobieranie prób w nasiennictwie. Kwalifikacja materiału siewnego Ocena materiału siewnego (zapoznanie studentów z normami, ocena energii i zdolności kiełkowania (użycie kiełkownika Jakobsena, szalek Petriego etc.), masa 1000 nasion, badanie wilgotności i czystości nasion, żywotność, wigor, zdrowotność nasion. Suszenie i czyszczenie nasion. Dokumentacja oceny polowej i laboratoryjnej. Wybrane zagadnienia z poprawy jakości materiału siewnego.
T-L-2Selekcja masowa i indywidualna. Ocena skuteczności selekcji. Metody oceny odpowiedzi roślin na niedobory pokarmowe, zasolenie i suszę. Metody oceny odporności roślin na choroby. Hodowla biotechnologiczna. Kultury in vitro.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-4Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Kolokwium
S-4Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował zakresu wiedzy w stopniu podstawowym
3,0Student definiuje podstawowe dane agrotechniczne dotyczące uprawy ważniejszych gatunków roślin ogrodniczych uprawianych na nasiona
3,5Student wymienia i charakteryzuje poznane metody uprawy. Definiuje dane agrotechniczne dotyczące uprawy roślin ogordniczych uprawianych na nasiona
4,0Student dobrze opanował wiedzę z zakresu terminów agrotechnicznych i metod uprawy roślin ogordniczych w produkcji nasiennej
4,5Student dobrze opanował wiedzę z zakresu terminów agrotechnicznych i metod uprawy. Proponuje właściwe metody uprawy dla poszczególnych gatunków w zależności od sposobu uprawy
5,0Student ma pogłębioną wiedzę z zakresu terminów oraz metod uprawy roślin. Samodzielnie proponuje właściwe metody uprawy oraz rodzaje zabiegów pielęgnacyjnych stosowanych w uprawie nasiennej konkretnych gatunków roślin ogrodniczych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C23_U01Student posiada umiejętność planowania i dobierania właściwych metod uprawy, zbioru oraz oceny materiału siewnego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie z towarową produkcją nasienną roślin ogrodniczych oraz z zasadami produkcji i kwalifikacji oraz z metodami przechowywania i podwyższania jakości materiału siewnego
Treści programoweT-W-2Agrotechniczne podstawy produkcji nasiennej warzyw i wybranych gatunków roślin ozdobnych (uprawa gleby, zmianowanie, nawadnianie, izolacja przestrzenna, desykacja, przechowywanie materiału wysadkowego). Uprawa wybranych gatunków roślin warzywnych i ozdobnych na nasiona.
T-W-3Uprawa wybranych gatunków roślin warzywnych i ozdobnych na nasiona. Produkcja nasion odmian mieszańcowych na przykładzie wybranych gatunków.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, filmy)
M-4Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Kolokwium
S-3Ocena formująca: Praca kontrolna (konspekty z ćwiczeń laboratoryjnych)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował umiejętności w stopniu podstawowym
3,0Student potrafi wymienić podstawowe metody uprawy i zbioru nasion
3,5Student wymienia poznane metody uprawy i zbioru nasion, gatunki oraz grupy odmian
4,0Student na podstawie gatunku posiada umiejętność doboru metody uprawy i zbioru nasion roślin ogrodniczych
4,5Student posiada umiejętność oceny wpływu metody uprawy i zbioru na jakość nasion
5,0Student na podstawie cech morfologicznych potrafi rozpoznać wszystkie poznane gatunki i odmiany. Posiada umiejętność doboru właściwych odmian do terminów i metod ich uprawy oraz potrafi ocenić jakość materiału siewnego
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C23_U02Student potrafi analizować i interpretować oddziaływanie czynników agrotechnicznych, klimatyczno-glebowych oraz gospodarczych na produkcję nasienną
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U05student potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin ogrodniczych dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z organizacją nasiennictwa w Polsce i na świecie oraz z podstawowymi uregulowaniami prawnymi dotyczącymi wytwarzania i oceny materiału siewnego
C-2Zaznajomienie z towarową produkcją nasienną roślin ogrodniczych oraz z zasadami produkcji i kwalifikacji oraz z metodami przechowywania i podwyższania jakości materiału siewnego
Treści programoweT-W-4Przystosowania sprzyjające samozapyleniu i obcozapyleniu. Samoniezgodność. Rola zmienności biologicznej i sposoby jej poszerzania. Rola i znaczenie banków genów we współczesnej hodowli roślin. Hodowla odpornościowa. Odporność na stresowe czynniki środowiska i czynniki chorobotwórcze. Rodzaje odporności. Typy krzyżowań stosowane w hodowli roślin. Metody hodowli roślin samopłodnych. Metoda ramszów i rodowodowa. Porównanie. Metody hodowli roślin obcopłodnych (metoda rezerw - połówek). Chów wsobny. Otrzymywanie linii wsobnych. Istota i znaczenie w hodowli roślin. Heterozja. Hodowla mieszańcowa. Topcross i polycross. Znaczenie odmian mieszańcowych produkcji ogrodniczej.
T-W-2Agrotechniczne podstawy produkcji nasiennej warzyw i wybranych gatunków roślin ozdobnych (uprawa gleby, zmianowanie, nawadnianie, izolacja przestrzenna, desykacja, przechowywanie materiału wysadkowego). Uprawa wybranych gatunków roślin warzywnych i ozdobnych na nasiona.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, filmy)
M-4Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Kolokwium
S-3Ocena formująca: Praca kontrolna (konspekty z ćwiczeń laboratoryjnych)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0Student umie wymienić czynniki wpływające na wzrost roślin w uprawie nasiennej roślin ogrodniczych
3,5Student umie wymienić i scharakteryzować czynniki klimatyczne wpływające na wzrost roślin w uprawie nasiennej roslin ogrodniczych
4,0Student posiada umiejętność oceny wpływu czynników na wzrost roślin ogrdniczych uprawianych na nasiona
4,5Student posiada umiejętność oceny wpływu czynników na wzrost i rozwój roślin ogordniczych uprawianych na nasiona oraz doboru metod zmniejszających negatywne skutki działania czynników środowiska
5,0Student umie wykorzystać zjawiska przyrodnicze w produkcji nasiennej roślin ogordniczych.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C23_K01Student ma świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie hodowli i produkcji materiału siewnego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie z towarową produkcją nasienną roślin ogrodniczych oraz z zasadami produkcji i kwalifikacji oraz z metodami przechowywania i podwyższania jakości materiału siewnego
C-5Uświadamianie potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie metod uprawy, oceny materiału nasiennego oraz opłacalności produkcji
Treści programoweT-W-1Organizacja produkcji nasiennej w Polsce. Światowy przemysł nasienny. Zadania i zakres nasiennictwa. Ochrona odmian. Wyłączne prawo do odmiany a przywileje i obowiązki ogrodnika.
T-W-2Agrotechniczne podstawy produkcji nasiennej warzyw i wybranych gatunków roślin ozdobnych (uprawa gleby, zmianowanie, nawadnianie, izolacja przestrzenna, desykacja, przechowywanie materiału wysadkowego). Uprawa wybranych gatunków roślin warzywnych i ozdobnych na nasiona.
T-W-3Uprawa wybranych gatunków roślin warzywnych i ozdobnych na nasiona. Produkcja nasion odmian mieszańcowych na przykładzie wybranych gatunków.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, filmy)
M-4Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Kolokwium
S-4Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie jest zainteresowany tematyką przedmiotu
3,0Student biernie uczestniczy w zajęciach, nie wykazuje większego zainteresowania tematyką przedmiotu
3,5Student sporadycznie włącza się w dyskusję związaną z problematyką przedmiotu
4,0Student włacza się w dyskusję związaną z tematyką przedmiotu
4,5Student aktywnie uczestniczy w zajęciach, często włącza się w dyskusję dydaktyczną
5,0Student bardzo aktywnie uczestniczy w zajeciach podejmując dyskusję na temat stosowania hodowli i produkcji materiału siewnego
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C23_K02Student potrafi organizować pracę w zespole i dostrzega ryzyko i skutki decyzji związanych z produkcją materiału siewnego od strony technologiczno-prawnej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów
OG_1A_K05student potrafi pracować w zespole w charakterze osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik pracy oraz jako wykonawca części powierzonego zadania
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-5Uświadamianie potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie metod uprawy, oceny materiału nasiennego oraz opłacalności produkcji
Treści programoweT-W-4Przystosowania sprzyjające samozapyleniu i obcozapyleniu. Samoniezgodność. Rola zmienności biologicznej i sposoby jej poszerzania. Rola i znaczenie banków genów we współczesnej hodowli roślin. Hodowla odpornościowa. Odporność na stresowe czynniki środowiska i czynniki chorobotwórcze. Rodzaje odporności. Typy krzyżowań stosowane w hodowli roślin. Metody hodowli roślin samopłodnych. Metoda ramszów i rodowodowa. Porównanie. Metody hodowli roślin obcopłodnych (metoda rezerw - połówek). Chów wsobny. Otrzymywanie linii wsobnych. Istota i znaczenie w hodowli roślin. Heterozja. Hodowla mieszańcowa. Topcross i polycross. Znaczenie odmian mieszańcowych produkcji ogrodniczej.
T-W-2Agrotechniczne podstawy produkcji nasiennej warzyw i wybranych gatunków roślin ozdobnych (uprawa gleby, zmianowanie, nawadnianie, izolacja przestrzenna, desykacja, przechowywanie materiału wysadkowego). Uprawa wybranych gatunków roślin warzywnych i ozdobnych na nasiona.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, filmy)
M-4Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Kolokwium
S-4Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi pracować w zespole
3,0student stara się zorganizować pracę w zespole
3,5student w słabym stopniu potrafi zorganizować pracę w zespole
4,0student jest w stanie zorganizować pracę w zespole
4,5student potrafi dobrze zorganizować pracę w zespole
5,0student w bardzo dobrym stopniu potrafi zorganizować pracę w zespole
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C23_K03Student jest zorientowany w aktualnym stanie i rozwoju produkcji nasiennej w Polsce i na świecie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K07student ma świadomość znaczenia znajomości aktualnych technologii i stanu produkcji roślin ogrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-5Uświadamianie potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie metod uprawy, oceny materiału nasiennego oraz opłacalności produkcji
Treści programoweT-W-1Organizacja produkcji nasiennej w Polsce. Światowy przemysł nasienny. Zadania i zakres nasiennictwa. Ochrona odmian. Wyłączne prawo do odmiany a przywileje i obowiązki ogrodnika.
T-W-4Przystosowania sprzyjające samozapyleniu i obcozapyleniu. Samoniezgodność. Rola zmienności biologicznej i sposoby jej poszerzania. Rola i znaczenie banków genów we współczesnej hodowli roślin. Hodowla odpornościowa. Odporność na stresowe czynniki środowiska i czynniki chorobotwórcze. Rodzaje odporności. Typy krzyżowań stosowane w hodowli roślin. Metody hodowli roślin samopłodnych. Metoda ramszów i rodowodowa. Porównanie. Metody hodowli roślin obcopłodnych (metoda rezerw - połówek). Chów wsobny. Otrzymywanie linii wsobnych. Istota i znaczenie w hodowli roślin. Heterozja. Hodowla mieszańcowa. Topcross i polycross. Znaczenie odmian mieszańcowych produkcji ogrodniczej.
T-W-2Agrotechniczne podstawy produkcji nasiennej warzyw i wybranych gatunków roślin ozdobnych (uprawa gleby, zmianowanie, nawadnianie, izolacja przestrzenna, desykacja, przechowywanie materiału wysadkowego). Uprawa wybranych gatunków roślin warzywnych i ozdobnych na nasiona.
T-W-3Uprawa wybranych gatunków roślin warzywnych i ozdobnych na nasiona. Produkcja nasion odmian mieszańcowych na przykładzie wybranych gatunków.
Metody nauczaniaM-4Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Kolokwium
S-4Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0Student biernie uczestniczy w zajęciach, nie przejawia własnej inicjatywy
3,5Student uczestnicząc w zajęciach sporadycznie przejawia własną inicjatywę
4,0Student często włacza się do dyskusji na temat możliwości upraw nasiennych roslin ogrodniczych
4,5Student aktywnie uczestniczy w zajęciach, często przejawia własną inicjatywę
5,0Student jest bardzo zainteresowany tematyką pzredmiotu, analizuje i ocenia problemy związane z produkcją nasienną roślin ogrodniczych