Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | OG_1A_D04-zi_U01 | Student potrafi wybrać metodę i aparaturę potrzebną do oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | OG_1A_U08 | student wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego ogrodnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U04 | wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski |
R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
R1A_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
R1A_U08 | posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł |
R1A_U09 | posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
InzA_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
InzA_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-2 | Wykształcenie w studentach umiejetności właściwego wyboru metod i aparatury celem oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych obecnych w surowcach zielarskich |
---|
Treści programowe | T-A-1 | Zasady pobierania i przygotowania próbek do oznaczeń w analityce laboratoryjnej |
---|
T-A-2 | Etapy oznaczenia analitycznego |
T-A-3 | Spektrometria mas (MS) |
T-A-4 | Destylacja (podstawy teoretyczne, aparatura, oznaczenia zawartości olejków eterycznych w wybranych surowcach zielarskich) |
T-A-5 | Ekstrakcja i metody ekstrakcji |
T-A-6 | Analiza mikroskopowa (identyfikacja surowca zielarskiego) |
T-L-1 | Spektrofotometria – budowa urządzeń, przygotowanie próbek, analiza, interpretacja wyników (oznaczanie zawartości garbników i flawonoidów oraz aktywności antyoksydacyjnej wybranych surowców zielarskich |
T-W-1 | Chromatografia cienkowarstwowa (TLC) i wysokosprawna chromatografia cienkowarstwowa (HPTLC) |
T-W-2 | Chromatografia gazowa (GC) |
T-W-3 | Wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC) |
Metody nauczania | M-1 | wykład informacyjny z prezentacją multimedialną |
---|
M-2 | pokaz |
M-3 | analiza laboratoryjna |
M-4 | doświadczenie/eksperyment |
M-5 | rozwiązanie problemu |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: sprawdzian zaliczający tematykę wykładów |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: sprawdzian na zajęciach ćwiczeniowych |
S-3 | Ocena formująca: sprawozdania z wykonywanych ćwiczeń w trakcie zajęć |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie potrafi wybrać metody i aparatury potrzebnej do oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich |
3,0 | Student potrafi w stopniu podstawowym wybrać metodę i aparaturę potrzebną do oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich |
3,5 | Student potrafi w stopniu zadowalającym wybrać metodę i aparaturę potrzebną do oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich |
4,0 | Student potrafi w stopniu dobrym wybrać metodę i aparaturę potrzebną do oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich |
4,5 | Student potrafi w stopniu ponad dobrym wybrać metodę i aparaturę potrzebną do oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich |
5,0 | Student potrafi w stopniu bardzo dobrym wybrać metodę i aparaturę potrzebną do oznaczenia zawartości poszczególnych grup związków biologicznie czynnych w surowcach zielarskich |