Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)
specjalność: Zielarstwo
Sylabus przedmiotu Zielarstwo szczegółowe:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zielarstwo szczegółowe | ||
Specjalność | Zielarstwo | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>, Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość zagadnień zielarstwa ogólnego. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie szczegółowe z metodami uprawy poszczególnych roślin leczniczych, wymaganiami jakościowymi stawianymi surowcom leczniczym. |
C-2 | Zapoznanie z biologią roślin zielarskich ich właściwościami leczniczymi i zastosowaniem w fitoterapii i gospodarstwie domowym. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Opis botaniczny, właściwości lecznicze roślin i surowców zielarskich: olejkowych, alkaloidowych, goryczkowych, glikozydowych, śluzowych, flawonoidowych, witaminowych, zawierających antocyjany, garbnmiki, antrachinony, żywice, saponiny, kumaryny. | 15 |
15 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Ocena jakości surowców zielarskich. | 15 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Sczegółowa uprawa roślin leczniczych - wybór stanowiska, warunki klimatyczne i gleboe, stanowisko w plodozmianie, uprawa gleby i nawożenie, zakładanie i pielęgnacja plantacji, zbiór i przechowywanie, wymagania jakościowe surowca. | 30 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | Konsultacje | 6 |
21 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | Przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń. | 6 |
21 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | Konsultacje związane z tematyką wykładów. | 6 |
A-W-3 | Przygotowanie do kolokwiów i zaliczenia przedmiotu. | 12 |
48 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny i problemowy |
M-2 | metody praktyczne (rozpoznawanie roślin, identyfikacja surowców) |
M-3 | metody praktyczne - ocena jakości surowców |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian - identyfikacja surowców w powiązaniu z konkretną rośliną leczniczą |
S-2 | Ocena formująca: kolokwium |
S-3 | Ocena formująca: zaliczenie pisemne |
S-4 | Ocena formująca: ocena sprawozdań z ćwiczeń |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_D06-zi_W01 Student zna biologię roślin leczniczych mających znaczenie w fitoterapii, surowce z nich pozyskiwane, związki biologicznie czynne, działanie i zastosowanie. | OG_1A_W19, OG_1A_W23 | R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05 | InzA_W01, InzA_W02, InzA_W04, InzA_W05 | C-2 | T-A-1 | M-2, M-3 | S-2, S-4, S-1, S-3 |
OG_1A_D06-zi_W02 Student posiada wiedzę na temat wymagań uprawowych i metod uprawy, norm jakości surowvca roślin leczniczych uprawianych w Polsce. | OG_1A_W14 | R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W09 | InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05 | C-1 | T-L-1, T-W-1 | M-1, M-3 | S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_D06-zi_U01 Studen praktycznie ocenia i dobiera odpowiednie stanowisko i metodę uprawy poszczególnych gatunków roślin leczniczych, właściwie ocenia wpływ czynników środowiskowych na plon i jakość poszczególnych surowców zielarskich mających znaczenie na rynku zielarskim w Polsce. | OG_1A_U05, OG_1A_U10 | R1A_U01, R1A_U02, R1A_U03, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U08, R1A_U09 | InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08 | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-2, S-3 |
OG_1A_D06-zi_U02 Student posiada umiejętność rozwiązywania zadań praktycznych związanych z rozpoznawaniem roślin leczniczych w powiązaniu z identyfikacją i oceną jakości surowców zielarskich. | OG_1A_U06 | R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07 | InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08 | C-2 | T-A-1, T-L-1 | M-3, M-2 | S-1, S-4 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_D06-zi_K01 Student ma świadonmość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności, w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje związane z ogólnie pojętym zagadnieniem zielarstwa i ziołolecznictwa. | OG_1A_K03 | R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06 | InzA_K01 | C-1, C-2 | T-W-1, T-A-1, T-L-1 | M-2, M-3, M-1 | S-2, S-3, S-1, S-4 |
OG_1A_D06-zi_K02 Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji produkcji zielarskiej. | OG_1A_K06 | R1A_K03, R1A_K04, R1A_K07, R1A_K08 | InzA_K02 | C-1, C-2 | T-A-1, T-W-1, T-L-1 | M-3, M-1, M-2 | S-1, S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_D06-zi_W01 Student zna biologię roślin leczniczych mających znaczenie w fitoterapii, surowce z nich pozyskiwane, związki biologicznie czynne, działanie i zastosowanie. | 2,0 | |
3,0 | Student zna biologię podstawowych roślin leczniczych, potrafi wskazać główne kierunki zastosowania surowców w fitoterapii. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_D06-zi_W02 Student posiada wiedzę na temat wymagań uprawowych i metod uprawy, norm jakości surowvca roślin leczniczych uprawianych w Polsce. | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu podstawowym opanował wymaganą wiedzę z zakresu metod uprawy poszczególnych roślin leczniczych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_D06-zi_U01 Studen praktycznie ocenia i dobiera odpowiednie stanowisko i metodę uprawy poszczególnych gatunków roślin leczniczych, właściwie ocenia wpływ czynników środowiskowych na plon i jakość poszczególnych surowców zielarskich mających znaczenie na rynku zielarskim w Polsce. | 2,0 | |
3,0 | Student opanował zasady uprawy podstawowych roślin leczniczych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_D06-zi_U02 Student posiada umiejętność rozwiązywania zadań praktycznych związanych z rozpoznawaniem roślin leczniczych w powiązaniu z identyfikacją i oceną jakości surowców zielarskich. | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe rośliny lecznicze i potrafi powiązać je z konkretnym surowcem. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_D06-zi_K01 Student ma świadonmość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności, w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje związane z ogólnie pojętym zagadnieniem zielarstwa i ziołolecznictwa. | 2,0 | |
3,0 | Student biernie uczestniczy w zajęciach, nie przejawia własnej inicjatywy. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_D06-zi_K02 Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji produkcji zielarskiej. | 2,0 | |
3,0 | Student zna na poziomie podstawowym zasady uprawy poszczególnych roślin leczniczych. Zna znaczenie jakości posyskiwanych surowców zielarskich stosowanych w fitoterapii. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kołodziej B., Uprawa ziół., PWRiL, Warszawa, 2010
Literatura dodatkowa
- Instrukcje uprawy roślin leczniczych., IRiPZ, Poznań
- Farmakopeya Polska, Warszawa