Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)
Sylabus przedmiotu Przetwórstwo owoców:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Przetwórstwo owoców | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 9 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student ma wiedzę o podstawowych składnikach chemicznych oraz właściwościach i trwałości przechowalniczej owoców |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy o technologii produkcji określonych przetworów owocowych i znaczeniu przetwórstwa owoców |
C-2 | Zaznajomienie studenta z kryteriami doboru surowców owocowych przeznaczonych do przetwórstwa oraz ze wskaźnikami jakości i metodami oceny produktów owocowych |
C-3 | Przekazanie wiedzy o sposobach dokonywania podstawowych obliczeń recepturalnych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Podstawowe pojęcia dotyczące cech jakościowych surowców i produktów owocowych | 2 |
T-A-2 | Barwniki występujące w owocach i ich zmiany zachodzące pod wpływem czynników środowiska przetwórczego | 2 |
T-A-3 | Blanszowanie i inne sposoby ograniczania zmian surowca podczas przetwarzania owoców | 2 |
T-A-4 | Cechy jakościowe suszu owocowego. Obliczanie wydajności suszu i zapotrzebowania na surowiec | 2 |
T-A-5 | Wskaźniki jakości soków owocowych. Obliczanie zapotrzebowania na koncentrat soku. | 2 |
T-A-6 | Kompoty owocowe - cechy jakościowe, obliczenia bilansu ekstraktu i kwasowości zalewy cukrowej | 2 |
T-A-7 | Wskaźniki jakości koncentratów owocowych słodzonych, obliczanie zapotrzebowania na skladniki potrzebne do ich produkcji (pulpa owocowa, cukier, środki żelujące) | 2 |
T-A-8 | Prezentacja wybranych schematów produkcji określonego przetworu owocowego (przydział tematów na pierwszych zajęciach) | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Znaczenie oraz kierunki przetwórstwa owoców w Polsce. Charakterystyka podstawowych surowców owocowych wykorzystywanych w przetwórstwie. | 2 |
T-W-2 | Zabiegi obróbki wstępnej surowców owocowych | 2 |
T-W-3 | Otrzymywanie półproduktów owocowych (pulp, przecerów, kremogenów) i metody ich utrwalania | 2 |
T-W-4 | Dobór surowca oraz technologia suszenia i mrożenia owoców | 2 |
T-W-5 | Przydatność owoców i zasady produkcji koserw apertyzowanych (kompoty owocowe) | 2 |
T-W-6 | Technologia produkcji soków owocowych zagęszczonych i pitnych | 2 |
T-W-7 | Zasady produkcji wyrobów owocowych słodzonych (konfitur, owoców kandyzowanych, galaretek) oraz koncentratów słodzonych (dżemów, marmolad, powide). Higiena produkcji. | 3 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | przygotowanie się do ćwiczeń | 5 |
A-A-3 | przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń | 8 |
A-A-4 | opracowanie sprawozdań z ćwiczeń | 5 |
A-A-5 | konsultacje | 2 |
A-A-6 | opracowanie schematu produkcji zadanego przetworu owocowego | 10 |
45 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | studiowanie literatury uzupełniającej wykłady | 15 |
A-W-3 | przygotowanie się do zaliczenia wykładów | 15 |
45 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład |
M-2 | prezentacja metod oceny cech jakościowych surowców i produktów owocowych |
M-3 | prezentacja sposobów wykonania obliczeń recepturalnych |
M-4 | samodzielne lub zespołowe wykonywanie poleconych zadań |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny z wykładów |
S-2 | Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny z ćwiczeń |
S-3 | Ocena podsumowująca: ocena wykonania poleconych zadań |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_O06-PO_W01 Student ma wiedzę dotyczącą technologii przetwarzania owoców | ROL_1A_W17 | R1A_W03 | InzA_W05 | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_O06-PO_U01 Student potrafi określić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne oraz wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce, niezbędne do prowadzenia określonego profilu przetwórstwa owoców i uzyskania produktu wysokiej jakości | ROL_1A_U12 | R1A_U08 | InzA_U01 | C-2, C-3 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7 | M-2, M-3, M-4 | S-2, S-3 |
ROL_1A_O06-PO_U02 Student potrafi opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego | ROL_1A_U05 | R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07 | InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07 | C-1 | T-A-8 | M-4 | S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_O06-PO_K01 Student ma świadomość znaczenia przetwórstwa owocow i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości | ROL_1A_K05 | R1A_K05 | — | C-1, C-2 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-W-1 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_O06-PO_W01 Student ma wiedzę dotyczącą technologii przetwarzania owoców | 2,0 | |
3,0 | student ma dostateczną wiedzę dotyczącą technologii przetwarzania owoców | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_O06-PO_U01 Student potrafi określić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne oraz wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce, niezbędne do prowadzenia określonego profilu przetwórstwa owoców i uzyskania produktu wysokiej jakości | 2,0 | |
3,0 | student potrafi w stopniu dostatecznym określić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne, wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce niezbędne do prowadzenia danego profilu przetwórstwa owoców oraz ocenić jakość produktu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ROL_1A_O06-PO_U02 Student potrafi opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego | 2,0 | |
3,0 | student potrafi na dostatecznym poziomie, opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_O06-PO_K01 Student ma świadomość znaczenia przetwórstwa owocow i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości | 2,0 | |
3,0 | student ma dostateczną świadomość znaczenia przetwórstwa owoców i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Oszmaiński J., Technologia i analiza produktów z owoców i warzyw. Wybrane zagadnienia, Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław, 2002
- Oszmiański J., Sożyński J., Przewodnik do ćwiczeń z technologii przetwórstwa owoców i watrzyw, Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław, 2001
- Jarczyk A., Berdowski J., Przetwórstwo owoców i warzyw. Cz. I i II, WSiP, Warszawa, 1999
Literatura dodatkowa
- Zadernowski R., Oszmiański J., Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw, ART w Olsztynie, Olsztyn, 1994
- Wybrane arykuły z czasopisma "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny"