Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Biochemia plonów roślin uprawnych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biochemia plonów roślin uprawnych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Smolik <Beata.Smolik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Katarzyna Malinowska <Katarzyna.Malinowska@zut.edu.pl>, Małgorzata Mikiciuk <Malgorzata.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Arkadiusz Telesiński <Arkadiusz.Telesinski@zut.edu.pl>, Jacek Wróbel <Jacek.Wrobel@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 13 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 10 1,00,33zaliczenie
wykładyW5 20 2,00,67zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student ma podstawowe wiadomości z biochemii ogólnej oraz fizjologii roślin
W-2Student zna podstawowe procesy fizjologiczne oraz mechanizmy ich regulacji

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Student posiada umiejetność opisu podstawowych przemian biochemicznych zachodzących w trakcie wzrostu i rozwoju roślin oraz dojrzewania nasion
C-2Student posiada wiedzę na temat wpływu czynników abiotycznych na skład chemiczny plonów roślin uprawnych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Doskonalenie cech biochemicznych w czasie wzrostu i rozwoju roślin uprawnych2
T-A-2Znaczenie metabolotów wtórnych w plonowaniu2
T-A-3Wpływ stresów abiotycznych na plon roślin3
T-A-4Problemy uprawy roślin w warunkach skażonego środowiska3
10
wykłady
T-W-1Fizjologiczno-biochemiczne podstawy plonowania roślin2
T-W-2Transport i dystrybucja substancji pokarmowych a wytwarzanie plonu2
T-W-3Zboża: skład chemiczny ziarniaków i jego zmiany podczas rozwoju i dojrzewania; wpływ warunków klimatyczno-glebowych na zmienność skłądu chemicznego ziarna, wpływ nawożenia mineralnego na skład chemiczny ziarna4
T-W-4Rośliny motylkowate grubonasienne: skład chemiczny nasion i jego zmiany podczas rozwoju i dojrzewania; wpływ czynników genetycznych i siedliskowych na jakość i zawartość białka w nasionach2
T-W-5Rośliny oleiste: skłąd chemiczny nasion, lipidy rozwijających się nasion, wpływ warunków uprawy na zawartość i skład kwasów tłuszczowych w nasionach2
T-W-6Ziemnaiaki: skład chemiczny bulw ziemniaków i jego zmiany podczas rozwoju bulw, wpływ warunków uprawy na skład chemiczny bulw2
T-W-7Burak cukrowy i inne rośliny okopowe: skład chemiczny korzeni i jego zmiany podczas rozwoju oraz w zależności od warunków uprawy. Warzywa i owoce: Skład chemiczny i jego zmienność podczas rozwoju i dojrzewania2
T-W-8Zielonki i trawy: skład chemiczny i jego zmiany podczas ontogenezy, wpływ warunków uprawy na skład chemiczny zielonek2
T-W-9Zależność plonów roślin od ich produktywności2
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Przygotowanie konspektów ćwiczeń10
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń10
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Czytanie wskazanej literatury15
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów15
A-W-4Konsultacje10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Prezentacje multimedialne
M-2Praca grupowa przy interpretacji wyników

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie konspektów ćwiczeń
S-2Ocena formująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_O10- P_W01
Student posiada wiedzę na temat zmian składu chemicznego w trakcie rozwoju i dojrzewania plonów roślinnych w zależności od uprawy
ROL_1A_W05R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06, R1A_W07C-1, C-2T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_O10- P_U01
Student posiada umiejętność oceny wpływu czynników siedliskowych oraz warunków uprawy na skład chemiczny plonów roślin uprawnych
ROL_1A_U10R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07C-2T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_O10- P_K01
Student potrafi ocenić ryzyko produkcji rolniczej na plonowanie roślin
ROL_1A_K05, ROL_1A_K06R1A_K05, R1A_K06InzA_K01C-1, C-2T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_O10- P_W01
Student posiada wiedzę na temat zmian składu chemicznego w trakcie rozwoju i dojrzewania plonów roślinnych w zależności od uprawy
2,0
3,0Student posiada podstawowa wiedzę na temat zmian składu chemicznego w trakcie rozwoju i dojrzewania plonów roślin uprawnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_O10- P_U01
Student posiada umiejętność oceny wpływu czynników siedliskowych oraz warunków uprawy na skład chemiczny plonów roślin uprawnych
2,0
3,0Student umie ocenić wpływ czynników siedliskowych oraz warunków uprawy na plonowanie roślin
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_O10- P_K01
Student potrafi ocenić ryzyko produkcji rolniczej na plonowanie roślin
2,0
3,0Student potrafi oszacować wpływ produkcji rolniczej na plonowanie roślin
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kulka K., Rejowski A, Biochemia, Wyd. ART, Olsztyn, 1998
  2. Grzebisz W., Technologia nawożenia roślin uprawnych - Fizjologia plonowania, PWRiL, Warszawa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Górecki R.J, Grzesiuk S. (red.), Fizjologia plonowania roślin, Wyd. UWM, Olsztyn, 2002

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Doskonalenie cech biochemicznych w czasie wzrostu i rozwoju roślin uprawnych2
T-A-2Znaczenie metabolotów wtórnych w plonowaniu2
T-A-3Wpływ stresów abiotycznych na plon roślin3
T-A-4Problemy uprawy roślin w warunkach skażonego środowiska3
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Fizjologiczno-biochemiczne podstawy plonowania roślin2
T-W-2Transport i dystrybucja substancji pokarmowych a wytwarzanie plonu2
T-W-3Zboża: skład chemiczny ziarniaków i jego zmiany podczas rozwoju i dojrzewania; wpływ warunków klimatyczno-glebowych na zmienność skłądu chemicznego ziarna, wpływ nawożenia mineralnego na skład chemiczny ziarna4
T-W-4Rośliny motylkowate grubonasienne: skład chemiczny nasion i jego zmiany podczas rozwoju i dojrzewania; wpływ czynników genetycznych i siedliskowych na jakość i zawartość białka w nasionach2
T-W-5Rośliny oleiste: skłąd chemiczny nasion, lipidy rozwijających się nasion, wpływ warunków uprawy na zawartość i skład kwasów tłuszczowych w nasionach2
T-W-6Ziemnaiaki: skład chemiczny bulw ziemniaków i jego zmiany podczas rozwoju bulw, wpływ warunków uprawy na skład chemiczny bulw2
T-W-7Burak cukrowy i inne rośliny okopowe: skład chemiczny korzeni i jego zmiany podczas rozwoju oraz w zależności od warunków uprawy. Warzywa i owoce: Skład chemiczny i jego zmienność podczas rozwoju i dojrzewania2
T-W-8Zielonki i trawy: skład chemiczny i jego zmiany podczas ontogenezy, wpływ warunków uprawy na skład chemiczny zielonek2
T-W-9Zależność plonów roślin od ich produktywności2
20

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Przygotowanie konspektów ćwiczeń10
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Czytanie wskazanej literatury15
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów15
A-W-4Konsultacje10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O10- P_W01Student posiada wiedzę na temat zmian składu chemicznego w trakcie rozwoju i dojrzewania plonów roślinnych w zależności od uprawy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W05Zna i rozumie podstawowe relacje ekologiczne w odniesieniu do gleby, produkcji rolniczej, stosowania pestycydów oraz naturalnych ekosystemów
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Cel przedmiotuC-1Student posiada umiejetność opisu podstawowych przemian biochemicznych zachodzących w trakcie wzrostu i rozwoju roślin oraz dojrzewania nasion
C-2Student posiada wiedzę na temat wpływu czynników abiotycznych na skład chemiczny plonów roślin uprawnych
Treści programoweT-W-1Fizjologiczno-biochemiczne podstawy plonowania roślin
T-W-3Zboża: skład chemiczny ziarniaków i jego zmiany podczas rozwoju i dojrzewania; wpływ warunków klimatyczno-glebowych na zmienność skłądu chemicznego ziarna, wpływ nawożenia mineralnego na skład chemiczny ziarna
T-W-4Rośliny motylkowate grubonasienne: skład chemiczny nasion i jego zmiany podczas rozwoju i dojrzewania; wpływ czynników genetycznych i siedliskowych na jakość i zawartość białka w nasionach
T-W-2Transport i dystrybucja substancji pokarmowych a wytwarzanie plonu
T-W-5Rośliny oleiste: skłąd chemiczny nasion, lipidy rozwijających się nasion, wpływ warunków uprawy na zawartość i skład kwasów tłuszczowych w nasionach
T-W-6Ziemnaiaki: skład chemiczny bulw ziemniaków i jego zmiany podczas rozwoju bulw, wpływ warunków uprawy na skład chemiczny bulw
T-W-7Burak cukrowy i inne rośliny okopowe: skład chemiczny korzeni i jego zmiany podczas rozwoju oraz w zależności od warunków uprawy. Warzywa i owoce: Skład chemiczny i jego zmienność podczas rozwoju i dojrzewania
T-W-8Zielonki i trawy: skład chemiczny i jego zmiany podczas ontogenezy, wpływ warunków uprawy na skład chemiczny zielonek
T-W-9Zależność plonów roślin od ich produktywności
T-A-1Doskonalenie cech biochemicznych w czasie wzrostu i rozwoju roślin uprawnych
T-A-2Znaczenie metabolotów wtórnych w plonowaniu
T-A-3Wpływ stresów abiotycznych na plon roślin
T-A-4Problemy uprawy roślin w warunkach skażonego środowiska
Metody nauczaniaM-1Prezentacje multimedialne
M-2Praca grupowa przy interpretacji wyników
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie konspektów ćwiczeń
S-2Ocena formująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawowa wiedzę na temat zmian składu chemicznego w trakcie rozwoju i dojrzewania plonów roślin uprawnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O10- P_U01Student posiada umiejętność oceny wpływu czynników siedliskowych oraz warunków uprawy na skład chemiczny plonów roślin uprawnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U10Potrafi rozpoznawać podstawowe objawy działania czynników biotycznych limitujących plonowanie roślin i im przeciwdziałać
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Cel przedmiotuC-2Student posiada wiedzę na temat wpływu czynników abiotycznych na skład chemiczny plonów roślin uprawnych
Treści programoweT-W-1Fizjologiczno-biochemiczne podstawy plonowania roślin
T-W-3Zboża: skład chemiczny ziarniaków i jego zmiany podczas rozwoju i dojrzewania; wpływ warunków klimatyczno-glebowych na zmienność skłądu chemicznego ziarna, wpływ nawożenia mineralnego na skład chemiczny ziarna
T-W-4Rośliny motylkowate grubonasienne: skład chemiczny nasion i jego zmiany podczas rozwoju i dojrzewania; wpływ czynników genetycznych i siedliskowych na jakość i zawartość białka w nasionach
T-W-2Transport i dystrybucja substancji pokarmowych a wytwarzanie plonu
T-W-5Rośliny oleiste: skłąd chemiczny nasion, lipidy rozwijających się nasion, wpływ warunków uprawy na zawartość i skład kwasów tłuszczowych w nasionach
T-W-6Ziemnaiaki: skład chemiczny bulw ziemniaków i jego zmiany podczas rozwoju bulw, wpływ warunków uprawy na skład chemiczny bulw
T-W-7Burak cukrowy i inne rośliny okopowe: skład chemiczny korzeni i jego zmiany podczas rozwoju oraz w zależności od warunków uprawy. Warzywa i owoce: Skład chemiczny i jego zmienność podczas rozwoju i dojrzewania
T-W-8Zielonki i trawy: skład chemiczny i jego zmiany podczas ontogenezy, wpływ warunków uprawy na skład chemiczny zielonek
T-W-9Zależność plonów roślin od ich produktywności
T-A-1Doskonalenie cech biochemicznych w czasie wzrostu i rozwoju roślin uprawnych
T-A-2Znaczenie metabolotów wtórnych w plonowaniu
T-A-3Wpływ stresów abiotycznych na plon roślin
T-A-4Problemy uprawy roślin w warunkach skażonego środowiska
Metody nauczaniaM-1Prezentacje multimedialne
M-2Praca grupowa przy interpretacji wyników
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie konspektów ćwiczeń
S-2Ocena formująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie ocenić wpływ czynników siedliskowych oraz warunków uprawy na plonowanie roślin
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O10- P_K01Student potrafi ocenić ryzyko produkcji rolniczej na plonowanie roślin
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K05Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt
ROL_1A_K06Ma świadomość ryzyka, potrafi ocenić skutki podejmowanej rolniczej działalności produkcyjnej i jej wpływ na środowisko przyrodnicze
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Student posiada umiejetność opisu podstawowych przemian biochemicznych zachodzących w trakcie wzrostu i rozwoju roślin oraz dojrzewania nasion
C-2Student posiada wiedzę na temat wpływu czynników abiotycznych na skład chemiczny plonów roślin uprawnych
Treści programoweT-W-1Fizjologiczno-biochemiczne podstawy plonowania roślin
T-W-3Zboża: skład chemiczny ziarniaków i jego zmiany podczas rozwoju i dojrzewania; wpływ warunków klimatyczno-glebowych na zmienność skłądu chemicznego ziarna, wpływ nawożenia mineralnego na skład chemiczny ziarna
T-W-4Rośliny motylkowate grubonasienne: skład chemiczny nasion i jego zmiany podczas rozwoju i dojrzewania; wpływ czynników genetycznych i siedliskowych na jakość i zawartość białka w nasionach
T-W-2Transport i dystrybucja substancji pokarmowych a wytwarzanie plonu
T-W-5Rośliny oleiste: skłąd chemiczny nasion, lipidy rozwijających się nasion, wpływ warunków uprawy na zawartość i skład kwasów tłuszczowych w nasionach
T-W-6Ziemnaiaki: skład chemiczny bulw ziemniaków i jego zmiany podczas rozwoju bulw, wpływ warunków uprawy na skład chemiczny bulw
T-W-7Burak cukrowy i inne rośliny okopowe: skład chemiczny korzeni i jego zmiany podczas rozwoju oraz w zależności od warunków uprawy. Warzywa i owoce: Skład chemiczny i jego zmienność podczas rozwoju i dojrzewania
T-W-8Zielonki i trawy: skład chemiczny i jego zmiany podczas ontogenezy, wpływ warunków uprawy na skład chemiczny zielonek
T-W-9Zależność plonów roślin od ich produktywności
T-A-1Doskonalenie cech biochemicznych w czasie wzrostu i rozwoju roślin uprawnych
T-A-2Znaczenie metabolotów wtórnych w plonowaniu
T-A-3Wpływ stresów abiotycznych na plon roślin
T-A-4Problemy uprawy roślin w warunkach skażonego środowiska
Metody nauczaniaM-1Prezentacje multimedialne
M-2Praca grupowa przy interpretacji wyników
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie konspektów ćwiczeń
S-2Ocena formująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi oszacować wpływ produkcji rolniczej na plonowanie roślin
3,5
4,0
4,5
5,0