Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TRL_2A_J02_W01 | Student poznaje bazy i serwisy informacyjne oraz katalogi biblioteczne, w których może poszukiwać materiałów do pracy dyplomowej. Poznaje techniki i sposoby formułowania zapytań i przeszukiwania zasobów baz. Wie, że pełne teksty czasopism mogą być dostępne w ramach Open Access lub w zasobach ZUT oraz wie, że z licencyjnych baz danych może korzystać poprzez VPN również z komputerów spoza sieci ZUT. Zna zasady sporządzania wykazów wykorzystanej literatury samodzielnie lub przy pomocy dostępnych menadżerów bibliografii. Jest świadom aspektów etycznych pracy naukowej oraz zna podstawy prawa autorskiego. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TRL_2A_W29 | ma określony zasób wiedzy dotyczący komunikacji społecznej, obejmujący podstawy public relations, planowanie działania w public relations, środki i formy komunikacji społecznej (Internet, media, okazje specjalne itd.), czynnik wpływające na metody komunikowania się, komunikację wewnątrz instytucjonalną i ze zbiorowością zewnętrzną, zagadnienia etyczne i prawne związane z komunikacją społeczną, przydatną do rozpoznawania różnorodnych rozwiązań komunikacji społecznej i konieczności ich zastosowania w funkcjonowaniu podmiotów gospodarczych; |
---|
TRL_2A_W11 | ma wiedzę w zakresie metodologii badań naukowych, obejmującą ogólną strukturę i układ prac naukowych, problemy, tezy i hipotezy naukowe, metody badań naukowych, opracowywanie i przedstawianie wyników badań, umożliwiającą wykonywanie prac naukowo-badawczych o tematyce związanej z kierunkiem studiów |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R2A_W02 | ma zaawansowaną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
---|
R2A_W05 | wykazuje znajomość zaawansowanych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka |
R2A_W09 | zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA2_W03 | ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej |
---|
InzA2_W04 | ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej |
Cel przedmiotu | C-1 | Student poznaje bazy i serwisy informacyjne oraz katalogi biblioteczne, w których może poszukiwać materiałów do pracy dyplomowej. Poznaje techniki i sposoby formułowania zapytań i przeszukiwania zasobów baz. Dowiaduje się jak dotrzeć do pełnych tekstów czasopism jeśli są dostępne w ramach Open Access lub w zasobach ZUT oraz dowiaduje się, że z licencyjnych baz danych może korzystać poprzez VPN również z komputerów spoza sieci ZUT. Będzie potrafił sporządzać wykaz wykorzystanej literatury samodzielnie lub przy pomocy dostępnych menadżerów bibliografii. Pozna aspekty etyczne pracy naukowej oraz podstawy prawa autorskiego. |
---|
Treści programowe | T-W-1 | 1. System informacyjno-biblioteczny ZUT
2. Źródła informacji naukowej:
- bazy bibliograficzno-abstraktowe
- serwisy pełnotekstowe książek i czasopism – polskie i zagraniczne, dziedzinowe, multidyscyplinarne
- informacja patentowa
3. Dostęp do baz licencyjnych spoza sieci ZUT:
- hasła i kody dostępu
- VPN – wirtualna siec prywatna
4. Wypożyczenia międzybiblioteczne
5. Zasoby bibliotek Szczecina i regionu (RoKaBiSz – rozproszony katalog bibliotek
Szczecina, ZBC – Zachodniopomorska Biblioteka Cyfrowa)
6. Bibliografia załącznikowa, przypisy bibliograficzne
7. Programy do tworzenia bibliografii załącznikowych
8. Praktyczne wyszukiwanie informacji w bazach
9. Plagiat, prawo autorskie (podstawy) |
---|
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny |
---|
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie na podstawie obecności |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Zaliczenie na podstawie obecności |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |