Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Techniki Morskiej i Transportu - Chłodnictwo i Klimatyzacja (S1)

Sylabus przedmiotu Bezpieczeństwo transportu żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Chłodnictwo i Klimatyzacja
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk technicznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Bezpieczeństwo transportu żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Logistyki i Ekonomiki Transportu
Nauczyciel odpowiedzialny Ludmiła Filina-Dawidowicz <Ludmila.Filina@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 7 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 45 3,00,70zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 15 1,00,30zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Brak

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy z zakresu zasad bezpieczeństwa podczas transportu żywności
C-2Przekazanie umiejętności w zakresie analizy funkcjonowania łancucha transportu żywności
C-3Nabycie swiadomosci ryzyka występującego podczas transportu żywności

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Pojęcie jakości i bezpieczeństwa towarów żywnościowych.3
T-A-2Warunki zapewnienia bezpieczenstwa żywności transportowanej różnymi środkami transportu.3
T-A-3Analiza funkcjonowania wybranego łańcucha transportu żywności.4
T-A-4Analiza czynników ryzyka i sytuacji prowadzacych do utraty jakości żywności podczas jej transportu.4
T-A-5Zaliczenie1
15
wykłady
T-W-1Przedstawienie programu przedmiotu, literatury i zasad zaliczenia przedmiotu.1
T-W-2Pojęcie jakości i bezpieczeństwa towarów żywnościowych.2
T-W-3Znakowanie i opakowanie żywności.3
T-W-4Pojęcie i podstawowe ogniwa łańcucha transportowego.3
T-W-5Infrastruktura liniowa i punktowa różnych gałęzi transportu uczestnicząca w transporcie żywności.9
T-W-6Klasyfikacja zagrożeń w łańcuchu transportowym żywności (fizyczne, chemiczne, biologiczne itp.).3
T-W-7Warunki zapewnienia bezpieczeństwa podczas przewozu, przeładunku i przechowywania żywności (techniczno-technologiczne, organizacyjne, ekonomiczne itp.).6
T-W-8Bezpieczeństwo obsługi ładunków szybko psujących się w portach morskich i centrach logistycznych.6
T-W-9Sposoby zapobiegania utraty jakości produktów spożywczych. Właściwe przygotowanie ładunku do przewozu.3
T-W-10Analiza sytuacji prowadzących do utraty jakości żywności podczas transportu.6
T-W-11Zaliczenie wykładów.3
45

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach i zaliczeniu15
A-A-2Przygotowanie się do zajęć i zaliczenia10
25
wykłady
A-W-1Udział w zajęciach45
A-W-2Studiowanie literatury i czasopism fachowych15
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia15
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające / wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych, objaśnienie, wyjaśnienie
M-2Metody problemowe / wykład problemowy
M-3Metody aktywizujące / dyskusja dydaktyczna (burza mózgów)
M-4Metody praktyczne / ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Egzamin w postaci testu wielokrotnego wyboru podsumowujący efekty kształcenia zdobyte podczas wykładów.
S-2Ocena formująca: Okresowa ocena bieżąca efektów kształcenia podczas pracy studenta na wykładach.
S-3Ocena formująca: Okresowa ocena bieżąca efektów kształcenia podczas pracy studenta na ćwiczeniach audytoryjnych

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
CK_1A_C18-1_W01
Student ma wiedzę z zakresu bezpieczeństwa przewozu żywności
CK_1A_W12T1A_W08, T1A_W09InzA_W04C-1T-W-6, T-W-7, T-W-3, T-W-10, T-W-9, T-W-5, T-W-2, T-W-1, T-W-8, T-W-4M-3, M-2, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
CK_1A_C18-1_U01
Student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania łańcucha transportowego żywności
CK_1A_U11T1A_U12, T1A_U13InzA_U05C-2T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-4S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
CK_1A_C18-1_K01
Student ma świadomość ryzyka wystepujacego podczas transportu i przechowywania żywności
CK_1A_K04T1A_K05InzA_K01C-3T-A-4, T-W-6, T-W-10M-3, M-4S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
CK_1A_C18-1_W01
Student ma wiedzę z zakresu bezpieczeństwa przewozu żywności
2,0Student nie wykazuje żadnej wiedzy adekwatnej do efektu kształcenia
3,0Student wykazuje elementarna wiedzę adekwatną do efektu kształcenia
3,5Student poprawnie identyfikuje podstawowe zagadnienia wymaganego przez efekt zakresu kształcenia
4,0Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,5Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie oraz uzupełniającą wiedzę literaturową
5,0Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, uzupełniającą wiedzę literaturową oraz wiedzę praktyczną

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
CK_1A_C18-1_U01
Student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania łańcucha transportowego żywności
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentowac umiejetności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,0Student prezentuje elementarne umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,5Student prezentuje podstawowe umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,0Student prezentuje pełnie umiejętności w wymaganym zakresie efektu kształcenia
4,5Student prezentuje pełnie umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym zakresie efektu kształcenia.
5,0Student prezentuje pełnie umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym zakresie efektu kształcenia, a także proponuje modyfikację rozwiazań.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
CK_1A_C18-1_K01
Student ma świadomość ryzyka wystepujacego podczas transportu i przechowywania żywności
2,0Student nie wykazuje zadnych kompetencji wymaganych przez efekt kształcenia
3,0Student wykazuje elementarne kompetencje społeczne adekwatne do efektu kształcenia
3,5Student wykazuje podstawowe kompetencje społeczne w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,0Student wykazuje pełnie oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,5Student wykazuje pełnie oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie i wykazuje przedsiebiorczość
5,0Student wykazuje pełnie oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, wykazuje przedsiebiorczość i ma swiadomość swojej roli

Literatura podstawowa

  1. Krystek R. (red.), Zintegrowany system bezpieczeństwa transportu. Tom 1. Diagnoza bezpieczeństwa transportu w Polsce, WKŁ, Warszawa, 2009
  2. Gaziński B. (red.), Technika chłodnicza dla praktyków. Przechowalnictwo i transport, Systherm - Technik, Poznań, 2013, II rozszerzone
  3. Food quality and safety systems: a training manual on food hygiene and the Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) system, FAO, 1998
  4. Studzinski A., Eksploatacja chłodniowców, Trademar, Gdynia, 2005
  5. Bonca Z., Dziubek R., Budowa i eksploatacja kontenerów chłodniczych, Wyd. WSM, Gdynia, 1994

Literatura dodatkowa

  1. Gruda Z., Postolski J., Zamrażanie żywności, WNT, Warszawa, 2011

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Pojęcie jakości i bezpieczeństwa towarów żywnościowych.3
T-A-2Warunki zapewnienia bezpieczenstwa żywności transportowanej różnymi środkami transportu.3
T-A-3Analiza funkcjonowania wybranego łańcucha transportu żywności.4
T-A-4Analiza czynników ryzyka i sytuacji prowadzacych do utraty jakości żywności podczas jej transportu.4
T-A-5Zaliczenie1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przedstawienie programu przedmiotu, literatury i zasad zaliczenia przedmiotu.1
T-W-2Pojęcie jakości i bezpieczeństwa towarów żywnościowych.2
T-W-3Znakowanie i opakowanie żywności.3
T-W-4Pojęcie i podstawowe ogniwa łańcucha transportowego.3
T-W-5Infrastruktura liniowa i punktowa różnych gałęzi transportu uczestnicząca w transporcie żywności.9
T-W-6Klasyfikacja zagrożeń w łańcuchu transportowym żywności (fizyczne, chemiczne, biologiczne itp.).3
T-W-7Warunki zapewnienia bezpieczeństwa podczas przewozu, przeładunku i przechowywania żywności (techniczno-technologiczne, organizacyjne, ekonomiczne itp.).6
T-W-8Bezpieczeństwo obsługi ładunków szybko psujących się w portach morskich i centrach logistycznych.6
T-W-9Sposoby zapobiegania utraty jakości produktów spożywczych. Właściwe przygotowanie ładunku do przewozu.3
T-W-10Analiza sytuacji prowadzących do utraty jakości żywności podczas transportu.6
T-W-11Zaliczenie wykładów.3
45

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach i zaliczeniu15
A-A-2Przygotowanie się do zajęć i zaliczenia10
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w zajęciach45
A-W-2Studiowanie literatury i czasopism fachowych15
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia15
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaCK_1A_C18-1_W01Student ma wiedzę z zakresu bezpieczeństwa przewozu żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówCK_1A_W12ma uporządkowaną wiedzę dotyczącą funkcjonowania chłodniczych systemów logistycznych i transportowych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_W08ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej
T1A_W09ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu zasad bezpieczeństwa podczas transportu żywności
Treści programoweT-W-6Klasyfikacja zagrożeń w łańcuchu transportowym żywności (fizyczne, chemiczne, biologiczne itp.).
T-W-7Warunki zapewnienia bezpieczeństwa podczas przewozu, przeładunku i przechowywania żywności (techniczno-technologiczne, organizacyjne, ekonomiczne itp.).
T-W-3Znakowanie i opakowanie żywności.
T-W-10Analiza sytuacji prowadzących do utraty jakości żywności podczas transportu.
T-W-9Sposoby zapobiegania utraty jakości produktów spożywczych. Właściwe przygotowanie ładunku do przewozu.
T-W-5Infrastruktura liniowa i punktowa różnych gałęzi transportu uczestnicząca w transporcie żywności.
T-W-2Pojęcie jakości i bezpieczeństwa towarów żywnościowych.
T-W-1Przedstawienie programu przedmiotu, literatury i zasad zaliczenia przedmiotu.
T-W-8Bezpieczeństwo obsługi ładunków szybko psujących się w portach morskich i centrach logistycznych.
T-W-4Pojęcie i podstawowe ogniwa łańcucha transportowego.
Metody nauczaniaM-3Metody aktywizujące / dyskusja dydaktyczna (burza mózgów)
M-2Metody problemowe / wykład problemowy
M-1Metody podające / wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych, objaśnienie, wyjaśnienie
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Okresowa ocena bieżąca efektów kształcenia podczas pracy studenta na wykładach.
S-1Ocena podsumowująca: Egzamin w postaci testu wielokrotnego wyboru podsumowujący efekty kształcenia zdobyte podczas wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie wykazuje żadnej wiedzy adekwatnej do efektu kształcenia
3,0Student wykazuje elementarna wiedzę adekwatną do efektu kształcenia
3,5Student poprawnie identyfikuje podstawowe zagadnienia wymaganego przez efekt zakresu kształcenia
4,0Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,5Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie oraz uzupełniającą wiedzę literaturową
5,0Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, uzupełniającą wiedzę literaturową oraz wiedzę praktyczną
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaCK_1A_C18-1_U01Student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania łańcucha transportowego żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówCK_1A_U11potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić istniejące rozwiązania techniczne stosowane w chłodnictwie i klimatyzacji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_U12potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
T1A_U13potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
Cel przedmiotuC-2Przekazanie umiejętności w zakresie analizy funkcjonowania łancucha transportu żywności
Treści programoweT-A-1Pojęcie jakości i bezpieczeństwa towarów żywnościowych.
T-A-2Warunki zapewnienia bezpieczenstwa żywności transportowanej różnymi środkami transportu.
T-A-3Analiza funkcjonowania wybranego łańcucha transportu żywności.
T-A-4Analiza czynników ryzyka i sytuacji prowadzacych do utraty jakości żywności podczas jej transportu.
Metody nauczaniaM-4Metody praktyczne / ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Okresowa ocena bieżąca efektów kształcenia podczas pracy studenta na ćwiczeniach audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentowac umiejetności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,0Student prezentuje elementarne umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,5Student prezentuje podstawowe umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,0Student prezentuje pełnie umiejętności w wymaganym zakresie efektu kształcenia
4,5Student prezentuje pełnie umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym zakresie efektu kształcenia.
5,0Student prezentuje pełnie umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym zakresie efektu kształcenia, a także proponuje modyfikację rozwiazań.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaCK_1A_C18-1_K01Student ma świadomość ryzyka wystepujacego podczas transportu i przechowywania żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówCK_1A_K04ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki środowiskowe wykonywanej działalności w zakresie eksploatacji systemów chłodniczych i klimatyzacyjnych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_K05prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-3Nabycie swiadomosci ryzyka występującego podczas transportu żywności
Treści programoweT-A-4Analiza czynników ryzyka i sytuacji prowadzacych do utraty jakości żywności podczas jej transportu.
T-W-6Klasyfikacja zagrożeń w łańcuchu transportowym żywności (fizyczne, chemiczne, biologiczne itp.).
T-W-10Analiza sytuacji prowadzących do utraty jakości żywności podczas transportu.
Metody nauczaniaM-3Metody aktywizujące / dyskusja dydaktyczna (burza mózgów)
M-4Metody praktyczne / ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Okresowa ocena bieżąca efektów kształcenia podczas pracy studenta na ćwiczeniach audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie wykazuje zadnych kompetencji wymaganych przez efekt kształcenia
3,0Student wykazuje elementarne kompetencje społeczne adekwatne do efektu kształcenia
3,5Student wykazuje podstawowe kompetencje społeczne w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,0Student wykazuje pełnie oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,5Student wykazuje pełnie oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie i wykazuje przedsiebiorczość
5,0Student wykazuje pełnie oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, wykazuje przedsiebiorczość i ma swiadomość swojej roli