Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N1)

Sylabus przedmiotu Chów i hodowla kotów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Chów i hodowla kotów
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Genetyki i Ogólnej Hodowli Zwierząt
Nauczyciel odpowiedzialny Marek Kmieć <Marek.Kmiec@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marek Kmieć <Marek.Kmiec@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 7 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 12 1,20,60zaliczenie
wykładyW3 8 0,80,40zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu anatomi, fizjologii i genetyki zwierzat.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z zasadami i specyfiką chowu i hodowli kotów.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Topografia, fizjologia układów oraz specyfika zmysłów kota.1
T-L-2Charakterystyka ras kotów i ich podział na klasy.2
T-L-3Genetyka jakości włosa i ubarwienia kotów.2
T-L-4Specyfika rozrodu kotów oraz pielęgnacja kotki i miotu. Organizacja hodowli kotów na swiecie.3
T-L-5Udział w międzynarodowej wystawie kotów.4
12
wykłady
T-W-1Ogólna charakterystyka rodziny kotowatych i historia kota domowego. Pokrój i anatomia kota. .2
T-W-2Różnorodność ras oraz kocie wystawy. Dziedziczne uwarunkowania jakości i barwy okrywy włosowej.3
T-W-3Wady i choroby dziedziczne. Zachowania kota. Żywienie i pielegnacja kota. Rozmanażanie i odchów kociąt.2
T-W-4Kot w religii, sztuce i w codziennym życiu człowieka - kocia magia.1
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach12
A-L-2Samodzielne przygotowanie prezentacji multimedialnej.10
A-L-3Samodzielne studiowanie wskazanego piśmiennictwa12
A-L-4Sprawdzian2
36
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.8
A-W-2Samodzielne studiowanie literaury dotczącej zagadnień omawianych na wykładach.10
A-W-3Przygotowanie krótkiej prezentacji multimedialnej dotyczacej jednego z zagadnień omawianych na wykładach.6
24

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne. Ocena prezentacji prygotowanych przez studentów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C06.3_W01
Student ma podstawową wiedzę z zakresu: - anatomi, - topografii, - fizjologii, - narządów zmysłów; - genetyki umaszczenia i jakości okrywy włosowej kotów; - z zakresu rozrodu, pielęgnacji i wychowania kotów, - organizacji i jej znaczenia hodowli kotów na Świecie.
Kn_1P_W06, Kn_1P_W11R1P_W01, R1P_W04, R1P_W05, R1P_W06, R1P_W08, R1P_W09InzP_W01, InzP_W02, InzP_W03, InzP_W04, InzP_W06C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C06.3_U01
Student potrafi samodzielnie zaprezentować i właściwie interpretować zdobytą wiedzę z zakresu praktycznego wykorzystania w życiu codziennym.
Kn_1P_U03, Kn_1P_U08R1P_U01, R1P_U03, R1P_U05, R1P_U06, R1P_U07InzP_U01, InzP_U02, InzP_U03, InzP_U06, InzP_U09, InzP_U11C-1T-L-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C06.3_K01
Student potrafi prezentować właściwą postawę proekologiczną, wykazuje się odpowiedzialnością w stosunku do zwierząt i środowiska naturalnego, wykazuje się odpowiedzialnością za dobrostan zwierząt.
Kn_1P_K07, Kn_1P_K01R1P_K03, R1P_K04, R1P_K05, R1P_K06InzP_K01C-1T-L-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C06.3_W01
Student ma podstawową wiedzę z zakresu: - anatomi, - topografii, - fizjologii, - narządów zmysłów; - genetyki umaszczenia i jakości okrywy włosowej kotów; - z zakresu rozrodu, pielęgnacji i wychowania kotów, - organizacji i jej znaczenia hodowli kotów na Świecie.
2,0
3,0Student swobodnie prawidłowo opisuje i nazywa poszczeglne partie ciała kota. Student z łatwością rozpoznaje i właściwie przypisuje poszczególne rasy kotów do ich klasyfikacji wg FIFE, TICA i WCF. Ma podstwowe pojecie o organizacji hodowli i organizacji wystaw hodowlanych oraz zasadach oceny zwierzat na wystawach..
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C06.3_U01
Student potrafi samodzielnie zaprezentować i właściwie interpretować zdobytą wiedzę z zakresu praktycznego wykorzystania w życiu codziennym.
2,0
3,0Student samodzielnie dość swobodnie prezentuje zdobytą wiedzę
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C06.3_K01
Student potrafi prezentować właściwą postawę proekologiczną, wykazuje się odpowiedzialnością w stosunku do zwierząt i środowiska naturalnego, wykazuje się odpowiedzialnością za dobrostan zwierząt.
2,0
3,0Student wykazuje sie odpowiedzialnością za dobrostan zwierząt ma podstawową umiejętność postępowania z tymi zwierzetami i wykazuje właściwą wrazliwość na ich potrzeby.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Koty, SBM, Warszawa, 2013, I
  2. Metz G., Rasy kotów, Muza, 2007
  3. Jackson Galaxy, Joel Derfner, Kocia magia., Burda Książki, Warszawa, 2014
  4. John Bradshaw, Zrozumieć kota, Czarna Owca, 2015, I
  5. Desmond Morris, Dlaczego kot mruczy, Książka i Wiedza, Warszawa, 1996, II
  6. Brigitte Rauth-Widmann, Kocia mowa. Zachowanie. Dźwięki. Język ciała., Muza S.A., Warszawa, 2015
  7. Hannelore Grimm, Wychowywanie kota.. Pielęgnacja. Żywienie. Opieka, Muza S.A., Warszawa, 2014
  8. Laurence Bobis, Kot. Hostoria i legendy., Avalon, Kraków, 2008

Literatura dodatkowa

  1. Palmer J., Koty i kocięta, Muza, Warszawa, 2004
  2. Tymiński W., Koty - encyklopedia hodowcy., Skarbnica wiedzy, 2004
  3. Spangenberg R., Choroby kotów, AWM, Janki, k. Warszawy, 2004
  4. Isabella Lauer, Koty. Jak być szczęśliwym właścicielem kota., MAK, Bremen, 2012
  5. Alexa Capra, Koty, Mozaika, WARSZAWA, 2005
  6. Franciszek J. Klimek, Koty są dobre na wszystko, Fundacja Kultury i Sztuki Europejskiej ARS LONGA, Kraków, 2014

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Topografia, fizjologia układów oraz specyfika zmysłów kota.1
T-L-2Charakterystyka ras kotów i ich podział na klasy.2
T-L-3Genetyka jakości włosa i ubarwienia kotów.2
T-L-4Specyfika rozrodu kotów oraz pielęgnacja kotki i miotu. Organizacja hodowli kotów na swiecie.3
T-L-5Udział w międzynarodowej wystawie kotów.4
12

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ogólna charakterystyka rodziny kotowatych i historia kota domowego. Pokrój i anatomia kota. .2
T-W-2Różnorodność ras oraz kocie wystawy. Dziedziczne uwarunkowania jakości i barwy okrywy włosowej.3
T-W-3Wady i choroby dziedziczne. Zachowania kota. Żywienie i pielegnacja kota. Rozmanażanie i odchów kociąt.2
T-W-4Kot w religii, sztuce i w codziennym życiu człowieka - kocia magia.1
8

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach12
A-L-2Samodzielne przygotowanie prezentacji multimedialnej.10
A-L-3Samodzielne studiowanie wskazanego piśmiennictwa12
A-L-4Sprawdzian2
36
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.8
A-W-2Samodzielne studiowanie literaury dotczącej zagadnień omawianych na wykładach.10
A-W-3Przygotowanie krótkiej prezentacji multimedialnej dotyczacej jednego z zagadnień omawianych na wykładach.6
24
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C06.3_W01Student ma podstawową wiedzę z zakresu: - anatomi, - topografii, - fizjologii, - narządów zmysłów; - genetyki umaszczenia i jakości okrywy włosowej kotów; - z zakresu rozrodu, pielęgnacji i wychowania kotów, - organizacji i jej znaczenia hodowli kotów na Świecie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W06Zna metody chowu, oceny wartości hodowlanej i użytkowej zwierząt oraz metody selekcji i rodzaje krzyżowania zwierząt
Kn_1P_W11Zna podstawowe techniki wykorzystywane w analizie jakości i wartości odżywczej karm oraz zakres ich zastosowań oraz zasady bezpiecznej pracy w laboratorium
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_W01ma ogólną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych o charakterze aplikacyjnym dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1P_W04ma wiedzę ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrodzie nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1P_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narzędzi, materiałów i ich praktycznych zastosowań pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1P_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach
R1P_W08ma podstawową wiedzę w zakresie utrzymania urządzeń, obiektów i systemów technicznych i technologii typowych dla obszarów rolniczych, leśnych i przetwórstwa rolno-spożywczego dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1P_W09ma podstawową wiedzę w zakresie standardów i norm technicznych związanych ze studiowanym kierunkiem studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzP_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzP_W03ma podstawową wiedzę w zakresie utrzymania obiektów i systemów typowych dla studiowanego kierunku studiów
InzP_W04ma podstawową wiedzę w zakresie standardów i norm technicznych w zakresie studiowanego kierunku studiów
InzP_W06ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zasadami i specyfiką chowu i hodowli kotów.
Treści programoweT-W-1Ogólna charakterystyka rodziny kotowatych i historia kota domowego. Pokrój i anatomia kota. .
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne. Ocena prezentacji prygotowanych przez studentów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student swobodnie prawidłowo opisuje i nazywa poszczeglne partie ciała kota. Student z łatwością rozpoznaje i właściwie przypisuje poszczególne rasy kotów do ich klasyfikacji wg FIFE, TICA i WCF. Ma podstwowe pojecie o organizacji hodowli i organizacji wystaw hodowlanych oraz zasadach oceny zwierzat na wystawach..
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C06.3_U01Student potrafi samodzielnie zaprezentować i właściwie interpretować zdobytą wiedzę z zakresu praktycznego wykorzystania w życiu codziennym.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U03Posiada podstawową umiejętność oceny zjawisk wpływających na stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych. Umie zatosować podstawowe prawa biologiczne, w tym genetyczne, oraz potrafi przewidzieć pozytywne i negatywne skutki ich działania u różnych zwierząt, w tym udomowionych
Kn_1P_U08Potrafi interpretować zachowanie i stany emocjonalne zwierząt podczas ich obserwacji i pracy z nimi
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1P_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1P_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1P_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R1P_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia umiejętności inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzP_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich i prostych problemów badawczych metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzP_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - integrować wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zastosować podejście systemowe, uwzględniające także aspekty pozatechniczne
InzP_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację złożonych zadań inżynierskich, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów, w tym zadań nietypowych, uwzglęniając ich aspekty pozatechniczne
InzP_U09ma doświadczenie w rozwiązywaniu praktycznych zadań, zdobyte w środowisku zajmującym się zawodowo działalnością inżynierską oraz związane z wykorzystaniem materiałów i narzędzi odpowiednich dla studiowanego kierunku studiów
InzP_U11ma umiejętność korzystania i doświadczenie w korzystaniu z norm i standardów w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zasadami i specyfiką chowu i hodowli kotów.
Treści programoweT-L-1Topografia, fizjologia układów oraz specyfika zmysłów kota.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne. Ocena prezentacji prygotowanych przez studentów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student samodzielnie dość swobodnie prezentuje zdobytą wiedzę
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C06.3_K01Student potrafi prezentować właściwą postawę proekologiczną, wykazuje się odpowiedzialnością w stosunku do zwierząt i środowiska naturalnego, wykazuje się odpowiedzialnością za dobrostan zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K07Docenia znaczenie kynologii i dyscyplin pokrewnych dla prawidłowego rozwoju społeczności lokalnych i regionalnych
Kn_1P_K01Ma świadomość roli i znaczenia zwierząt domowych w życiu człowieka
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1P_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1P_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1P_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zasadami i specyfiką chowu i hodowli kotów.
Treści programoweT-L-1Topografia, fizjologia układów oraz specyfika zmysłów kota.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny wspomagany prezentacjami multimedialnymi.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie pisemne. Ocena prezentacji prygotowanych przez studentów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje sie odpowiedzialnością za dobrostan zwierząt ma podstawową umiejętność postępowania z tymi zwierzetami i wykazuje właściwą wrazliwość na ich potrzeby.
3,5
4,0
4,5
5,0