Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki - Zarządzanie i inżynieria produkcji (S1)
Sylabus przedmiotu Zarządzanie produkcją, usługami, jakością i bezpieczeństwem:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie i inżynieria produkcji | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk technicznych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zarządzanie produkcją, usługami, jakością i bezpieczeństwem | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Instytut Technologii Mechanicznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Andrzej Jardzioch <Andrzej.Jardzioch@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Eliza Jarysz-Kamińska <Eliza.Jarysz@zut.edu.pl>, Maciej Krzemieniecki <Maciej.Krzemieniecki@zut.edu.pl>, Andrzej Kwintowski <Andrzej.Kwintowski@zut.edu.pl>, Agnieszka Terelak-Tymczyna <Agnieszka.Terelak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 6,0 | ECTS (formy) | 6,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | student powinien posiadać podstawową wiedzę z ekonomii i zarządzania |
W-2 | Znajomość podstawowych pojęć i zagadnień dotyczących budowy, organizacji i funkcjonowania przedsiębiorstw. |
W-3 | Student powinien posiadać podstawową znajomość zarządzania jakością i personelem oraz podstaw oprogramowania |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie z zasadami, metodami i narzędziami planowania, organizowania, kontrolowania i koordynowania działalności w produkcji i usługach |
C-2 | Ukształtowanie umiejętności analizowania przedsiębiorstwa w jego otoczeniu wewnętrznym i zewnetrznym |
C-3 | Zapoznanie ze strukturą procesów produkcyjnych: typy, formy i odmiany produkcjii |
C-4 | Zapoznanie z wybranymi procesowymi koncepcjami zarządzania oraz z technologiami informatycznymi zapewniajacymi możliwość ich zastosowania |
C-5 | Zapoznanie z funkcjami odrebnchi modułów Zintegrowanych Systemów Informatycznych (TQM, JIT i inne) |
C-6 | Ukształtowanie pro-jakościowego rozumienia celu przedsiębiorstwa. |
C-7 | Poznanie koncepcji zarządzania jakością. |
C-8 | Budowa systemu zarządzania jakością według wymagań norm ISO serii 9000. |
C-9 | Zapoznanie studentów z technikiami przeprowadzanie audytów oraz analizy ryzyka różnych domen bezpieczeństwa |
C-10 | Ukształtowanie umiejętnosci identyfikowania i klasyfikacji zasobów, podatności, zagrożeń, oszacowania ryzyka, tworzenia polityki zarządzania bezpieczeństwem w organizacji. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
T-P-1 | Projekt koncepcyjny przykładowego systemu produkcyjnego | 15 |
T-P-2 | Analiza funkcjonowania wybranych elementów systemu zarządzania ze szczególnym uwzględnieniem podejścia procesowego i obligatoryjnych wymagań systemu zarządzania | 15 |
T-P-3 | Przeprowadzenie analizy ryzyka przykładowego produktu( maszyny, urzadzania ,instalacji), procesu lub stanowiska pracy. | 15 |
45 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Charakterystyka przedsiębiorstwa, rodzaje procesów produkcyjnych, analiza otoczenia systemu produkcyjnego, podstawowe decyzje związane z produkcją i usługami. | 10 |
T-W-2 | Podejście systemowe do zarządzania produkcja i usługami, otoczenie wewnętrzne i zewnętrzne przedsiębiorstwa, struktura produkcyjna, typy, formy i odmiany produkcji, typy procesów i strumieni produkcyjnych. | 10 |
T-W-3 | Formy przepływu materiałów w procesie produkcyjnym, metody projektowania przepływu materiałów, cykl życia produktu, doskonalenie cyklu produkcyjnego. | 10 |
T-W-4 | Normalizacja w zakresie zarządzania jakością, Wybrane pojęcia w zakresie SZJ wg PN-EN ISO 9000:2015. Podejście procesowe/ cykl PDCA/ podejście oparte na ryzyku. Zarządzanie ukierunkowane na trwały sukces organizacji wg PN-EN ISO 9004:2010. Przedsiębiorstwo jako system otwarty/ kontekst organizacji. | 7 |
T-W-5 | Wymagania Systemu Zarządzania Jakością oparte na normie ISO 9001. | 8 |
T-W-6 | Wprowadzenie do zarządzania bezpieczeństwem w przedsiębiorstwie, proces analizy i oszacowania ryzyka, orzegla metodyk analizy ryzyka | 7 |
T-W-7 | Systemy zarządzania bezpieczeństwem ze szczególnym uwzglednieniem bezpieczeństwa i higieny pracy, bezpieczeństwa wyrobu, bezpieczeństwa informacyjnego oraz bezpieczeństwa żywności w przemyśle spożywczym. | 8 |
60 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
A-P-1 | uczestnictwo w zajęciach | 45 |
A-P-2 | Przygotowanie sprawozdania | 15 |
A-P-3 | Konsultacje | 5 |
A-P-4 | Realizacja zadania problemowego | 25 |
90 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 60 |
A-W-2 | Przygotowanie do egzaminu | 16 |
A-W-3 | Obecność na egzaminie | 2 |
A-W-4 | Udział w konsultacjach do wykładu | 6 |
A-W-5 | Przygotowanie do zajęć | 6 |
90 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykad informacyjny |
M-2 | Gry dydaktyczne |
M-3 | Dyskusja dydaktyczna |
M-4 | Pokaz z użyciem środków multimedialnych |
M-5 | Ćwiczenia przedmiotowe w oparciu o dyskusję dydaktyczną i prezentację. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Oceny wyników z cząstkowych zadań |
S-2 | Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny |
S-3 | Ocena formująca: Ocena aktywności udziału w dyskusjach |
S-4 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZIIP_1A_C07_W02 - zna typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych | ZIIP_1A_W13, ZIIP_1A_W16 | T1A_W02, T1A_W03, T1A_W04, T1A_W05, T1A_W06, T1A_W07, T1A_W09, T1A_W11 | InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04 | C-4, C-5, C-1, C-3 | T-W-3 | M-1, M-3, M-4 | S-2, S-3 |
ZIIP_1A_C07_W03 Student potrafi zdefiniować pojęcia związane z zarządzaniem jakością. | ZIIP_1A_W14, ZIIP_1A_W16 | T1A_W02, T1A_W03, T1A_W04, T1A_W05, T1A_W07, T1A_W09, T1A_W11 | InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05 | C-7, C-8 | T-P-2 | M-5 | S-4 |
ZIIP_1A_C07_W04 Student potrafi scharakteryzować wybrane elementy systemu zarządzania jakością oraz procesy zachodzące w organizacji. | ZIIP_1A_W09, ZIIP_1A_W16 | T1A_W02, T1A_W03, T1A_W04, T1A_W05, T1A_W07, T1A_W08, T1A_W09, T1A_W11 | InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04 | C-7, C-8 | T-W-5 | M-5 | — |
ZIIP_1A_C07_W05 Student ma wiedzę z zakresu systemów zarządzania bezpieczeństwem w przedsiebiorstwie ze szczególnym uwzglednieniem bezpieczeństwa i higieny pracy, bezpieczeństwa wyrobu, bezpieczeństwa informacyjnego. Zna metody identyfikacji zagrożeń oraz przeprowadzania analizy ryzyka dla dowolnego przedsiębiorstwa. | ZIIP_1A_W03, ZIIP_1A_W09, ZIIP_1A_W13, ZIIP_1A_W14, ZIIP_1A_W16 | T1A_W02, T1A_W03, T1A_W04, T1A_W05, T1A_W06, T1A_W07, T1A_W08, T1A_W09, T1A_W11 | InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05 | C-9 | T-W-6, T-W-7 | — | — |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZIIP_1A_C07_U02 -umie analizować otoczenie firmy produkcyjnej i usługowej oraz wewnętrzną sytuację ekonomiczną w celu formułowania strategii rozwoju firmy | ZIIP_1A_U13, ZIIP_1A_U07, ZIIP_1A_U14, ZIIP_1A_U16 | T1A_U01, T1A_U02, T1A_U03, T1A_U04, T1A_U07, T1A_U08, T1A_U10, T1A_U12, T1A_U13, T1A_U14, T1A_U15, T1A_U16 | InzA_U01, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08 | C-2, C-1, C-3 | T-W-2, T-W-1 | M-1, M-3, M-4 | S-2 |
ZIIP_1A_C07_U03 Student posiada umiejętność analizy sytuacji, opracowywania interpretacji przedsięwzięć w kontekście zarządzania jakością. | ZIIP_1A_U05, ZIIP_1A_U14 | T1A_U01, T1A_U08, T1A_U10, T1A_U12, T1A_U13, T1A_U14, T1A_U15, T1A_U16 | InzA_U01, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08 | C-6, C-7, C-8 | T-W-5, T-W-4 | M-5 | S-4 |
ZIIP_1A_C07_U04 Student potrafi weryfikować działania zapobiegawcze i korygujące oraz sporządzać niezbędną dokumentację jakościową | ZIIP_1A_U05, ZIIP_1A_U06, ZIIP_1A_U20 | T1A_U01, T1A_U10, T1A_U11, T1A_U12, T1A_U13, T1A_U14, T1A_U15, T1A_U16 | InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08 | C-8 | T-W-5 | M-5 | S-4 |
ZIIP_1A_C07_U05 Student potrafi przeprowadziić analizę ryzyka i/lub audyt bezpieczeństwa, interpretować wyniki analizy ryzyka i/lub adytu bezpieczeństwa, implementować zabezpieczenia. | ZIIP_1A_U01, ZIIP_1A_U02, ZIIP_1A_U05, ZIIP_1A_U13, ZIIP_1A_U14, ZIIP_1A_U22 | T1A_U01, T1A_U02, T1A_U03, T1A_U04, T1A_U07, T1A_U08, T1A_U09, T1A_U10, T1A_U11, T1A_U12, T1A_U13, T1A_U14, T1A_U15, T1A_U16 | InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08 | C-10 | T-P-3 | — | — |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZIIP_1A_C07_K01 postepowanie w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych | ZIIP_1A_K03, ZIIP_1A_K07 | T1A_K02, T1A_K03, T1A_K04, T1A_K05, T1A_K06 | InzA_K01, InzA_K02 | C-4, C-5, C-2, C-1, C-3 | T-P-1 | M-2, M-1, M-3, M-4 | — |
ZIIP_1A_C07_K02 Jest świadomy wymagań wobec systemu zarządzania jakością i konieczności stałej weryfikacji posiadanej wiedzy. | ZIIP_1A_K01 | T1A_K01 | — | C-6, C-7, C-8 | T-W-5, T-W-4 | M-5 | S-4 |
ZIIP_1A_C07_K03 Zajęcia praktyczne kształtują aktywność i kreatywność w poszukiwaniu rozwiązań. | ZIIP_1A_K06 | T1A_K02 | InzA_K01 | C-6 | T-P-2 | M-5 | — |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZIIP_1A_C07_W02 - zna typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych | 2,0 | Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu. |
3,0 | Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Z trudem kojarzy elementy nabytej wiedzy. Czasem nie wie jak posiadaną wiedzę wykorzystać. | |
3,5 | Student opanował wiedzę w stopniu pośrednim między oceną 3,0 i 4,0. | |
4,0 | Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Zna ograniczenia i obszary i jej stosowania. | |
4,5 | Student opanował wiedzę w stopniu pośrednim między oceną 4,0 i 5,0. | |
5,0 | Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Rozumie ograniczenia i zna obszary i jej stosowania. | |
ZIIP_1A_C07_W03 Student potrafi zdefiniować pojęcia związane z zarządzaniem jakością. | 2,0 | Student nie opanował podstawowej terminologii z zakresu przedmiotu. |
3,0 | Student definiuje wybrane pojęcia w zakresie zarządzania. | |
3,5 | Student opanował podstawową terminologię związaną z zarządzaniem, zarządzaniem jakością. | |
4,0 | Student opanował terminologię związaną z tematyką przedmiotu w stopniu dobrym. | |
4,5 | Student potrafi zdefiniować pojęcia związane z tematyką przedmiotu. | |
5,0 | Student opanował terminologię związaną z zakresem zajęć w sposób bardzo dobry i wykazuje szersze zainteresowanie przedmiotem. | |
ZIIP_1A_C07_W04 Student potrafi scharakteryzować wybrane elementy systemu zarządzania jakością oraz procesy zachodzące w organizacji. | 2,0 | Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu. |
3,0 | Student identyfikuje elementy systemu zarządzania jakością. | |
3,5 | Student potrafi zidentyfikować wybrane elementy systemu zarządzania jakością oraz procesy podstawowe zachodzące w organizacji. | |
4,0 | Student potrafi scharakteryzować wybrane elementy systemu zarządzania jakością oraz procesy zachodzące w organizacji. | |
4,5 | Student potrafi scharakteryzować elementy systemu zarządzania jakością oraz procesy z nimi związane. | |
5,0 | Student potrafi scharakteryzować wybrane elementy systemu zarządzania jakością oraz identyfikować poszczególne grupy procesów zachodzących w organizacji, ponadto wykazuje szersze zainteresowanie tematyką przedmiotu | |
ZIIP_1A_C07_W05 Student ma wiedzę z zakresu systemów zarządzania bezpieczeństwem w przedsiebiorstwie ze szczególnym uwzglednieniem bezpieczeństwa i higieny pracy, bezpieczeństwa wyrobu, bezpieczeństwa informacyjnego. Zna metody identyfikacji zagrożeń oraz przeprowadzania analizy ryzyka dla dowolnego przedsiębiorstwa. | 2,0 | |
3,0 | Student opanował podstawową wiedzę z zakresu systemów zarządzania bezpieczeństwem w przedsiebiorstwie ze szczególnym uwzglednieniem bezpieczeństwa i higieny pracy, bezpieczeństwa wyrobu, bezpieczeństwa informacyjnego oraz bezpieczeństwa żywności w przemyśle spożywczym. Zna metody identyfikacji zagrożeń oraz przeprowadzania analizy ryzyka dla dowolnego przedsiębiorstwa. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZIIP_1A_C07_U02 -umie analizować otoczenie firmy produkcyjnej i usługowej oraz wewnętrzną sytuację ekonomiczną w celu formułowania strategii rozwoju firmy | 2,0 | Brak umiejętności przeprowadzenia analizy otoczenia i wewnetrznej sytuacji ekonomicznej |
3,0 | umie korzystac z wybranych metod analizy, słabo formułuje wnioski z analizy i słabo je wykorzystuje w dalsze pracy nad planami | |
3,5 | umie korzystac z wybranych metod analizy, większość wniosków z analizy formułuje słabo i słabo wykorzystuje je w dalsze pracy nad planami | |
4,0 | umie korzystac z większości omówionych na wykładach metod analizy, większość wniosków z analizy formułuje dobrze i większość z nich wykorzystuje je w dalsze pracy nad planami | |
4,5 | umie korzystac ze wszystkich omówionych na wykładach metod analizy, większość wniosków z analizy formułuje dobrze i większość z nich wykorzystuje je w dalsze pracy nad planami | |
5,0 | umie korzystac ze wszystkich omówionych na wykładach metod analizy, wszystkie wnioski z analizy formułuje bardzo dobrze i wykorzystuje je w dalsze pracy nad planami | |
ZIIP_1A_C07_U03 Student posiada umiejętność analizy sytuacji, opracowywania interpretacji przedsięwzięć w kontekście zarządzania jakością. | 2,0 | Student nie wykazuje umiejętności w zakresie analizy zagadnień związanych z zakresem przedmiotu. |
3,0 | Student rozpoznaje elementy przedsięwzięć zachodzących w organizacji. | |
3,5 | Student identyfikuje poszczególne elementy przedsięwzięć zachodzących w organizacji. | |
4,0 | Student posiada umiejętność analizy sytuacji, doboru środków niezbędnych do realizacji wybranych przedsięwzięć realizowanych w organizacji. | |
4,5 | Student posiada umiejętność analizy sytuacji i interpretacji przedsięwzięć realizowanych w organizacji. | |
5,0 | Student posiada umiejętność analizy sytuacji, opracowywania i interpretacji przedsięwzięć w kontekście zarządzania jakością. | |
ZIIP_1A_C07_U04 Student potrafi weryfikować działania zapobiegawcze i korygujące oraz sporządzać niezbędną dokumentację jakościową | 2,0 | Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu wybranych elementów systemów zarządzania jakością. |
3,0 | Student potrafi identyfikować działania prowadzone w organizacji. | |
3,5 | Student potrafi charakteryzować działania zapobiegawcze i korygujące oraz sporządzać wybrane arkusze dokumentacji systemowej | |
4,0 | Student potrafi charakteryzować działania zapobiegawcze i korygujące oraz strukturyzować dokumentację systemową | |
4,5 | Student potrafi charakteryzować działania zapobiegawcze i korygujące oraz sporządzać niezbędną dokumentację jakościową. | |
5,0 | Student potrafi zidentyfikować, dobrać odpowiednie i oceniać realizowane działania zapobiegawcze i korygujące oraz sporządzać niezbędną dokumentację jakościową. | |
ZIIP_1A_C07_U05 Student potrafi przeprowadziić analizę ryzyka i/lub audyt bezpieczeństwa, interpretować wyniki analizy ryzyka i/lub adytu bezpieczeństwa, implementować zabezpieczenia. | 2,0 | |
3,0 | Student wykazuje podstawowe umiejętności przeprowadzania analizy ryzyka i/lub audytu bezpieczeństwa za pomocą wybranych metod przedstawionych na laboratoriach, interpretacji wyników analizy ryzyka i/lub audytu bezpieczeństwa, implementacji zabezpieczeń i wdrażania polityki bezpieczeństwa dla systemu informacyjnego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZIIP_1A_C07_K01 postepowanie w procesie zarządzania działalnością w produkcji i usługach zgodnie z potrzebami gospodarki, zasadami etycznymi oraz możliwościami nowoczesnych technologii informatycznych | 2,0 | Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu. |
3,0 | Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Z trudem kojarzy elementy nabytej wiedzy. Czasem nie wie jak posiadaną wiedzę wykorzystać. | |
3,5 | Student opanował wiedzę w stopniu pośrednim między oceną 3,0 i 4,0. | |
4,0 | Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Zna ograniczenia i obszary i jej stosowania. | |
4,5 | Student opanował wiedzę w stopniu pośrednim między oceną 4,0 i 5,0. | |
5,0 | Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Rozumie ograniczenia i zna obszary i jej stosowania. | |
ZIIP_1A_C07_K02 Jest świadomy wymagań wobec systemu zarządzania jakością i konieczności stałej weryfikacji posiadanej wiedzy. | 2,0 | Student nie wykazał aktywnej postawy wobec realizowanego przedmiotu. |
3,0 | Jest świadomy wymagań wobec systemu zarządzania jakością zawartych w normach ISO serii 9000 | |
3,5 | Student posiada umiejętność wyodrębniania wymagań wobec systemu zarządzania jakością. | |
4,0 | Student posiada zdolność identyfikacji wymagań wobec systemu zarządzania jakością i jest otwarty na dalsze pogłebiania tej wiedzy | |
4,5 | Student posiada zdolność identyfikacji wymagań wobec systemu zarządzania jakością i postrzega relacje zachodzące pomiędzy wybranymi elementami systemu. | |
5,0 | Student jest świadomy wymagań wobec systemu zarządzania jakością i postrzega relacje zachodzące między nimi. Rozumie konieczności stałej weryfikacji posiadanej wiedzy. | |
ZIIP_1A_C07_K03 Zajęcia praktyczne kształtują aktywność i kreatywność w poszukiwaniu rozwiązań. | 2,0 | Student nie podejmuje współpracy z prowadzącym zajęcia i innymi studentami. |
3,0 | Student realizuje zadania problemowe indywidualnie zgodnie z przedstawionym modelem postępowania. | |
3,5 | Student realizuje zadania problemowe indywidualnie bądź we współpracy z innymi. | |
4,0 | Student wykazuje umiejętność indywidualnego rozwiązywania zadań problemowych i analizy skutków podejmowanych działań.. | |
4,5 | Student wykazuje umiejętność indywidualnego rozwiązywania zadań problemowych oraz postrzega różne możliwości rozwiązań. | |
5,0 | Student wykazuje bardzo dobre umiejętności pracy w zespołach, w tym kierowania zespołem, jak również przejawia inicjatywę w poszukiwaniu rozwiązań zadań problemowych. |
Literatura podstawowa
- Muhleman A.P., Oakland J.S., Lockyer K.G., Zarzdządzanie. Produkcja i Usługi., PWN, Warszawa, 1997
- Andrzej Białas, , Bezpieczenstwo informacji i usług w nowoczesnej instytucji i firmie, WNT, Warszawa, 2007, Wydanie drugie
- J. Łunarski, Zarządzanie jakością. Standardy i zasady, WNT, Warszawa, 2008
- Tomasz Polaczek, Audyt bezpieczenstwa informacji w praktyce, Helion, Gliwice, 2006
- Chase R.B., Aquilano N.J., Jakobs F.R., Production and Operations. Manufacturing and Services, Irvin Mc Graw-Hill, Boston...Toronto, 1998
- J. Kowalczyk, Doskonalenie zarządzania organizacją w praktyce, CeDeWu. Wydawnictwa Fachowe, Warszawa, 2011
- Matczewski A., Zarządzanie produkcją przemysłową, PWE, Warszawa, 1990
- S. Wawak, Zarządzanie jakością. Podstawy, systemy i narzędzia, Helion, Gliwice, 2011
- Łańcucki J., Podstawy kompleksowego zarządzania jakością TQM, Wydawnictwo AE, Poznań, 2006
- Szczepańska K., Zarządzanie jakością w dążeniu do doskonałości., C.H.Beck, Warszawa, 2011
Literatura dodatkowa
- Kieżun W., Sprawne zarządzanie organizacjami, Szkoła Główna Handlowa, Warszawa, 1997
- Kszysztof Liderman, Analiza ryzyka i ochrona informacji w systemach komputerowych, PWN, Warszawa, 2008
- A. Hamrol, Zarządzanie jakością z przykładami, PWN, Warszawa, 2005
- Zawieska Wiktor, Ocena ryzyka zawodowego Tom 1 - Podstawy metodyczne, Centralny Instytut Ochrony Pracy - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa, 2004, III zaktualizowane
- Sikora T., Koncepcja zarządzania jakością. Doświadczenia i perspektywy., Wydawnictwo UE, Kraków, 2008
- Norma PN-ISO/IEC 27001:2007, Technika informatyczna -- Techniki bezpieczeństwa -Systemy zarządzania bezpieczeństwem informacji -Wymagania, PKN, 2007
- Norma PN-ISO/IEC 27001:2007/Ap1:2010, Technika informatyczna -- Techniki bezpieczeństwa - Systemy zarządzania bezpieczeństwem informacji - Wymagania, PKN, 2010
- Norma PN-ISO/IEC 27005:2010, Technika informatyczna - Techniki bezpieczeństwa - Zarządzanie ryzykiem w bezpieczeństwie informacji, PKN, 2010
- Norma PN-N-18001:2004, Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy - Wymagania, PKN, 2004
- Norma PN-N-18002:2011, Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy - Ogólne wytyczne do oceny ryzyka zawodowego, PKN, 2011