Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Agronomia (S3)
Sylabus przedmiotu Ocena wpływu czynników siedliskowych i agrotechnicznych na właściwości ziarna w oparciu o analityczne metody oceny jakości:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Agronomia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | trzeciego stopnia |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ocena wpływu czynników siedliskowych i agrotechnicznych na właściwości ziarna w oparciu o analityczne metody oceny jakości | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Agroinżynierii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Sławomir Stankowski <Slawomir.Stankowski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 6 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość zasad agrotechniki zbóż |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studenta z wpływem czynników siedliskowych na jakość ziarna |
C-2 | Zapoznanie studenta z mozliwościami kształtowania jakości ziarna poprzez stosowanie zabiegów agrotechnicznych |
C-3 | Nauczenie oceny jakości przy wykorzystaniu metod instrumentalnych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
T-K-1 | Produkcja i wykorzystanie zbóż na świecie i w Polsce | 1 |
T-K-2 | Charakterystyka i wykorzystanie ziarna zbóż | 2 |
T-K-3 | Czynniki siedliskowe a jkość ziarna zbóż | 2 |
T-K-4 | czynniki agrotechniczne a jakość ziarna zbóż | 2 |
T-K-5 | Metody oceny właściwości fizycznych ziarna | 2 |
T-K-6 | Metody pośrednie oceny jakości ziarna | 1 |
T-K-7 | Metody reologiczne oceny jakości ziarna | 1 |
T-K-8 | Metody bezpośrednie oceny jakości ziarna | 1 |
12 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
A-K-1 | Udział w zajęciach | 12 |
A-K-2 | praca własna z literaturą | 18 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład Konwersatoryjny |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: prace kontrolne |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ROL_3A_C06-2_W01 Ma pogłębioną wiedzę w zakresie nowych technologii w ocenie jakości ziarna | ROL_3A_W07, ROL_3A_W05 | — | C-1, C-2 | T-K-3, T-K-4, T-K-1, T-K-2 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ROL_3A_C06-2_U01 Posiada umiejętności w zakresie wykorzystania metod instrumentanych w ocenie jakości ziarna | ROL_3A_U05, ROL_3A_U04 | — | C-3 | T-K-8, T-K-5, T-K-6, T-K-7 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ROL_3A_C06-2_K01 Posiada świadomość możliwości kształtowania jakości | ROL_3A_K02 | — | C-3 | T-K-8, T-K-3, T-K-4 | M-1 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_3A_C06-2_W01 Ma pogłębioną wiedzę w zakresie nowych technologii w ocenie jakości ziarna | 2,0 | |
3,0 | Ma wiedzę z zakresu możliwości kształtowania jakości imetod oceny jakości ziarna | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_3A_C06-2_U01 Posiada umiejętności w zakresie wykorzystania metod instrumentanych w ocenie jakości ziarna | 2,0 | |
3,0 | Potrafi wykorzystać metody instrumentalne do oceny jakości ziarna | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_3A_C06-2_K01 Posiada świadomość możliwości kształtowania jakości | 2,0 | |
3,0 | Posiada świadomość możliwości kształtowania jakości | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Praca zbiorowa pod red Jakubczyk T, Haber T, Analiza zbóż i przetworów zbożowych, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 1983
Literatura dodatkowa
- Anonim, ICC-- Standarts, ICC, Vienna, 2007