Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | GP_1A_A04_U01 | Student potrafi samodzielnie skonstruować całodzienną dietę w oparciu o wartość odżywczą, dietetyczną i kaloryczną żywności. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | GP_1A_U01 | potrafi prawidłowo interpretować zjawiska przyrodnicze i społeczne w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla GP |
---|
GP_1A_U19 | wykazuje umiejętność poprawnego wnioskowania na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U02 | posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej |
S1A_U01 | potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
S1A_U02 | potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
T1A_U16 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować oraz zrealizować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-2 | Zdobycie pogłębionej wiedzy z zakresu zasad zdrowego żywienia. |
---|
C-1 | Wyrobienie nawyku zdrowego trybu życia poprzez właściwe wykorzystanie roślin w aktywnym spedzaniu czasu. |
Treści programowe | T-A-1 | Oddziaływanie na zdrowie fizyczne, rozwój emocjonalny i zachowanie człowieka. Właściwosci prozdrowotne i możliwosci wykorzystania w żywieniu człowieka owoców pochodzących ze stanowisk naturalnych. Wykorzystanie kwiatów, ziół, owoców i warzyw w kosmetologii oraz aromaterapii. Wykorzystanie surowców i produktów pochodzenia roslinnego w zdrowym zywieniu. Konstruowanie całodziennej diety w oparciu o wartosc odzywcza, dietetyczna i kaloryczna zywnosci. Podstawy bezpieczenstwa zywnosci. Polis, psyche i soma - ogólne zasady którymi nalezy kierowac sie przy wyborze zdrowego stylu zycia. Obliczanie dla kazdego studenta indywidualnego Indeksu Masy Ciała (tzw. BMI Body Mass Index). Znaczenie prawidłowych zestawów produktów spożywczych w leczeniu chorób metodami naturalnymi. Stworzenie całodziennego jadłospisu uwzgledniajacego prawidłowe łaczenie potraw. Potrzeby fizyczne organizmu ludzkiego. Wysiłek fizyczny - potrzeba prawidłowego funkcjonowania organizmu. Organizacja czasu wolnego związana z wysiłkiem fizycznym - dobór ćwiczeń fizycznych w zależnosci od trybu pracy, wieku i płci. |
---|
Metody nauczania | M-1 | Wykład konwersatoryjny |
---|
M-2 | Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna |
M-3 | Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna związana z tematyką ćwiczen |
M-4 | Metody praktyczne - pokaz |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: potwierdzone przygotowanie i zaangazowanie studenta w wykład konwersatoryjny |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student potrafi skonstruwać całodzienną dietę na podstawie wartości odżywczej i zdrowotnej wykorzystywanych surowców. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |