Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)
Sylabus przedmiotu Podstawy zarządzania:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Medycyna roślin | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy zarządzania | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Inżynierii Odnawialnych Źródeł Energii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Andrzej Grieger <Andrzej.Grieger@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza o społeczeństwie. Psychologia jednostki. Socjologiczne uwarunkowania w rozwoju człowieka. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Organizacja przedsiębiorstwa (istota zarządzania, proces zarządzania, role menedżera,funkcje zarządzania, struktury organizacyjne przedsiębiorstw). | 2 |
T-W-2 | Zarządzanie personelem (planowanie i alokacja zasobów ludzkich, ocena pracy i pracowników, systemy motywowania pracowników, partnerstwo społeczne w budowaniu kapitału ludzkiego w organizacji). | 2 |
T-W-3 | Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa (elementy analizy finansowej, kapitał przedsiębiorstwa, controlling operacyjny w przedsiębiorstwie, leasing, franczyza). | 2 |
T-W-4 | Zarządzanie informacją w przedsiębiorstwie (informacja jako proces i produkt pracy, wiedza jako produkt, komunikacja wewnętrzna w organizacji, poziom informacji a styl zarządzania). | 2 |
T-W-5 | Agrologistyka (procesy logistyczne w przedsiębiorstwie, metody doskonalenia procesów, jakość w logistyce, koncepcja TQM). | 2 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Dyskusja panelowa | 3 |
A-W-2 | Studiowanie literatury przedmiotu | 11 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 6 |
A-W-4 | Uczestnictwo w zajęciach | 10 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z zastosowaniem efektów multimedialnych. |
M-2 | Dyskusja panelowa z zastosowaniem moderatora. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formir udzielenia odpowiedzi na grupę pytań wynikajacych z treści wykładów. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MR_1A_B09_W02 Posiada podstawową wiedzę o zasobach przedsiębiorstwa (organizacji, ludziach, finansach, informacji). | MR_1A_W02 | R1A_W02 | InzA_W03 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1 |
MR_1A_B09_W09 Zna ogólne zasady tworzenia i funkcjonowania przedsiębiorstwa z wykorzystaniem wiedzy w zakresie nauki i dyscyplin wspomagajacych przedsiębiorczość. | MR_1A_W09 | R1A_W08, R1A_W09 | InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MR_1A_B09_U02 Potrafi w formie pisemnej i ustnej pprowadzić dyskusję i podejmować decyzje z wykorzystaniem aktualnie dominujacych technik przekazu. | MR_1A_U02 | R1A_U03, R1A_U08, R1A_U09 | InzA_U08 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1 | S-1 |
MR_1A_B09_U03 Posiada umiejętności komunikowania, negocjowania, inicjowania uruchamiania innowacyjnych rozwiązań w przedsiębiorstwie. | MR_1A_U03 | R1A_U02 | InzA_U02, InzA_U03 | C-1 | T-W-4 | M-2 | S-1 |
MR_1A_B09_U08 Umie trafnie podejmować decyzje zwiazane z realizacją zadań w przedsiębiorstwie. | MR_1A_U08 | R1A_U05, R1A_U06 | InzA_U02, InzA_U04, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08 | C-1 | T-W-1 | M-2 | S-1 |
MR_1A_B09_U11 Umie właściwie stosować nowoczesne procesy zarządzania przedsiębiorstwem. | MR_1A_U11 | R1A_U03, R1A_U06, R1A_U07 | InzA_U02, InzA_U05, InzA_U07 | C-1 | T-W-5 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MR_1A_B09_K03 Posiada kompetencje do indywidualnego kierowania specjalistycznym przdsiębiorstwem. | MR_1A_K03 | R1A_K02, R1A_K03 | InzA_K02 | C-1 | T-W-2, T-W-4 | M-1 | S-1 |
MR_1A_B09_K05 Posiada świadomość roli menedżera w życiu społecznym i gospodarczym. | MR_1A_K05 | R1A_K05 | InzA_K01 | C-1 | T-W-1, T-W-3 | M-1 | S-1 |
MR_1A_B09_K08 Potrafi działać w sposób innowacyjny. | MR_1A_K08 | R1A_K08 | InzA_K02 | C-1 | T-W-5 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MR_1A_B09_W02 Posiada podstawową wiedzę o zasobach przedsiębiorstwa (organizacji, ludziach, finansach, informacji). | 2,0 | |
3,0 | Student poprawnie definiuje wszystkie zagadnienia, ale nie łączy ich w układ zadaniowy. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
MR_1A_B09_W09 Zna ogólne zasady tworzenia i funkcjonowania przedsiębiorstwa z wykorzystaniem wiedzy w zakresie nauki i dyscyplin wspomagajacych przedsiębiorczość. | 2,0 | |
3,0 | Student poprawnie definiuje wszystkie zagadnienia, ale nie łączy ich w układ zadaniowy. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MR_1A_B09_U02 Potrafi w formie pisemnej i ustnej pprowadzić dyskusję i podejmować decyzje z wykorzystaniem aktualnie dominujacych technik przekazu. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi zdefiniować założenia do przygotowywanego projektu. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
MR_1A_B09_U03 Posiada umiejętności komunikowania, negocjowania, inicjowania uruchamiania innowacyjnych rozwiązań w przedsiębiorstwie. | 2,0 | |
3,0 | Student student potrafi zdefiniowac założenia do projektu. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
MR_1A_B09_U08 Umie trafnie podejmować decyzje zwiazane z realizacją zadań w przedsiębiorstwie. | 2,0 | |
3,0 | Student poprawnie definiuje istotne zagadnienia. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
MR_1A_B09_U11 Umie właściwie stosować nowoczesne procesy zarządzania przedsiębiorstwem. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi definiować i wykonac projekt według założeń. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MR_1A_B09_K03 Posiada kompetencje do indywidualnego kierowania specjalistycznym przdsiębiorstwem. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi samodzielnie rozpoznawać procesy regulujące obszar zarządzania. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
MR_1A_B09_K05 Posiada świadomość roli menedżera w życiu społecznym i gospodarczym. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi samodzielnie rozpoznawać procesy w zarzadzaniu przedsiębiorstwem. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
MR_1A_B09_K08 Potrafi działać w sposób innowacyjny. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi samodzielnie rozpoznawać i systematyzowac procesy w zarządzaniu. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Griffin R.W., Podstawy zarządzania organizacjami, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2009, ISBN 978-83-01-16471-3, 940ss.
- Król H. (red.), Ludwiczyński A. (red.), Zarządzanie zasobami ludzkimi, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2011, ISBN 978-83-01-14813-3, 740ss.
- Dębski W., Teoretyczne i praktyczne aspekty zarządzania finansami przedsiębiorstwa, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2005, ISBN 83-01-14290-1, 435ss.
Literatura dodatkowa
- Słowiński B., Inżynieria zarządzania procesami logistycznymi, Wyd. Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, Koszalin, 2009, ISSN 0239-7129, 157ss.
- Praca zbiorowa, Zarządzanie informacją, Wyd. Fundacja Rozwoju Demokracji Lokalnej, Warszawa, 2011, ISBN 978-83-60760-73-4, www.frdl.mazowsze.pl/pdf