Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Odnawialnych Źródeł Energii
Nauczyciel odpowiedzialny Małgorzata Hawrot-Paw <Malgorzata.Hawrot-Paw@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 20 1,50,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 5 1,00,20zaliczenie
laboratoriaL1 15 1,50,30zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biologii, chemii.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zdobycie podstawowej wiedzy z zakresu mikrobiologii, poznanie głównych grup mikroorganizmów i ich roli w środowisku, z uwzględnieniem relacji mikroorganizm-gleba-roślina.
C-2Nabycie podstawowych umiejętności związanych z pracą w laboratorium mikrobiologicznym oraz technik stosowanych w analizach mikrobiologicznych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Fototrofia i fotosynteza mikroorganizmów.2
T-A-2Biologiczne wiązanie azotu cząsteczkowego (BWAA).3
5
laboratoria
T-L-1Przepisy BHP obowiązujące w laboratorium mikrobiologicznym. Podstawowe zasady, technika pracy oraz sprzęt stosowany w laboratorium mikrobiologicznym.2
T-L-2Morfologia mikroorganizmów. Preparat mikrobiologiczny. Metody barwienia4
T-L-3Metody izolacji i identyfikacji mikroorganizmów.2
T-L-4Wpływ czynników środowiska na mikroorganizmy.2
T-L-5Równowaga biologiczna gleby.2
T-L-6Mikroorganizmy i ich udział w obiegu pierwiastków. Wolnożyjące i symbiotyczne asymilatory azotu.3
15
wykłady
T-W-1Powstanie i rozwój mikrobiologii. Charakterystyka podstawowych grup mikroorganizmów.6
T-W-2Podstawowe mechanizmy metabolizmu oraz przemian energetycznych.4
T-W-3Wpływ czynników środowiska na mikroorganizmy.2
T-W-4Mikroorganizmy środowiska glebowego i ich znaczenie dla żyzności gleby.8
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach.5
A-A-2Przygotowanie prezentacji.10
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia zajęć.12
A-A-4Konsultacje.3
30
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach.15
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia.15
A-L-3Przygotowanie teoretyczne do zajęć.12
A-L-4Konsultacje.3
45
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.20
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia wykładów.12
A-W-3Studiowanie proponowanej literatury.10
A-W-4Konsultacje.2
44

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Multimedialny wykład informacyjny.
M-2Pokaz.
M-3Dyskusja dydaktyczna.
M-4Ćwiczenia laboratoryjne.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Test.
S-2Ocena formująca: Prezentacja.
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C02_W01
Student ma ogólną wiedzę na temat mikroorganizmów, ich funkcjonowania w środowisku, znaczenia dla zachowania bioróżnorodności oraz udziału w kształtowaniu żyzności gleb zapewniającej odpowiednie warunki dla wzrostu i rozwoju roślin.
MR_1A_W04, MR_1A_W10, MR_1A_W12R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06, R1A_W07InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-A-2, T-A-1, T-L-4, T-L-3, T-L-5, T-L-2, T-L-6M-1, M-2, M-4S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C02_U01
Student posiada podstawową umiejętność stosowania technik mikrobiologicznych umożliwiajacych izolację i identyfikację zarówno agrofagów, jak i mikroorganizmów pożytecznych.
MR_1A_U06, MR_1A_U07R1A_U05InzA_U06, InzA_U07C-1, C-2T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-6M-2, M-3, M-4S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C02_K01
Student rozumie konieczność zdobywania i poszerzania wiedzy w zakresie udziału mikroorganizmów w ochronie roślin na różnym poziomie, z uwzględnieniem profilaktyki i jest przygotowany do pracy w instytucjach zajmujących się produkcją roślinną lub ochroną roślin.
MR_1A_K01, MR_1A_K03, MR_1A_K04R1A_K01, R1A_K02, R1A_K03, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-1, C-2T-W-1, T-W-4, T-A-2, T-L-5, T-L-6M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C02_W01
Student ma ogólną wiedzę na temat mikroorganizmów, ich funkcjonowania w środowisku, znaczenia dla zachowania bioróżnorodności oraz udziału w kształtowaniu żyzności gleb zapewniającej odpowiednie warunki dla wzrostu i rozwoju roślin.
2,0
3,0Student potrafi wymienić i krótko scharakteryzować główne grupy mikroorganizmów, bez umiejętności powiązania ich z ważnymi procesami zachodzącymi w środowisku glebowym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C02_U01
Student posiada podstawową umiejętność stosowania technik mikrobiologicznych umożliwiajacych izolację i identyfikację zarówno agrofagów, jak i mikroorganizmów pożytecznych.
2,0
3,0Student ma podstawowe umiejętność izolowania mikroorganizmów, ale nie potrafi w odpowiedni sposób stosować metod ich identyfikacji.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C02_K01
Student rozumie konieczność zdobywania i poszerzania wiedzy w zakresie udziału mikroorganizmów w ochronie roślin na różnym poziomie, z uwzględnieniem profilaktyki i jest przygotowany do pracy w instytucjach zajmujących się produkcją roślinną lub ochroną roślin.
2,0
3,0Student ma niewielką świadomość na temat znaczenia mikroorganizmów dla profilaktyki oraz ochrony roślin.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Nowak A., Mikrobiologia, Akademia Rolnicza w Szczecinie, Szczecin, 2000
  2. Nowak A., marska B., Wronkowska H., Michalcewicz W., Błaszak M., Przybulewska K., Hawrot-Paw M., Ćwiczenia z mikrobiologii dla kierunków: biologia, biotechnologia, ochrona środowiska, ogrodnictwo, rolnictwo, towaroznawstwo., Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, Szczecin, 2010
  3. Schlegel H.G, Mikrobiologia ogólna, PWN, Warszawa, 2003
  4. Paul E.A, Clark F.E., Mikrobiologia i biochemia gleb, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej, Lublin, 2000

Literatura dodatkowa

  1. Russel S., Drobnoustroje a życie gleby, PWN, Warszawa, 1974
  2. Nicklin J., Graeme-Cook K., Killington R., Mikrobiologia, PWN, Warszawa, 2000

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Fototrofia i fotosynteza mikroorganizmów.2
T-A-2Biologiczne wiązanie azotu cząsteczkowego (BWAA).3
5

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Przepisy BHP obowiązujące w laboratorium mikrobiologicznym. Podstawowe zasady, technika pracy oraz sprzęt stosowany w laboratorium mikrobiologicznym.2
T-L-2Morfologia mikroorganizmów. Preparat mikrobiologiczny. Metody barwienia4
T-L-3Metody izolacji i identyfikacji mikroorganizmów.2
T-L-4Wpływ czynników środowiska na mikroorganizmy.2
T-L-5Równowaga biologiczna gleby.2
T-L-6Mikroorganizmy i ich udział w obiegu pierwiastków. Wolnożyjące i symbiotyczne asymilatory azotu.3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Powstanie i rozwój mikrobiologii. Charakterystyka podstawowych grup mikroorganizmów.6
T-W-2Podstawowe mechanizmy metabolizmu oraz przemian energetycznych.4
T-W-3Wpływ czynników środowiska na mikroorganizmy.2
T-W-4Mikroorganizmy środowiska glebowego i ich znaczenie dla żyzności gleby.8
20

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach.5
A-A-2Przygotowanie prezentacji.10
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia zajęć.12
A-A-4Konsultacje.3
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach.15
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia.15
A-L-3Przygotowanie teoretyczne do zajęć.12
A-L-4Konsultacje.3
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.20
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia wykładów.12
A-W-3Studiowanie proponowanej literatury.10
A-W-4Konsultacje.2
44
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C02_W01Student ma ogólną wiedzę na temat mikroorganizmów, ich funkcjonowania w środowisku, znaczenia dla zachowania bioróżnorodności oraz udziału w kształtowaniu żyzności gleb zapewniającej odpowiednie warunki dla wzrostu i rozwoju roślin.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W04ma ogólną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej i o zadaniach technicznych na poziomie inżynierskim dostosowaną do kierunku Medycyna Roślin
MR_1A_W10ma podstawową wiedzę o czynnikach abiotycznych i biotycznych wpływających na wzrost i rozwój roślin oraz ich kontroli
MR_1A_W12posiada wiedzę o różnorodności i roli organizmów pożytecznych jako naturalnego oporu środowiska
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zdobycie podstawowej wiedzy z zakresu mikrobiologii, poznanie głównych grup mikroorganizmów i ich roli w środowisku, z uwzględnieniem relacji mikroorganizm-gleba-roślina.
Treści programoweT-W-1Powstanie i rozwój mikrobiologii. Charakterystyka podstawowych grup mikroorganizmów.
T-W-2Podstawowe mechanizmy metabolizmu oraz przemian energetycznych.
T-W-4Mikroorganizmy środowiska glebowego i ich znaczenie dla żyzności gleby.
T-W-3Wpływ czynników środowiska na mikroorganizmy.
T-A-2Biologiczne wiązanie azotu cząsteczkowego (BWAA).
T-A-1Fototrofia i fotosynteza mikroorganizmów.
T-L-4Wpływ czynników środowiska na mikroorganizmy.
T-L-3Metody izolacji i identyfikacji mikroorganizmów.
T-L-5Równowaga biologiczna gleby.
T-L-2Morfologia mikroorganizmów. Preparat mikrobiologiczny. Metody barwienia
T-L-6Mikroorganizmy i ich udział w obiegu pierwiastków. Wolnożyjące i symbiotyczne asymilatory azotu.
Metody nauczaniaM-1Multimedialny wykład informacyjny.
M-2Pokaz.
M-4Ćwiczenia laboratoryjne.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Test.
S-2Ocena formująca: Prezentacja.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wymienić i krótko scharakteryzować główne grupy mikroorganizmów, bez umiejętności powiązania ich z ważnymi procesami zachodzącymi w środowisku glebowym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C02_U01Student posiada podstawową umiejętność stosowania technik mikrobiologicznych umożliwiajacych izolację i identyfikację zarówno agrofagów, jak i mikroorganizmów pożytecznych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U06posiada umiejętność identyfikacji najważniejszych grup agrofagów roślin uprawnych i dziko rosnących
MR_1A_U07potrafi zidentyfikować organizmy pożyteczne i skorelować ich występowanie z żywicielami w określonym środowisku oraz zastosować metody wspierające naturalny opór środowiska względem agrofagów
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Zdobycie podstawowej wiedzy z zakresu mikrobiologii, poznanie głównych grup mikroorganizmów i ich roli w środowisku, z uwzględnieniem relacji mikroorganizm-gleba-roślina.
C-2Nabycie podstawowych umiejętności związanych z pracą w laboratorium mikrobiologicznym oraz technik stosowanych w analizach mikrobiologicznych.
Treści programoweT-L-1Przepisy BHP obowiązujące w laboratorium mikrobiologicznym. Podstawowe zasady, technika pracy oraz sprzęt stosowany w laboratorium mikrobiologicznym.
T-L-3Metody izolacji i identyfikacji mikroorganizmów.
T-L-2Morfologia mikroorganizmów. Preparat mikrobiologiczny. Metody barwienia
T-L-6Mikroorganizmy i ich udział w obiegu pierwiastków. Wolnożyjące i symbiotyczne asymilatory azotu.
Metody nauczaniaM-2Pokaz.
M-3Dyskusja dydaktyczna.
M-4Ćwiczenia laboratoryjne.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Test.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawowe umiejętność izolowania mikroorganizmów, ale nie potrafi w odpowiedni sposób stosować metod ich identyfikacji.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C02_K01Student rozumie konieczność zdobywania i poszerzania wiedzy w zakresie udziału mikroorganizmów w ochronie roślin na różnym poziomie, z uwzględnieniem profilaktyki i jest przygotowany do pracy w instytucjach zajmujących się produkcją roślinną lub ochroną roślin.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K01rozumie potrzebę ustawicznego zdobywania i poszerzania wiedzy w zakresie ochrony roślin i środowiska
MR_1A_K03jest przygotowany do pracy indywidualnej i zespołowej w organizacjach i instytucjach zajmujących się produkcją roślinną oraz organizacją ochrony roślin
MR_1A_K04potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zdobycie podstawowej wiedzy z zakresu mikrobiologii, poznanie głównych grup mikroorganizmów i ich roli w środowisku, z uwzględnieniem relacji mikroorganizm-gleba-roślina.
C-2Nabycie podstawowych umiejętności związanych z pracą w laboratorium mikrobiologicznym oraz technik stosowanych w analizach mikrobiologicznych.
Treści programoweT-W-1Powstanie i rozwój mikrobiologii. Charakterystyka podstawowych grup mikroorganizmów.
T-W-4Mikroorganizmy środowiska glebowego i ich znaczenie dla żyzności gleby.
T-A-2Biologiczne wiązanie azotu cząsteczkowego (BWAA).
T-L-5Równowaga biologiczna gleby.
T-L-6Mikroorganizmy i ich udział w obiegu pierwiastków. Wolnożyjące i symbiotyczne asymilatory azotu.
Metody nauczaniaM-1Multimedialny wykład informacyjny.
M-2Pokaz.
M-3Dyskusja dydaktyczna.
M-4Ćwiczenia laboratoryjne.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Test.
S-2Ocena formująca: Prezentacja.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma niewielką świadomość na temat znaczenia mikroorganizmów dla profilaktyki oraz ochrony roślin.
3,5
4,0
4,5
5,0