Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | MR_1A_C03_K01 | ma świadomość konieczności ciągłej pracy nad sobą i poszerzania wiedzy co jest niezbędne w indywidualnej lub zespołowej pracy w instytucjach zajmujących się organizają ochrony roślin |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | MR_1A_K01 | rozumie potrzebę ustawicznego zdobywania i poszerzania wiedzy w zakresie ochrony roślin i środowiska |
---|
MR_1A_K03 | jest przygotowany do pracy indywidualnej i zespołowej w organizacjach i instytucjach zajmujących się produkcją roślinną oraz organizacją ochrony roślin |
MR_1A_K04 | potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_K01 | rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie |
---|
R1A_K02 | potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role |
R1A_K03 | potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania |
R1A_K05 | ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego |
R1A_K06 | ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska |
R1A_K07 | ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_K01 | ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje |
---|
InzA_K02 | potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy |
Cel przedmiotu | C-1 | zapoznanie z zasadami i podstawowymi metodami laboratoryjnymi stosowanymi w diagnostyce agrofagów |
---|
C-2 | zapoznanie z metodami i zasadami identyfikacji agrofagów |
Treści programowe | T-L-2 | Mikroskopowanie. Budowa i zasady korzystania z mikroskopów świetlnych i stereoskopowych. Ustawianie światła i ostrości w mikroskopie. |
---|
T-L-3 | Preparatyka. Sporządzanie preparatów skrobanych i ciętych. Barwienie preparatów. Przygotowywanie preparatów stałych. |
T-L-4 | Pomiary pod mikroskopem. Zasady pomiaru długości obiektów (mikroskopowe szkiełko pomiarowe) i zagęszczenia (siatka pomiarowa i komora Thoma). |
T-L-5 | Zasady korzystania z kluczy do identyfikacji agrofagów (bezkręgowców i grzybów). Zaliczenie ćwiczeń. |
T-L-1 | Symptomatologia. Rozpoznawanie najczęściej spotykanych objawów makroskopowych świadczących o wystąpieniu agrofaga (choroby lub szkodnika) na roślinie. |
T-W-2 | Metody izolowania i hodowania organizmów patogenicznych, saprotroficznych i symbiotycznych. Podłoża stosowane w hodowli grzybów. |
T-W-3 | Długoterminowe przechowywanie patogenów, symbiontów i saprotrofów. Sposoby konserwacji materiału badawczego. |
T-W-5 | Metody molekularne i serologiczne w diagnostyce agrofagów |
T-W-4 | Analizy makroskopowe i mikroskopowe. Określanie cech morfologicznych agrofagów. Nazewnictwo agrofagów i ich żywicieli. |
T-W-6 | Postulaty Kocha. Inicjowanie choroby. Testowanie odporności roślin. |
T-W-1 | Symptomy chorobowe i objawy żerowania szkodników |
Metody nauczania | M-1 | wykład informacyjny |
---|
M-2 | wykład problemowy |
M-3 | ćwiczenia laboratoryjne |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z przemiotu |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | ma potrzebę dalszego zdobywania wiedzy i świadomość ciągłego rozwoju metod i technik identyfikacji agrofagów |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |