Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Podstawy technik laboratoryjnych w diagnostyce agrofagów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy technik laboratoryjnych w diagnostyce agrofagów
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ekologii, Ochrony i Kształtowania Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Iwona Adamska <Iwona.Adamska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Janusz Błaszkowski <Janusz.Blaszkowski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL1 10 1,00,40zaliczenie
wykładyW1 15 1,00,60zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość biologii i matematyki na poziomie szkoły średniej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie z zasadami i podstawowymi metodami laboratoryjnymi stosowanymi w diagnostyce agrofagów
C-2zapoznanie z metodami i zasadami identyfikacji agrofagów

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Symptomatologia. Rozpoznawanie najczęściej spotykanych objawów makroskopowych świadczących o wystąpieniu agrofaga (choroby lub szkodnika) na roślinie.2
T-L-2Mikroskopowanie. Budowa i zasady korzystania z mikroskopów świetlnych i stereoskopowych. Ustawianie światła i ostrości w mikroskopie.2
T-L-3Preparatyka. Sporządzanie preparatów skrobanych i ciętych. Barwienie preparatów. Przygotowywanie preparatów stałych.2
T-L-4Pomiary pod mikroskopem. Zasady pomiaru długości obiektów (mikroskopowe szkiełko pomiarowe) i zagęszczenia (siatka pomiarowa i komora Thoma).2
T-L-5Zasady korzystania z kluczy do identyfikacji agrofagów (bezkręgowców i grzybów). Zaliczenie ćwiczeń.2
10
wykłady
T-W-1Symptomy chorobowe i objawy żerowania szkodników2
T-W-2Metody izolowania i hodowania organizmów patogenicznych, saprotroficznych i symbiotycznych. Podłoża stosowane w hodowli grzybów.3
T-W-3Długoterminowe przechowywanie patogenów, symbiontów i saprotrofów. Sposoby konserwacji materiału badawczego.2
T-W-4Analizy makroskopowe i mikroskopowe. Określanie cech morfologicznych agrofagów. Nazewnictwo agrofagów i ich żywicieli.2
T-W-5Metody molekularne i serologiczne w diagnostyce agrofagów4
T-W-6Postulaty Kocha. Inicjowanie choroby. Testowanie odporności roślin.2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2studiowanie podanej literatury5
A-L-3przygotowanie do zaliczenia5
A-L-4udział w konsultacjach5
A-L-5przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych5
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2przygotowanie do zaliczenia części wykładowej6
A-W-3udział w zaliczeniu części wykładowej2
A-W-4udział w konsultacjach4
A-W-5studiowanie podanej literatury4
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-3ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć
S-2Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z przemiotu

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C03_W01
ma wiedzę o podstawowych metodach i technikach wykorzystywanych w warunkach laboratoryjnych w celu diagnostyki agrofagów
MR_1A_W05R1A_W03, R1A_W05InzA_W01, InzA_W02, InzA_W05C-1, C-2T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C03_U01
posiada umiejętność doboru i stosowania technik laboratoryjnych w celu przeprowadzenia prostego zadania badawczego prowadzącego do identyfikacji agrofaga i jego wpływu na roślinę żywicielską
MR_1A_U04, MR_1A_U06R1A_U04, R1A_U05InzA_U04, InzA_U06, InzA_U07C-1, C-2T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C03_K01
ma świadomość konieczności ciągłej pracy nad sobą i poszerzania wiedzy co jest niezbędne w indywidualnej lub zespołowej pracy w instytucjach zajmujących się organizają ochrony roślin
MR_1A_K01, MR_1A_K03, MR_1A_K04R1A_K01, R1A_K02, R1A_K03, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-1, C-2T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C03_W01
ma wiedzę o podstawowych metodach i technikach wykorzystywanych w warunkach laboratoryjnych w celu diagnostyki agrofagów
2,0
3,0ma podstawową wiedzę o sposobach prowadzenia badań i obserwacji w warunkach laboratoryjnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C03_U01
posiada umiejętność doboru i stosowania technik laboratoryjnych w celu przeprowadzenia prostego zadania badawczego prowadzącego do identyfikacji agrofaga i jego wpływu na roślinę żywicielską
2,0
3,0umie zastosować zasugerowaną technikę laboratoryjną w celu wykonania prostego zadania badawczego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C03_K01
ma świadomość konieczności ciągłej pracy nad sobą i poszerzania wiedzy co jest niezbędne w indywidualnej lub zespołowej pracy w instytucjach zajmujących się organizają ochrony roślin
2,0
3,0ma potrzebę dalszego zdobywania wiedzy i świadomość ciągłego rozwoju metod i technik identyfikacji agrofagów
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Dynowska M., Ejdys E., Mikologia laboratoryjna. Przygotowanie materiału badawczego i diagnostyka., Wyd. UWM w Olsztynie, Olsztyn, 2011
  2. Kryczynski S., Weber Z., Fitopatologia. Tom 1. Podstawy fitopatologii., PWRiL, Poznań, 2010
  3. Kiraly Z., Klement, Solymosy, Voros, Fitopatologia: wybór metod badawczych, PWRiL, Warszawa, 1977

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Symptomatologia. Rozpoznawanie najczęściej spotykanych objawów makroskopowych świadczących o wystąpieniu agrofaga (choroby lub szkodnika) na roślinie.2
T-L-2Mikroskopowanie. Budowa i zasady korzystania z mikroskopów świetlnych i stereoskopowych. Ustawianie światła i ostrości w mikroskopie.2
T-L-3Preparatyka. Sporządzanie preparatów skrobanych i ciętych. Barwienie preparatów. Przygotowywanie preparatów stałych.2
T-L-4Pomiary pod mikroskopem. Zasady pomiaru długości obiektów (mikroskopowe szkiełko pomiarowe) i zagęszczenia (siatka pomiarowa i komora Thoma).2
T-L-5Zasady korzystania z kluczy do identyfikacji agrofagów (bezkręgowców i grzybów). Zaliczenie ćwiczeń.2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Symptomy chorobowe i objawy żerowania szkodników2
T-W-2Metody izolowania i hodowania organizmów patogenicznych, saprotroficznych i symbiotycznych. Podłoża stosowane w hodowli grzybów.3
T-W-3Długoterminowe przechowywanie patogenów, symbiontów i saprotrofów. Sposoby konserwacji materiału badawczego.2
T-W-4Analizy makroskopowe i mikroskopowe. Określanie cech morfologicznych agrofagów. Nazewnictwo agrofagów i ich żywicieli.2
T-W-5Metody molekularne i serologiczne w diagnostyce agrofagów4
T-W-6Postulaty Kocha. Inicjowanie choroby. Testowanie odporności roślin.2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2studiowanie podanej literatury5
A-L-3przygotowanie do zaliczenia5
A-L-4udział w konsultacjach5
A-L-5przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2przygotowanie do zaliczenia części wykładowej6
A-W-3udział w zaliczeniu części wykładowej2
A-W-4udział w konsultacjach4
A-W-5studiowanie podanej literatury4
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C03_W01ma wiedzę o podstawowych metodach i technikach wykorzystywanych w warunkach laboratoryjnych w celu diagnostyki agrofagów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik i mechanizmów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1zapoznanie z zasadami i podstawowymi metodami laboratoryjnymi stosowanymi w diagnostyce agrofagów
C-2zapoznanie z metodami i zasadami identyfikacji agrofagów
Treści programoweT-L-2Mikroskopowanie. Budowa i zasady korzystania z mikroskopów świetlnych i stereoskopowych. Ustawianie światła i ostrości w mikroskopie.
T-L-3Preparatyka. Sporządzanie preparatów skrobanych i ciętych. Barwienie preparatów. Przygotowywanie preparatów stałych.
T-L-4Pomiary pod mikroskopem. Zasady pomiaru długości obiektów (mikroskopowe szkiełko pomiarowe) i zagęszczenia (siatka pomiarowa i komora Thoma).
T-L-5Zasady korzystania z kluczy do identyfikacji agrofagów (bezkręgowców i grzybów). Zaliczenie ćwiczeń.
T-L-1Symptomatologia. Rozpoznawanie najczęściej spotykanych objawów makroskopowych świadczących o wystąpieniu agrofaga (choroby lub szkodnika) na roślinie.
T-W-2Metody izolowania i hodowania organizmów patogenicznych, saprotroficznych i symbiotycznych. Podłoża stosowane w hodowli grzybów.
T-W-3Długoterminowe przechowywanie patogenów, symbiontów i saprotrofów. Sposoby konserwacji materiału badawczego.
T-W-5Metody molekularne i serologiczne w diagnostyce agrofagów
T-W-4Analizy makroskopowe i mikroskopowe. Określanie cech morfologicznych agrofagów. Nazewnictwo agrofagów i ich żywicieli.
T-W-6Postulaty Kocha. Inicjowanie choroby. Testowanie odporności roślin.
T-W-1Symptomy chorobowe i objawy żerowania szkodników
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć
S-2Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z przemiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma podstawową wiedzę o sposobach prowadzenia badań i obserwacji w warunkach laboratoryjnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C03_U01posiada umiejętność doboru i stosowania technik laboratoryjnych w celu przeprowadzenia prostego zadania badawczego prowadzącego do identyfikacji agrofaga i jego wpływu na roślinę żywicielską
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U04posiada umiejętność prowadzenia zadań badawczych na poziomie inżynierskim i prac projektowych z zakresu medycyny roślin pod kierunkiem opiekuna naukowego oraz interpretacji ich wyników
MR_1A_U06posiada umiejętność identyfikacji najważniejszych grup agrofagów roślin uprawnych i dziko rosnących
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1zapoznanie z zasadami i podstawowymi metodami laboratoryjnymi stosowanymi w diagnostyce agrofagów
C-2zapoznanie z metodami i zasadami identyfikacji agrofagów
Treści programoweT-L-2Mikroskopowanie. Budowa i zasady korzystania z mikroskopów świetlnych i stereoskopowych. Ustawianie światła i ostrości w mikroskopie.
T-L-3Preparatyka. Sporządzanie preparatów skrobanych i ciętych. Barwienie preparatów. Przygotowywanie preparatów stałych.
T-L-4Pomiary pod mikroskopem. Zasady pomiaru długości obiektów (mikroskopowe szkiełko pomiarowe) i zagęszczenia (siatka pomiarowa i komora Thoma).
T-L-5Zasady korzystania z kluczy do identyfikacji agrofagów (bezkręgowców i grzybów). Zaliczenie ćwiczeń.
T-L-1Symptomatologia. Rozpoznawanie najczęściej spotykanych objawów makroskopowych świadczących o wystąpieniu agrofaga (choroby lub szkodnika) na roślinie.
T-W-2Metody izolowania i hodowania organizmów patogenicznych, saprotroficznych i symbiotycznych. Podłoża stosowane w hodowli grzybów.
T-W-3Długoterminowe przechowywanie patogenów, symbiontów i saprotrofów. Sposoby konserwacji materiału badawczego.
T-W-5Metody molekularne i serologiczne w diagnostyce agrofagów
T-W-4Analizy makroskopowe i mikroskopowe. Określanie cech morfologicznych agrofagów. Nazewnictwo agrofagów i ich żywicieli.
T-W-6Postulaty Kocha. Inicjowanie choroby. Testowanie odporności roślin.
T-W-1Symptomy chorobowe i objawy żerowania szkodników
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć
S-2Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z przemiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0umie zastosować zasugerowaną technikę laboratoryjną w celu wykonania prostego zadania badawczego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C03_K01ma świadomość konieczności ciągłej pracy nad sobą i poszerzania wiedzy co jest niezbędne w indywidualnej lub zespołowej pracy w instytucjach zajmujących się organizają ochrony roślin
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K01rozumie potrzebę ustawicznego zdobywania i poszerzania wiedzy w zakresie ochrony roślin i środowiska
MR_1A_K03jest przygotowany do pracy indywidualnej i zespołowej w organizacjach i instytucjach zajmujących się produkcją roślinną oraz organizacją ochrony roślin
MR_1A_K04potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1zapoznanie z zasadami i podstawowymi metodami laboratoryjnymi stosowanymi w diagnostyce agrofagów
C-2zapoznanie z metodami i zasadami identyfikacji agrofagów
Treści programoweT-L-2Mikroskopowanie. Budowa i zasady korzystania z mikroskopów świetlnych i stereoskopowych. Ustawianie światła i ostrości w mikroskopie.
T-L-3Preparatyka. Sporządzanie preparatów skrobanych i ciętych. Barwienie preparatów. Przygotowywanie preparatów stałych.
T-L-4Pomiary pod mikroskopem. Zasady pomiaru długości obiektów (mikroskopowe szkiełko pomiarowe) i zagęszczenia (siatka pomiarowa i komora Thoma).
T-L-5Zasady korzystania z kluczy do identyfikacji agrofagów (bezkręgowców i grzybów). Zaliczenie ćwiczeń.
T-L-1Symptomatologia. Rozpoznawanie najczęściej spotykanych objawów makroskopowych świadczących o wystąpieniu agrofaga (choroby lub szkodnika) na roślinie.
T-W-2Metody izolowania i hodowania organizmów patogenicznych, saprotroficznych i symbiotycznych. Podłoża stosowane w hodowli grzybów.
T-W-3Długoterminowe przechowywanie patogenów, symbiontów i saprotrofów. Sposoby konserwacji materiału badawczego.
T-W-5Metody molekularne i serologiczne w diagnostyce agrofagów
T-W-4Analizy makroskopowe i mikroskopowe. Określanie cech morfologicznych agrofagów. Nazewnictwo agrofagów i ich żywicieli.
T-W-6Postulaty Kocha. Inicjowanie choroby. Testowanie odporności roślin.
T-W-1Symptomy chorobowe i objawy żerowania szkodników
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć
S-2Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z przemiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma potrzebę dalszego zdobywania wiedzy i świadomość ciągłego rozwoju metod i technik identyfikacji agrofagów
3,5
4,0
4,5
5,0