Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Wirusologia i choroby wirusowe roślin:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Wirusologia i choroby wirusowe roślin
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Mikrobiologii i Biotechnologii Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Krystyna Cybulska <Krystyna.Cybulska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Iwona Adamska <Iwona.Adamska@zut.edu.pl>, Magdalena Błaszak <Magdalena.Blaszak@zut.edu.pl>, Janusz Błaszkowski <Janusz.Blaszkowski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 30 1,50,60egzamin
ćwiczenia audytoryjneA2 15 1,00,30zaliczenie
laboratoriaL2 5 0,50,10zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1biologia (zakres szkoły średniej)

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Nabycie wiedzy o chorobach wirusowych roślin. Poznanie mechanizmu infekcji wirusowej i sposobów przeciwdziałania.
C-2Nabycie umiejętności dobrania opowiednich technik diagnostycznych w rozpoznawaniu infekcji wirusowych.
C-3Uświadomienie znaczenia kondycji/odporności rośliny oraz dbania o bioróżnorodność, jako podstawowych narzędzi walki z patogenami

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Nazewnictwo i taksonomia wirusów roślin. Indeks nazw wirusów i wiroidów4
T-A-2Epidemiologia wirusowych chorób roślin i ekologia wirusów roślin6
T-A-3Symptomatologia i etiologia wybranych chorób wirusowych roślin rolniczych, ogrodniczych i ozdobnych.5
15
laboratoria
T-L-1Metody wykrywania i diagnostyki wirusów2
T-L-2Inokulacja wybranych roślin żywicielskich3
5
wykłady
T-W-1Zarys historyczny wirusologii i podstawowe pojęcia.2
T-W-2Systematyka wirusów, ich charakterystyka i choroby wirusowe.10
T-W-3Wpływ czynników (fizycznych, chemicznych, biologicznych) na rozprzestrzenianie się wirusów w ekosystemach4
T-W-4Zakażenia wirusowe, odporność i profilaktyka4
T-W-5Objawy wirusowych chorób roślin. Przenoszenie wirusów i rozprzestrzenianie się chorób wirusowych roślin. Czynniki sprzyjające występowaniu chorób wirusowych roślin. Ochrona roślin przed wirusami.10
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1udział w ćwiczeniach15
A-A-2przygotowanie do zaliczenia formy zajęć6
A-A-3konsultacje2
A-A-4studiowanie literatury przedmiotowej7
30
laboratoria
A-L-1udział w ćwiczeniach5
A-L-2przygotowanie do zaliczenia8
A-L-3konsultacje2
15
wykłady
A-W-1udział w wykładach30
A-W-2konsultacje2
A-W-3przygotowanie do egzaminu13
45

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-3ćwiczenia laboratoryjne
M-4referat

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: kolokwium
S-2Ocena podsumowująca: ocena referatu
S-3Ocena podsumowująca: egzamin pisemny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C06_W01
Wiedza na temat wirusów roślinnych, stanowiących potencjalne zagrożenie dla plonów i kondycji roślin. Znajomość sposobów ograniczania rozprzestrzeniania się patogenów
MR_1A_W04, MR_1A_W10, MR_1A_W11R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06, R1A_W07InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-1T-W-5, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2M-1, M-2S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C06_U01
Umiejętność rozpoznania infekcji wirusowej roślin i dobrania sposobu eliminacji czynnika patogennego z uprawy. Poznanie sposobów diagnostyki wirusów.
MR_1A_U06, MR_1A_U09R1A_U05, R1A_U06InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-2T-A-3, T-L-1, T-L-2, T-A-1, T-A-2M-2, M-4S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_C06_K01
Świadomość zagrożeń ze strony patogenów i zrozumienie potrzeby ochrony bioróżorodności w ekosysemach. Zrozumienie potrzeby aktualizacji wiedzy i umiejętności z zakresu ochrony roślin przed infekcjami.
MR_1A_K01, MR_1A_K02, MR_1A_K04, MR_1A_K05R1A_K01, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-3T-A-3, T-W-5, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-L-1, T-A-1, T-A-2M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C06_W01
Wiedza na temat wirusów roślinnych, stanowiących potencjalne zagrożenie dla plonów i kondycji roślin. Znajomość sposobów ograniczania rozprzestrzeniania się patogenów
2,0
3,0Znajomość jedynie wybranych grup wirusów i podstawowa wiedza na ich temat.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C06_U01
Umiejętność rozpoznania infekcji wirusowej roślin i dobrania sposobu eliminacji czynnika patogennego z uprawy. Poznanie sposobów diagnostyki wirusów.
2,0
3,0potrafi prawidłowo rozpoznać wirusowe choroby roślin
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_C06_K01
Świadomość zagrożeń ze strony patogenów i zrozumienie potrzeby ochrony bioróżorodności w ekosysemach. Zrozumienie potrzeby aktualizacji wiedzy i umiejętności z zakresu ochrony roślin przed infekcjami.
2,0
3,0ma świadomość jakie czynniki decydują o odporności roślin na infekcje wirusowe i ma świadomość potrzeby doskonalenia i uzupełniania umiejętności i wiedzy o wirusach
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kryczyński S., Wirusologia roślin, PWN, Warszawa, 2010
  2. Piekarocz A., Podstawy wirusologii, PWN, Warszawa, 2012
  3. Adaszek Ł. i in., Wirusologia - przewodnik do ćwiczeń, UP, Lublin, 2013
  4. Kryczyński S., Weber Z., Fitopatologia. Tom 1., PWRiL, Poznań, 2010
  5. Kryczyński S., Weber Z., Fitopatologia. Tom 2., PWRiL, Poznań, 2011
  6. Borecki Z., Nauka o chorobach roślin, PWRiL, Warszawa, 2008

Literatura dodatkowa

  1. Publikacje naukowe i popularnonaukowe z zakresu przedmiotu

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Nazewnictwo i taksonomia wirusów roślin. Indeks nazw wirusów i wiroidów4
T-A-2Epidemiologia wirusowych chorób roślin i ekologia wirusów roślin6
T-A-3Symptomatologia i etiologia wybranych chorób wirusowych roślin rolniczych, ogrodniczych i ozdobnych.5
15

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Metody wykrywania i diagnostyki wirusów2
T-L-2Inokulacja wybranych roślin żywicielskich3
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zarys historyczny wirusologii i podstawowe pojęcia.2
T-W-2Systematyka wirusów, ich charakterystyka i choroby wirusowe.10
T-W-3Wpływ czynników (fizycznych, chemicznych, biologicznych) na rozprzestrzenianie się wirusów w ekosystemach4
T-W-4Zakażenia wirusowe, odporność i profilaktyka4
T-W-5Objawy wirusowych chorób roślin. Przenoszenie wirusów i rozprzestrzenianie się chorób wirusowych roślin. Czynniki sprzyjające występowaniu chorób wirusowych roślin. Ochrona roślin przed wirusami.10
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1udział w ćwiczeniach15
A-A-2przygotowanie do zaliczenia formy zajęć6
A-A-3konsultacje2
A-A-4studiowanie literatury przedmiotowej7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1udział w ćwiczeniach5
A-L-2przygotowanie do zaliczenia8
A-L-3konsultacje2
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1udział w wykładach30
A-W-2konsultacje2
A-W-3przygotowanie do egzaminu13
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C06_W01Wiedza na temat wirusów roślinnych, stanowiących potencjalne zagrożenie dla plonów i kondycji roślin. Znajomość sposobów ograniczania rozprzestrzeniania się patogenów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W04ma ogólną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej i o zadaniach technicznych na poziomie inżynierskim dostosowaną do kierunku Medycyna Roślin
MR_1A_W10ma podstawową wiedzę o czynnikach abiotycznych i biotycznych wpływających na wzrost i rozwój roślin oraz ich kontroli
MR_1A_W11zna gatunki i odmiany roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni oraz agrofagi z nimi związane
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Nabycie wiedzy o chorobach wirusowych roślin. Poznanie mechanizmu infekcji wirusowej i sposobów przeciwdziałania.
Treści programoweT-W-5Objawy wirusowych chorób roślin. Przenoszenie wirusów i rozprzestrzenianie się chorób wirusowych roślin. Czynniki sprzyjające występowaniu chorób wirusowych roślin. Ochrona roślin przed wirusami.
T-W-1Zarys historyczny wirusologii i podstawowe pojęcia.
T-W-3Wpływ czynników (fizycznych, chemicznych, biologicznych) na rozprzestrzenianie się wirusów w ekosystemach
T-W-4Zakażenia wirusowe, odporność i profilaktyka
T-W-2Systematyka wirusów, ich charakterystyka i choroby wirusowe.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Znajomość jedynie wybranych grup wirusów i podstawowa wiedza na ich temat.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C06_U01Umiejętność rozpoznania infekcji wirusowej roślin i dobrania sposobu eliminacji czynnika patogennego z uprawy. Poznanie sposobów diagnostyki wirusów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U06posiada umiejętność identyfikacji najważniejszych grup agrofagów roślin uprawnych i dziko rosnących
MR_1A_U09potrafi rozpoznać i przeanalizować zjawiska wpływające na stan rozwojowy i zdrowotny rośliny oraz zaplanować i zastosować zabiegi mające na celu poprawę warunków jej wzrostu
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-2Nabycie umiejętności dobrania opowiednich technik diagnostycznych w rozpoznawaniu infekcji wirusowych.
Treści programoweT-A-3Symptomatologia i etiologia wybranych chorób wirusowych roślin rolniczych, ogrodniczych i ozdobnych.
T-L-1Metody wykrywania i diagnostyki wirusów
T-L-2Inokulacja wybranych roślin żywicielskich
T-A-1Nazewnictwo i taksonomia wirusów roślin. Indeks nazw wirusów i wiroidów
T-A-2Epidemiologia wirusowych chorób roślin i ekologia wirusów roślin
Metody nauczaniaM-2wykład problemowy
M-4referat
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium
S-2Ocena podsumowująca: ocena referatu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi prawidłowo rozpoznać wirusowe choroby roślin
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_C06_K01Świadomość zagrożeń ze strony patogenów i zrozumienie potrzeby ochrony bioróżorodności w ekosysemach. Zrozumienie potrzeby aktualizacji wiedzy i umiejętności z zakresu ochrony roślin przed infekcjami.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K01rozumie potrzebę ustawicznego zdobywania i poszerzania wiedzy w zakresie ochrony roślin i środowiska
MR_1A_K02potrafi prawidłowo rozstrzygać dylematy związane z działalnością zawodową w zakresie medycyny roślin
MR_1A_K04potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska
MR_1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-3Uświadomienie znaczenia kondycji/odporności rośliny oraz dbania o bioróżnorodność, jako podstawowych narzędzi walki z patogenami
Treści programoweT-A-3Symptomatologia i etiologia wybranych chorób wirusowych roślin rolniczych, ogrodniczych i ozdobnych.
T-W-5Objawy wirusowych chorób roślin. Przenoszenie wirusów i rozprzestrzenianie się chorób wirusowych roślin. Czynniki sprzyjające występowaniu chorób wirusowych roślin. Ochrona roślin przed wirusami.
T-W-1Zarys historyczny wirusologii i podstawowe pojęcia.
T-W-3Wpływ czynników (fizycznych, chemicznych, biologicznych) na rozprzestrzenianie się wirusów w ekosystemach
T-W-4Zakażenia wirusowe, odporność i profilaktyka
T-W-2Systematyka wirusów, ich charakterystyka i choroby wirusowe.
T-L-1Metody wykrywania i diagnostyki wirusów
T-A-1Nazewnictwo i taksonomia wirusów roślin. Indeks nazw wirusów i wiroidów
T-A-2Epidemiologia wirusowych chorób roślin i ekologia wirusów roślin
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-3ćwiczenia laboratoryjne
M-4referat
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium
S-2Ocena podsumowująca: ocena referatu
S-3Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma świadomość jakie czynniki decydują o odporności roślin na infekcje wirusowe i ma świadomość potrzeby doskonalenia i uzupełniania umiejętności i wiedzy o wirusach
3,5
4,0
4,5
5,0