Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | MR_1A_C08_U01 | Student posługuje się podstawowymi pojęciami biochemicznymi i potrafi przeprowadzić analizy identyfikacji makrocząsteczek. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | MR_1A_U09 | potrafi rozpoznać i przeanalizować zjawiska wpływające na stan rozwojowy i zdrowotny rośliny oraz zaplanować i zastosować zabiegi mające na celu poprawę warunków jej wzrostu |
---|
MR_1A_U11 | posiada umiejętność podejmowania decyzji i rozwiązywania problemów występujących w medycynie roślin z wykorzystaniem technologii tradycyjnych i nowoczesnych |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U03 | stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
---|
R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
R1A_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
---|
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
Cel przedmiotu | C-1 | Student posiada umiejętność opisu znaczenia makrocząsteczek w przyrodzie oraz ich własciowści w relacji do budowy. |
---|
C-2 | Student ma zdolność interpretacji zjawisk i procesów zachodzących w przyrodzie ożywionej. |
C-3 | Student ma umiejętność posługiwania sie podstawowymi technikami laboratoryjnymi w analizach biochemicznych. |
C-4 | Student potrafi pracować w zespole badawczym, organizuje i planuje pracę przy wykonywaniu analiz laboratoryjnych. |
Treści programowe | T-W-1 | Pochodzenie i cel biochemii. Rola wody oraz związków mineralnych (mikro- i makroskładników) w procesach biologicznych. Makroergiczne związki zawierające fosfor - mechanizm ich funkcjonowania. |
---|
T-W-2 | Aminokwasy, peptydy i białka. Budowa i właściowści aminokwasów. Przegląd ważniejszych aminokwasów. Peptydy: wiązanie peptydowe, właściowości peptydów naturalnych. Białka - struktura, właściwości, klasyfikacja. |
T-W-3 | Enzymy: natura chemiczna enzymów; klasyfikacja i nomenklatura enzymów; mechanizm katalizy enzymatycznej; aktywatory i inhibitory reakcji enzymatycznych. |
T-W-4 | Koenzymy: klasyfikacja i mechanizm działania; witaminy i ich funkcje koenzymatyczne. |
T-W-5 | Biochemiczne podstawy genetyki: kwasy nukleinowe, ich rola i budowa; procesy replikacji i transkrypcji; biosynteza białka i jej regulacja; oddziaływanie substancji chemicznych na DNA i typy uszkodzeń genetycznych. |
T-W-6 | Sacharydy. Budowa i funkcje poszczególnych grup sacharydów. Utlenianie sacharydów a metaboliczne źródło energii. Główne metaboliczne mechanizmy utleniania sacharydów. Katabolizm i anabolizm sacharydów. |
T-W-7 | Glikoliza - mechanizm oraz enzymy przemiany glikolitycznej. Kierunki przemian pirogronianu. |
T-W-8 | Mechanizm, enzymy i znaczenie cyklu kwasów trikarboksylowych (cyklu Krebsa). Utlenianie biologiczne. Enzymy łańcucha oddechowego. Reakcje chemiczne łańcucha oddechowego. Fosforylacja oksydacyjna. Bilans energetyczny całkowitego utleniania glukozy. |
T-W-9 | Anabolizm sacharydów: glukoneogeneza, szlak pentozofosforanowy. Fotosynteza, biosynteza disacharydów i polisacharydów. |
T-W-10 | Lipidy i ich katabolizm. Budowa i podstawowe funkcje lipidów w organizmach żywych. Beta-oksydacja kwasów tłuszczowych. Przemiany glicerolu. Efekty energetyczne katabolizmu lipidów. Procesy anaboliczne lipidów: biosynteza kwasów tłuszczowych, anabolizm triacylogliceroli i fosfolipidów |
T-W-11 | Struktura lipidowo-białkowych błon biologicznych. Transport przez błony. Znaczenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. |
T-W-12 | Przegląd metabolitów wtórnych roślin (polifenole, fenolokwasy, terpeny, saponiny, alkaloidy), barwniki roślinne - budowa oraz funkcje. |
T-A-1 | Aminokwasy i ich właściowści optyczne oraz amfoteryczne. Oblicznie punktu izoelektrycznego aminokwasów |
T-A-2 | Kinetyka reakcji enzymatycznych: wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej, obliczanie stałej Michaelisa-Menten, obliczanie szybkości maksymalnej reakcji enzymatycznej. |
T-A-3 | Właściwości optyczne i redukujące monosacharydów, wyznaczanie wielkości kąta skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego roztworu cukru. |
T-L-1 | Reakcje charakterystyczne aminokwasów i białek. Znaczenie białek dla organizmu. |
T-L-2 | Wykrywanie podstawowych składników kwasów nukleinowych. Biochemiczne podstawy dziedziczenia cech. |
T-L-3 | Reakcje barwne ogólne i selektywne dla cukrowców. Znaczenie cukrowców dla organizmu. |
T-L-4 | Wykazywanie obecności podstawowych składników lipidów. Liczby charakterystyczne dla tłuszczowców - oznaczanie liczby jodowej tłuszczu. |
T-L-5 | Jakościowe wykrywanie aktywności enzymów oksydoredukcyjnych i hydrolitycznych. |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny. |
---|
M-2 | Analiza laboratoryjna materiału biologicznego. |
M-3 | Praca grupowa przy preprowadzaniu analiz laboratoryjnych. |
M-4 | Samodzielna praca na bazie uzyskanych wyników i właściwa ich interpretacja. |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Sprawdziany pisemne z treści ćwiczeń. |
---|
S-2 | Ocena formująca: Odpowiedzi ustne zaliczające wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych. |
S-3 | Ocena formująca: Zaliczenie konspektów ćwiczeń |
S-4 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści wykładowych. |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student potrafi omówić budowę i właściwości makrocząsteczek występujących w organizmach |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |