Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | MR_1A_C18_W01 | Student ma podstwową wiedzę z zakresu wymagań siedliskowych roślin, celu i zadań produkcji
roślinnej oraz stosowanych technologii uprawy roślin i ochrony przed patogenami w zależności od systemu gospodarowania zgodnie z nauczanym kierunkiem studiów. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | MR_1A_W07 | ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie oraz rozwój obszarów wiejskich i miejskich w zakresie rolnictwa, ogrodnictwa i terenów zieleni |
---|
MR_1A_W09 | zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin właściwych dla kierunku Medycyna Roślin |
MR_1A_W11 | zna gatunki i odmiany roślin ogrodniczych, rolniczych i terenów zieleni oraz agrofagi z nimi związane |
MR_1A_W13 | zna podstawowe technologie uprawy roślin i ich ochrony przed agrofagami w systemach integrowanych |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_W01 | ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_W02 | ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
R1A_W03 | ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
R1A_W04 | ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
R1A_W05 | wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka |
R1A_W06 | ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach |
R1A_W07 | ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich |
R1A_W08 | zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej |
R1A_W09 | zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_W02 | zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów |
---|
InzA_W03 | ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej |
InzA_W04 | ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej |
InzA_W05 | zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studenta z rodzajami i specyfiką produkcji roślinnej, wpływem czynników siedliskowych na zdrowotność roślin, wielkość i jakość plonów. |
---|
C-2 | Zapoznanie studenta z biologią, wymaganiami siedliskowymi, oddziaływaniem na środowisko oraz agrotechniką roślin rolniczych i użytków zielonych. |
C-3 | Nabycie umiejętności odpowiedniego doboru gatunków roślin rolniczych i systemu uprawy roli do warunków siedliskowych oraz metody pielegnacji roślin zgodnie z zasadami rolnictwa zrównoważonego. |
Treści programowe | T-W-1 | Rolnictwo jako dział gospodarki, czynniki jego rozwoju, struktura agrarna - tentencje zmian. Koncepcja rolnictwa zrównowazonego. |
---|
T-W-2 | Czynniki przyrodnicze i antropogeniczne siedliska roślin uprawnych ich wpływ na zdrowotność roślin, wielkość i jakość plonów. |
T-W-3 | Optymalizacjia fizycznych właściwości gleby (pierwotnych i wtórnych). Agronomiczne właściwości gleby. |
T-W-4 | Współczesne systemy uprawy roli, ich wpływ na środowisko glebowe, wielkość i jakość plonów; czynniki wpływające na wybór systemu uprawy roli. |
T-W-5 | Podstawy nawożenia i żywienia roślin, ogólna charakterystyka nawozów stosowanych w uprawie
polowe, nawożenia a odporność roślin na patogeny. |
T-W-6 | Siew, sadzenie i metody pielegnacji roślin rolniczych. |
T-W-7 | Różnorodność gatunkowa chwastów w zależności od czynników siedliskowych i agrotechnicznych. |
T-W-8 | Rola zmianowania we współczesnym rolnictwie. |
T-W-9 | Uprawa roli w płodozmianie w różnych warunkach glebowych i topograficznych |
T-W-10 | Charakterystyka współczesnych systemów gospodarowania (konwencjonalny, integrowany ,
ekologiczny). |
T-W-11 | Użytki zielone i ich funkcje. |
T-W-12 | Kompleksowy wpływ czynników siedliska na kształtowanie zbiorowisk roślinnych użytków zielonych. |
T-W-13 | Podatność na patogeny traw i gatunków im towarzyszących w zależności od typu zbiorowiska i siedliska użytków zielonych. |
T-W-14 | Wpływ zabiegów pratotechnicznych na zdrowotność zbiorowisk roślinnych. |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne. |
---|
M-2 | Wykład problemowy. |
M-3 | Metody eksponujace. |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: pisemny sprawdzian wiadomości z prowadzonych zajęć |
---|
S-2 | Ocena formująca: Potwierdzone zaangazowanie studenta w dyskusję |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student zna niektóre zagadnienia z zakresu celu i zadań produkcji roślin rolniczych i użytków zielonych, stosowanych technologii uprawy roli, pięlegnacji i zbioru roślin oraz ich wpływu na środowisko |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |