Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)
Sylabus przedmiotu Herbologia:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Medycyna roślin | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Herbologia | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Agroinżynierii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Eleonora Wrzesińska <Eleonora.Wrzesinska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Grzegorz Hury <Grzegorz.Hury@zut.edu.pl>, Anna Jaroszewska <Anna.Jaroszewska@zut.edu.pl>, Stanisław Pużyński <Stanislaw.Puzynski@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student posiada podstawowe wiadomości chemii, prawnych uwarunkowań w ochronie roślin. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Uświadomienie studentowi znaczenia chwastów w bioróżnorodności środowiska oraz ich wpływu na wielkość i jakość plonów roślin rolniczych. |
C-2 | Przekazanie umiejętności rozpoznawania najważniejszych gospodarczo gatunków chwastów i określenia ich znaczenia w zależności od miejsca występowania. |
C-3 | Zrozumienie odpowiedzialności za kształtowanie środowiska przez dobór i stosowanie określonej metody ograniczenia zachwaszczenia, zwłaszcza chemicznej |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Rozpoznawanie nasion i siewek gatunków chwastów najczęściej występujących na polach uprawnych. | 2 |
T-L-2 | Formulacje, nośniki i adiuwanty do herbicydów, obliczanie dawki herbicydu. | 2 |
T-L-3 | Komputerowe Systemy Wspomagania Decyzji, Zalecenia Ochrony Roslin -opracowywanie programów chemicznej walki z chwastami w podstwowych uprawach rolniczych, w róznych warunkach glebowych przy zróznicowanym składzie zbiorowisk chwastów. | 6 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Klasyfikacja botaniczna chwastów wg występowania w ekosystemach, długości życia osobniczego i sposobu rozmnażania. | 2 |
T-W-2 | Chwasty a różnorodność gatunkowa agrocenoz - korzyści wynikajace z obecności chwastów, szkodliwość gospodarcza chwastów. | 2 |
T-W-3 | Czynniki oddziaływujące na produkcję nasion chwastów i reprodukcję z organów wegetatywnych. | 2 |
T-W-4 | Potencjalne zachwaszczenie roślin rolniczych -glebowy bank nasion, czynniki wpływajace na zawartość i rozmieszczenie diaspor chwastów w warstwie ornej gleby. | 2 |
T-W-5 | Stan i stopień zachwaszcenia łanu -zmiany w składzie gatunkowym chwastów wynikajace z agrotechniki uprawianych roślin, gatunki dominujace. | 2 |
T-W-6 | Stan i stopien zachwaszczenia łanu - krytyczne okresy konkurencyjności chwastów, biologiczne i ekonomiczne progi szkodliwości, nasilenie zachwaszczenia łanu wybranych gatunków roślin rolniczych a traty w plonach. | 2 |
T-W-7 | Metody ograniczania zachwaszczenia, możliwości ich integrowania. | 2 |
T-W-8 | Kryteria klasyfikacji herbicydów (selektywność, sposób wnikania do rośliny, termin i sposób stosowania, mechanizm działania, toksyczność). | 2 |
T-W-9 | Podział herbicydów wg mechanizmu działania i zakres ich zastosowania. | 2 |
T-W-10 | Wpływ herbicydów na kształtowanie zbiorowisk chwastów; kompensacja i uodpornianie, rośliny transgeniczne. Mozliwości ograniczenia obciążenia gleby herbicydami: dawki dzielone i obniżone, herbicydy złożone. | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-L-2 | Studiowanie zalecanej literatury. | 10 |
A-L-3 | Przygotowanie do zaliczenia treści tematycznych ćwiczeń | 8 |
A-L-4 | Konsultacje przedmiotowe | 2 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | Czytanie wskazanej literatury. | 20 |
A-W-3 | Przygotowanie się do zaliczenia wykładów. | 15 |
A-W-4 | Udział w konsultacjach przedmiotowych | 5 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające -wykład informacyjny. |
M-2 | Metody problemowe-klasyczna metoda problemowa. |
M-3 | Metody praktyczne-ćwiczenia przedmiotowe. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie treści programowych ćwiczeń. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie treści programowych wykładów. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MR_1A_C22_W01 Student posiada wiedzę na temat wpływu warunków siedliskowych na kształtowanie zbiorowisk chwastów ich wpływu na wielkość i jakość plonu roślin uprawnych oraz możliwości ograniczenia zachwaszczenia. | MR_1A_W07, MR_1A_W10, MR_1A_W11 | R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06, R1A_W07, R1A_W09 | InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-7 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MR_1A_C22_U01 Potrafi rozpoznać nasiona i siewki gatunków chwastów najczęściej wsystępujących w roślinach uprawynych, określić poziom zagrożenia dla wielkości i jakości plonu oraz dobrać odpowiednią metodę w celu poprawy warunków wzrostu określonego gatunku rośliny uprawnej. | MR_1A_U05, MR_1A_U09 | R1A_U05, R1A_U06 | InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07 | C-2 | T-W-5, T-W-6, T-W-10, T-L-1, T-L-2, T-L-3 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MR_1A_C22_K01 Student ma świadomość ciągłej aktualizacji wiedzy wykającej z wprowadzania na rynek nowych herbicydów i zmian w zalecenich ich stosowania, potrafi określić celowość ograniczania zachwaszczenia, mając świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej. | MR_1A_K01, MR_1A_K02, MR_1A_K04, MR_1A_K05 | R1A_K01, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07 | InzA_K01, InzA_K02 | C-3 | T-W-2, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-L-3 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MR_1A_C22_W01 Student posiada wiedzę na temat wpływu warunków siedliskowych na kształtowanie zbiorowisk chwastów ich wpływu na wielkość i jakość plonu roślin uprawnych oraz możliwości ograniczenia zachwaszczenia. | 2,0 | |
3,0 | Student zna zagrożenia wynikajace z nadmiaru chwastów w łanach roślin rolniczych i niektóre metody ich ograniczania. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MR_1A_C22_U01 Potrafi rozpoznać nasiona i siewki gatunków chwastów najczęściej wsystępujących w roślinach uprawynych, określić poziom zagrożenia dla wielkości i jakości plonu oraz dobrać odpowiednią metodę w celu poprawy warunków wzrostu określonego gatunku rośliny uprawnej. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada umiejetność wskazania źródeł zawierajacych aktualnie zalecane herbicydy do pielegnacji roślin rolniczych, potrafi określać progi szkodliwości zachwszczenia | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MR_1A_C22_K01 Student ma świadomość ciągłej aktualizacji wiedzy wykającej z wprowadzania na rynek nowych herbicydów i zmian w zalecenich ich stosowania, potrafi określić celowość ograniczania zachwaszczenia, mając świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej. | 2,0 | |
3,0 | Student zna zagrożenia wynikajace z nadmiaru chwastów w łanach roślin rolniczych i niektóre metody ich ograniczania. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Aldrich R.J., Ekologia chwastów w roslinach uprawnych, TChiIE Opole, Opole, 1987
- Woźnica Z., Herbologia. Podstawy biologii, ekologii i zwalczania chwastów, PWRiL, Poznań, 2008
Literatura dodatkowa
- Duer I., Zachwaszczenie i sposoby jego ograniczania w rolnictwie integrowanym, IUNG, Puławy, 1996
- Skrzypczk G., Blecharczyk A., Swedrzynski A., Podreczny atlas chwastów, Medix Plus, Poznań, 1997
- Zalecenia ochrony roślin ( na dany rok), IOR Poznań, Poznań, 2015