Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ochrona środowiska (N1)
Sylabus przedmiotu Mikrobiologia:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ochrona środowiska | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mikrobiologia | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Mikrobiologii i Biotechnologii Środowiska | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Krystyna Cybulska <Krystyna.Cybulska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Magdalena Błaszak <Magdalena.Blaszak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu biologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zdobycie wiedzy o mikroorganizmach środowiskowych, o różnorodności ich form i procesach biochemicznych zachodzących dzięki ich aktwności. |
C-2 | Nabycie podstawowych umiejętności prowadzenia hodowli mikroorganizmów, wykonywania preparatów barwionych i przyżyciowych. Rozumienie znaczenia obecności mikroorganizmów w glebie i wodzie. Świadomość potrzeby ochrony bioróżnorodności, w celu zachowania prawidłowego funkcjonowania ekosystemów. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Bezpieczeństwo i higiena pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Sposoby hodowli mikroorganizmów, dobór podłóż hodowlanych, metody niszczenia mikroorganizmów. Wszechobecność mikroorganizmów. | 2 |
T-L-2 | Barwienie bakterii w celu poznania kształtów i układów komórek (barwienie proste). Budowa ściany komórkowej i zdolność wytwarzania przetrwalników przez niektóre bakterie - wykonywanie preparatów metodami złożonymi. | 4 |
T-L-3 | Promieniowce, morfologia i znaczenie w przyrodzie. Obserwacje mikroskopowe. Antybiogram. | 2 |
T-L-4 | Rola grzybów strzępkowych w ekosystemach. Obserwacje mikroskopowe i próba klasyfikacji systematycznej okazów z kolekcji. | 4 |
T-L-5 | Wykorzystanie mikroorganizmów w rolnictwie (szczepionki, startery) i przemyśle rolno-spożywczym. Fermentacja mlekowa i alkoholowa. | 2 |
T-L-6 | Mikroorganizmy wodne. Wymagania sanitarne odnośnie wody przeznaczonej do picia i rekreacji, wg aktualnych norm. Bakterie z grupy coli, miano coli. | 2 |
16 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Powstanie i rozwój mikrobiologii. Morfologia mikroorganizmów. | 2 |
T-W-2 | Wzrost i rozmnażanie mikroorganizmów. Cykle rozwojowe drobnoustrojów, wzrost populacji oraz matematyczne parametry krzywej wzrostu. Rodzaje hodowli bakteryjnych. | 2 |
T-W-3 | Wpływ czynników środowiskowych na mikroorganizmy – czynniki fizyczne, chemiczne i antropogeniczne. | 2 |
T-W-4 | Zmiany wywoływane przez mikroorganizmy w środowisku. Wzajemne zależności pomiędzy drobnoustrojami i innymi organizmami. | 2 |
T-W-5 | Metabolizm mikroorganizmów – procesy kataboliczne, anaboliczne oraz amfibolizm. | 2 |
T-W-6 | Rola mikroorganizmów w biosferze. | 2 |
T-W-7 | Wpływ działalności człowieka na mikroflorę gleby. | 2 |
T-W-8 | Występowanie mikroorganizmów w różnych środowiskach | 2 |
16 | ||
ćwiczenia audytoryjne | ||
0 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnicwo w zajęciach | 16 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć | 12 |
A-L-3 | Przygotowanie do kolokwium | 20 |
A-L-4 | Konsultacje z prowadzącym | 2 |
A-L-5 | Praca własna, poza zajęciami, weryfikowanie wiedzy ze źródeł naukowych i popularnonakowych. | 10 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 16 |
A-W-2 | konsultacje z prowadzącym | 4 |
A-W-3 | przygotowanie do egzaminu | 40 |
60 | ||
ćwiczenia audytoryjne | ||
0 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Multimedialny wykład informacyjny |
M-2 | Ćwiczenie laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: kolokwium |
S-2 | Ocena podsumowująca: egzamin pisemny |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OS_1A_B09_W01 Student ma wiedzę o różnych grupach mikroorganizmów środowiskowych i ich właściwościach. Zna podstawowe procesy biochemiczne zachodzące w środowisku dzięki aktywności enzymatycznej bakterii i grzybów. | OS_1A_W06 | R1A_W03, R1A_W04 | InzA_W02 | C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-8, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-3, T-W-4 | M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OS_1A_B09_U01 Student potrafi wykonać proste czynności laboratoryjne dotyczące hodowli mikroorganizmów. Umie prawidłowo interpretować i opisywać wyniki doświadczeń. | OS_1A_U01 | R1A_U01, R1A_U02 | InzA_U02 | C-2 | T-L-3, T-L-4, T-L-6, T-L-1, T-L-2, T-L-5 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OS_1A_B09_K01 Student ma świadomość istotnej roli mikroorganizmów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska. | OS_1A_K01 | R1A_K01, R1A_K04, R1A_K06, R1A_K07 | — | C-1, C-2 | T-L-3, T-L-4, T-L-6, T-L-1, T-L-2, T-L-5, T-W-2, T-W-1, T-W-8, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-3, T-W-4 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OS_1A_B09_W01 Student ma wiedzę o różnych grupach mikroorganizmów środowiskowych i ich właściwościach. Zna podstawowe procesy biochemiczne zachodzące w środowisku dzięki aktywności enzymatycznej bakterii i grzybów. | 2,0 | |
3,0 | Podstawowa wiedza o grupach mikroorganizmów środowiskowych i ich roli. Znajomość interakcji między mikroorganizmami, a innymi organizmami i elementami abiotycznymi występującymi w ekosystemach. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OS_1A_B09_U01 Student potrafi wykonać proste czynności laboratoryjne dotyczące hodowli mikroorganizmów. Umie prawidłowo interpretować i opisywać wyniki doświadczeń. | 2,0 | |
3,0 | Potrafi łączyć fakt obecności mikroorganizmów w środowisku z widocznymi (odczuwalnymi) efektami ich działalności. Umiejętność prowadzenia prostej hodowli mikroorganizmów. Potrafi samodzielnie wykonać preparat barwiony i przyżyciowy. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OS_1A_B09_K01 Student ma świadomość istotnej roli mikroorganizmów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska. | 2,0 | |
3,0 | Student ma świadomość istotnej roli mikroorganizmów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Nowak A., Mikrobiologia, Akademii Rolniczej, Szczecin, 2000
- Kunicki-Goldfinger W., Życie bakterii, PWN, Warszawa, 2007
- Nicklin J., Graeme-Cook K., Killington R., Mikrobiologia, PWN, Warszawa, 2000
- A. Nowak, B. Marska, H. Wronkowska, W. Michalcewicz, Błaszak M., Przybulewska K., Hawrot-Paw M., Ćwiczenia z mikrobiologii dla kierunków: biologia, biotechnologia, ochrona środowiska, ogrodnictwo, rolnictwo, towaroznawstwo. Szczecin., Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny, Szczecin, 2010
Literatura dodatkowa
- Drewniak J., Drewniak T., Mikrobiologia żywności, WSiP, Warszawa, 1999
- Paul E.A., Clark F.,E., Mikrobiologia i biochemia gleb, UMCS, Lublin, 2000