Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)
specjalność: Hortiterapia i dekoracje roślinne
Sylabus przedmiotu Sadownictwo:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Sadownictwo | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza o morfologii, anatomii i systematyce roślin, znajomość regulacji procesów życiowych roślin, znajomość patogenów występujących na roślinach, podstawowe właściwości fizykochemiczne gleb i nawozów. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie z gatunkami i odmianami roślin sadowniczych. |
C-2 | Zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy poszczególnych gatunków roślin sadowniczych. |
C-3 | Zapoznanie z nowoczesnymi technologiami upraw sadowniczych. |
C-4 | Zapoznanie z nowoczesnymi modelami sadów i jagodników oraz funkcjonowaniem nowoczesnych gospodarstw sadowniczych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Podstawy regulowania wzrostu i kwitnienia oraz ochrony drzew i krzewów. Ochrona drzew przed czynnikami zewnetrznymi – przymrozki, grad, deszcz, ptaki. | 11 |
11 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Pomologia. Modele sadów i jagodników. | 10 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Produkcja sadownicza w Polsce i na świecie. Asortyment gatunków i cechy uzytkowe owoców. Lokalizacja sadów i plantacji. Wybór stanowiska, zasady produkcji. Zasady funkcjonowania gospodarstwa sadowniczego. Wymagania i uprawa poszczególnych gatunków - gleba, żywienie mineralne, nawadnianie. | 22 |
22 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 11 |
A-A-2 | konsultacje | 4 |
A-A-3 | przygotowanie do zajeć audytoryjnych i sprawdzianów | 5 |
A-A-4 | studiowanie literatury z zakresu przedmiotu | 10 |
30 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-L-2 | konsultacje | 8 |
A-L-3 | przygotowanie do rozpoznawania i opisu roślin. | 20 |
A-L-4 | studiwanie literatury z zakresu przedmiotu | 7 |
45 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 22 |
A-W-2 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 7 |
A-W-3 | konsultacje | 6 |
A-W-4 | studiowanie literatury fachowej | 10 |
45 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny) |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
M-3 | Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin) |
M-4 | Metody praktyczne (pokaz) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian |
S-2 | Ocena formująca: rozpoznawanie roślin |
S-3 | Ocena podsumowująca: kolokwium |
S-4 | Ocena podsumowująca: egzamin pisemny |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_C18_W01 Ma wiedzę o gatunkach i odmianach sadowniczych i ich wymaganiach. | OG_1A_W14, OG_1A_W23 | R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W09 | InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05 | C-1, C-2 | T-L-1, T-A-1, T-W-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3, S-4 |
OG_1A_C18_W02 Posiada wiedzę na temat uprawy i organizacji produkcji sadowniczej oraz nowoczesnych technologii uprawy drzew i krzewów | OG_1A_W07, OG_1A_W14 | R1A_W01, R1A_W02, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07, R1A_W09 | InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05 | C-3, C-4 | T-L-1, T-A-1, T-W-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-3, S-4 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_C18_U01 Umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian roślin sadowniczych. | OG_1A_U12 | R1A_U05 | InzA_U06 | C-1 | T-L-1, T-W-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
OG_1A_C18_U02 Umiejętność uprawy poszczególnych drzew i krzewów sadowniczych oraz diagnostyki zagrożeń występujących w procesie produkcji. | OG_1A_U04, OG_1A_U06, OG_1A_U07 | R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07 | InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08 | C-2, C-3, C-4 | T-L-1, T-A-1, T-W-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-4 |
OG_1A_C18_U03 Posiada podstawową umiejętność zarządzania produkcją sadowniczą. | OG_1A_U10 | R1A_U01, R1A_U03, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U08, R1A_U09 | InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U07, InzA_U08 | C-2, C-3, C-4 | T-L-1, T-A-1, T-W-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-4 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_C18_K01 Jest zorientowany w aktualnych trendach i technologiach produkcji sadowniczej. | OG_1A_K07 | R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08 | InzA_K02 | C-3, C-4 | T-L-1, T-A-1, T-W-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-4 |
OG_1A_C18_K02 Ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości. | OG_1A_K01, OG_1A_K03 | R1A_K01, R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08 | InzA_K01, InzA_K02 | C-3 | T-A-1, T-W-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_C18_W01 Ma wiedzę o gatunkach i odmianach sadowniczych i ich wymaganiach. | 2,0 | |
3,0 | student ma podstawową wiedzę na temat gatunków i odmian sadowniczych oraz ich wymaganiach | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_C18_W02 Posiada wiedzę na temat uprawy i organizacji produkcji sadowniczej oraz nowoczesnych technologii uprawy drzew i krzewów | 2,0 | |
3,0 | student zna podstawową tematykę uprawy i organizacji produkcji sadowniczej oraz technologii stosowanych w produkcji sadowniczej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_C18_U01 Umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian roślin sadowniczych. | 2,0 | |
3,0 | student opanował wiedzę w stopniu dostatecznym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_C18_U02 Umiejętność uprawy poszczególnych drzew i krzewów sadowniczych oraz diagnostyki zagrożeń występujących w procesie produkcji. | 2,0 | |
3,0 | student w stopniu dostatecznym potrafi uprawiać poszczególne drzewa i krzewy sadownicze oraz rozpoznawać zagrożenia występujące w procesie produkcji | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_C18_U03 Posiada podstawową umiejętność zarządzania produkcją sadowniczą. | 2,0 | |
3,0 | student ma podstawową umiejętność zarządzania produkcją sadowniczą | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_C18_K01 Jest zorientowany w aktualnych trendach i technologiach produkcji sadowniczej. | 2,0 | |
3,0 | student potrafi wymienić i opisać aktualne trendy i technologie upraw sadowniczych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_C18_K02 Ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości. | 2,0 | |
3,0 | student ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Pieniążek S.A., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000
- Rejman A., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 1994
- Żurawicz E., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 2003
Literatura dodatkowa
- Hasło Ogrodnicze, 2012
- Sad Nowoczesny, 2014