Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)
specjalność: Hortiterapia i dekoracje roślinne

Sylabus przedmiotu Konserwacja i przechowalnictwo surowców zielarskich:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Konserwacja i przechowalnictwo surowców zielarskich
Specjalność Zielarstwo
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 12 1,00,30zaliczenie
laboratoriaL7 8 1,00,27zaliczenie
wykładyW7 10 1,00,43zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student posiada wiedzę z zakresu chemii analitycznej, biochemii i fizjologii roślin
W-2Student ma podstawową wiedzę z zakresu zielarstwa
W-3Student ma podstawową wiedzę z zakresu przetwórstwa i przechowalnictwa surowców roślinnych
W-4Ukształtowanie w studentach umiejętności przeprowadzenia kompleksowej oceny jakości surowców i produktów zielarskich

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie studentom wiedzy z zakresu metod konserwacji i przechowalnictwa surowców zielarskich
C-2Przekazanie studentom wiedzy z zakresu właściwości i możliwości wykorzystania związków biologicznie czynnych surowców zielarskich w produkcji preparatów ziołowych
C-3Zapoznanie studentów z warunkami i technologiami wytwarzania preparatów ziołowych
C-4Wykształcenie w studentach umiejętności oceny wpływu technologii suszenia i przetwarzania surowców roślinnych na jakość i właściwości produktu finalnego oraz dokonania wyboru właściwej technologii

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Charakterystyka metod pozyskiwania olejków eterycznych1
T-A-2Produkcja ekstraktów ziołowych2
T-A-3Wykorzystanie ziół w produkcji leków prostych1
T-A-4Otrzymywanie wyciągów, soków, intraktów i nalewek2
T-A-5Produkcja syropów, past i proszków ziołowych1
T-A-6Technologia produkcji i zastosowanie mieszanek ziołowych1
T-A-7Charakterystyka produkcji leków ziołowych złożonych1
T-A-8Wykorzystanie technik mikrokapsułkowania w produkcji przetworów ziołowych1
T-A-9Ocena wpływu metod przetwarzania za zawartość i aktywność związków biologicznie czynnych2
12
laboratoria
T-L-1Przygotowanie surowca do suszenia. Ocena organoleptyczna, makro- i mikroskopowa surowca przed suszeniem, zgodnie z obowiązującymi standardami - praca w grupach2
T-L-2Ocena fizykochemiczna surowca przed suszeniem, zgodnie z obowiązującymi standardami - praca w grupach3
T-L-3Wpływ suszenia na cechy organoleptyczne oraz zawartość związków biologicznie czynnychw surowcach zielarskich. Laboratoryjna ocena jakości surowca po suszeniu, zgodnie z obowiązującymi standardami - praca w grupach, przygotowanie sprawozdania3
8
wykłady
T-W-1Ogólna charakterystyka metod konserwacji surowców zielarskich1
T-W-2Fizyczne warunki suszenia surowców zielarskich2
T-W-3Metody suszenia i typy suszarni. Obsługa suszarni2
T-W-4Adjustacja surowców zielarskich3
T-W-5Przechowywanie surowców zielarskich1
T-W-6Rodzaje opakowań surowców zielarskich1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1udział w zajęciach20
A-A-2przygotowanie do sprawdzianu5
A-A-3czytanie wskazanej lieratury6
31
laboratoria
A-L-1udział w zajęciach15
A-L-2przygotowanie do zajęć laboratoryjnych4
A-L-3udział w konsultacjach związanych z opracowaniem raportu2
A-L-4opracowanie wyników oznaczeń laboratoryjnych3
A-L-5napisanie raportu z ćwiczeń laboratoryjnych6
30
wykłady
A-W-1udział w zajęciach15
A-W-2czytanie wskazanej literatury8
A-W-3przygotowanie do testu8
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Wykład problematyczny
M-3Pokaz
M-4Ćwiczenia laboratoryjne - samodzielna praca studenta przy wykonywaniu analiz
M-5Analiza interpretacyjna uzyskanych wyników badań
M-6Metoda projektów / raport

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny
S-2Ocena podsumowująca: Test wielokrotnego wyboru
S-3Ocena podsumowująca: Raport
S-4Ocena formująca: Ocena przygotowania studenta do zajęć laboratoryjnych

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_D07-zi_W01
Student zna podstawowe składniki biologicznie czynne występujące w surowcach zielarskich oraz kierunki ich wykorzystania w produkcji preparatów ziołowych
OG_1A_W04R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05InzA_W01, InzA_W05C-2, C-3T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9, T-W-1M-1, M-3S-1, S-2
OG_1A_D07-zi_W02
Student posiada wiedzę z zakresu metod konserwacji i przechowalnictwa surowców zielarskich
OG_1A_W19R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05InzA_W01, InzA_W02, InzA_W04, InzA_W05C-1, C-4T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1, M-2S-2
OG_1A_D07-zi_W03
Student zna zagadnienie z zakresu warunków i technologii wytwarzania preparatów ziołowych
OG_1A_W19R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05InzA_W01, InzA_W02, InzA_W04, InzA_W05C-1, C-2, C-3T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9M-1, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_D07-zi_U01
Student potrafi dobrać optymalne warunki i technologię suszenia oraz przetwarzania surowców zielarskich, mając na uwadze zachowanie wysokiej jakości i właściwości produktu finalnego
OG_1A_U06R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1, C-2, C-3, C-4T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1, M-2, M-3S-1, S-2
OG_1A_D07-zi_U02
Student samodzielnie przeprowadza badania związane z oceną jakości surowców zielarskich, w oparciu o obowiązujące standardy, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
OG_1A_U08R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U08, R1A_U09InzA_U01, InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-4T-L-1, T-L-2, T-L-3M-4, M-5, M-6S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_D07-zi_K01
Student potrafi zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości surowców zielarskich w oparciu o obowiązujące standardy
OG_1A_K03R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06InzA_K01C-4T-L-1, T-L-2, T-L-3M-4, M-5, M-6S-3, S-4
OG_1A_D07-zi_K02
Student ma świadomość wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo produktów zielarskich
OG_1A_K04R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06InzA_K01, InzA_K02C-1, C-2, C-3T-A-9, T-L-1, T-L-2, T-L-3M-1, M-3, M-4, M-5, M-6S-1, S-3, S-4
OG_1A_D07-zi_K03
Student potrafi pracować w zespole
OG_1A_K05R1A_K02, R1A_K03, R1A_K05, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-4T-L-1, T-L-2, T-L-3M-4, M-5, M-6S-3, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_D07-zi_W01
Student zna podstawowe składniki biologicznie czynne występujące w surowcach zielarskich oraz kierunki ich wykorzystania w produkcji preparatów ziołowych
2,0Student nie zna podstawowych składników biologicznie czynnych występujących w surowcach zielarskich oraz kierunków ich wykorzystania w produkcji preparatów ziołowych
3,0Student zna w stopniu podstawowym najważniejsze składniki biologicznie czynne występujące w surowcach zielarskich oraz kierunki ich wykorzystania w produkcji preparatów ziołowych
3,5Student zna w stopniu zadowalającym podstawowe składniki biologicznie czynne występujące w surowcach zielarskich oraz kierunki ich wykorzystania w produkcji preparatów ziołowych
4,0Student zna w stopniu dobrym podstawowe składniki biologicznie czynne występujące w surowcach zielarskich oraz kierunki ich wykorzystania w produkcji preparatów ziołowych
4,5Student zna w stopniu ponad dobrym podstawowe składniki biologicznie czynne występujące w surowcach zielarskich oraz kierunki ich wykorzystania w produkcji preparatów ziołowych
5,0Student zna w stopniu bardzo dobrym podstawowe składniki biologicznie czynne występujące w surowcach zielarskich oraz kierunki ich wykorzystania w produkcji preparatów ziołowych
OG_1A_D07-zi_W02
Student posiada wiedzę z zakresu metod konserwacji i przechowalnictwa surowców zielarskich
2,0Student nie posiada wiedzy z zakresu metod konserwacji i przechowalnictwa surowców zielarskich
3,0Student posiada w stopniu podstawowym wiedzę z zakresu metod konserwacji i przechowalnictwa surowców zielarskich
3,5Student posiada w stopniu zadowalającym wiedzę z zakresu metod konserwacji i przechowalnictwa surowców zielarskich
4,0Student posiada w stopniu dobrym wiedzę z zakresu metod konserwacji i przechowalnictwa surowców zielarskich
4,5Student posiada w stopniu ponad dobrym wiedzę z zakresu metod konserwacji i przechowalnictwa surowców zielarskich
5,0Student posiada w stopniu bardzo dobrym wiedzę z zakresu metod konserwacji i przechowalnictwa surowców zielarskich
OG_1A_D07-zi_W03
Student zna zagadnienie z zakresu warunków i technologii wytwarzania preparatów ziołowych
2,0Student nie zna zagadnień z zakresu warunków i technologii wytwarzania preparatów ziołowych
3,0Student zna w stopniu podstawowym zagadnienie z zakresu warunków i technologii wytwarzania preparatów ziołowych
3,5Student zna w stopniu zadowalającym zagadnienie z zakresu warunków i technologii wytwarzania preparatów ziołowych
4,0Student zna w stopniu dobrym zagadnienie z zakresu warunków i technologii wytwarzania preparatów ziołowych
4,5Student zna w stopniu ponad dobrym zagadnienie z zakresu warunków i technologii wytwarzania preparatów ziołowych
5,0Student zna w stopniu bardzo dobrym zagadnienie z zakresu warunków i technologii wytwarzania preparatów ziołowych

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_D07-zi_U01
Student potrafi dobrać optymalne warunki i technologię suszenia oraz przetwarzania surowców zielarskich, mając na uwadze zachowanie wysokiej jakości i właściwości produktu finalnego
2,0Student nie potrafi dobrać optymalnych warunków i technologii suszenia oraz przetwarzania surowców zielarskich, mając na uwadze zachowanie wysokiej jakości i właściwości produktu finalnego
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym dobrać optymalne warunki i technologię suszenia oraz przetwarzania surowców zielarskich, mając na uwadze zachowanie wysokiej jakości i właściwości produktu finalnego
3,5Student potrafi dobrać w stopniu zadowalającym optymalne warunki i technologię suszenia oraz przetwarzania surowców zielarskich, mając na uwadze zachowanie wysokiej jakości i właściwości produktu finalnego
4,0Student potrafi dobrać w stopniu dobrym optymalne warunki i technologię suszenia oraz przetwarzania surowców zielarskich, mając na uwadze zachowanie wysokiej jakości i właściwości produktu finalnego
4,5Student potrafi dobrać w stopniu ponad dobrym optymalne warunki i technologię suszenia oraz przetwarzania surowców zielarskich, mając na uwadze zachowanie wysokiej jakości i właściwości produktu finalnego
5,0Student potrafi dobrać w stopniu bardzo dobrym optymalne warunki i technologię suszenia oraz przetwarzania surowców zielarskich, mając na uwadze zachowanie wysokiej jakości i właściwości produktu finalnego
OG_1A_D07-zi_U02
Student samodzielnie przeprowadza badania związane z oceną jakości surowców zielarskich, w oparciu o obowiązujące standardy, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
2,0Student nie potrafi samodzielnie przeprowadzić badań związanych z oceną jakości surowców zielarskich, w oparciu o obowiązujące standardy, błędnie interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym samodzielnie przeprowadzić badania związane z oceną jakości surowców zielarskich, w oparciu o obowiązujące standardy, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
3,5Student potrafi w stopniu zadowalającym samodzielnie przeprowadzić badania związane z oceną jakości surowców zielarskich, w oparciu o obowiązujące standardy, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
4,0Student potrafi w stopniu dobrym samodzielnie przeprowadzić badania związane z oceną jakości surowców zielarskich, w oparciu o obowiązujące standardy, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
4,5Student potrafi w stopniu ponad dobrym samodzielnie przeprowadzić badania związane z oceną jakości surowców zielarskich, w oparciu o obowiązujące standardy, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
5,0Student potrafi w stopniu bardzo dobrym samodzielnie przeprowadzić badania związane z oceną jakości surowców zielarskich, w oparciu o obowiązujące standardy, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_D07-zi_K01
Student potrafi zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości surowców zielarskich w oparciu o obowiązujące standardy
2,0Student nie potrafi zaplanować i przeprowadzić kompleksowej oceny jakości surowców zielarskich w oparciu o obowiązujące standardy
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości surowców zielarskich w oparciu o obowiązujące standardy
3,5Student potrafi w stopniu zadowalającym zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości surowców zielarskich w oparciu o obowiązujące standardy
4,0Student potrafi w stopniu dobrym zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości surowców zielarskich w oparciu o obowiązujące standardy
4,5Student potrafi w stopniu ponad dobrym zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości surowców zielarskich w oparciu o obowiązujące standardy
5,0Student potrafi w stopniu bardzo dobrym zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości surowców zielarskich w oparciu o obowiązujące standardy
OG_1A_D07-zi_K02
Student ma świadomość wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo produktów zielarskich
2,0Student nie ma świadomości wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo produktów zielarskich
3,0Student ma w stopniu podstawowym świadomość wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo produktów zielarskich
3,5Student ma w stopniu zadowalającym świadomość wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo produktów zielarskich
4,0Student ma w stopniu dobrym świadomość wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo produktów zielarskich
4,5Student ma w stopniu ponad dobrym świadomość wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo produktów zielarskich
5,0Student ma w stopniu bardzo dobrym świadomość wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo produktów zielarskich
OG_1A_D07-zi_K03
Student potrafi pracować w zespole
2,0Student nie potrafi pracować w zespole
3,0Student potrafi pracować w zespole w stopniu podstawowym
3,5Student potrafi pracować w zespole w stopniu zadowalającym
4,0Student potrafi pracować w zespole w stopniu dobrym
4,5Student potrafi pracować w zespole w stopniu ponad dobrym
5,0Student potrafi pracować w zespole w stopniu bardzo dobrym

Literatura podstawowa

  1. Karwowska K., Przybył J., Suszarnictwo i przetwórstwo ziół, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2005
  2. Strzelecka H., Towaroznawstwo zielarskie, Dział Wydawnictw AM, Warszawa, 1997
  3. Farmakopea Polska VIII, Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Warszawa, 2008

Literatura dodatkowa

  1. Kohlmünzer S., Farmakognozja, PZWL, Warszawa, 2007
  2. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007
  3. Schaffner W., Rośliny lecznicze – chemizm, działanie, zastosowanie, MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa, 1996
  4. Polskie Normy ISO z zakresu oceny jakości surowców zielarskich

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Charakterystyka metod pozyskiwania olejków eterycznych1
T-A-2Produkcja ekstraktów ziołowych2
T-A-3Wykorzystanie ziół w produkcji leków prostych1
T-A-4Otrzymywanie wyciągów, soków, intraktów i nalewek2
T-A-5Produkcja syropów, past i proszków ziołowych1
T-A-6Technologia produkcji i zastosowanie mieszanek ziołowych1
T-A-7Charakterystyka produkcji leków ziołowych złożonych1
T-A-8Wykorzystanie technik mikrokapsułkowania w produkcji przetworów ziołowych1
T-A-9Ocena wpływu metod przetwarzania za zawartość i aktywność związków biologicznie czynnych2
12

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Przygotowanie surowca do suszenia. Ocena organoleptyczna, makro- i mikroskopowa surowca przed suszeniem, zgodnie z obowiązującymi standardami - praca w grupach2
T-L-2Ocena fizykochemiczna surowca przed suszeniem, zgodnie z obowiązującymi standardami - praca w grupach3
T-L-3Wpływ suszenia na cechy organoleptyczne oraz zawartość związków biologicznie czynnychw surowcach zielarskich. Laboratoryjna ocena jakości surowca po suszeniu, zgodnie z obowiązującymi standardami - praca w grupach, przygotowanie sprawozdania3
8

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ogólna charakterystyka metod konserwacji surowców zielarskich1
T-W-2Fizyczne warunki suszenia surowców zielarskich2
T-W-3Metody suszenia i typy suszarni. Obsługa suszarni2
T-W-4Adjustacja surowców zielarskich3
T-W-5Przechowywanie surowców zielarskich1
T-W-6Rodzaje opakowań surowców zielarskich1
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1udział w zajęciach20
A-A-2przygotowanie do sprawdzianu5
A-A-3czytanie wskazanej lieratury6
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1udział w zajęciach15
A-L-2przygotowanie do zajęć laboratoryjnych4
A-L-3udział w konsultacjach związanych z opracowaniem raportu2
A-L-4opracowanie wyników oznaczeń laboratoryjnych3
A-L-5napisanie raportu z ćwiczeń laboratoryjnych6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1udział w zajęciach15
A-W-2czytanie wskazanej literatury8
A-W-3przygotowanie do testu8
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D07-zi_W01Student zna podstawowe składniki biologicznie czynne występujące w surowcach zielarskich oraz kierunki ich wykorzystania w produkcji preparatów ziołowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W04student ma wiedzę w zakresie fizjologii roślin ogrodniczych, obejmującą mechanizmy regulacji procesów życiowych roślin, gospodarkę wodną i mineralną roślin, transport i dystrybucję związków mineralnych i organicznych w roślinach oraz ich wpływ na plonowanie
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Przekazanie studentom wiedzy z zakresu właściwości i możliwości wykorzystania związków biologicznie czynnych surowców zielarskich w produkcji preparatów ziołowych
C-3Zapoznanie studentów z warunkami i technologiami wytwarzania preparatów ziołowych
Treści programoweT-A-1Charakterystyka metod pozyskiwania olejków eterycznych
T-A-2Produkcja ekstraktów ziołowych
T-A-3Wykorzystanie ziół w produkcji leków prostych
T-A-4Otrzymywanie wyciągów, soków, intraktów i nalewek
T-A-5Produkcja syropów, past i proszków ziołowych
T-A-6Technologia produkcji i zastosowanie mieszanek ziołowych
T-A-7Charakterystyka produkcji leków ziołowych złożonych
T-A-8Wykorzystanie technik mikrokapsułkowania w produkcji przetworów ziołowych
T-A-9Ocena wpływu metod przetwarzania za zawartość i aktywność związków biologicznie czynnych
T-W-1Ogólna charakterystyka metod konserwacji surowców zielarskich
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-3Pokaz
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny
S-2Ocena podsumowująca: Test wielokrotnego wyboru
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna podstawowych składników biologicznie czynnych występujących w surowcach zielarskich oraz kierunków ich wykorzystania w produkcji preparatów ziołowych
3,0Student zna w stopniu podstawowym najważniejsze składniki biologicznie czynne występujące w surowcach zielarskich oraz kierunki ich wykorzystania w produkcji preparatów ziołowych
3,5Student zna w stopniu zadowalającym podstawowe składniki biologicznie czynne występujące w surowcach zielarskich oraz kierunki ich wykorzystania w produkcji preparatów ziołowych
4,0Student zna w stopniu dobrym podstawowe składniki biologicznie czynne występujące w surowcach zielarskich oraz kierunki ich wykorzystania w produkcji preparatów ziołowych
4,5Student zna w stopniu ponad dobrym podstawowe składniki biologicznie czynne występujące w surowcach zielarskich oraz kierunki ich wykorzystania w produkcji preparatów ziołowych
5,0Student zna w stopniu bardzo dobrym podstawowe składniki biologicznie czynne występujące w surowcach zielarskich oraz kierunki ich wykorzystania w produkcji preparatów ziołowych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D07-zi_W02Student posiada wiedzę z zakresu metod konserwacji i przechowalnictwa surowców zielarskich
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W19student ma wiedzę w zakresie technologii przechowywania i przetwarzania produktów ogrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przekazanie studentom wiedzy z zakresu metod konserwacji i przechowalnictwa surowców zielarskich
C-4Wykształcenie w studentach umiejętności oceny wpływu technologii suszenia i przetwarzania surowców roślinnych na jakość i właściwości produktu finalnego oraz dokonania wyboru właściwej technologii
Treści programoweT-W-1Ogólna charakterystyka metod konserwacji surowców zielarskich
T-W-2Fizyczne warunki suszenia surowców zielarskich
T-W-3Metody suszenia i typy suszarni. Obsługa suszarni
T-W-4Adjustacja surowców zielarskich
T-W-5Przechowywanie surowców zielarskich
T-W-6Rodzaje opakowań surowców zielarskich
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Wykład problematyczny
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Test wielokrotnego wyboru
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wiedzy z zakresu metod konserwacji i przechowalnictwa surowców zielarskich
3,0Student posiada w stopniu podstawowym wiedzę z zakresu metod konserwacji i przechowalnictwa surowców zielarskich
3,5Student posiada w stopniu zadowalającym wiedzę z zakresu metod konserwacji i przechowalnictwa surowców zielarskich
4,0Student posiada w stopniu dobrym wiedzę z zakresu metod konserwacji i przechowalnictwa surowców zielarskich
4,5Student posiada w stopniu ponad dobrym wiedzę z zakresu metod konserwacji i przechowalnictwa surowców zielarskich
5,0Student posiada w stopniu bardzo dobrym wiedzę z zakresu metod konserwacji i przechowalnictwa surowców zielarskich
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D07-zi_W03Student zna zagadnienie z zakresu warunków i technologii wytwarzania preparatów ziołowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W19student ma wiedzę w zakresie technologii przechowywania i przetwarzania produktów ogrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przekazanie studentom wiedzy z zakresu metod konserwacji i przechowalnictwa surowców zielarskich
C-2Przekazanie studentom wiedzy z zakresu właściwości i możliwości wykorzystania związków biologicznie czynnych surowców zielarskich w produkcji preparatów ziołowych
C-3Zapoznanie studentów z warunkami i technologiami wytwarzania preparatów ziołowych
Treści programoweT-A-1Charakterystyka metod pozyskiwania olejków eterycznych
T-A-2Produkcja ekstraktów ziołowych
T-A-3Wykorzystanie ziół w produkcji leków prostych
T-A-4Otrzymywanie wyciągów, soków, intraktów i nalewek
T-A-5Produkcja syropów, past i proszków ziołowych
T-A-6Technologia produkcji i zastosowanie mieszanek ziołowych
T-A-7Charakterystyka produkcji leków ziołowych złożonych
T-A-8Wykorzystanie technik mikrokapsułkowania w produkcji przetworów ziołowych
T-A-9Ocena wpływu metod przetwarzania za zawartość i aktywność związków biologicznie czynnych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-3Pokaz
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna zagadnień z zakresu warunków i technologii wytwarzania preparatów ziołowych
3,0Student zna w stopniu podstawowym zagadnienie z zakresu warunków i technologii wytwarzania preparatów ziołowych
3,5Student zna w stopniu zadowalającym zagadnienie z zakresu warunków i technologii wytwarzania preparatów ziołowych
4,0Student zna w stopniu dobrym zagadnienie z zakresu warunków i technologii wytwarzania preparatów ziołowych
4,5Student zna w stopniu ponad dobrym zagadnienie z zakresu warunków i technologii wytwarzania preparatów ziołowych
5,0Student zna w stopniu bardzo dobrym zagadnienie z zakresu warunków i technologii wytwarzania preparatów ziołowych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D07-zi_U01Student potrafi dobrać optymalne warunki i technologię suszenia oraz przetwarzania surowców zielarskich, mając na uwadze zachowanie wysokiej jakości i właściwości produktu finalnego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Przekazanie studentom wiedzy z zakresu metod konserwacji i przechowalnictwa surowców zielarskich
C-2Przekazanie studentom wiedzy z zakresu właściwości i możliwości wykorzystania związków biologicznie czynnych surowców zielarskich w produkcji preparatów ziołowych
C-3Zapoznanie studentów z warunkami i technologiami wytwarzania preparatów ziołowych
C-4Wykształcenie w studentach umiejętności oceny wpływu technologii suszenia i przetwarzania surowców roślinnych na jakość i właściwości produktu finalnego oraz dokonania wyboru właściwej technologii
Treści programoweT-W-1Ogólna charakterystyka metod konserwacji surowców zielarskich
T-W-2Fizyczne warunki suszenia surowców zielarskich
T-W-3Metody suszenia i typy suszarni. Obsługa suszarni
T-W-4Adjustacja surowców zielarskich
T-W-5Przechowywanie surowców zielarskich
T-W-6Rodzaje opakowań surowców zielarskich
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Wykład problematyczny
M-3Pokaz
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny
S-2Ocena podsumowująca: Test wielokrotnego wyboru
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi dobrać optymalnych warunków i technologii suszenia oraz przetwarzania surowców zielarskich, mając na uwadze zachowanie wysokiej jakości i właściwości produktu finalnego
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym dobrać optymalne warunki i technologię suszenia oraz przetwarzania surowców zielarskich, mając na uwadze zachowanie wysokiej jakości i właściwości produktu finalnego
3,5Student potrafi dobrać w stopniu zadowalającym optymalne warunki i technologię suszenia oraz przetwarzania surowców zielarskich, mając na uwadze zachowanie wysokiej jakości i właściwości produktu finalnego
4,0Student potrafi dobrać w stopniu dobrym optymalne warunki i technologię suszenia oraz przetwarzania surowców zielarskich, mając na uwadze zachowanie wysokiej jakości i właściwości produktu finalnego
4,5Student potrafi dobrać w stopniu ponad dobrym optymalne warunki i technologię suszenia oraz przetwarzania surowców zielarskich, mając na uwadze zachowanie wysokiej jakości i właściwości produktu finalnego
5,0Student potrafi dobrać w stopniu bardzo dobrym optymalne warunki i technologię suszenia oraz przetwarzania surowców zielarskich, mając na uwadze zachowanie wysokiej jakości i właściwości produktu finalnego
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D07-zi_U02Student samodzielnie przeprowadza badania związane z oceną jakości surowców zielarskich, w oparciu o obowiązujące standardy, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U08student wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego ogrodnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-4Wykształcenie w studentach umiejętności oceny wpływu technologii suszenia i przetwarzania surowców roślinnych na jakość i właściwości produktu finalnego oraz dokonania wyboru właściwej technologii
Treści programoweT-L-1Przygotowanie surowca do suszenia. Ocena organoleptyczna, makro- i mikroskopowa surowca przed suszeniem, zgodnie z obowiązującymi standardami - praca w grupach
T-L-2Ocena fizykochemiczna surowca przed suszeniem, zgodnie z obowiązującymi standardami - praca w grupach
T-L-3Wpływ suszenia na cechy organoleptyczne oraz zawartość związków biologicznie czynnychw surowcach zielarskich. Laboratoryjna ocena jakości surowca po suszeniu, zgodnie z obowiązującymi standardami - praca w grupach, przygotowanie sprawozdania
Metody nauczaniaM-4Ćwiczenia laboratoryjne - samodzielna praca studenta przy wykonywaniu analiz
M-5Analiza interpretacyjna uzyskanych wyników badań
M-6Metoda projektów / raport
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Raport
S-4Ocena formująca: Ocena przygotowania studenta do zajęć laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi samodzielnie przeprowadzić badań związanych z oceną jakości surowców zielarskich, w oparciu o obowiązujące standardy, błędnie interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym samodzielnie przeprowadzić badania związane z oceną jakości surowców zielarskich, w oparciu o obowiązujące standardy, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
3,5Student potrafi w stopniu zadowalającym samodzielnie przeprowadzić badania związane z oceną jakości surowców zielarskich, w oparciu o obowiązujące standardy, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
4,0Student potrafi w stopniu dobrym samodzielnie przeprowadzić badania związane z oceną jakości surowców zielarskich, w oparciu o obowiązujące standardy, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
4,5Student potrafi w stopniu ponad dobrym samodzielnie przeprowadzić badania związane z oceną jakości surowców zielarskich, w oparciu o obowiązujące standardy, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
5,0Student potrafi w stopniu bardzo dobrym samodzielnie przeprowadzić badania związane z oceną jakości surowców zielarskich, w oparciu o obowiązujące standardy, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D07-zi_K01Student potrafi zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości surowców zielarskich w oparciu o obowiązujące standardy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K03student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów ogrodniczych wysokiej jakości oraz jej wpływu na kształtowanie i stan środowiska naturalnego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-4Wykształcenie w studentach umiejętności oceny wpływu technologii suszenia i przetwarzania surowców roślinnych na jakość i właściwości produktu finalnego oraz dokonania wyboru właściwej technologii
Treści programoweT-L-1Przygotowanie surowca do suszenia. Ocena organoleptyczna, makro- i mikroskopowa surowca przed suszeniem, zgodnie z obowiązującymi standardami - praca w grupach
T-L-2Ocena fizykochemiczna surowca przed suszeniem, zgodnie z obowiązującymi standardami - praca w grupach
T-L-3Wpływ suszenia na cechy organoleptyczne oraz zawartość związków biologicznie czynnychw surowcach zielarskich. Laboratoryjna ocena jakości surowca po suszeniu, zgodnie z obowiązującymi standardami - praca w grupach, przygotowanie sprawozdania
Metody nauczaniaM-4Ćwiczenia laboratoryjne - samodzielna praca studenta przy wykonywaniu analiz
M-5Analiza interpretacyjna uzyskanych wyników badań
M-6Metoda projektów / raport
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Raport
S-4Ocena formująca: Ocena przygotowania studenta do zajęć laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi zaplanować i przeprowadzić kompleksowej oceny jakości surowców zielarskich w oparciu o obowiązujące standardy
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości surowców zielarskich w oparciu o obowiązujące standardy
3,5Student potrafi w stopniu zadowalającym zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości surowców zielarskich w oparciu o obowiązujące standardy
4,0Student potrafi w stopniu dobrym zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości surowców zielarskich w oparciu o obowiązujące standardy
4,5Student potrafi w stopniu ponad dobrym zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości surowców zielarskich w oparciu o obowiązujące standardy
5,0Student potrafi w stopniu bardzo dobrym zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości surowców zielarskich w oparciu o obowiązujące standardy
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D07-zi_K02Student ma świadomość wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo produktów zielarskich
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K04student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego ogrodnictwa z uwzględnieniem jego wpływu na środowisko, a także odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Przekazanie studentom wiedzy z zakresu metod konserwacji i przechowalnictwa surowców zielarskich
C-2Przekazanie studentom wiedzy z zakresu właściwości i możliwości wykorzystania związków biologicznie czynnych surowców zielarskich w produkcji preparatów ziołowych
C-3Zapoznanie studentów z warunkami i technologiami wytwarzania preparatów ziołowych
Treści programoweT-A-9Ocena wpływu metod przetwarzania za zawartość i aktywność związków biologicznie czynnych
T-L-1Przygotowanie surowca do suszenia. Ocena organoleptyczna, makro- i mikroskopowa surowca przed suszeniem, zgodnie z obowiązującymi standardami - praca w grupach
T-L-2Ocena fizykochemiczna surowca przed suszeniem, zgodnie z obowiązującymi standardami - praca w grupach
T-L-3Wpływ suszenia na cechy organoleptyczne oraz zawartość związków biologicznie czynnychw surowcach zielarskich. Laboratoryjna ocena jakości surowca po suszeniu, zgodnie z obowiązującymi standardami - praca w grupach, przygotowanie sprawozdania
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-3Pokaz
M-4Ćwiczenia laboratoryjne - samodzielna praca studenta przy wykonywaniu analiz
M-5Analiza interpretacyjna uzyskanych wyników badań
M-6Metoda projektów / raport
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian pisemny
S-3Ocena podsumowująca: Raport
S-4Ocena formująca: Ocena przygotowania studenta do zajęć laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomości wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo produktów zielarskich
3,0Student ma w stopniu podstawowym świadomość wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo produktów zielarskich
3,5Student ma w stopniu zadowalającym świadomość wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo produktów zielarskich
4,0Student ma w stopniu dobrym świadomość wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo produktów zielarskich
4,5Student ma w stopniu ponad dobrym świadomość wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo produktów zielarskich
5,0Student ma w stopniu bardzo dobrym świadomość wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo produktów zielarskich
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D07-zi_K03Student potrafi pracować w zespole
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K05student potrafi pracować w zespole w charakterze osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik pracy oraz jako wykonawca części powierzonego zadania
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-4Wykształcenie w studentach umiejętności oceny wpływu technologii suszenia i przetwarzania surowców roślinnych na jakość i właściwości produktu finalnego oraz dokonania wyboru właściwej technologii
Treści programoweT-L-1Przygotowanie surowca do suszenia. Ocena organoleptyczna, makro- i mikroskopowa surowca przed suszeniem, zgodnie z obowiązującymi standardami - praca w grupach
T-L-2Ocena fizykochemiczna surowca przed suszeniem, zgodnie z obowiązującymi standardami - praca w grupach
T-L-3Wpływ suszenia na cechy organoleptyczne oraz zawartość związków biologicznie czynnychw surowcach zielarskich. Laboratoryjna ocena jakości surowca po suszeniu, zgodnie z obowiązującymi standardami - praca w grupach, przygotowanie sprawozdania
Metody nauczaniaM-4Ćwiczenia laboratoryjne - samodzielna praca studenta przy wykonywaniu analiz
M-5Analiza interpretacyjna uzyskanych wyników badań
M-6Metoda projektów / raport
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Raport
S-4Ocena formująca: Ocena przygotowania studenta do zajęć laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi pracować w zespole
3,0Student potrafi pracować w zespole w stopniu podstawowym
3,5Student potrafi pracować w zespole w stopniu zadowalającym
4,0Student potrafi pracować w zespole w stopniu dobrym
4,5Student potrafi pracować w zespole w stopniu ponad dobrym
5,0Student potrafi pracować w zespole w stopniu bardzo dobrym