Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)

Sylabus przedmiotu Farmakognozja:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Farmakognozja
Specjalność Zielarstwo
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>, Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW8 12 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość zagadnień z zakresu zielarstwa, chemii i biochemii.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z metodami badań surowców leczniczych, korzystaniem z literatury fachowej dotyczącej zagadnień farmakognozji.
C-2Zapoznanie z budową, pochodzeniem działaniem i zastosowaniem substancji biologicznie czynnych zawartych w surowcach zielarskich.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Metody badań surowców roślinnych – badania makroskopowe, mikroskopowe, chromatograficzne, chemiczne i biologiczne.3
T-W-2Fitochemiczne podstawy farmakognozji. Substancje naturalne i surowce farmakognostyczne – podstawowe drogi biosyntezy, działanie i zastosowanie.9
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2konsultacje8
A-W-3studiowanie literatury przedmiotu10
A-W-4przygotowanie do zaliczenia12
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny i problemowy

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie końcowe

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_D09-zi_W01
Student ma wiedzę odnośnie składu chemicznego, aktywności farmakologicznej, działaniach niepożądanych i zastosowaniu surowców pochodzenia naturalnego.
OG_1A_W19R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05InzA_W01, InzA_W02, InzA_W04, InzA_W05C-2T-W-2M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_D09-zi_U01
Student posiada umiejętność makroskopowego rozpoznawania składników mieszanek ziołowych oraz podstawowych zasad oceny jakości surowca wg monografii farmakopealnych.
OG_1A_U18R1A_U01, R1A_U05InzA_U01, InzA_U05, InzA_U08C-1T-W-2, T-W-1M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_D09-zi_K01
Student ma świadomość znaczenia i propagowania zdobytej wiedzy.
OG_1A_K01R1A_K01, R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-1, C-2T-W-2, T-W-1M-1S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_D09-zi_W01
Student ma wiedzę odnośnie składu chemicznego, aktywności farmakologicznej, działaniach niepożądanych i zastosowaniu surowców pochodzenia naturalnego.
2,0
3,0Student opanował podstawową wiedzę w stopniu podstawowym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_D09-zi_U01
Student posiada umiejętność makroskopowego rozpoznawania składników mieszanek ziołowych oraz podstawowych zasad oceny jakości surowca wg monografii farmakopealnych.
2,0
3,0Student opanował podstawy wynmaganej umiejętności.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_D09-zi_K01
Student ma świadomość znaczenia i propagowania zdobytej wiedzy.
2,0
3,0Student ma świadomośc znaczenia i propagowania zdobytej wiedzy i umiejętności.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kohlmunzer S., Farmakognozja - podręcznik dla studentów farmacji., PZL, Warszawa, 2011
  2. Farmakopea Polska., PTF, Warszawa, 1998

Literatura dodatkowa

  1. Postępy fitoterapii - kwartalnik., Organ Sekcji Fitoterapii PTL., Warszawa

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Metody badań surowców roślinnych – badania makroskopowe, mikroskopowe, chromatograficzne, chemiczne i biologiczne.3
T-W-2Fitochemiczne podstawy farmakognozji. Substancje naturalne i surowce farmakognostyczne – podstawowe drogi biosyntezy, działanie i zastosowanie.9
12

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2konsultacje8
A-W-3studiowanie literatury przedmiotu10
A-W-4przygotowanie do zaliczenia12
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D09-zi_W01Student ma wiedzę odnośnie składu chemicznego, aktywności farmakologicznej, działaniach niepożądanych i zastosowaniu surowców pochodzenia naturalnego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W19student ma wiedzę w zakresie technologii przechowywania i przetwarzania produktów ogrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie z budową, pochodzeniem działaniem i zastosowaniem substancji biologicznie czynnych zawartych w surowcach zielarskich.
Treści programoweT-W-2Fitochemiczne podstawy farmakognozji. Substancje naturalne i surowce farmakognostyczne – podstawowe drogi biosyntezy, działanie i zastosowanie.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie końcowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował podstawową wiedzę w stopniu podstawowym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D09-zi_U01Student posiada umiejętność makroskopowego rozpoznawania składników mieszanek ziołowych oraz podstawowych zasad oceny jakości surowca wg monografii farmakopealnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U18student posiada umiejętność wyszukiwania i analizy potrzebnych informacji w celu sporządzania prostych opracowań naukowych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z metodami badań surowców leczniczych, korzystaniem z literatury fachowej dotyczącej zagadnień farmakognozji.
Treści programoweT-W-2Fitochemiczne podstawy farmakognozji. Substancje naturalne i surowce farmakognostyczne – podstawowe drogi biosyntezy, działanie i zastosowanie.
T-W-1Metody badań surowców roślinnych – badania makroskopowe, mikroskopowe, chromatograficzne, chemiczne i biologiczne.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie końcowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował podstawy wynmaganej umiejętności.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D09-zi_K01Student ma świadomość znaczenia i propagowania zdobytej wiedzy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z metodami badań surowców leczniczych, korzystaniem z literatury fachowej dotyczącej zagadnień farmakognozji.
C-2Zapoznanie z budową, pochodzeniem działaniem i zastosowaniem substancji biologicznie czynnych zawartych w surowcach zielarskich.
Treści programoweT-W-2Fitochemiczne podstawy farmakognozji. Substancje naturalne i surowce farmakognostyczne – podstawowe drogi biosyntezy, działanie i zastosowanie.
T-W-1Metody badań surowców roślinnych – badania makroskopowe, mikroskopowe, chromatograficzne, chemiczne i biologiczne.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie końcowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomośc znaczenia i propagowania zdobytej wiedzy i umiejętności.
3,5
4,0
4,5
5,0